Iklan Leaderboard

Khamis, 9 Oktober 2014

41 Kenapa orang Melayu takut penuhkan ruang hadapan?

Ada satu penyakit kebanyakan orang Melayu yang sudah jadi budaya sejak dari kecil lagi, iaitu takut untuk duduk di barisan depan, terutama depan sekali. Dalam kelas di sekolah, dewan kuliah, ceramah, tazkirah, taklimat, makmal komputer dan lain2 majlis ilmu, mesti ramai yang akan memilih untuk duduk di ruang belakang sampai pengerusi majlis, cikgu dan pengajar yang terpaksa menyuruh mereka memenuhkan ruang depan yang penuh dengan kerusi dan ruang2 kosong, itupun ramai yang masih buat tak tahu. Suka sangat berkumpul kat belakang2 dan susah sangat nak penuhkan ruang kosong kat depan.

Gambar hiasan

Kenapa jadi begini? Sejak bila penyakit takut duduk depan menjadi budaya orang melayu. Apa sebenarnya yang orang melayu takut sangat nak duduk di depan? Takut kena panggil? Takut kena soal? Takut kena tegur sebab tertidur? Padahal bila duduk depan, lagi mudah ilmu dan maklumat tu nak sampai pada kita. Adakah kita ni takut sangat dengan ilmu? Atau mungkinkah sebab kita terpaksa belajar sesuatu yang bukan minat kita menjadikan kita kurang berminat nak duduk depan?

Kalau tengok bangsa lain di Malaysia terutama anak2 cina di kelas dan di dewan2 kuliah, mereka berebut2 untuk duduk di barisan hadapan untuk mendapatkan ilmu dan berinteraksi dengan pengajar untuk memudahkan mereka bersoal jawab. Namun di manakah pula selalunya anak melayu kita akan pilih tempat duduk dulu? Di bahagian tengah2 dan belakang2. Malah kalau ada tiang atau tembok, sanggup menyorok belakang tu. Bila ada yang tak faham, nak angkat tangan tanya soalan pun segan dan malu, tapi bila anak cina dapat keputusan yang lebih baik, kita pula yang marah dan cemburu.


Malah di luar negara, kalau ada majlis2 ilmu dan ilmiah, kuliah, taklimat, simposium, forum, bengkel, latihan, kursus, kelas dan sebagainya, berebut2 peserta nak duduk di barisan depan untuk mendengar dan mendapatkan input dengan lebih baik.

Namun yang peliknya, bila bab2 hiburan seperti konsert nyanyian, pertandingan lawak, majlis anugerah artis, perlawanan sukan, berebut2 melayu nak duduk kat depan sampai tak tinggal ruang kosong pun.


Kesian, sampai bila2 melayu akan terus memilih untuk menjadi hamba hiburan dan takut kepada ilmu.



tags: orang melayu takut duduk depan barisan hadapan dewan kelas kuliah kursus taklimat belajar penuh ruang kosong belakang tengah cina

41 ulasan:

  1. susah betul jdi melayu ni,,ni tk btol, tu tk betol,, cina je yg betol, tk gitu noob?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Susah sebab semua ni salah UMNO-BN!

      Padam
    2. hahaha.. ape pun post ko tulis salah umno-bn, kesian ko.. nak kan perhatian sgt ke bang?

      Padam
  2. itulah..penat aku paksa budak-budak dok depan masa seminar atau ceramah. dari kecik lagi dah macam tu..

    BalasPadam
  3. Berikut adalah antara sebab-sebab mengapa melayu suka duduk dibahagian belakang:-

    1) Ada peluang untuk tidur
    2) Mudah untuk bermain handphone (Whatsup atau games)
    3) Senang untuk perhatikan orang lain (terutama perhatikan awek/laki lain)
    4) Harapan untuk disoal adalah rendah.
    5) Boleh berborak
    6) Boleh meniru jika ada kuiz mengejut
    7) Tidak bersemangat untuk subjek tersebut
    8) Boleh membuat kelakar dalam kuliah dan lebih mudah didengari oleh orang lain
    9) Malas menyalin nota atau membuat catitan ringkas
    10) Mudah untuk keluarkan jajan dan makan.
    11) Memang tak ada niat langsung untuk belajar dan hanya masuk kuliah sebab nak jumpa kawan2.
    12) Dia tak tau pun apa yang dia buat dan buat apa dia masuk kuliah tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. patut la melayu semua nak mudah haha2 rupa2nya mudah lupa bwahaha2 bodohnya aku

      Padam
    2. Seriously konek pendek9 Oktober 2014 3:47 PTG

      Ko memang bodoh pun Seriously

      Padam
    3. komen non 12:25 mmg win!!

      Padam
  4. Aku time stdy dulu slalu duk dpn sbb blkng penuh..n aku dapati duk dpn ni x best sbb
    1. x boleh nmpak keseluruhan white board (ok ni aku duk tepi skit)
    2. Mata berpinar pinar bila tengok screen sure x clear
    3. Speaker bunyi x clear

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju.Aku pun lebih suka duduk blakang.Tapi tak ada belakang sangat.Aku rasa lagi concentrate.Kadang2 duduk dpan buat aku sakit kpala.

      Padam
    2. Duduk dpn sakit leher, sbb kne dongak bnyk sgt utk tgk board atau skrin, xbole concentrate..

      Padam
    3. Aku kalau duduk belakang, lecturer lagi suka tanya soalan, baik duduk depan sikit

      Padam
  5. aku lak x suke dok depan masa kat dewan kuliah sebab budak lelaki sebok dudok belakang.yang aku benci dorang ni macam sakai/pervert.panggil2 name,amek gamba belakang pompuan(padahal kami semua baju kurung kot).kalau time kuiz tertinjau2 dari belakang.loser betol..lagi kekurangan dok depan ni dengan geng2 chinese paham2 jela bau dorang cane..maaflah bukan racist

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha.. betulla.
      dulu aku suka duduk depan dalam kelas. sejak budak lelaki suka duduk belakang aku, siap goyang2 kerusi, tolak2 kerusi lepastu orang pandang belakang, buat taktahu. panggil-panggil nama. cuit-cuit. rimas. rimas betul. tapi dlm kuliyah jelah duduk belakang sejak perangai budak-budak lelaki mcmtu.

      bila dah kerja, masih cari tempat depan. kembali ke normal..

      chill.

      Padam
    2. Kau org berdua ni org yg sama ke..

      Kau kerja apa yg buatkan kau cari tempat kat depan.adakah kau cikgu yg mengajar d depan or receptionist yg mmg kt depan pintu or kau seorang driver yg mmg sntiasa dpn bos kau or kau tentera yg sentiasa di barisan hadapan..??
      Tolong la jelaskan aku confius..

      Padam
    3. haha..
      aku engineer.

      Padam
  6. Sebenarnya, tempat duduk belakang paling tak selamat. Saya suka duk depan sebab lecturer takkan pandang orang depan. Mata dia automatic akan lebih memberi perhatian pd orang belakang. Eh.

    BalasPadam
  7. bro. Edrie Hashim dulu masa zaman sekolah suka duduk belakang bro! ha ha ha!

    aku terasa sott dengan artikel kau nih, menyentap sampai lubang dubur! aku bangkang (walaupun nanti kau cakap "do i give a fu**"? tak per aku tak mintak jadi tak payah bagi...kau bagi free pun aku tanak...)

    bro,
    orang melayu dah berubah bro, ini orang melayu zaman abah aku...sebagai contoh, aku dulu masa universiti aku suka duduk depan sebab aku suka bantai pensyarah dan kadang-kadang bebudak yang buat presentation...sebab sejarahnya begini...aku pernah kena bantai dengan seorang mamat nih dia maki hamun aku depan lecturer siott...dia kata aku macam bagus mengalahkan lecturer...aku tak bangkang pendapat dia tu sebab aku tau aku memang bagus...kalau aku tak bagus tak ada nya mamat gitaris HOT yang suka suki nak quote artikel aku...ye aku tau kau minat Dio jadi aku pedulik haper! aku dah printscreen semua tweet kau...nanti kau tau laa aku nak bahan kau apa nanti...salah sebab kau kutuk bini aku...kalau kau kutuk aku, aku diam aje mat bunga!

    eh? mengarut pulak aku! owh berbalik pada kes mamat yang maki hamun aku tuh...aku rileks aje walaupun dia tuduh aku lagi terer dari lecturer...tak pa at least dia ada kesedaran aku terer...

    maka selepas itu aku selalu duduk depan...sebab aku merasa inspired dengan maki hamun mamat tuh...and then selalunya kalau ada lecturer paisey lagi laa aku suka...kalau siapa-siapa nak tau perangai aku masa kat Universiti boleh tanya kawan-kawan aku...aku tak suka kurang ajar...tapi kalau dah nak...apa masalah? senang aje bro...internet ialah satu medium yang paling sedap nak cari citer pasal kau ha haha!

    maka kesimpulannya, aku bangkang! orang melayu sekarang dah terer...ini melayu ketinggalan nih, ini melayu tak ada jati diri...dia duduk belakang sebab dia tak ada telor...berani acah-acah aje tapi tak berani say straight to the face...melayu macam nih, tindik kening aje berani laa ha ha ha!

    okay ciao!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko ni sepupu tapir kan...kaki pendek hidung rata...

      Padam
    2. eh, kau ni eddeved. cikgu ke?
      jgn turunkan sikap kau ni pada anak murid ok?

      Padam
    3. mamat spesis geng sama ahmad yg pernh popular kat komentar sini lama2 nanti ilang la balik...org mcm jenis ni akn ad je

      Padam
    4. Seriously konek pendek9 Oktober 2014 3:52 PTG

      Ko eddeved tiap-tiap artikel duk merepek pasal edrie hasyim. Dah mereng ke apa. Noon ko patut block IP mamat sewel ni

      Padam
    5. mamat mencapub
      takde sapa kisah pun dengan hidup ko apentah lagi nak buang masa cari nama ko kat google.tak menambahkan gaji orang pun kalau cari
      loser

      Padam
    6. sumpah bangang, habiskan 5 minit masa aku baca tulisan bangang kau, dan 1 minit masa aku utk post comment...

      Padam
    7. mcm bangang. takda sapa nak tahu sejarah ko la sengal

      Padam
    8. Oo...gitu..mmg patut bini ko kena kutuk sbb bersuamikan mamat poyo mcm ko. Yg memalukan bini sendiri dh tentulah ko sbb drag gambar dia skali ( klu gamba tu x fake la kan). Bini yang bodoh bersuamikan orang bodoh jgk..............tlg g mampos.

      Padam
    9. Nk pancut kat gambar bini ko la eddeved. Ahhhhhhhh....

      Padam
    10. aku empati sial kat korang, sorry aku lambat balas...Edrie Hashim? Dia seorang mamat gay yang syok dengan aku sebab aku sangat hensem, dia marah kalau aku kata aku sayang bini aku...jadi...sebenarnya aku tak sudi lah...err...bukan edrie hashim main gitar tu haaa...ni mamat gay boy mana tah dok stalk blog aku...maaflah kawan aku janji tak cuci baju aku di khalayak ramai lagi..sebenarnya aku takut akan keselamatan lubang duburku...ha ha!

      ha ha! macam sial nak pancut kat gambar bini aku...kau punya sexual fantasy menggerunkan aku...tak per aku faham...buatlah...aku tak kisah..

      Padam
    11. "Wahai wanita, adakah kau mengerti apa yang aku rasa"...ha ha ha!

      Padam
  8. Ko ni bodoh ke apa bangang. G jahanam sama ko punya edrie hashim terencat.
    Forever stupid

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko lagi bodoh sebab baca...ha ha!

      Padam
  9. oh setepek terkena ke batang hidung sendiri laaa.. hehe. ada jugak jenis yang kalau solat berjemaah, nak kena panggil baru terhegeh2 nak duduk saf depan.. yang tu aku lagi tak faham... heh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1) kalau time solat bjemaah kat surau/masjid, melayu suka duk tepi2.. taknak masuk ruang kosong kat tengah..

      2) kalau ada kena isi borang list nama, mesti melayu akan kosongkan ruang nombor satu dan tulis nama kat baris bawah atau tengah

      - mualaf

      Padam
    2. Aku tak..aku suka tgh2 xksh dpn or blakang tp dpn lg afdal la kan.aku dh serik solat tepi skali.nak2 yg ada langsir.pnah masa zmn skolah aku solat jemaah.form1 msa tu sesi ptg.so solat Asar wajib jemaah.Aku duk tepi skali.kipas agak kuat skali langsir melambai2.time aku sujud aku bgun berdiri blik aku rsa mcm kt dunia lain.rupanya aku dh terperangkap sorang2 dlm langsir tu..apa lg aku tergelak sorang2.skali aku dgr kwn2 aku pun tergelak sma.mgkn diorng nmpk langsir tu bergerak2.masa tu form1 solat ngan kwn2 susah nk khusyuk.dah turun sujud blik aku ambik kesempatan kuar dr langsir tu.tp nak habiskan rakaat aku rasa panas je muka tahan gelak ngan kwn2.lps bg salam ape lg lepaskan gelak sekuat hati.at last kena denda la dgn ustazah.msing2 kene cubit perut..pas kejadian tu aku ngn kwn2 berebut2 duk tengah xberani dh duk tepi skali.lps aku,xtau la sape lg yg jd mangsa langsir tu..huhu
      Sorila lari tajuk lak cite aku..Org cerita pasal duk depan aku pasal duk tepi..

      Padam
  10. selalu perasan benda ni tp xpernah terfikir ada org nk tulis benda ni dlm blog.. minta izin share

    BalasPadam
  11. Haha. Aku rasa ini generally bukanlah kisah Melayu, tapi aku rasa ini actually adalah peribadi manusia sendiri. Kadang-kadang sebab benda ini dah dibudayakan. So jujur aku akui, agak susah nak buang budaya tersebut sebab dah terbiasa melainkan betul-betul determine.Yup, memang aku akui ada banyak orang Melayu masa majlis ilmu tak suka dok depan, but actually ada pelbagai reason. Ada reason yang baik dan ada reason yang tak baik. For example, dulu aku prefer dok belakang sebab jujurnya, sakit kepala nak dongak. Lagipon dulu kelas aku tu boys duduk asing dari girls. Now aku dok depan sikit tapi takdelah paling depan, but three or four row dari depan sebab satu, still kepala tak sakit masa dongak. second, sebab nak lagi concentrate ahh. Biasanya girls yang dok kat depan so bila duduk depan girls tu macam takdelah bising sangat ke apa. And third, aku nak tanya lagi bnyak soalan da senang prof bagi perhatian kat aku. bagi impression yang baik. Ilmu Insha Allah berkat.

    BalasPadam
  12. Melayu memang bodoh pon..
    Apahal? Terasa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko memang bodo...
      apahal? terasa?

      Padam
  13. Backbenchers la best. Biasanya bila program2 melibatkan melayu2 saja. Sbb xleh terlalu KEDEPAN mcm bangsa lain. Kurang kental bila ditibai.

    Bokpa dok depan? jadi poyo?. Banyak melayu yg dok depan, akhirnya jadi poyo. Jenis duduk depan ni selalunya senang ditaichi utk buat apa kerja. Blom lagi nak suruh apa2, dia dah mcm anjing lari kutip tulang.

    Teruskan duduk belakang, sbb cool.Lagipun budaya melayu jarang menghargai orang lain ketika masih hidup. Tunggu mati baru sibuk nak puji bagi pingat apa bagai. Takut riak katanya jika dpt pujian ketika hidup.

    Entahlah.. ada betul..ada yg x betul.. layan sajalah..

    BalasPadam
  14. betui jugak kan..time majlis ilmu pakat nak dok belakang. time pesta berebut nak dok depan..

    BalasPadam
  15. duduk depan kena dongak. sakit leher, So aku prefer baris second atau pun tgh2. belakang skali tak mau.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...