Iklan Leaderboard

Isnin, 27 Julai 2015

8 Berdoa mohon temu jodoh di Masjid Desa Temu Jodoh

Viral di Internet gambar beberapa orang Melayu sedang berdoa di pintu gerbang Masjid Desa Temu Jodoh yang berada di Chaah, Segamat, Johor sehingga mencetuskan pelbagai reaksi positif dan negatif para netizen di Facebook dan Twitter, malah turut dilaporkan di akhbar online dari Indonesia mengenai gelagat mereka ini.

Ya, aku faham diorang takde niat khurafat dan hanya mahu berlawak berdoa minta jodoh sebab nama masjid tu Masjid Desa Temu Jodoh, tapi bagi aku bab2 agama macam tak payah la buat2 lawak. Agama Islam tu bukan suatu bahan lawak jenaka untuk korang sehingga boleh menimbulkan rasa tidak selesa saudara seagama. Malah sebab benda2 macam ni la penganut agama lain mentertawa dan memandang rendah terhadap orang Islam sendiri.

Sumber gambar Siakap Keli.
Sumber gambar Sukan Star TV.

Berubahlah Melayu. Kita tak perlu lawak2 bodoh macam ni.




tags: bani melayu berdoa depan papan tanda masjid desa temu jodoh chaah segamat johor darul takzim jdt mohon bertemu jumpa jodoh cepat kahwin khurafat amalan

8 ulasan:

  1. Kalau nak berdoa pun... masuk dan solat la dalam masjid tu... Kadang-kadang, kita tak tahu perbuatan kita tu seolah-olah mempersendakan agama Islam itu sendiri...

    BalasPadam
  2. Tiba-tiba tringat org kristian slalu buat lawak pasal agama diorg sampai satu tahap agama diorg jadi bahan lawak budak2 muda diorg & hilang respect. Benda sama mngkin boleh jd kat agama islam klw perkara mcm ni berterusan.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. itu lah...nak buat sesuatu kena fikir panjang, nak share pun, kena biar betul2 benar...takut jadi mcm ni lah...tapi betul seperti BO cakap,jangan melawak dlm soal agama, dan jangan memalukan agama islam

    BalasPadam
  5. Sbnrnya semua gambar di atas hanya for the sake utk buat status dlm FB, niat betul ke x dpt jodoh x pasti, bergantung pada individu.

    Tp nampak sangat bila ada medium mcm FB dan IG, semua benda nak tunjuk, sensasikan...niat lain cite, x kisah la tunjuk gambar accident ke, gambar doa ke, gambar tarawikh ke, gambar bercuti...smpi satu tahap nak buat satu kebaikan hanya boleh dilakukan if kita niat nak post, kalau x post sure xnak buat kebaikan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya klw nak buat sesuatu yg baik tu memang ikhlas, tapi time "MULA" je la...lepas dah buat baik dapat gangguan setan suruh post/bgtw amalam "baik" yg diorg dh buat...pikir positive je la, diorg ni nak menggalakkan org buat baik

      Padam
  6. lagi 3 jodoh dicari....

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...