Iklan Leaderboard

Ahad, 23 Ogos 2015

17 Pekerja yang mengaibkan pelanggan sila mereput

Gambar seorang doktor 'junior' merakam gambar dirinya dengan isyarat 'peace' sehingga menampakkan kemaluan/aurat pesakit wanita di sebuah hospital kerajaan, tersebar di laman sosial.

Gambar yang dimuat naik oleh pengguna Facebook, Kak Long Di Sini, menunjukkan doktor berkenaan menunjukkan isyarat 'peace' ketika sedang bertugas di Dewan Bersalin sehingga aurat pesakit wanita itu juga terdedah kepada umum.

Menurut penyebar gambar itu, Kak Long, memperolehi gambar tersebut dari rakannya.

"Saya terkejut dengan kebodohan dan keangkuhan seorang doktor junior di sebuah hospital kerajaan di Johor Bahru. Gambar ini telah ditunjukkan kepada saya oleh rakan. Si ibu sedang mengalami sakit nak beranak, mereka bukannya mengambil serius tentang si ibu, sebaliknya mereka memilih untuk bergambar pula.


"Tingkah laku dan sikap yang tidak bertimbang rasa ini sangat menyakitkan hati saya dan rakan. Paling tidak masuk akal, bahagian aurat si ibu juga terdedah dalam gambar tersebut. Secara jujurnya saya tidak melihat sebarang tanda kejayaan seperti isyarat 'peace' yang ditunjukkan oleh doktor berkenaan.

"Mohon ambil perkara ini dengan serius dan kenakan tindakan tegas terhadap mereka yang terlibat," katanya.

Susulan viralnya gambar tersebut, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, beliau telah mengambil maklum mengenai perkara itu dan kini siasatan sedang dijalankan serta tindakan tegas akan diambil segera.

Di zon-zon larangan seperti ini selalu melarang orang awam merakam sebarang gambar. Namun, apa yang peliknya, kakitangan mereka sendiri yang melanggar larangan tersebut.

Meskipun hanya untuk suka-suka di kalangan pegawai perubatan, apabila ada tangan yang gatal menyebarkan gambar itu ke tempat lain, si pelakunya mungkin perlu bersedia untuk menghadapi akibatnya akan datang. Berhati-hatilah semua.

Sumber TheHypeMedia.

Berikut adalah komen daripada Dr. Khairul Hafidz Alkhair yang terkenal di FB:
Saya ada membaca satu status yang cukup hangat diperkatakan hari ini mengenai gambar seorang doktor muda yang diambil gambarnya sewaktu melakukan pemeriksaan jalan lahir (vaginal examination).

Saya harus tegaskan bahawa, di dalam profesi kami, perkara seperti ini TIDAK SEPATUTNYA berlaku. Kami berpegang kuat kepada etika dan prinsip perubatan, kami tahu di mana batas kami dalam merawat pesakit.

Dalam gambar yang saya lihat, beberapa pertanyaan di dalam kepala saya, siapa yang mengambil gambar (ianya bukan gambar selfie)? Kenapa diambil gambar? Apa cerita di sebalik gambar? Adakah telah mendapat persetujuan pesakit dan keluarga? Jika gambar itu doktor yang punya, bagaimana boleh terlepas ke tangan orang lain?

Saya yakin kes ini telah diketahui oleh pihak tertinggi pimpinan, siasatan akan dijalankan dengan kadar segera, dan saya yakin soalan-soalan ini juga akan ditanya kepada doktor berkenaan.

Saya harap masyarakat bersabar, tunggu kenyataan rasmi dari Ketua Pengarah KKM. Dan sudah tentu, jika memang terdapat PERLANGGARAN ETIKA, hukuman yang setimpal perlu dikenakan, saya yakin kementerian mampu menjalankan siasatan dengan adil dan saksama.

Kami para doktor yang lain akan terus melakukan kerja kami dengan penuh rasa tanggungjawab, melayani pesakit dengan hati, memberi perkhidmatan terbaik buat masyarakat.

Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Harap kita dapat dengar kenyataan rasmi KKM dan sekaligus membersihkan nama profesi dan mengembalikan kembali kepercayaan masyarakat kepada kami.


1. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

2. Yang bodoh adalah individu tersebut, bukan semua doktor.

3. Mungkin ada benarnya selfie boleh menyebabkan masalah mental.

4. Dan mungkin ada betulnya selfie menjadikan kita semakin kurang bijak dan tidak sensitif.

5. Dalam apa jua pekerjaan perlu ada integriti. Salah satu integriti adalah menjaga kerahsiaan dan maruah pelanggan.

6. Pesakit atau siapa2 yang mendapatkan rawatan di hospital/klinik adalah pelanggan.

7. Maruah, aib dan rahsia pesakit perlu dirahsiakan, apatah lagi kemaluan mereka.

8. Mengambil apa jua gambar pesakit tanpa kebenaran, apatah lagi kemaluan pesakit amatlah melanggar integriti, etika dan amanah.

9. Menjaga maruah dan aib pelanggan ini bukan setakat doktor, tapi semua jenis pekerjaan terutama profesion yang melibatkan orang lain.

10. Polis tidak boleh suka2 merakam gambar pesalah dalam lokap, cikgu tidak boleh mengambil video anak murid suka2 tanpa kebenaran ibu bapa, jururawat tidak boleh suka2 ambil gambar pesakit dalam bilik pembedahan, pensyarah tak boleh ambil gambar result pelajar dan masukkan dalam FB.

11. Integriti dalam pekerjaan sangat penting, tak kira setinggi mana, sebesar mana dan sepenting mana kerja anda.

12. Jika anda tidak boleh faham benda yang sangat basic ini, percayalah yang anda langsung tak layak untuk menjawat apa2 pekerjaan pun. Pergi mereput sana.



tags: doktor muda bergambar dengan kemaluan pesakit terdedah dikecam netizen pepek faraj vagina check beranak hospital kak long di sini johor bahru pekerja pelanggan jaga amanah maruah aib integriti

17 ulasan:

  1. Doktor sekarang memang poyo
    Ingat dah jadi doktor, sempoi
    bagus, style, stim
    boleh matilah
    motherfucker doktor zaman sekarang
    dari doktor yang menghabiskan duit rakyat untuk makan sate di angkasa, sampailah doktor celaka macam ni, semuanya tak berguna
    Bugimak
    kalaulah gambar orang yg bersalin tuk keluarga aku, memang mampuslah doktor ni


    BTW
    Doktor tu cina ke?
    Kalau cina tak tahulah nak cakap apa lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rilek r de.. Jgn pukul rata camtu... Tak semua doktor bangang n bebal.. Kalau ko gempak sgt sakit nnti jgn dicari doktor plak... Sental.. Boleh pergi meninggal...

      Padam
    2. Anon 12.26 yg ko terasa ni pehal? Ke ko dokter bangang dlm gmbr tu? Sekadar bertanya.

      Padam
  2. Ramai doktor pelatih yg berperangai macam ni dimana-mana hospital kerajaan. Pernah terjadi pada ahli keluarga terdekat di red zone pun mereka boleh update story pasal citer Korea. Memang patut kena makilah fiil macam tu

    BalasPadam
  3. Inilah bagusnya internet, boleh kenal bijak bodoh. Doktor pun blom tentu bijak.

    Anyway, x kira sesiapa dlm Malaysia ni.. semuanya berpotensi jadi annoyer(s). Cuma tunggu masa dan keadaan jer.

    BalasPadam
  4. Tapi kan, dia mana amik gambar muka pesakit tu~

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya memang betul. Apa kata kau tunjuk gambar puki mak kau, aku nak tengok. Bukan nampak muka pun.

      Padam
    2. Mmg la tak ambil gambar pesakit..... tapi gambar yg diambil adalah gambar kemaluan pesakit...adakah anda suka gambar anda diambil sedemikian rupa dan disebarkan ?

      Padam
    3. Abis tu iklan mslh kelamin, muka berjeragat, kudis,etc amik gambar jugak bahagian yg memalukan. Tu menjatuhkan maruah jugak ke?

      Padam
    4. Anda paham ke tidak etika perubatan sebagai seorang doktor atau pengamal perubatan? doktor tu tengah buat iklan ke? kalau kena kat batang hidung sendiri, amacam? setuju ke dengan perbuatan ni?

      Padam
    5. red ping ni tak kesah mak dia punya kita tayang, bkn nampak pun muka, x pun bini ko? adik pun best gakkk.....belanja laa kamii sikit red ping...kemonnn...

      Padam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Ingatkan semua dokter tu bijak. Ade jugak dokter yang bodoh ya...

    BalasPadam
  7. Secara peribadi, isu ni aku anggap sama dgn isu sesetengah org yg suka share IC org2 yg nama pelik utk dijadikan bahan jenaka (contohnya macam IC pakcik nama Wan Emdibi tu).
    For some reason, dokumen mcam IC, surat tertentu dll akan berada di tangan orang lain, sekaligus kita akan beri kepercayaan kepada sesiapa sahaja utk tidak mengaibkannya.
    Tapi sebaliknya yg berlaku,
    Kita ghairah berkongsi di whatsapp, fb dan twitter atas dasar jenaka.

    Mungkin isu doktor ni lebih berat berbanding yg lain, tp pointnya tetap sama: MENGAIBKAN ORANG.

    BalasPadam
  8. Ni la peyakit selfie....kalau salah guna smpi tahap mcm ni jadinya...bila ada accident sibuk selfie dr nak menolong.

    In other words, selfie makes human lost its common sense!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu bukan menolong ayam ooi.. itu rakyat bayar gaji.. dibayar gaji bukannya menolong.

      Padam
    2. Yg menolong 2 sbb isu accident..isu kat hospital ni lain pulak, dibayar gaji tp tunjuk aib org. Byk isu selfie x kena tempat smpi hilang sikap kemanusiaan....

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...