Iklan Leaderboard

Khamis, 14 Ogos 2014

46 Selfie punca kita kurang bijak dan tidak sensitif

Selfie jimak, sudah.
Seflie kuburan, sudah.
Selfie tempat kemalangan, sudah. 
Selfie tempat mangsa rogol, sudah.
Selfie budak sekolah tunjuk kelangkang, sudah.
Seflie kena langgar motor, sudah.
Selfie pistol tembak diri sendiri, sudah.
Selfie lemas di sungai, sudah.
Selfie jatuh gaung, sudah.
Selfie riang ria dengan nenek yang terlantar sakit di hospital, belum ada. So... kita selfie dulu!


Dan yang ini? Apa jadahnya nak bersolat jumaat pun nak berselfie? Ibadat tu antara kita dengan Tuhan, bukan untuk ditunjukkan kepada orang lain. Come on la pemimpin, tolong cerdik sikit.


Sedang orang lain bersedih berkabung mengenangkan tragedi MH17, Azwan Ali masih boleh berselfie.


Semakin lama, budaya selfie semakin membuktikan kajian yang mengatakan selfie ada kaitan dengan sakit mental.

Selfie menjadikan kita semakin kurang bijak dan tidak sensitif. Benda ini perlu berhenti! Yang ada monopod tu, sila buang dan campak dalam laut.




tags: selfie di hospital lawat ziarah orang sakit nenek terlantar tua ramai gembira gelak happy suka riang dato ir nawawi ahmad status facebook fb sembahyang jumaat hishamuddin menteri pertahanan masjid tldm langkawi bukit malu azwan ali selfie masa hari berkabung tragedi mh17 gaduh dengan sharnaaz ahmad

46 ulasan:

  1. C1LAKAK merupakan suatu lagi projek Selfie 1malaysia

    BalasPadam
    Balasan
    1. prooooottttTttttTT! Argh!!! Leganya!!!

      Padam
    2. Selfie di malaysia ni budaya bodoh yang dibawa Najib..
      Sokong PKR.. Anwar tidak pernah berselfie..

      Padam
    3. Sohai kepala hotak kau

      Padam
  2. hormati lah sikit orang sakit..

    BalasPadam
  3. hahahahaha..adoi la. mula2 rasa menyampah, pastu rasa marah, pastu rasa nak penampor muke sorang2, pastu bila sampai tahap macam ni, aku sampai tergelak..mcm putus harapan trus. Adoi la, boleh kata sekeluarga tu bodoh2 belaka. Sama macam selfie kat kubur tu..family pun join skali..hahaha..kalau nak bodoh, satu keluarga bodohnye sama je. hahahaha. Betul la kata noob, golongan ini ada masalah mental. Hebat betul implikasi selfie tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Org yg gelak haha smp 6 harkat ni pn ade masalah mental gak. X caye tanye Noob.

      Padam
    2. betul tu.. bkn aje ada masalah mental tp juga bodoh cam anak babi

      Padam
  4. aku keluarkan monopod time beraya je..

    dorang ni tak pernah belajar ke adab ziarah-menziarahi?

    BalasPadam
  5. pnh jgk ada mmbe mak dia sakit kt hospital..xabes2 nk upload dgn caption syg mak la ape la..bnd2 cmtu pon nk hebohkn kt 1 dunia ke..selfie pny trend ni cm nokrom

    BalasPadam
    Balasan
    1. Member kau ke kau yg selfie tp x nk ngaku?

      Padam
  6. selfie tak bertempat.. kurang sensitiviti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hm.. Kalau begitu maka selfie yang bertempat itu pula terlebih sensitiviti tak wahai Cik Syahidah?

      Padam
  7. personally bagi saya tak salah nak berselfie.
    tapi biarlah sesuai dengan keadaan dan situasinya.
    tidak semua keadaan dan masa kita boleh berselfie.
    kena ada sensitiviti...

    BalasPadam
  8. selfie dalam lubang kubur, belum terlaksana lg...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau start la dulu

      Padam
    2. Dah ada la, tp berlaku di negara lain

      Padam
  9. bukanlah menjadi isu besar jika mahu mengambil gambar sendiri mahupun bersama kawan-kawan ketika sedang melakukan aktiviti.. tujuan cuma nak menyampaikan maklumat dan berkongsi kegembiraan.

    macam mana pun, nampak aneh dan jelek di mata kebanyakan orang jika gambar tersebut sengaja diambil dengan aksi mengada-nada, seksi, gaya mulut itik (duckface) dan sebagainya.

    BalasPadam
  10. tu menunjukkan perangai jakun kot, macam tak pernah jumpa monopod kot, sbb tu tak kira tempat nak selfie

    BalasPadam
  11. Kadang geram jugak kan... ajak selfie tak nak..
    "anje abang hadiah kan cincin berlian.. " Tak nak!..
    "abang hadiah kan kereta baru" Tak Nak!..
    "Abang bawa melancong" Tak Nak!
    "Kita selfie sama-sama" Dah selalu..

    "Habis anje nak apa?"
    Anje nak jadi MB.

    BalasPadam
    Balasan
    1. fap fap fap! oh yeah!

      Padam
  12. sentap aku melihat gambar ni bro... memang masing2 otak berbuasir kot..... erghhh !! kurang ajarrrrrrrrrrrrrr !!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. oke fine. now diorg akn dididik utk berselfie ala2 gaya anda tu. suka x? jom update duckface plk. pfft.

      Padam
    2. huuuuuuiii huhuhuhhhuuu
      hahahaahaa hiihiihiiihiiiiiii
      awak aawakkk, nk glamer ye?
      jwb la opcozzz dearr...
      protttt! uh

      Padam
  13. akui mengakukankah...cun tul budak sekolah selfie tu...

    BalasPadam
  14. tambah epic lagi bila nenek tu tetiba menggelupur pastu meninggal..

    budak2 tu : nekkkk...huhuhuhu.. eh jap,selfie dulu kawan2 semuaaaa...say cheeseeee..

    title--> nenek i baru pas meninggal..cedey cangat..:(. Takpe nek,nnt kat kubur kitorang selfie lagi.moga roh nenek tenang berselfie di sana. Ok lah, lepas ni nak gi lepak pavi..tataaaa..;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. HAHAHA.. Siot la komen kau . gampang..

      Padam
  15. selfie ni asalnya bukan budaya kita.. kenapa kita sibuk2 nak tiru budaya orang lain? mana jatidiri kita yg sebenar? kalau orang US nak selfie, suka hati diorang la.. lagipun monopod yg mereka guna tu semua dari produk mereka sendiri.. baguslah bila mereka berselfie sambil bantu ekonomi negara mereka sendiri..

    kita ni sudahlah meniru budaya orang.. monopod pun beli produk cina.. kenapa tak beli produk US, sedangkan selfie tu dari US? murah produk cina ni katanya.. eleh.. jangan nak temberang.. bila nak taksub dgn cina tu, cakap je la.. murah la, kualiti la.. mengarut semua ni..

    inilah bahana bila kita mengagungkan sangat bangsa org.. diorg kaya jual monopod.. korang cuma dapat glamer sekejap sbb selfie.. bangunlah anak muda... kalau nak selfie sangat, kita buat sendiri produk kita.. kalau tak mampu, kita beli produk org melayu.. inilah masanya utk kita bantu bangsa kita sendiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. amik kau..celah mana pun dia dapat jugak korek nama cina keluar.hahaha.selfie-->budaya US-->monopod produk cina-->selfie guna monopod melayu-->sedarlah anak bangsa.

      Tajuk:
      Remaja melayu buat seks di tandas awam

      ulasan nasi goreng: Remaja melayu--> pengaruh cina-->tandas kontraktor cina yang buat-->gunalah tandas kontraktor melayu yang buat--> sedarlah anak bangsa-->hapuskan cina agar remaja melayu tak buat seks dalam tandas awam.

      Tajuk:
      Rumah En. Samad dimasuki perompak warga asing

      Ulasan nasi goreng: Perompak indon-->cina bawak masuk malaysia-->agenda cina utk hapuskan melayu--> sedarlah anak bangsa--> hapuskan cina agar perompak indon tak masuk rumah.

      Padam
    2. ini bukan masalah nak korek ke apa.. kita bercakap yg benar.. mmg selama ini kita terlalu bergantung dengan cina.. ekonomi kita semakin dikuasai mereka... dan kita2 ini masih belum boleh bersatu.. bila ada yg mahu berniaga, diperlecehkan oleh org melayu sendiri.. itu yg kita perlu berubah...

      Padam
    3. sruh la melayu keluarkan monopod. kalau ada la baru orang beli.

      Padam
    4. sblm tu suruh melayu keluarkan kamera atau smartphine utk meleis berselfie.. kalau ada baru la meleis selfie beli

      Padam
    5. selfie budaya mr bean....

      Padam
  16. sumpah terukkk..melampau kot.. Kesian nenek.. Dah tu diorg berselfie smbil senyum besar2 n bersuka ria.. Kalau b'selfie tp muka hiba bleh trima lg.. Nenek tu plg sadiss sgat2..

    BalasPadam
  17. itulah.

    kekadang..gua pun tak faham kenapa nak ambil gambar camtu.

    BalasPadam
  18. Selfie tak sensitif tu satu hal...
    Satu hal lg yg buat aku takleh terima kaki2 selfie ni, bila org tegur diorg bukan nak insaf ke mintak maaf ke hape, tapi pergi tibai balik yg menegur tu...
    Pelik...

    BalasPadam
  19. noob... buat fantasy league buasir otak....

    BalasPadam
  20. sepatutnya masa neneknya sedar baru la diorang berselfie sama nenek diorang... xde la nmpk janggal ni nenek tu terbaring mcm sakit aka timbul tanggapan buruk, terus jadi viral apa punya orang la

    BalasPadam
  21. dah tutup mata nenek tu pn dpt bygkan tgh sakit teruk . itu pn satu family boleh tibai happy bergambar.. moga dijauhkn perkara ini dari kita dan mereka diberi petunjuk ..Amin
    & harap admin2 buasirotak tak terlalu agresif sampai kena saman macam Obe Blogserius :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyew kew? mane ko dgr citer obemok kne saman?? ade2 jew ko nie..

      Padam
  22. Jadikan selfie satu subjek teras dlm pembelajaran di negara kita. Bayangkan ada PhD in Selfie atau mungkin mengejar hadiah nobel berselfie. Ini yg dikehendaki manusia akhir zaman. Ada yg minat membunuh orang, dajalkan orang.. mcm2.. kita layan jer selagi hidup.. minat masing2.. jangan jeles..dah mampos nanti, apa pun xleh buat dah.

    BalasPadam
  23. Selfie dgn salafi kan dekat2 je kan ada kaitan ngan agama kira ok lah tu

    BalasPadam
  24. dulu aku suka selfie dengan anak aku, sebelum selfie nih popular...sekarang aku dah tak berani nak selfie takut nanti aku ter selfie benda bukan-bukan!

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...