Iklan Leaderboard

Isnin, 11 Ogos 2014

50 Kita masih mampu untuk miliki sifat kemanusiaan

Aku tak rasa orang2 Malaysia ni tak kira la Melayu, Cina, India, Bumiputera Sabah Sarawak dan lain2 terlalu bodoh belaka sampai tak boleh nak baca dan faham signage/papan tanda kat cermin di belakang kerusi LRT yang disediakan khas untuk golongan OKU, ibu mengandung, ibu bapa yang mendukung anak dan warga emas. Aku cuba untuk percaya yang masih ramai yang faham serta punyai nilai kemanusiaan, dan gambar berikut hanya mewakili segelintir sahaja warga Malaysia yang kurang akal.



Pemilik asal gambar tersebut menyatakan yang beliau terjatuh di dalam train sewaktu sedang mendukung anaknya kerana terpaksa berdiri disebabkan 3 perempuan ini buat2 tak nampak (tambah menyakitkan hati siap main2 telefon gelak2 tu). Cuma aku harap lepas ni siapa2 yang berhak duduk kat kerusi khas dan kemudahan2 lain yang disediakan, sila sound direct je manusia2 macam ni, sebab orang2 yang "buat2 tak nampak" ni kita perlu suap semua benda kat muka mereka, kalau tidak mereka akan kekal "buat2 tak nampak".

Samalah ada sekali pengalaman aku solat Jumaat kat masjid besi Putrajaya. Habis solat kat aras 3 aku naik lif bersama jemaah lain sampai lif tu penuh. Sampai aras 2, lif berhenti, buka pintu ada seorang lelaki berkerusi roda nak naik lif. Bila aku nampak je orang tu, aku terus keluar dan ajak 2 orang kawan aku yang lain untuk bagi lelaki OKU tersebut naik lif, malangnya orang2 lain kat dalam lif tu semua "buat2 tak nampak", dan pintu lif tu pun tertutup meninggalkan lelaki OKU tersebut di luar dan beliau terpaksa menunggu lif tu naik semula. Korang lelaki2 yang sihat tubuh badan tu boleh turun naik tangga kot, tapi lelaki berkerusi roda tu tiada pilihan, dia hanya boleh guna lif. Mana perginya SENSITIVITI korang woi???
 
Satu benda yang di negara kita agak kurang mesra (bukan tidak mesra langsung) adalah persekitaran kurang mesra "golongan yang memerlukan" tak kira dari segi fasiliti dan kemudahan serta sikap dan kesedaran sivik kebanyakan masyarakat. Baca selanjutnya di sini - Persekitaran kurang mesra golongan memerlukan.




tags: perempuan gadis 3 orang naik lrt mrt monorel putra star train sihat duduk kerusi khas oku warga emas orang tua wanita ibu mengandung dukung anak baby bayi nadirah ahmad facebook fb status gambar share kongsi zon keutamaan golongan memerlukan 

50 ulasan:

  1. Teruk betul perangai.. astagfirullah, semoga kita dijauhkan dari sifat sedemikian...

    BalasPadam
    Balasan
    1. khalid ibrahim12 Ogos 2014 2:47 PG

      dalam train berdiri sambil dukung anak tapi boleh ambik gambar dari sudut terbaik hehehe... bodoh punya noob boleh caya citer ni.

      Padam
    2. zaman skrg ni semua dah ada kereta la. mana ada org pompuan nak naik tren sambil bwk baby kecuali indon. pompuan yg terjatuh sambil dukung baby tu mungkin org indon kot sbb tu la awek tu taknak bagi duduk kan kan kan...

      Padam
    3. nice..
      berjuta orang tinggal di KL dan kemungkinan perempuan warganegara Malaysia mendukung anak di dalam train adalah '0'. nice info..very nice..so much nice.
      Tambah gempak lagi kalau yang mendukung anak itu kemungkinan utk dia merupakan orang indon adalah 100%. wow..

      Padam
    4. ye la.. 3 perempuan tu bukan orang malaysia.. kan dah tulis atas tu "korang bukan orang sini.. cannot read and see..."

      Padam
    5. SALah UMNO-BN

      Padam
    6. gambar dah kabur macamana nak kenal minah 3 orang tu utk dinasihatkan??

      Padam
    7. Gambar tu bertujuan memberi peringatan dan kesedaran kepada kita semua, bukan untuk mengaibkan individu tersebut.

      Padam
  2. Meleis & khianat berpisah tiada noob ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meleis kepala atok ko

      Padam
    2. Meleis kepala atok ko

      Padam
    3. meleis kepada bana ko

      Padam
  3. Jejaka: Hai cik adik
    Awek:hai..awk spe? Sorry la..saya dah ade pkwe
    Jejaka: owh..saya kamal..nme awk spe ye..nak berkenalan
    Awek: ila
    Jejaka: owh..ila..bgunla siot! Ko tak nmpk ke ibu mengandung tu nak duduk.siot..muke cntik tp tak reti membaca

    BalasPadam
  4. org melayu skrg dh hilang nilai moral dan sensitiviti dlm masyarakat jauh beza dgn org Jepun sedih sedih. Nampak sampah depan mata tp sepak je dgn kaki idak pun ada tu buat2 x nampak apa salahnya kutip dan buang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Org melayu?

      Padam
    2. Org melayu?

      Padam
    3. org melayu?

      Padam
    4. Orang utan?

      Padam
    5. Hahaha, Tanpa Telor? Nice, anon yg ske komen gne id org lain mmg dilahirkn tanpa telor, xpn telor dh luruh lps kne rebus 3suku, so gay..

      Padam
    6. Tanpa mu...ku rasa...hey!12 Ogos 2014 6:56 PTG

      org melayu je ke yg wujud kat malaysia ni? sikap buruk tidak kira kaum..cuma kat malaysia ni org melayu majoriti so lebih ramai la melayu yg asshole berbanding kaum lain.....

      Padam
  5. Welcome to Malaysia. 1st world infrastructure combined with 3rd world mentality.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1st world infrastructure?

      Padam
    2. 1st world kah? owh tidak....belum lagi..kita masih dalam proses tp bukan dah capai level 1st world

      Padam
    3. De la rocha ni zimbabwe mari, bg dia malesia sudah 1st world infrastructure..hahaha

      Padam
  6. kesian ak tgok.. Xde adab lgsung..

    BalasPadam
  7. Inilah budaya pekak yg kita sama2 mahukan.. yg tgk buat2 tak peduli.. kene atas batang hidung sendiri..baru nak melolong.. standard la urban meleis... sampai mampos pun xkan berubah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. org yg amik gambar ni pun urban meleis jugak... kalo dah tahu salah... tegur lah.. ini tidak.. amik gambar semata2 nk mengutuk dan nak viralkan.. bukan nak betulkan.. sial la anon 1234

      Padam
    2. bukan semua orang ada keberanian utk tegur orang depan2 cmtu je. Apa yang dia harapkan cuma budak2 tu aware dan paham situasi. Tapi kalau aku, serius mmg aku tegur je. "dik, bgunla..bagi akak dukung anak ni duduk". Aku pernah bangun untuk bagi sorang makcik tu duduk..dia cakap terima kasih nak. Masa tu merah padam muke aku.maunye tak..org keliling dok tgk dan senyum. fuh...tak sangka..bangun bagi seat kat org yang lebih memerlukan pun dah rasa mcam hero kat malaysia ni.hahaha

      Padam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Kita selalu tuduh budaya kuning punca kebiadaban orang Malaysia. Sebenarnya orang Barat pun lebih jauh beradab dan bersopan daripada orang Timur sekarang. Bukan nak angkat budaya Barat, tetapi memang realiti. Bila Ayuni dan mak Ayuni bergerak ke mana-mana di sana, pemuda-pemuda mat saleh selalu tolong angkatkan beg, bukakan pintu dan bagi mak Ayuni beratur ke depan dulu sebab dia dah berumur. Malaysia? Kena tolak ke tepi lepas tu "tak sengaja" terkena pijak-pijak adalah... hari itu baru saja lepas menegur satu keluarga Melayu yang naik motor ramai-ramai atas kawasan jalan kaki lepas tu main langgar je kasut Ayuni... nasib baik tak putus jari kaki. Si suami dah minta maaf, tapi baru je Ayuni nak bertenang dan nak elak daripada bergaduh depan anak dia, si isteri pula bersikap kurang ajar dengan mengatakan, "Alaaa... bukannya kena pun. Itu pun nak bising!" Berderau darah Ayuni masa itu juga.

    BalasPadam
  10. nampak sangat membohong ko ni. kat youtube bersepah video bdk2 mat saleh buli orang2 tua.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anon 0637 dengki dgn mat saleh yg ensem2 la tu

      Padam
    2. kalau ada video tu maksudnya itu kes sengaja nak rakam.. nk tunjuk hebat kat internet.. apa lo ko ni anon 0637

      Padam
    3. ada betulnya jugak. kita jarang tgk ada rakaman org membantu org lain kat malaysia ni. yang ada cuma bila menteri turun padang. pendekatan utk kita ubah mentaliti rakyat kita ni ada dua cara..satu gunakan video atau gmbr yang contoh kesalahan dan sikap buruk supaya orang marah dan tau itu salah. satu lagi ialah kita guna video dan gambar org sedang membantu orang lain..dengan cara itu kita dapat tunjuk apa yang betul dan sepatutnya dilakukan. Aku rasa pendekatan yang kedua lebih berkesan. Ia akan meningkatkan rasa yakin kita pada society dan tau ada insan yang masih baik budi pekerti. Kalau pendekatan yang pertama itu lebih kepada kita lost hope kepada society.

      Padam
  11. akak follow la jugak... walaupun sebenarnya tak berapa nak follow. Tapi bila dah go through beberapa entri bolehlah nak menambah buasir otak akak yang dah tumpo nie...
    opps... dia orang kat dlm gambar tu sebenarnya cacat otak ker?

    BalasPadam
  12. Macam tu la kalo kita tidak beri kedudukan yang sepatutnya kpd orang yg lebih berhak.. pasti akan berlaku perkara buruk.. sebab itu saya selalu perjelaskan.. bumi malaysia ini hak kita.. jangan dipersenda dan dipermainkan... yang melayu dah tahu ini tanah asal kita, sibuk nak memperjuangkan hak kaum lain.. kaum lain yg mengambil alih tempat duduk kita..

    samalah macam kes ibu muda tu... bezanya ibu tu tahu tempat duduk tu adalah hak beliau.. 3 orang budak main henset tu tiada hak pun untuk duduk situ kecuali ehsan dari empunya tempat duduk... korang tengok la sendiri bila ibu muda tu terjatuh dgn anak dia, budak 3 orang tu tergelak2 buat tak tahu... pada sesetengah org perkara tu kecil jer...

    sebenarnya apa yg berlaku di negara kita ni, adalah perkara yg sama berlaku seperti dalam train tu.. kita punya hak, serah kat org lain.. bila kita jatuh... diorng sekali2 takkan tolong.. malah tergelak2 buat tak tahu... mereka bahagia dan terus rakus menghisap sumber2 asli negara kita utk memenuhkan poket mereka..

    sedarlah wahai anak bangsa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok..sebelum kita pertahankan hak melayu kita daripada kaum lain..kita boleh start kaum melayu sendiri bagi hak kepada kaum melayu yang sepatutnya. selesaikan konflik dalam kaum melayu sendiri dulu, bila dah kita bersatu..baru la kita pertahankan hak kita dari bangsa lain pulak. ni tak, kalau bangsa sendiri pun dah perangai macam celaka..nak bersatu pekejadahnye

      Padam
  13. org malaysia skg ni sebahagiannya skg byk mementingkan diri sendiri.... antara contohnya... cuba nengok tempat parking kat tesco... biasanya parking yg berdekatan dgn pintu masuk... dikhaskan utk golongan oku dan utk ibubapa yg membawa bayi menaiki stroller.... setiap kali pergi... nengok area situ... mesti penuh.... tapi bila masuk dlm... tak nampak pulak golongan2 tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. boikooooooottttt..........................

      Padam
    2. Haha..aku teringat member aku..dia main redah parking kat tempat OKU. Aku cakap la "woi,ko biar betul..tempat OKU ni..malu la wei..orang tgk tu". Dia cakap nak cepat dan ada cara dia. Dia keluar kereta sambil jalan gaya kaki tempang. Tergelak sakan aku..dalam aku aku.."hai,tuhan bagi kau tempang betul2 baru kau tau".

      Padam
    3. cuba tgk kat curve tempat parking pompuan je byk utk famili takde!!

      Padam
    4. utk oku pun kurang ... adakah pompuan yg pegi curve tu oku???

      Padam
  14. Sy nmpk yg ambil gambar ialah ppuan bertudung yg tgh dduk kat kerusi bertentangan. Xde bayi yg didukung (sbb ingatkan tgh bediri). Kdg2 maybe dlm keretapi x ramai org, so xde masalah nak dduk mana2, lgpun x sesak pun dlm komuter 2 lg2 waktu malam 8pm ke atas. Picture can describe a thousand words, but it not 100% tell the true story.

    Tp sy fhm apa noob maksudkan, sensitiviti rakyat terhadap isu2 ini x setanding negara2 maju, lg2 remaja2. Di negara maju, kesedaran sivik sgt tinggi (80% above), cuma kat malaysia stil mcm 50-50 lg. Sy ada hadapi situasi kedua2 di mana ada yg menolong n ada yg tidak. Cuma kita perlu lebih terapkan nilai2 ini kpd anak2 muda bukan dlm pendidikan moral/ujian bertulis sahaja..tp secara praktikal. Kdg2 mereka ni x pernah rasa susah/memerlukan..so dia x rasa kesedaran sivik ni. Yg ada kesedaran sivik ni selalunya dah rasa sebelum ni, terutamanya 40 tahun ke atas atau yg ada family.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sila lihat cermin di belakang ppuan free hair 2, anda akan faham apa sy maksudkan.

      Padam
    2. mana la tau lepas dia jatuh sambil dukung anak tu..pastu ada org kat seat sebelah sana bagi dia duduk sedangkan budak2 pmpn yang duduk kat seat yang dah di reserved untuk khas tu tetap buat bodo gak.

      Padam
    3. Tp isunya dlm gerabak komuter 2 x byk org masa 2, setiap org dpt seat masing2 berdasarkan dlm gambr. So x semestinya org yg mengandung atau OKU kene dduk tempat itu jugak. Melainkan gerabak komuter 2 penuh, baru seat itu dikhaskan kpd yg memerlukan spt kat label.

      Padam
    4. logik kah kalau ada seat kosong ditempat lain (yang agak jauh sikit), dan ada ibu mengandung atau orang tua sedang berdiri di depan seat yang dikhaskan utk golongan tersebut, tapi org yang sihat walafiat ni tidak patut bngun berdiri atau pergi ke seat yang jauh tu tetapi orang tua atau ibu mengandung tu yang seharusnya pergi ke seat kosong di sana?

      Padam
  15. aku ingatlaa tiga2 betina ni kita cum shotkan je kat muke dia tgh2 dia main handphone tu....kalau dah jenis haramjadah spesis mcm ni tu je ajar dia..yang x leh tahan boleh gela2 lagi tu..celik mata buta hati

    BalasPadam
  16. letak je tambahan peringatan kat bawah gambar2 ibu mengandung dan golongan OKU tu.. "kalau anda semua nmpak golongan sihat walafiat tetapi tidak memberikan tempat duduk kepada mereka yang memerlukan, sila tampar mereka. Anda tidak akan dikenakan sebarang tindakan jika mereka membuat aduan kepada pihak berkuasa"

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...