Iklan Leaderboard

Rabu, 19 November 2014

21 Calon temuduga yang sangat annoying

Ida Ayu sedang mencari pegawai eksekutif pemasaran kanan baru untuk bekerja di syarikat miliknya yang sudah bertapak selama 20 tahun. Dia mengiklankan jawatan kosong itu di akhbar2 dan Internet. Setelah beberapa minggu2, dia memanggil 10 orang calon temuduga yang memohon jawatan tersebut, dan salah seorangnya adalah Edry Safian yang berusia 23 tahun.


Di dalam bilik temuduga, Ida Ayu meminta Edry Safian memperkenalkan diri dan menceritakan latarbelakang dirinya. Kemudian Ida Ayu meminta Edry Safian menceritakan pula kemahiran dan pengalaman kerja yang dia ada serta memberi sebab kenapa dia layak untuk mengisi jawatan tersebut.

Ida Ayu merupakan seorang yang straight forward dan berterus terang. Setelah merasakan yang Edry Safian tidak mempunyai ciri2 dan kriteria yang dia inginkan, Ida Ayu memaklumkan yang Edry Safian tidak berjaya untuk mengisi jawatannya tersebut dan berterima kasih kepadanya kerana telah mencuba dan hadir ke sesi temuduga tersebut.

Namun Edry Safian tidak berpuas hati kerana tidak berjaya dalam temuduga dan merasakan yang dia layak untuk jawatan tersebut, maka dia mula bertanyakan pelbagai soalan yang menjengkelkan.

Edry Safian: Kenapa saya tidak dapat? Saya rasa dengan kelayakan saya, saya layak dapat jawatan ni.
Ida Ayu: Kerana awak tidak mempunyai kriteria yang saya cari.

Edry Safian: Kriteria apa yang puan cari?
Ida Ayu: Saya inginkan orang yang sudah berpengalaman dan mahir dalam bidang pemasaran.

Edry Safian: Kalau macam tu puan bolehlah ajar saya.
Ida Ayu: Bukan saya tak boleh ajar, tapi masa singkat dan saya perlu orang yang memang sudah mahir.

Edry Safian: Puan sebagai pemilik syarikat puan boleh ajar kan?
Ida Ayu: Kalau saya ajar pun, awak tiada ciri2 yang saya mahukan.

Edry Safian: Saya tengok tadi ramai calon yang hebat tapi tak dapat juga.
Ida Ayu: Memang hebat tapi tak memenuhi kriteria.

Edry Safian: Kriteria macam mana? Saya tengok mereka semua pengalaman hebat2.
Ida Ayu: Yelah kalau yang hebat2 tu pun saya tak ambil, apatah lagi awak. Kriteria yang saya cari orang yang berpengalaman dalam menjual pelbagai produk, tapi ada yang tak boleh jual produk asli, awak boleh jual produk asli?

Edry Safian: Tak tau. Yelah saya orang melayu.
Ida Ayu: Yelah produk asli tu barang2 tradisional melayu lah.

Edry Safian: Mana ada, orang asli tu lain kan. Orang asli orang asli lah, saya orang melayu.
Ida Ayu: Produk tradisional melayu tu produk2 asli la.
Edry Safian: Cakap lah produk tradisional.

Ida Ayu: Masalahnya awak tiada pengalaman dan kemahiran yang saya mahukan. Awak boleh cuba mohon jawatan yang sama di syarikat lain, mungkin sukar untuk awak dapat. Awak perlu banyak menimba ilmu dan pengalaman lagi.
Edry Safian: Mana puan tahu?

Ida Ayu: Awak boleh cuba.
Edry Safian: Saya cakap boleh.

Ida Ayu: Kalau belum apa2 awak dah banyak melawan, macam mana awak nak berjaya?
Edry Safian: Yalah tapi saya tak puas hati lah. Saya memang layak kan?
Ida Ayu: Tidak, awak tidak layak.

Edry Safian: Puan ni layak ke?
Ida Ayu: Ya, memang saya layak. Syarikat saya sudah 20 tahun bertapak.

Edry Safian: Tapi saya tengok syarikat puan ni biasa2 je takdelah hebat mana.
Ida Ayu: Habis tu kalau awak rasa biasa kenapa awak datang temuduga di syarikat saya?

Edry Safian: Saya cuba je. Saya tak layak sebab tiada kemahiran yang puan nak je?
Ida Ayu: Ya memang awak tiada apa yang saya nak.

Edry Safian: Tapi saya tengok calon lain kat luar yang hebat2 pun tak dapat jugak kenapa?
Ida Ayu: Mereka memang hebat tapi tiada kriteria yang saya nak.

Edry Safian: Kriteria apa yang puan nak?
Ida Ayu: GET LOST!!!

* * * * * * * * * *

Nak temuduga ujibakat buat la cara nak temuduga. Dah la kau yang terhegeh2 mintak, kalau orang dah tak nak terima tu terima je lah kenyataan. Tanya lagi macam2 sapa tak rasa menjengkelkan. Kalau aku dah lama bagi makan kaki.

Oh ya, sila layan video ujibakat Edry Sofian untuk rancangan Mentor Legend 2014 untuk Mas Idayu yang sangat annoying. Tidak tahu sama ada memang berlaku betul2 atau telah dirancang oleh pihak produksi untuk menaikkan rating memandangkan populariti rancangan2 realiti nyanyian macam ni semakin menurun dengan kemunculan Pencetus Ummah dan Imam Muda.





tags: calon ujibakat temuduga protege mentor legend 2014 mas idayu erdy sofian yang sangat annoying gila

21 ulasan:

  1. edveded yg anoying gila apa yg dia tulis puihhh first mastar!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. annoying pun ada juga perasaannya disitu...tak per aku terima...at least ada gak orang bodo baca annoying aku tu ha ha!

      Padam
  2. pr000oooooTttttTT!! dmuka idayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gua proootttt!! balik siap cirit sekali dkt muka edry

      Padam
  3. mamat nih boleh diasah lagi, suara dia sedap...masalah nya benda nih lakonan aje...aku ingat suara dia macam longkang...sedap aper? ke telinga interviewer dia masalah? kena tuning sikit aje...unik apa suara dia...tak pun mungkin dia banyak ikut original vokalis lagu nih kot? for sure benda nih lakonan aje nih! ha ha! mungkin banyak lirik dia lupa kot? mungkin pompuan nih nak penyanyi dangdut aje kot? aku rasa laki dengan anak dia pun tak boleh nyanyi macam nih kot? Anak dia nyanyi terjerit-jerit macam..errrr...okay pulak!

    BalasPadam
    Balasan
    1. brader tu memang boleh nyanyi.tapi tune dia serupe dia. mcm nyanyi karok. kalau mintak bawak lagu irama jenis lain, tak boleh. Senang cakap mas idayu nak cari yang suara tune special la. nyanyi rock..jadi rock, bile nyanyi lagi melayu asli..bunyi macam lagu melayu asli. Takde la serupe je suara serupe gitu semua lagu. Dia target nak menang..kalau amik student yang suara cmtu, mana boleh bg fight.

      Padam
    2. bagi mamat nih kat aku, aku boleh didik dia jadi macam-macam ha ha ha! kau jangan memain...guru vokal aku Syafinaz Selamat tau ha ha ha! errrr...One in a Million tu bro! Aku dulu nyanyi lagu rock aje...last-last sekarang kau bagi aku lagu Black tu aku tutup mata aje ha ha ha ha ha!!! macam gam...nanti karang si seriously dengan tanpa nama mesti attack aku kaw kaw ha ha ha ha!!!

      Padam
  4. Kesimpulan....in everyday life x kira personal atau tempat kerja, komunikasi sangat2 penting. Jika berlaku communication breakdown, kerje yg simple jd susah, yg susah lg la carca marba.

    Kalau sy jd Mas Idayu, sy xkan lyn sangat mamat sengal yg banyak tanya. Just kata anda x layak utk jd mentee sy, kalau byk songel suruh sekuriti bawak dia keluar dr audition room.

    Kalau sy jd Erdy yg jenis nak curious nak improve nyanyian, just tanya elok2, lg2 org ppuan. Kalau salah guna ayat, nanti perempuan senang sensitif n mula emosi bila komunikasi.

    Bg sy, dua2 salah walau niat dah betul..semuanya sbb komunikasi. N plz lower ur EGO bila bercakap. Kalau dua2 nak menang je smpi kiamat x habis.

    BalasPadam
  5. gila sengal mamat ni. sama sengal dgn eddeved yg ckp merapu2 kat blog dia... rasa dia pun ada surat gila doktor kot

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah dua orang dah kutuk aku nih...Alhamdulillah...aku terima, sebenarnya kau yang sengal tapi kau malu nak mengaku...apa lah dosa aku sampai kena kutuk macam nih ha ha ha! tak per aku faham...kat sini kau berani laa kutuk, depan-depan menikus semuanya...inilah resam meleis...eerrr.....aku baru belajar ayat nih...kau pi baca blog aku apahal? aku ada jemput kau ka? ha ha! berani pi laa komen kat blog aku kalau kau ada teloq...ini macam budak kecik hingusan mengadu kat mak bila terasa pedas dengan blog aku ha ha ha! kesian, orang macam kau nih memang buta kayu tak boleh nak hadap dah ha ha!

      Padam
    2. Ko ni eddeved, mmg sesuai gi odisyen tu.. kasi Mas Idayu lagi bakar.. apapun, memang kesemuanya sesuai jadi calon ashabun-nar.

      Padam
    3. calon tak apa...masih ada jalan kembali...setakat calon aje apa ada hal...talian hayat masih ada...aku semua odisyen aku pi, aku bantai balik...Roslan Aziz pernah kena maki dengan aku tapi tak pernah keluar Tv sebab Roslan Aziz dengan aku apa ada hal? Dia fikir dia kawan dengan Quincy Jones aku gentar ke ha ha! tak boleh jadi calon Mas Idayu, dia pemudi!

      Padam
  6. Dah ada mamat yang pakai kabel untuk dapatkan keje tu, tu yang Edry Safian xdapat tu..

    Si Ida Ayu lak pusing kiri kanan nak kencing si Edry tu...

    Interview tu sekadar nak cover line dan penuhi prosedur je..

    Kalau tak, awal2 lg dia tak pggil org2 yg mmg tak layak utk jwtn tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini biasa interview gomen je.. pggl interview utk penuhi prosedur padahal kekosongan dh diisi dgn kabel2 kroni... kompeni sendiri jrg berlaku mcm ni.. dia xyah buat interview pun sbb dia terus panggil kabel dia masuk kerja dgn dia.. nama pn kompeni bapak aku

      Padam
    2. Orang yg ada kabel memang ade kelebihan dalam gomen, tapi tak semestinye semua yg keje kerajaan pakai kabel...
      Xde kabel bukan satu-satunya sebab x lepas interview nak kerja gomen,tapi 'x cukup bagus tapi perasan bagus' adalah salah satu sebab x lepas interview gomen

      Padam
  7. Kesian mamat ni, Muka macam Ben Affleck, ko jadi pelakon je la. Lagi Mahsyuk!!! satu drama bersiri boleh cecah RM100 ribu, kalau jadi pelakon utama.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rezeki manusia hanya Allah yg tau..sbb kontroversi ni melimpah ruah org nak ambik dia menyanyi dan berlakon..semuanya sbb free advertising kat mentor legend ni.

      Maybe mas idayu letak benchmark tinggi nak student vokal mcm Black payahla..tau la nak menang besar as mentor sekali.

      Padam
  8. tipu jer nih. jgn terpedaya dgn tigasuku yg kerja ari2 nak menipu org. bebalutin utama..

    BalasPadam
  9. Shrek is love,Shrek is life20 November 2014 11:29 PG

    Bodo punya ida ayu. Dah tau nak Cari org pengalaman pegi panggil mamat umur 23thn tu dtg interview buat apa? Rejeklah awal2 masa dia hantar pemohonan ni lps panggil interview baru nak bagitau xde pengalaman

    BalasPadam
    Balasan
    1. Serius aku tgk video tu..aku tak dgr langsung perkataan nak pengalaman. Cuma aku dgr nak yg mmg reti nyanyi..ada bakat semulajadi. Supaya dia cuma kne bentukkan.lau nak nak ajar semua..tak cukup masa. Dia cuma sentuh bab umur tu bila dia kata budak tu muda lagi..dan tak tau apa yg budak tu sendiri luahkan dari mulut dia.tu

      Padam
  10. Dalam hidup ini..kita perlu terima segala teguran untuk menjadi yang lebih baik :)

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...