Iklan Leaderboard

Jumaat, 7 November 2014

56 Tamat sudah kisah seorang Ninja bernama Naruto

Akhirnya salah satu manga terbesar dan panjang iaitu Naruto telah pun menamatkan perjalanannya dengan setelah 15 tahun menjadikan keseluruhan manganya sebanyak 700 chapter. Secara ringkasnya, Naruto merupakan satu siri manga yang dihasilkan oleh seorang mangaka atau kartunis bernama Masashi Kishimoto yang mana turut mempunyai rancangan anime atau animasi televisyen tersendiri dengan judul yang sama. Manga ini membuat kemunculan sulungnya pada tahun 1999 dan telah diterbitkan oleh Shueisha di dalam majalah Shōnen Jump isu ke-43.


Sedikit mengenai manga Naruto, ia berkisarkan tentang watak utama yang bernama Uzumaki Naruto, seorang pemuda yang bersikap nakal, hiperaktif dan penduduk di sekitar kampung tidak menyukainya.

12 tahun sebelum peristiwa yang menjadi tumpuan dalam siri ini, seekor Musang Syaitan Berekor Sembilan (Kyūbi no Yōko/九尾の妖狐) menyerang kampung Konohagakure atau lebih dikenali sebagai Konoha. Kyubi atau namanya Kurama merupakan makhluk berekor yang kuat, di mana satu hayunan daripada salah satu ekornya mampu musnahkan sebahagian Kampung Konoha dan meratakan gunung-ganang.

Ia telah menyebabkan kejadian huru-hara dan mengakibatkan banyak kematian penduduk di Kampung Konoha. Namun, kejadian itu terhenti apabila ketua yang memerintah Konoha iaitu Hokage Keempat mengalahkannya. Hokage Keempat dan isterinya telah mengorbankan diri untuk mengurung Kurama di dalam badan seorang bayi yang baru lahir, dan bayi itu adalah Naruto. 

Naruto bercita-cita untuk menjadi seorang Hokage iaitu satu gelaran yang diberikan untuk Kage atau ketua ninja, selaku ninja terkuat di sesebuah kampung dengan harapan untuk lupakan tanggapan buruk terhadap masyarakat sekitar terhadap dirinya.

Selanjutnya di Wiki BM dan English.

Untuk membaca manga Naruto boleh baca secara online di MangaFox, MangaTown, MangaPanda, dan Mangareader.

So sekarang, masa untuk recap dan throwback manga dan anime Naruto mengikut plot arc dari awal sehingga akhir...

Part 1: Naruto


The Introduction Arc was included in Part I of the series, and comprised chapters 1 to 8 of the manga and episodes 1 to 5 of the Naruto anime. The main characters of the series were introduced during this arc.


Land of Waves Arc

The Land of Waves Arc was included in Part I of the series, and comprised chapters 9 to 33 of the manga and episodes 6 to 19 of the Naruto anime. It was the first major arc of the series.


Chūnin Exam Arc

The Chūnin Exam Arc was included in Part I of the series, and comprised chapters 34 to 114 of the manga and episodes 20 to 67 of the Naruto anime. It introduced many of the secondary characters of the series and the first major villain, Orochimaru, and set up the main plot for the rest of the series, with Sasuke obtaining a cursed seal from Orochimaru.


Invasion of Konoha Arc

The Invasion of Konoha Arc was included in Part I of the series, and comprised chapters 115 to 138 of the manga and episodes 68 to 80 of the Naruto anime. The previous arc directly led into this one. This arc covered Gaara's change of heart towards people after battling Naruto, and the death of the Third Hokage at Orochimaru's hands.


Search for Tsunade Arc

The Search for Tsunade Arc spans from chapters 139 to 171 of the manga and episodes 81 to 100 of the Naruto anime. The beginning of the arc is sometimes referred to as the "Return of Itachi Arc". The arc entails Naruto meeting the Akatsuki members Itachi Uchiha and Kisame Hoshigaki, his training to learn Rasengan, and meeting up with Tsunade. It also covers the battle between Orochimaru, Jiraiya and Tsunade.


Sasuke Retrieval Arc

The Sasuke Retrieval Arc spans from chapters 172 to 238 of the manga, and episodes 107 to 135 of the Naruto anime. This arc sets the tone for Naruto: Shippūden, where Sasuke decides he is not powerful enough and leaves for Orochimaru to gain power, and his final battle at the Valley of the End against Naruto Uzumaki. It also includes Naruto's first use of his one-tailed form when the Nine-Tails grants him more power to defeat Sasuke. It is the last arc of Part I of the manga. In the anime, the arc is followed by a long series of multiple short arcs.


Part II: Naruto Shippūden

Kazekage Rescue Arc

The Kazekage Rescue Arc is from Part II of the series that spans from chapters 245 to 281 of the manga and episodes 1 to 32 of the Naruto: Shippūden anime. It is the first arc of Part II. In the third databook this arc is called the "Kazekage Rescue Mission" (風影奪還任務, Kazekage Dakkan Ninmu) and in the anime DVDs it is referred to as the "Kazekage Rescue" Arc. This arc details the events of an Akatsuki raid by Deidara and Sasori on Sunagakure to find the jinchūriki of Shukaku.


Sasuke and Sai Arc

The Sasuke and Sai Arc is from Part II of the series, and spans from chapters 282 to 310 of the manga and episodes 33 to 53 of the Naruto: Shippūden anime. In the third databook, this arc is called the "Heaven and Earth Reconnaissance Mission" (天地偵察任務, Tenchi Teisatsu Ninmu). The anime DVDs for this arc call it the "Long-Awaited Reunion". This arc details Team Kakashi new members Yamato and Sai, and their reunion with the defector Sasuke Uchiha.



Hidan and Kakuzu Arc

The Hidan and Kakuzu Arc is from Part II of the series, spanning from chapters 311 to 342 of the manga and episodes 72 to 88 of the Naruto: Shippūden anime. In the third databook, this arc is called the "'Akatsuki' Suppression Mission" (“暁”討伐任務, "Akatsuki" Tōbatsu Ninmu). The anime DVDs for this arc call it "Immortal Devastators — Hidan and Kakuzu". This arc details the events caused by two of Akatsuki's "immortals", Hidan and Kakuzu.


Itachi Pursuit Arc

The Itachi Pursuit Arc is from Part II of the series, and spans from chapters 343 to 402 of the manga. In the Naruto: Shippūden anime, it began with episode 113 to 118, and then spanned episodes 121 to 143 with the two episode adaptation of Kakashi Gaiden shown in the interim. In the third databook, this arc is called the "Itachi Pursuit" (イタチ追跡, Itachi Tsuiseki) while the anime DVDs call it the "Master's Prophecy and Vengeance" chapter. Portions of this arc are sometimes considered separate arcs. Collectively, this arc details Konoha's Eight Man Squad's and Sasuke's task of finding Itachi Uchiha, as well as Jiraiya's confrontation with the S-rank organisation Akatsuki's leader Pain.


Invasion of Pain Arc

The Invasion of Pain Arc is from Part II, and spans from chapters 403 to 449 of the manga. In the Naruto: Shippūden anime, it spanned from episode 152 to episode 175. The anime DVDs for this arc call it "Two Saviours". The arc detailed Akatsuki's attempts to capture the Eight-Tails and the Nine-Tailed Demon Fox.


Five Kage Summit Arc

The Five Kage Summit Arc is from Part II, and spans from chapters 450 to 488 of the manga. In the Naruto: Shippūden anime, it spanned from episode 197 to 221. The anime DVDs for this arc call it "The Gathering of the Five Kage". Pain's destruction of Konoha and Killer B's supposed capture by Taka enticed the five countries to unite against the threat of Akatsuki.


Confining the Jinchūriki Arc

The Confining the Jinchūriki Arc spans from chapters 489 to 514, and in the Naruto: Shippūden anime from episode 243 to 255. The anime DVDs for this arc call it "Nine-Tailed Fox Taming and Karmic Encounters" and it has a special DVD version for the Nine-Tails' Attack on Konoha's part called "The Birth of Naruto". All the Five Great Shinobi Countries have formed a ninja alliance with the Land of Iron and prepare for the Fourth Shinobi World War and the final battle against Akatsuki. While Naruto trains to control the Nine-Tailed Demon Fox's power. It also describes the Nine-Tails' Attack on Konoha and the beginning of the war.


Shinobi World War Arc

The Shinobi World War Arc spans from chapter 515 to 591 and in the anime from episode 256 to 289 (with the Chikara Arc going on from episode 290 to episode 295) and resumes from episode 296 to 340. It covers the Fourth Shinobi World War where the Five Great Shinobi Countries and the samurai all unite into the Allied Shinobi Forces to oppose Tobi and Akatsuki, all to protect the last two jinchūriki, Naruto Uzumaki and Killer B. The arc began with the war finally starting with both the Allied Shinobi Forces and Akatsuki moving out for battle. The arc ended following the defeat of Kabuto Yakushi, and the release of Impure World Reincarnation.


Ten-Tails Revival Arc

The Ten-Tails Revival Arc spans from chapter 592 to chapter 662 and in the anime, from episode 341 to 348, continues from 362 to 375 and later resumes from 378 to the current. It covers the climax of the Fourth Shinobi World War and the revival of the Ten-Tails, which Tobi and Madara Uchiha plan to use for their Eye of the Moon Plan.


Final Arc

The Final Arc is the last arc of the series and spans from chapter 663 to chapter 699. It covers the completion the Eye of the Moon Plan by the casting of the Infinite Tsukuyomi after the defeat of Obito Uchiha, Kaguya Ōtsutsuki's attempt to subdue mankind by possessing Madara, and Naruto Uzumaki and Sasuke Uchiha's final battle that revolves around the former trying to stop the latter's plans of revolution.


* * * * * * * * * *

Manga Naruto bermula pada tahun 1999 lagi, tapi aku baru start baca dalam sekitar tahun 2002 atau 2003 ketika manga Naruto baru mula aktif diterjemah dan diupload di Internet oleh scanlation group, sekali dengan manga One Piece dan Bleach, menjadikan ketiga2 manga ini sebagai Big 3 pada era tersebut.

Walaupun manga2 ini popularitinya ada naik turun disebabkan plot dan jalan ceritanya yang kadangkala tidak konsisten dan mengecewakan, namun aku tetap baca ketiga2 manga ini sampai sekarang memandangkan aku dah follow sejak awal, so bila manga Naruto sudah tamat, aku tetap rasa sedih dan terharu.

Sempena tamatnya manga Naruto, ramai pelukis komik atau mangaka lain yang memberi ucapan selamat jalan kepada Naruto, namun yang paling menarik sekali apabila mangaka One Piece iaitu Eiichiro Oda membuat tribute kepada Naruto dalam muka depan manga One Piece chapter 766, dan Masashi Kishimoto membalasnya dengan membuat tribute kepada One Piece dalam muka surat terakhir manga Naruto.


Oda ucap selamat jalan kepada Naruto...
Kishimoto ucap selamat berjaya kepada One Piece...

Oda dengan Kishimoto, dua orang mangaka besar yang juga rakan baik, rakan sekerja dan rival. Kedua2nya bermula pada waktu yang lebih kurang sama, namun Naruto terpaksa mengucapkan selamat tinggal dahulu.

Seriously touching...

Apa2pun, pengakhiran manga Naruto nampak macam tergantung dan ada lagi benda yang tidak terjawab, so mungkin segalanya akan terungkai dalam filem anime Naruto yang terakhir iaitu "The Last: Naruto the Movie" ini yang akan diterbitkan di Jepun pada 6 Disember 2014.


The Last: Naruto The Movie trailer


Kishimoto-sensei, Otsukaresama deshita!




tags: naruto shippuden manga comic anime ending read online chapter masashi kishimoto sensei tribute eiichiro oda one piece the last movie trailer download watch live streaming online full hd throwback plot arc siri bab buku episod episode terakhir akhir

56 ulasan:

  1. Persoalannya sekarang, bagaimana rupa Cikgu Kakashi? nak kata hensem, mungkin gak sebab Ayame anak tokey ramen tgk smpi jadi love mata dia!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apakah kaitan UMNO-BN dan Naruto? Ya, persamannya ialah, mereka yang berkonspirasi untuk menjatuh Anwai Ibrahim dari PKR

      Padam
    2. betul tu kakashi msh tak bukak dia punya mask lg.. satu lg apa dh jd pada orochimaru? senyap gitu je xde pn citer psl dia kt last chapter tu..

      tp anon anwar ibrahim kat atas ni mmg lembu.. dlm kepala hotak tu asyik fikir psl politik 24 jam ke??

      Padam
  2. Plot dlm jalan cerita naruto menyebabkan ia ditamatkan lebih awal..15thn aku rasa xawal. Lama tu huhu. Penjahat dia plakxberkembang. Hanya berkisar pd orochimaru, akatsuki, madara sejak dari zaman sebelum shipuden lg .. So bila diorang dh mati. Hbs lah cerita dia ...

    Berlainan dgn dunia one piece yg ada berjuta watak penjahat utk ditewaskan & byk lg pulau yg belum mugiwara pirate terokai ..

    Cuma ada watak yg tergantung dlm naruto yg mashahi blum buat ending utk diorang Watak jahat kabuto, orochimaru masih lg hidup ... Aku xrasa diorang ni masih insaf.

    Tapi aku mmg berpuas ati dgn ending. Naruto dpt capai impian utk jd hokage. Berkahwin dgn hinata ada anak. Begitu juga dgn karakter lain...

    Watak2 naruto ni akan tetap hidup utk jangkamasa 10 20thn lg mcm watak2 dlm dragonball juga .. Sbb ia adalah sebuah karya lejen..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagi aku plot cerita naruto ni antara downsidenya nya adalah, kebanyakan villain dan bad guy akhir insaf dan jadi baik atau good guy, cam gaara, orochimaru, kabuto, pain, itachi, obito dan lain2. satu lagi terlalu fokus kepada persahabatan naruto dengan sasuke, yang mana persahabatan macam tu terlalu mustahil dalam dunia nyata, bilamana kawan baik ko telah mengkhianati kau dan cuba bunuh kau, aku tak rasa ko boleh maafkan kawan ko tu dan still anggap dia kawan.

      selain dari tu, tak dinafikan yang ia salah satu karya legend sebaris dengan dragon ball yang pasti akan diingati walau sudah bertahun2 ceritanya tamat.

      Padam
    2. Itachi villain? Kalau kau follow betul2 anime/manga Naruto kau tk kan cakap cam tu. Itachi juga yg tolong kalahkan kabuto dan hentikan edo tensei..

      Padam
    3. yup, itachi memang villain, plus sasuke jugak. itachi bunuh family dan clan dia sendiri dan join akatsuki, cuma at the end, dia jadi baik dan reveal atas tindakan2 dia sebelum tu.

      logik yang sama dengan gaara, dia nak crush konoha tapi at the end jadi baik dan tolong naruto, and also obito mula2 baik, lepas tu jadi villain, tapi at the end dia tolong diorang kalahkan madara dengan kaguya gak.

      Padam
    4. Itachi xsempat nk reveal dia punya truth tapi dah mati dulu ...

      Betul ckp noob byk sgt watak villain yg jd baik. Pain yg jahat tetiba je baik. Patut bunuh je la pain xpyh ckp byk sbb dia yg musnah & bunuh org konoha ...org jahat sedikit demi sedikit dah berkurangan so jalan cerita sedikit sebanyak dh jd pendek ..

      Aku xpasti mashashi nk sambung ke x ... Kalu nak sambung boleh sangat ... Cerita pasal naruto hokage ke 7 & anak dia bolt...

      Tapi aku rasa mmg tamat dkt sini je cerita ni. Mcm dragonball tamat camtu je lps goku bawak lari si ubb.. Mungkin mashahi nak bersara awal ...

      Padam
    5. dorang tak jahat...cuma nak perhatian je...

      Padam
    6. setuju ngan Tanpa Nama7 November 2014 5:09 PTG diorang bukn jahat nak kan perhatian dan kurang kasih sayang cuma cara tu cara baik atau cara jahat cara naruto cara nakal kemudian ngan cara baik... org jht lain2 semua buat cara jahat xde nakal2 bunuh rmi orang baru la org ambik perhatian -_-

      Padam
    7. itachi bukan villain..lol.... tgk plot camna.. dia mank aware dgn setiap tindakan dia.. byk yg anggap dia villain sbb xtaw sbb setiap tindakan dia... dia spy utk jiraiya.. masuk akatsuki utk awasi setiap pergerakan dorg..apalaaaa

      Padam
    8. 1. itachi bukan spy untuk jiraiya.
      2. itachi jadi spy government masa dia dalam anbu, dan danzo yang manipulate dia suruh dia bunuh seluruh clan uchiha.
      3. dia still seorang villain yang diburu dan dikehendaki kerana membunuh seluruh clan uchiha.
      4. walaupun mungkin niat dia baik dia bunuh semua keluarga dan clan dia untuk mengelakkan peperangan yang lebih besar, tapi ia lebih kurang niat tak menghalalkan cara.
      5. tapi still macam villain2 lain juga, diorang ada sebab kenapa diorang jadi villain dan akhirnya sedar dan insaf.
      6. takde masalah pun kalau itachi pernah jadi villain.

      Padam
    9. pehh aku mmg dh stop follow naruto tp tak sangka plak naruto kawen dgn hinata?? yeker ni/ bukan dgn sakura?? meh aku nk bace trus ending dia skrangggg

      Padam
    10. 1.bgi aq dia salah satu spy jiraiya dlm citer naruto..sbb mcmana jiraiya byk dpt info akatsuki ni kalau bkn pasal ada org dlm? double agent kt akatsuki itachi je yg ble harap..tu pun kalau tgk plot la..hehe
      2. danzo x manipulate dia..memang cdgn konoha kounsel dgn danzo utk wipe out entire uchiha clan..kecuali kalau itachi yg buat.. sasuke wll b spare
      3.bgi yg xtw citer naruto mank anggap dia villain..tpi yg dia buat lebih fokus kpd wipe out clan dia yg nk coup dtet yg mungkin menyebabkn perang lebih besar..
      4.mankla xda masalah itachi jdi villain...haha.. tpi kalau itachi tu villain for real..naruto da lama mampos.. hahahaha

      Padam
    11. itulah kehebatan Talk No Jutsu...

      misteri sungguh jutsu ini

      Padam
    12. bagi aku chunnin exam arc itu yang tempoh yg terbaik bagi cerita naruto. Dari situ la kita boleh merasakan ada banyak potensi yang kita boleh berangan atau bayangkan kehebatan ninja2 dalam naruto.

      susulan arc yang aku paling setuju adalah Invasion of Konoha & Invasion of Pain. Bagi aku Pain/Nagato patut dijadikan boss jahat yang terakhir. Kerana niat jahat memang dah cukup jelas, takde nak selindung-selindung bagai. (tapi cerita ninja kene la selindung2, aisehhh)

      Kisah madara, kaguya, hokage pertama kedua tu patut jadi cerita latar belakang atau sambilan je.

      Padam
    13. Bagi aku Itachi bukan watak villain dalam anime ni..
      Dia berbeza dgn sume watak lain yg dah insaf sebab actually Itachi mmg baik dari kecil lagi..
      Hokage ke 3 cerita kat sasuke masa Itachi kecik pemikiran dia dah sama tahap dgn sorg hokage.. Dia bunuh semua puak Uchiha sbb dia kena pilih antara Uchiha atau Konoha sbb dia double agent.. Tpi dia pilih konoha sbb dia nk elak peperangan yg mungkin akan tercetus akibat puak Uchiha buat coup d'etat ke atas konoha.. Even masa dia nk bunuh mak bapak dia pun bapak dia cakap walaupun dia memilih utk berpihak dgn konoha dia berbangga dgn keputusan Itachi.. Dia masuk Akatsuki pun sebab nk jadi saya utk konoha..
      Actually, dlm manga/anime pun ada byk kali dia kupas pasal kenapa Itachi bunuh puak Uchiha.. Kenapa dia masuk Akatsuki.. Boleh rujuk part obito citer pasal Itachi dekat sasuke, part hokage ke 3 citer sepenuhnya apa yg terjadi pasal pembunuhan Uchiha tuh.. And yang paling detail mse lepas Itachi dgn sasuke kalahkan Kabuto.. Itachi "tunjukkan" guna sharinggan dia kat sasuke semua kebenaran pasal coup d'etat tu sepenuhnya sebelum dia berpisah dgn sasuke..
      Itachi adalah character yg paling byk berkorban utk kepentingan konoha.. Dia tak kisah dianggap seorang pembelot di mata org lain...
      So kesimpulannya, Itachi bukan seorang villain bahkan aku boleh cakap dia antara karakter yg paling baik dalam Naruto.. Kalau kau betul2 follow manga/anime mesti kau setuju..
      Tak caya? Baca balik manga betul2.. Rujuk Chapter 619 part sasuke tnye hokage ketiga kenapa dia suruh Itachi bunuh semua puak Uchiha..

      Padam
  3. mohamad al-bahloul

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya betul, dia nih ilmuan Timur Tengah yang sangat hebat!

      Padam
    2. prooooOOOOoootttTTT !!! legaa baqq ang

      Padam
  4. Noob ade sequel baru tak untuk naruto??

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.. movie ni macam aku dahh dpt baca sikit.. kaguya kan ada dua anak. dalam movie ni maybe dia citer sal anak dia lagi sorang yang nk revenge balik kot. tak pn kalau korg ikot manga kan ada benda hitam ada mata satu yg dok hasut kaguya. tah2 benda tu dari anak dia lagi satu yang nama dia hamura. tapi x tahu la aku agak2 je.. haha

      Padam
  5. Masa along kecik dulu,dia suka menonton Naruto kat t.v,Kemudian membeli komik dan memulakan lukisannya dengan Naruto sebagai inspirasi.Sekarang,along sudah masuk universiti dan sentiasa membaca Naruto online.Pengaruh Naruto memang hebat.

    BalasPadam
  6. Bye2 naruto. Terima kasih sebab hiburkan aku dah menjadi salah satu manga/anime kegemaran aku dari sekolah dulu sampai la dah kerja dan berkeluarga. Tiap kali tamat manga/anime yang aku follow..rasa sedih..semalam lepas baca episode last..mmg sedih sebab lepas ni xde dah manga keluar. Tapi ape2 pun, good job..artwork yang sangat awesome!!!..

    ...anak laki naruto tu boleh tahan jugak nakalnye..ikut muke bapaknye..anak perempuan lak lebih kepada hinata. aku rase anak sakura dan sasuke tu minat kat anak laki naruto.

    BalasPadam
  7. ni apa citer ni sembang psl kartun ni.. mcm budak2.. grow up la korg dh besar panjang msh layan katun.. cuba post benda2 yg penting skt cam isu semasa ke, minyak naik ke, gst ke, kes anwar ibrahim ke... ni psl.katun pn nk bincang x matang lgsg, mcm mana otak nk brkembang?? patutla malaysia ni xmaju lg, dh tua2 pn asyik lyn cite katun

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak.. ni mesti uncle nasi goreng cina ni. butthurt lebih.. haha.. wei "katun2" yang ko cakap ni dari jepun. jepun tu x maju ke? orang macam ko la yg katak under tempurung otak x open la yang buat malaysia ni hampeh. statement yg kurang cerdik dari anda. teruskan lagi usaha..

      Padam
    2. yelah org jepun lukis katun utk kanak2 negara diorg.. bila dh besar diorg dh xtengok katun dah, diorg sibuk nk majukan negara diorg... ko ingt negara diorg maju tu psl katun ke?

      Padam
    3. haha.. cetek nye pemikiran ko.. abes ko ingat yang lukis tu budak2 ke? ko tahu tak bape byk income negara dorg dari "katun" yg ko cakap ni? ko gi google la lanjioo. cakap pakai lutut.. dorg ada industry pasal manga and anime ni and "katun" ko cakap ni adalah antara penyumbang besar pendapatan negara dorg.. org macam ko ni la buat negara x maju. pemikiran cetek bak pointer 3.70. bangang abadi..

      Padam
    4. haha..come on la bro. layan anime tak matang?otak tak berkembang? aku pasti kat malaysia ni baca manga, layan anime berlambak keje hebat2 dan berpendidikan tinggi. aku pensyarah U pun sampai sekarang baca manga. pe de hal? ko jgn cakap lebih je..ntah2 ko tak baca pun keje kuli batak gak...otak tak berkembang mana pun.

      ko jgn samakan anime/manga dengan kartun. jauh betul tarafnya. anime/manga ni jalan ceritanya luas. ada lagi org spesis ko yang kutuk org baca manga/tgk anime ni sebagai tak matang. Mungkin ko ni umur pun dah 50 lebih agaknye.

      Padam
    5. mmg layan katun tak matang pn.. hanya budak2 je yg layan katun., layan katun tak menjadikan ko smkn bijak, xjadikan org miskin semakin kaya, xboleh mengatasi masalah gelandangan, xboleh kurangkan kadar kemiskinan, xboleh turunkan harga minyak, xboleh selesaikan masalah rasuah... lgsg xde apa2 faedah & kebaikan dgn katun... hello ko ckp aku kuli batak, kamon la.. aku engineer keja kat company international kot.. lain la ko, mesti budak sekolah menengah yg xbersunat lg...

      sudahlah ckp dgn korang bukan guna pn, sbb otak tu terlalu jahil & kebudak2kan sgt penuh dgn katun je... bak kata imam syafie, aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu...

      Padam
    6. 1. aku bukan selalu post pasal benda selain isu semasa, so kalau kau tak suka post ni, kau boleh baca post2 yang lain yang mungkin lebih kena dengan selera ko.
      2. baca manga atau tengok anime tu hanya sekadar hobi dan minat, tak lebih dari tu. tak kata pun dengan manga/anime boleh selesaikan masalah dunia.
      3. tak perlu guna quote imam syafie untuk membuktikan yang kononnya ko lebih hebat dari orang lain dan orang lain tu jahil.
      4. please, just shut up.

      Padam
    7. Rilex2 sudah bro.org nk baca katun 1sen pun xmintak duit kau. So jgn nak kotehurt ok. Ini blog bukan blok poitik isu semasa. Ko nk bc politik boleh pegi dkt blog amenoworld berita semasa ...

      Sebelum ni noob pernah byk kali buat review psl animemanga komen sampai beratus2. Aku xpnah lg jumpa komen mcm ko ni...

      Mungkin ko baru kot nak menyemak dkt sini...

      Padam
    8. Sama ada ko kuli batak engineer anak sultan anak najib ke i dont give a shit wat de faq your job is ... .

      Ko xminat? nothing to do with us...then sila berambus dari entry ni...

      Padam
    9. ehh butthurt lak fan2 cite katun nabutoh nih... emo gile. jeles la tu aku keje engineer.. tu la asyik tgk katun je kan dh keje jd pencacai najis

      Padam
    10. bitch 11:22 pls just shut the fuck off,respect other ppl's passion.drama melayu n korea cintan cintun leleh feveret ko tu pn xde membantu perkembangan otak n ekonomi ko,xde sape bising suh ko stop watching those lame ass tv drama pown? serius emo gile bini sameon sorng nie..

      Padam
    11. this bitch has got some serious household issues. seriously plz do your hubby a favor, just shut up and fuck off when he's online reading manga or watching anime.he'll fuck your pussy later when he's done with his 'katun', give the man some quality alone time plz, it's stressful enough having to deal with your endless daily whining about useless insecure rants. give n take la bitch plz..

      Padam
  8. Manga ni untuk orang dewasa la brader..sama mcm hentai juga...puihhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. xkisah la mangga ke hentai ke... msh lg katun yg utk budak2 tadika

      Padam
    2. ok lagi la layan anime (kartun bak kata ko)..daripada dok layan porno pastu melancap dalam bilik mcm ko anon 439

      Padam
    3. google kartun Oni chi chi best tau bagus untuk citer keluarga anak ko Tanpa Nama7 November 2014 4:39 PTG

      Padam
    4. manga shounen mana pernah sasar pada golongan dewasa. (oh ini context jepun, bukannya seluruh dunia)

      Padam
  9. Kena kencing ngan Jepun jer semua... duh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik kena kencing dengan jepun dari kena kencing dengan amenoooo!

      Padam
  10. Babai Naruto.... Selamat Jalan....

    BalasPadam
  11. Laaaa.. UAI pun minat Naruto. Ko noob, tak nak kaitkan Naruto dgn ayat-ayat Quran spt yg selalu ko buat petikan tu ka? Naruto ni adalah sirah perjuangan nabi asalnya. Bukan nabi SAW, tapi nama nabi entah aku tak ingat. Nabi itu mungkin namanya Karim. Nabi ini pernah menyebut, gue suker dgn watak manga Naruto sbb semua akhirnya bertaubat nasuha dan kembali ke pangkal jalan. Tapi tak tahu hujung pangkal. 15 tahun beribadat untuk Naruto. Sungguh kami sayang Naruto melebihi kekasih hati kami. Naruto juga ada berpesan, ummati..ummati..ummati..

    Nota: Jangan salahkan aku.. ini sumer salah Eddeved yg menang hadiah RM10 hingget dari noob. Aku gumbira tetapi butthurt.

    BalasPadam
  12. Samad menjemput rakan- rakannya datang ke rumahnya. Adalah sedikit jamuan ringkas yg dihidangkan. Ramai juga yg hadir. Pelbagai topik samad berborak bersama tetamu yg hadir.

    Setelah puas berbicang mengenai politik, kisah agama, isu sosial dan bermacam- macam lagi...samad pun bertanya," korang sume baca tak naruto episode last? Dah abis dah naruto..15 tahun tu. Aku layan dari skolah dulu lagi". Rakan yg lain pun mula menceritakan kisah- kisah dlm naruto. Tiba- tiba...

    Tiba-tiba dtg si sameon...masuk ke rumah lalu terus mengambil makann dan duduk bersama tetamu lain. Sameon pun bersuara " korang ni mcm budak2 la..harap je keje besar2..dah beranak pinak. Tapi tak matang..mcm mana la nak majukan negara..memang bodoh la korang semua ni".

    Karim, salah seorang rakan samad pun membalas ", eh..ikut suke kami la. Ni rumah samad la...yg ko ni mcm la matang sangt.dah la kurang ajar". Lalu sameon pun naik angin " bodoh la korang ni..buang masa kawan dengan org bodoh mcm korang..tak matang!". Lalu sameon pun menghabiskan makannnya lalu bangun keluar dari rumah.

    Sameon sememangnya seorang yg sangat matang. Dia tak layan manga atau anime jepun semua ini. Dia rasa itu semua bodoh dan tak matang. Sameon lebih gemar memuat turun video jav dan naughty america kerana itu lebih menunjukkan kematangan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekurg2nya tgk jav leh inzal.. tgk.katun apa dpt?? kesian dgn org2 tua tgk katun ni

      Padam
    2. aku rasa sameon ni samsiah sbnarnye,pempuan ni bengang sgt dgn anime sebb laki die kaki anime tegar,pstu dh bbrp kali menolak ajakan n godaan samsiah utk berjimak dan bermanja2 ketika laki die sdg leka membaca manga atau tgok anime online..

      cube korng tgk gaya komen2 die ni btol2, mcm pompuan meroyan,sangap pstu frust sebb kurang dpt perhatian laki die..last2 salahkan 'katun nabutoh'....sian kan?aku ade kwn pmpuan yg cmnie sbnanye..menakutkan..

      Padam
  13. Orang lain dok tengok Bleach dengan One Piece, Cik Iman sorang kot rasanya yang tengok Naruto time Sasuke ikut Orochimaru (mesti la Cik Iman ingat ekeke). Pastu tak baca dah Naruto sebab busy study semua, pastu ada ikut perkembangan sikit-sikit. Alih-alih dah 15 tahun dah nak abis dah. Cik Iman dah anak, Naruto pun dah beranak pinak wekkekeekek Nostalgia sungguh huhuhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shrek is love,Shrek is life8 November 2014 10:51 PTG

      Pegi mampus dgn nostalgia ko!

      Padam
    2. Pe mslh kau shrek?xde life ke??

      Padam
  14. hmm...xpernah baca manga naruto...tengok anime dia pernah la sekali dua...tu pun sebab adik aku peminat naruto dan akan selalu buka tv bila time naruto bersiaran...sejujurnya aku bukan la fans anime tp aku layan jugak anime2 mcm shincan,doraemon,cibi maruko,ninja boy....sekadar mengomen....

    BalasPadam
  15. Kena repeat balik ah. Aku suka naruto dan bleach. Doraemon dan dragon ball. Pergh memori sangat zaman beli komik tiap minggu.

    BalasPadam
  16. persahabatan antara mangaka otai mcm oda dan mashashi yang saling support each other buat aku sangat terharu T__T..

    btw, aku start baca naruto sejak zaman kerko lagi..
    one piece mmg aku kumpul dari vol 1..
    bleach tak tahu kenapa aku tak minat sangat ..

    babai naruto

    #kartunster

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...