Iklan Leaderboard

Jumaat, 26 April 2013

29 Melayu Bumiputera antara realiti dan poyo

Jika anda seorang Melayu Bumiputera, sila tengok video ini dan bagi pendapat anda.



Kenapa jadi macam ni? Di manakah silapnya orang Melayu jadi macam ini? Siapakah yang bersalah dalam hal ni? Yang aku tahu, salah satu masalahnya orang Melayu susah nak berfikir luar dari kotak dan kurang yakin dengan diri sendiri adalah kerana waktu kecik2 lagi kita telah dipoyokan oleh rakan2 yang lain bila kita cuba buat sesuatu yang positif dan lain daripada yang lain yang kesannya akhirnya terbawa2 sampai ke tua.




tags: video melayu bumiputera mesti wajib tengok sila sebarkan should watch this video poyo kurang yakin fikir luar kotak miskin kaya pendapatan isi rumah

29 ulasan:

  1. Bhai Noob...

    Ulasan... errr.. nanti la yer... hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bhai Noob...

      Ulasan gua... ini cerita Melayu Hutan dan Melayu Bandar... hahahaha

      Padam
    2. Semua isu dalam post ini merupakan agenda dan konspirasi terancang UMNO-BN!

      Padam
  2. Bab speaking English masa sekolah Dan university memang wa teruk Kena dulu. Mmg terngiang2 lagi "Aku paling anti orang melayu ada hati cakap English" "lupa asal usul sendiri" memori lama ~~~ =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang banga bahasa melayu ni pun bahasa melayu tak gah mana..
      tapi masalah sebenar sebab pemegang polisi kerajaan dan top management tak pentingkan bahasa melayu..

      So ramai orang tak dapat kerja walau fasih berbahasa melayu..

      bukan ke buruk rasanya bila bahasa kebangsaan bahasa melayu tapi orang yang fasih berbahasa melayu tak dapat kerja kerana dia tak fasih berbahasa ingeris lol..

      Padam
    2. perletakkan requirment mampu fasih berbahasa malaysia perlu dikuatkuasakan di seluruh malaysia,

      Padam
    3. M.Faiq63, satu perubahan perlukan satu permulaan yang baik dan betul. Tapi,saya lihat 'bahasa malaysia' anda berada diluar kelas. Hmmmmm.. Mulakan penguatkuasaan dalam diri anda dahulu. SALAM.

      Padam
  3. Ada wku keea

    BalasPadam
  4. aku dah serik pergi bengkel melayu, buat kerja macam taik. bengkel cina ketuk sikit, tapi buat kerja bagus.

    BalasPadam
  5. Salah siapa? Jangan kata salah 'saka' sudah :p

    Btw, video tu ohsem bagi aku... dah tau kelemahan, apa lagi perbaikilah... 1st step - terima kelemahan anda, 2nd step - do something to improve that weakness, 3rd step - jgn cpt mengalah dan berputus asa, 4th step - jgn main kotor, menjatuhkan org, menipu dan merasuah, nnt rezeki x berkat Allah tarik balik, 5th step - sentiasa bersyukur dan sedar rezeki dan kelebihan semua Allah yg punya, kita kena berusaha mencari rezeki yg HALAL no matter what. Good luck to all of us ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila ko nak isap kote aku plain.

      Padam
    2. Kau ada saka tak? kalau ada sila hantar kat ahmad ni lol

      Padam
    3. dah 50+ tahun..takkan masih nk salahkan sejarah?

      Padam
    4. musti ada silap kat mana-mana dah 50 tahun bahasa melayu tak laku lagi.. :) orang kerajaan pun lebih suka berbahasa ingeris dari berbahasa melayu..

      Pasal rezeki tu ujian masing-masing.. kadang rasa orang lain mudah je dapat kerja dapat rezeki mewah ada juga yang tak kerja pun leh main golf bawak kereta mewah dah mak ayah kerja mewah support..

      Padam
  6. salam..hmm ne yg bwt ai mkin syg kat plain ne..^^,

    -m84-

    BalasPadam
  7. price cuba kumas isu ini dengan lebih mendalam

    BalasPadam
    Balasan
    1. kumas dengan kumis same tak?

      Padam
  8. Kalau fikir pasal bahasa ni kan.. kadang jeleas dengan German, Jepun, Perancis.. mereka takda masalah pun rakyat dia tak tahu bahasa ingeris tak tahu bahasa mandarin ke apa..

    Dalam sebuah negara yang menjadikan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.. rasanya amat malu kalau tak dapat kerja sebab tak boleh berbahasa ingeris atau mandarin. Kalau tak dapat kerja sebab tidak tahu berbahasa melayu boleh lagi diterima kerana bahasa melayu sebagai bahasa kebangsaan..

    Menunjukan bahawa orang Malaysia ni tak ikut perlembagaan negara.. Something wrong somewhere..

    Malaysia ni pelik kan.. tu kita lihat pada bahasa jadi mungkin juga terjadi kepada agama rasmi Islam?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mohon terangkan makna "jeleas" & "something wrong somewhere"?

      adakah anda pun tidak bangga dengan bahasa sendiri?

      Padam
    2. tiada apa di dunia ini untuk dibanga-bangakan kalau akhirnya nanti kita masuk neraka.

      wallahualam.

      Padam
  9. plain, balik rumah nanti, tolong isap kote abang sampai licin.

    -abam bimby-

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau jangan main main sama dia, nati dia tetak terus sampai putus kasi baling dekat anjing.

      Padam
  10. noob, kalau rajin, mohon kupas pasal isu di myanmar. baru tadi aku tengok video muslim myanmar dibakar hidup2 oleh orang buddha myanmar. kesian...kita kat sini bergaduh pasal hal politik duniawi, disana saudara islam kita dibunuh dengan kejam....

    BalasPadam
  11. Abam noob kunyit kalo ko rajin meh lancap kan kote aku yg tgh stim ni..

    BalasPadam
  12. orang melayu babi cam anjing jalanan taraf lebih hina dan kotor dan busuk macam taik.....melayu hina tak terkata...orang melayu cuma layak dijadikan tisu untuk lap taik di bontot.....

    E-class dari,
    orang melayu sendiri...

    BalasPadam
  13. tak abis2 kata melayu mcm tu.. kata melayu mcm ni.. abis tu korang yg dok kutuk2 melayu ni bangsa apa ye?

    kalau nk melayu sehebat yg korang harapkan, mula lah dari diri sendiri.

    dok cakap je tp xde tindakan hanya membuang masa & memakan diri.

    hantar komen takde kaitan. lucah2 plak tu.

    orang melayu x mcm ni. orang melayu kaya dengan budi bahasa.

    yg mencarut bagai tu semua melayu murtas.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...