Iklan Leaderboard

Khamis, 4 April 2013

68 Tak faham bahasa atau tiada budi bahasa?

Tak dinafikan kadangkala berurusan dengan kaunter Jabatan Kerajaan memang kadang2 menyakitkan hati, tapi tak perlu la bawak segerombolan manusia berdemo dan marah terjerit2 menengking menjerkah kerani yang jaga kaunter tu.


Kalau tak puas hati dan nak marah sangat pada kerajaan BN pun, tak perlu salurkan pada seorang kerani penjawat awam yang kerjanya hanya menurut perintah. Dia pun kerja ikut prosedur dan dasar yang telah ditetapkan oleh pihak atasan sahaja. Nak komplen bukan tak boleh, tapi gunakan saluran dan adab yang betul. Perlu ingat para penjawat awam yang 1.4 juta tu bukannya kerja dengan kerajaan BN tapi kerajaan Malaysia. Mereka juga layak mengundi siapa diorang nak untuk jadi bos diorang, so tak payah nak kecoh2 sangat sampai nanti diorang benci dan menyampah.



Daripada dulu lagi si Latheefa Koya ni dok tengking2 orang JPN ni. Tak boleh ke cakap elok2? Kalau nak orang lain hormat kita, tolong hormat orang lain dulu. Ya mungkin pegawai dan kerani yang ditengkingnya itu tidak berpendidikan tinggi sangat, tapi bukan bermakna mereka boleh ditengking sesuka hati. Mereka juga manusia, dan dah dewasa pun, bukannya kanak2. Tak payah jerkah2 sangat masing2 ada telinga boleh dengar. Marah kat diorang pun tak guna, kalau nak marah sangat cariklah bos atau ketua jabatan diorang.


Nasib la penjawat2 awam yang kena tengking tu mungkin jenis baik2 boleh bersabar. Kalau aku jadi pegawai JPN memang kat situ2 jugak aku maki balik perempuan tu sebab aku pun bukannya jenis orang yang baik sangat. Aku cuma buat kerja aku, bukan aku yang tetapkan prosedur atau peraturan. Ko cakap elok2 aku cakap elok2. Ko naik suara aku naik suara. Ko naik tangan aku naik tangan. Ko bertanding kat tempat aku jangan harap aku nak pangkah kau.




tags: latheefa koya marah maki hamun tengking jerkah tinggi suara pegawai kerani pejabat jpn jabatan pendaftaran negara tak faham bahasa minta borang bertindak agresif ketua biro hal ehwal guaman parti keadilan rakyat pkr letak jawatan ahli majlis bandaraya petaling jaya mbpj mb selangor abdul khalid ibrahim usul cadangan buang tiada adab budi kasar minta borang warganegara orang india mamak demo demonstrasi

68 ulasan:

  1. wow.. jgn emo sgt noob.. tp aku sokong noob!!

    -p-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf, UNDI parlimen aku tahun ni utk BN lepas tengok video ni.. Memang orang PR mcm ni sepanjang pemerhatian aku.. suka bikin panas, provok dan kurang ajaq!

      Padam
    2. Ketuanya pun jenis tengkig tengking.. anak2 buah dia pun ikut tegking2.. aku taknak dipimpin orang yang kurang ajar mcm ni.. Yakini BN, Sayangi Selangor..

      Padam
    3. Woi! You Ulang I saman!

      Padam
  2. blog ko dah ada lalang baru yang suka melacurkan blog dia.. semak la menengoknya

    BalasPadam
  3. Perlu ke marah macam tu. rasanya tak perlu untuk marah2, sebab mereka hanya jalankan tugas. boleh slow talk. xperlu tengking2. Samdol latifa ni

    admin BANkami

    BalasPadam
  4. sian tgok abg tu dimalukan macm tu. hrp abg tu bersabar dan istiqamah dlm kerjanya.belajar tingi mana pun tak mnunjukkan ketinggian budi bahasa org tu. semoga aku tak jadi mcm tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Budaya kurang ajar ni Anwar Ibrahim yang ajaq.. Kurang ajaq!

      Padam
  5. Apa masalah dia ni sebenarnya???
    Orang tu keje ikut prosedur......
    Mereka dilatih, mestilah mereka tau apa borang yang nak diberikan,segala.....
    AJ tak menyebelahi mana2 parti politik..
    Tapi yang bercakap ni pun tak tau adab......
    Nasib baik kerani tu boleh sabar.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah namanye lawyer... aku mmg menyampah dgn lawyer, mcm bagus je...

      Padam
  6. jadi noob, apa sebenarnya prosedur/peraturan dalam kes video pertama tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena pergi JPN atau tengok website dia lah... aku pun tak tau apa prosedur dia. tapi yang aku tekankan kat sini bukan masalah prosedur atau apa, tapi masalah attitude. kalau rasa prosedur nak apply warganegara tu tak betul, buat komplen di saluran yang betul, bukan terjerit2 pada kerani kaunter tu, dia tak boleh buat apa pun. kan dah menyusahkan orang lain yang nak buat urusan kat situ.

      Padam
    2. Biasa dah ngan orang takde attitude ni...tapi yang pelik mereka ni semua berpelajaran tinggi belaka...sorry to say either mereka penyokong PR or BN sama je...kitorang dah experienced semua belaka...

      Padam
  7. Kadang yang jaga kaunter pun tak tahu prosedur..:) yang datang lagi la dah tak tahu prosedur tak tahu beradap pulak..

    BalasPadam
  8. ada masalah dalam video tu noob. sorang tak faham bahasa. sorang kurang budi bahasa. dan si pegawai jpn yang duduk di kaunter plak macam noob sangat pehal? nampak tak competent jer. dah dia datang minta borang yang dia berhak dapat bagi jerlah. bukan soal borang tu boleh download tak boleh download. mentang mentang aci dengan ane tu marhaen, senang senang ko permainkan dorang. sekali dengan latifah koya, terdiam ko.

    masalah birokrasi jabatan gomen malaysia ni memang banyak kena ada perubahan. patutla orang awam mudah naik angin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yala mecha, nnt Anu war jd PM kita pecat je kakitangan kerajaan yg tak competent ni. Biar dia cari kerja lain tak pun suruh dia jual goreng pisang. Kita ganti dia dengan kau yg super competent. Bab birokrasi tu kita hapuskan je. So sapa sapa nak borang boleh masuk dalam pejabat ambik sendiri. Tak payah nak minta kat kaunter. Buang masa. Takde satu pun kerajaan dalam dunia ni yg ada birokrasi. Kat Malaysia je yg ada. Kat US kita boleh masuk pejabat kerajaan ikut suka hati kita je. Baru la BEBAS namanya. Tak gitu mecha?

      Padam
    2. Weh jagat ko ingat senang ke nak pecat pegawai kerajaan.. lol.

      Padam
    3. Takpe masa Anu war jadi PM nnt kita gubal semua dasar. Kita pecat je kakitangan kerajaan yg tidak competent. Kita ganti dgn saudara mara dia yg super competent. Bukan susah pun. Jgn lupa pangkah PR nnt.

      Padam
    4. butthurt dengan anwar ker bro jagat? haha

      Padam
    5. Takde maknanya aku nak butthurt. Akukan penyokong Anu war. Lagi pun aku bukan kena liwat dgn dia, taknya butt aku hurt pung. Tak tau la kalau kau yg butthurt. Kau kan coffee boy dia.:)

      Padam
    6. owh penyokong anwar rupanya..
      apa pon jangan jadi meleis fikrah bongsai.

      ha ha ha

      :D

      Padam
    7. ala bukan senang nak pecat kakitangan kerajaan ni..
      banyak-banyak kes
      paling paling pun ditukarkan ke mana-mana..

      Padam
    8. cakap memang senang :)

      Padam
    9. Apa masalah ko mecha? Sokong anuar salah, tak sokong pun salah. Kalau ko tuu bagus sgt p lah bertanding, bwk robot2 ko sekali.

      Padam
    10. gue masalah? atao lo yang masalah?haha
      lo mo sokong anuar lo punya hal. lo ngak mau lo punya pasei.
      gue bertanding? gue apa adanya bro? haha

      Padam
    11. Mecha, kalau berani jom jumpa kat luaq.. kita lawan tumbuk.. jadi keyboard worrior mcm ni budak umur 3 tahun boleh berlagak..

      Padam
    12. haha. ko tu yang macam budak budak. budak budak pun da tak bertumbuk. bagus main ps3. haha

      Padam
    13. mecha takdak teloq! haha! pasang puki je wei.. buang teloq & batang lu tu.. bagi idola ko Anwar Ibrahim isap..

      Padam
    14. Ps3 lame lah lobot, main gundam tf dn barbiedool baru macho mcm ahli politik yg berkarisma

      Padam
  9. Keluarkan mamak dari bumi malaysia. Buat semak je.. Mamak patut jadi warganegara india je.

    BalasPadam
  10. Kakitangan gomen yg lembab elok dikahakkan.

    BalasPadam
  11. hahaha ilek2 suda noob... pegawai jpn tu diam je x lawan sbb dia pikir jauh, ada org rekod lagi so kena la jaga tatatertib semasa kerja... buat apa nak curah petrol lg kat api, biar je macik tu bising sorang2 ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. patut ada sape2 kat belakang tu gi buat nescafe ke milo ke horlics ke, kasi kat macik tu pastu kata "kita minom duluuu"... lol

      Padam
    2. Nak nenen

      Padam
  12. Dia ni tak penat ke jerit2 huhu..
    dah bias ajerit2 kat court ka?

    BalasPadam
  13. kah kah kah...kerani gomen ok lagi perangai derang, masih ada tatasusila, kalu kerani ipta (ie:kerani uitm) tak kira la bagian hal ehwal akademik ke hal ehwal pelajar ke, kewangan ke, IT sekalipun, hampir semuanya mmg lembap lagi bingai n kuwanghajau...patut ane kat video ats ni kasi bising kat KERAni2 ipta atau sekolah aje....

    BalasPadam
  14. Latheefa Koya seburuk nama, seburuk perangai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. geng mamak tuh....

      Padam
  15. Latheefa TOYA

    BalasPadam
  16. macam ni lawyer PKR? kalo PR menang, ni la calon Peguam Negara!! mmg NOOOOOOOO!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak jadilah aku undi PR.. mmg hampeh.. muka takde iman, malap je!

      Padam
  17. Adw aku kesah

    BalasPadam
  18. Pancitkan tayar keta minah ni.
    Spray cat merah dkt keta dia.
    Amik paku calarkan keta Dia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ia betul tu MIDNIGHT. Budaya ini yg kita perlu semaikan dalam diri setiap anak muda kita. Ada masalah je dgn org lain kita buat je macam tu. Baru aman dunia ni. Inila budaya yg Hishammudin Rais ajar pada kita semua. Ini akhlak yg terpuji perlu kita contohi. Kalau nnt siapa siapa ada masalah dgn MIDNIGHT silala buat macam tu kat kereta dia. Dia tak marah pun. Tak gitu MIDNIGHT.

      Padam
    2. Lol lol lol lol..
      Kaedah ini sgt bagus utk mngajar manusia yg bongkak dan takbur merasakan diri dia hebat sehingga suka2 ati nak mrh tengking org.

      Kita ada budi bahasa
      pegawai jpn tu lbih berbudi xda nak melawan pun. seorg yg sabar pd aku...

      Padam
    3. Manusia yg bongkak dan takbur kena di ajar secara lembut dan bertertib. Lagi kita keras dgn dia lagi tinggi egonya. So fikir fikirkan la wahai MIDNIGHT.

      Padam
  19. Ramai mempersoalkan Latifah koyak ni..
    http://azharshafie.blogspot.jp/2013/04/politik-pancing-undi-dan-publisiti.html#axzz2PXs0PSoX

    BalasPadam
  20. utk yg belum abis belajar.. belajarlah sampai dpt jadi lawyer.. boleh jerit2 kat org2 yg gajinya tak sampi rm2k pun!! ... jadi ahli politik pun sama...

    BalasPadam
  21. Adoi. Meh aku cite hal yg betul. Kejadian ni jadi pd 22.3.2013. Pihak PKR dtg dgn wartawan dia & hampir 30-40 org yg nak warganegara. Dah ajak bincg dlm bilik pgwai, tp Koya yg xnak. Diorg msuk trus dlm pjbt & rentang kain rentang & guna loud speaker. Mmg la kakitangan tu xbg borang dulu, nak semak dulu. Org bukan warganegara, Koya nak suruh bg borang buat ic trus,kakitang Jpn bodo ke Koya bodo? Dlm klip tu yg kakitangn tu guna hp sbb dia tepon polis. Polis dtg sbb diorg buat demo dlm pjbt kerajaan. Kejadian dr pkul 11.20 smpai lbh kurg 01.20pm, tp tnjuk 5 minit je. Pkr = parti kelentong rakyat. Kalau ada telo, suruh yg rakam klip ni tnjuk dr awal diorg serbu msuk dlm jpn smpai hbis la. Ada telo ke x yg rakam klip ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. awk ke yg kena sound dkm klip tu?kasihan.

      Padam
  22. Si Latheefa Koya ni mmg mcm 2...dia hentam habis2 smpi x bagi kita cakap. Senang cite xde sopan santun as rakyat Malaysia.

    Jgn jd mcm kes KFC sudah smpi sepak terajang....tp mmg sikap manusia suka cari kesalahan org. Kelebihan org tidakla dipuji/dicari...tau merungut je. Papepun suka pemimpin yg mempunyai sifat yg mulia n tidak suka memaki hamun org lain walau marah mcmanapun...tenang n manis berkata2.

    Perilaku individu lg penting even dia seorang pengemis atau penagai tinggi. Sy pilih Malaysia!!

    BalasPadam
  23. " Marah kat diorang pun tak guna, kalau nak marah sangat cariklah bos atau ketua jabatan diorang."
    huhu~ memang la~ kesian aku tengok orang2 yang dok kerja kat sana~ memang dorang tak faham bahasa, jadi kita pun kena la berbudi bahasa dengan mereka~ setakat lawyer nak tunjuk power, haih~ mentang2 la dia tahu apa right, apa law, dia nak tunjuk power~ senang cite, kalau rasa besar sangat, pegi lawan ketua jabatan/ ketua cawangan terus, jangan lawan dengan 'budak' berjawatan rendah~ rasanya, kalau ada tolak ansur, berbudi bahasa, sesiapa pun jadi segan untuk menidakkan hak anda~ (^_^)v

    BalasPadam
  24. tak jadi undi PR mcm ni.. sangat kurang ajaq! mcm big boss depa.. You ulang I saman!

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku pun... pegawai JPN tu sgt cool, aku nak undi dialah!

      Padam
  25. Lepas ni, kalau PR kalah, jangan cakap tipu undi pulak.. tu semua sebab sifat kuang ajaq puak PR mcm ni..

    BalasPadam
  26. Satu spesis dgn akak listen tu la. dua2 tak de adab.

    BalasPadam
  27. dulu ingat nak undi bn...

    pastu cm x best plak..duit abes kat kroni depa ja

    pkr, jauh skali nak undi...haha

    pkr = ex bn

    sama je klo korang undi pkr ataupn bn..

    undi lah pas..mmg kat media kata pas ni teruk la hape..tp aku rasa pihak media byk pusing sanasini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bodoh apa...macam la pas tu bertanding kat semua kawasan.kalau kawasan aku xde calon pas,ada pkr atau bn je,aku nak undi sapa? lembu???

      Padam
    2. Undi PAS pun sama jugak mcm undi PKR & DAP.. Hark tuih! takdak pilihan da.. undi tok mon!

      Padam
    3. Marilah undi BN.. moga kita pun boleh jadi kroni BN.. jadi kita tak sakit hati kalau tak termasuk dalam kroni..

      Padam
    4. betul bro..nak selamat undilah BN. cuba lihat apa dapatan kajian Maybank Investment Bank kalau PR menang.

      Monopolies in communications, essential foods, pharmaceuticals, and civil aviations will be most affected by a Pakatan Rakyat (PR) win in Election 2013, a research house said today.

      http://www.themalaysianinsider.com/litee/malaysia/article/monopolies-to-suffer-in-the-event-of-unlikely-pakatan-win-says-maybank

      Padam
    5. haha.,,politik malaysia sucks

      Padam
  28. Dia ni jadi calon ke? lol

    yang korang kisah nak undi PR ke BN buat apa dia ni dah confirm wakil PR dah serahkan borang ke? lol..

    BalasPadam
  29. Tahniah wahai penjawat awam terutama kat putrajaya...
    mereka-mereka inilah yang akan jadi ketua/ majikan anada kelak sekiranya anda menyokong PR semasa PRU13...
    renung2kan....

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...