Iklan Leaderboard

Jumaat, 9 Oktober 2015

12 Taktik Baru MLM Part 2 - Tolong Membunuh Pelan-pelan

Ini adalah sambungan dari Part 1

Apa nama kompeni tersebut?

Apa modus operandi diorang?


  • Ok, lepas kau cakap kau berminat, kawan baik kau akan tinggalkan kau selama 3 hari maksimum. Cukup untuk kau berasa nervous. Tertanya-tanya. Dalam kes aku pasang angan-angan boleh selesaikan hutang aku dengan bank kurang dari 2 tahun ( Ya, aku berhutang dengan bank sebab kebodohan aku sendiri)
  • Dan dia akan ajak kau makan di restoran extravaganza. Di shopping mall di mana harga nasi goreng kampung telur mata dan teh o' ais berharga RM 25.00. FREE OF CHARGE. ON THE HOUSE. Convincing kan ?
  • Walaupun aku terpaksa tunggu dekat 2 jam (BACA: Cilaka-cilaka ini adalah bangsa yang paling tak menepati waktu. Bisnes apa tak punctual??)
  • Akhirnya kawan aku sampai bawak bisnes partner bangsa India yang aku refer sebagai keling pariah. 
  • No, aku tak bersikap rasis. Bangsa India yang rajin berkerja, jujur dan baik adalah Bangsa India. Selain itu bangsa Keling Paria .( Yang menipu, menyusahkan mereka dan keluarga mereka.)
  • Same goes kepada Bangsa Meleis (Melayu), Bangsa Tiu Na Seng (Cina),  Nigger ( Black) dan apa saja racial slur sebab bangsa yang baik adalah bangsa yang tak berbuat jahat dengan orang lain.
  • Masih Keling Paria tu tak cerita pasal bisnes. Dan dia sembang casual. Masih pasal ekonomi dan kawan aku Meleis ni jadi Beruk asyik cakap " Betul", "That Right," "Correct". Asal apa keling paria tu cakap, Meleis ni akan cakap " Betul", "That Right," "Correct"!
  • Tau sebab apa ? Subconcious Mind kau sedang diperkotak-katikkan. Tak percaya? Sapa pernah pergi seminar Azizan Osman? Tau apa Mass Pyschology memberi kesan pada minda kau?
  • Akhirnya si Paria ni bagi aku satu tarikh di amana aku pergi bersosial dengan bisnes partner yang lain. 
  • Walaupun hati kecil kau kata semua benda ini is too good to be true, kau masih bersangka baik. Kawan baik aku kan. Mesti Positif. ( Ini perkataan paling aku marah kalau dengar P.O.S.I.T.I.F- positif kepala pak hang!!!)
  • Sampai masa yang dijanjikan, aku pergi lah bersosial dengan konon-konon rakan bisnes partner yang lain. Selain Bangsa Meleis , Keling pariah memang banyak. Cina ada. Sikit-sikit.
  • Masih tak sembang bisnes. Dan aku kena racun, kau cakap siapa, peguam, ahlil muzik, ex presiden bank(?) ,, ramai big shot yang konon berenti kerja buat bisnes Trading And Franchising. Dan kawan aku akan bawak aku ke kompeni yang sangat hebat dan awesome nya (menipu) kejap lagi...

Sori , aku janji sampai Part 2- Kena buat extension. Tapi kalau korang nak previu kompeni apa , sila klik sini . Jangan risau. aku bukan nak scam MLM korang.

Nantikan Part 3.


12 ulasan:

  1. Sory sory i love you,, sory sory i miss you..bla..bla..lagu mcm ni pn ada..hancor

    BalasPadam
    Balasan
    1. https://www.youtube.com/watch?v=sPc3PJ3okLY

      Memang panas ni..

      Padam
  2. Uish saya yg wat MLM konvensional ni pun tak wat benda2 gini. Apa2 biz pun kena ikhlas dan tak memaksa. InsyaAllah rezeki ada di mana2.:) Story di atas ni macam nak ajak wat Money Game/ Skim Cepat Kaya/ biz 5D -duduk diam-diam dapat duit. Berhati-hati sebab banyak penipuan menggunakan nama MLM. Peace..=)

    BalasPadam
  3. Bisnes paling pukimak selain MLM Melayu mmg berminat ialah insurance. Abih sumer cikgu-cikgu hatta lebai-lebai vutto dlm jabatan kerajaan pun kena penyakit gila nak jadi kaya yang sama.. gaji ligan.. insurance ligat.. gaji duit rakyat bayar tetap berkat wal kapla vutto..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lebai2 vutto = lebai2 butoo
      kapla vutto = kapla buto

      KeTepi-

      Padam
  4. Mc ocean ni dah lama dah bro..
    tak silap aku hq kat Jln Chan Sow Lin..
    Time yang ala-ala gathering tu mesti dia buat mcm ala2 bbq ke apa ka mcm self service l, tapi yang pak turutnya mmg akan cakap benda bodoh "betul, betul, betul"..

    produknya dah la ntah hapa-hapa..water filter garam laut dalam la lagi ape ntah..
    nak masuk sekali kena bayor rm20-30k..

    mmg dah byk scam orang..

    BalasPadam
  5. Melayu dan shortcut berpisah tiada. Usaha malas tapi nak cepat kaya, otak bodo tapi nak ambil degree, nak gaji banyak tapi kerja culas.

    Jual barang sunnah tapi berniaga tak ikut sunnah.

    Sunnah perniagaan.
    1. Tiada paksaan.
    2. Tidak menipu dalam timbangan dan kiraan.
    3. Tidak mengambil keuntungan hingga menganiaya pelanggan.

    MLM setiap bulan kena beli nak maintain point. Harga mahal drpd kedai runcit. tiada pilihan jenama lain.

    Forex, labu pak man telo dan swiss cash labur duit duduk goyang telor tunggu duit masuk. Usaha tak nak.

    Bandingkan harga cuka epal dijual kapir (RM 7.++) dengan cuka kurma dijual Melayu (RM 19) isipadu sama. Belum pamoga, madu, kismis minda, susu kambing.

    Sunnah or punah.

    KEDEPAN ( KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian , SPM 5A < degree dan guru , 3A -4A diploma , 1A -2A sijil , 0A buruh , pembantu rumah dan pekerja am ) adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya . Biar bodo buat kerja bodo , pandai buat kerja pandai.Heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. xpe, yang penting kangkong dulu naik sekaghang ni dah turun...

      Padam
  6. Macam ada 'template' cara nak perangkap mangsa baru plak..

    BalasPadam
  7. ahaha patutla macam same je cara...rupanya kita kne dengan kompeni yang sama... memang bukan jenis tunjuk kereta mahal sumer .... majlis sosial/lepak tu dorang panggil Adhoc, ak pegi dlu time bukak puasa... tapi dorang pun pandai jgk tak belanja kita makan free sbb nanti nampak sgt MLM,haha....tempat lepak makan tu percayalah memang dekat je dengan "office" diorang....haha

    BalasPadam
  8. part diorang sebut "betul" dengan intonasi yang sama setiap kali tu memang annoying dan rasa nak balik sangat...

    BalasPadam
  9. Mana Part 3?

    Selalu jadi mangsa.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...