Iklan Leaderboard

Rabu, 24 Februari 2016

10 Asal usul makanan Nasi Goreng USA

Tahukah anda yang Nasi Goreng USA itu bukan berasal dari negara Amerika malah tiada dijual pun di negara itu? Yalah, orang US mana nak makan nasi pun. Dah tu dari mana datang nama Nasi Goreng USA tu? Kini segala persoalan anda telah terjawab dengan fakta yang tak berapa penting tentang Nasi Goreng USA ini.


Sumber maklumat adalah dari Wikipedia Malaysia. Tapi mengikut Wikipedia English ini pula, Nasi Goreng USA atau digelar American Fried Rice ni dicipta di Thailand ketika perang Vietnam untuk dihidangkan kepada tentera US yang ditempatkan di sana.

So mana satu yang betul? Ntah. Takpelah tak penting pun kan kah kah kah.


P/S: Jangan lupa untuk menyokong kami dengan membeli buku Buasir Otak: The Komik. Cara pembelian boleh klik pada gambar di bawah:

Buasir Otak: The Komik




tags: sejarah asal usul fakta nasi goreng usa u.s.a amerika resipi makanan

10 ulasan:

  1. okay, selama 22 tahun hidup, hari ni baru tau.. hahahahaha thanks for share

    BalasPadam
  2. Salam Noob..ape kaitan ko dgn Aila?

    -mat selan-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam. Kaitannya sama juga seperti penulis2 yang lain... tiada kaitan apa2.

      Padam
  3. proottt ahh lega...

    BalasPadam
  4. ptt la dia bg udang , sotong ayam kat aku hr tu bos.
    biasa makan daging masak merah dgn telur mata ja. begitu rupanya

    BalasPadam
  5. Baruku tahu
    http://kedaiawatif.blogspot.my/2016/02/sixtynine69-oil-besar-dan-berbisa.html

    BalasPadam
  6. Dulu pernah wujud Nasi Goreng UK. UK stands for Udang Ketam. Nasi yang digoreng dnegan udang dan ketam. Tak pasti kenapa sekarang dah tak famous. Ketam mahal kot?

    BalasPadam
  7. WAU....baru tau....thanks for the info.

    BalasPadam
  8. owh..camtu ek?
    ingatkan diorang imagine..apa jadi kalau nasik goreng ni orang us yang masak?
    sebab tu ada french fries segala bagai :D

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...