Iklan Leaderboard

Jumaat, 4 Oktober 2013

47 Salah siapa budak2 tengok video lucah di sekolah?

Zaman aku budak2 dulu terutama masa sekolah rendah langsung tak tahu pasal perkara2 lucah. Malangnya dengan perkembangan teknologi yang semakin pesat beserta kemudahan internet yang tanpa batasan, budak2 sekolah rendah sekarang mudah terdedah dengan benda2 lucah ni. Yang lebih malangnya, ramai ibu bapa langsung tak peduli dan memantau aktiviti dan kegiatan anak2 mereka di Internet.

Gambar hiasan
Dan yang lagi malangnya bila ada budak2 sekolah rendah menonton video lucah di makmal komputer sekolah, tempat untuk mereka menimba ilmu. Dan malang ini menjadi lebih sial apabila mereka cuba mempraktikkan apa yang mereka tonton tu terhadap budak perempuan Darjah 1!

MALACCA: Two brothers, one in Year Four and the other in Year Two, allegedly forced a Year One girl to perform oral sex on them after the duo browsed an adult movie site on their school computer.

The brothers apparently had watched a movie at the school’s computer lab and later invited the girl to their house in Tanjung Minyak Utama here to re-enact what they had seen.

The girl’s 25-year-old mother lodged a police report on Monday after her daughter told her about the incident.

In her report, the mother claimed the brothers had “romanced” her daughter by inviting her on the pretext of helping her with homework.

Sources told The Star that the boys had accessed adult sites that were not filtered by the blocking software.

Malacca Action Group for Parents (Magpie) chairman Mak Chee Kin said the state education department should probe the shocking case as it involved primary school pupils.

“The department should investigate whether children at school are watching pornography,” he said, adding that schools should also install web-filtering software to block minors from visiting inappro­priate sites.

“Magpie has received information that some schools here are not stringent in monitoring Internet usage.

“The Education Department should also commission Internet security firms to monitor computer use in schools.”

Mak said pupils were becoming competent at bypassing standard blocking systems and firewalls, but added that there was software to monitor web use which could automatically alert teachers when an inappropriate page was being viewed.

Sumber The Star dan Sozcyili.

Masa aku sekolah menengah dulu aku guna makmal komputer untuk belajar MS Word, Excel, Powerpoint, BASIC, software multimedia, dan Internet masih belum ada lagi. Masa penggunaan makmal tu mesti ada sorang cikgu dalam bilik tu, so nak bukak game Solitaire pun tak berani. Yang peliknya macam mana sekarang siap boleh layan website lucah dalam computer lab sekolah?

Budak2 satu hal, mak bapak, orang dewasa macam kita ni pun satu hal jugak. Bila budak2 guna komputer dibiar je diorang nak buat apa2 tanpa sebarang kawalan dan pengawasan. Aku pernah pergi sebuah perpustakaan awam. Banyak komputer disediakan yang mana digunakan oleh kanak2 sekolah. Tapi bila aku tengok apa diorang buat, diorang main Facebook, main flash game, tengok drama Korea kat Youtube. Petugas2 kat situ pulak buat kering je. Kalau macam tu apa jadahnya diorang pergi library? Cakap dengan mak bapak nak pergi baca buku kat library, mak bapak pun bagilah tapi rupa2nya bukan nak baca buku tapi main Internet. Yang lagi bangangnya nama je perpustakaan awam tapi langsung tak kawal dan tapis akses Internet diorang?


Sekarang zaman Internet, seharusnya semua komputer tak kira lah di rumah, sekolah, perpustakaan, yang sering digunakan oleh kanak2 dan remaja seharusnya dipasang dengan perisian parental control atau web filtering seperti Norton Online Family, Windows Live Family Safety, AVG Family Safety, PGSurfer, K9 Web Protection, Net Nanny, Qustodio dan lain2, ada yang berbayar ada yang free version. Ini termasuk juga kat cyber cafe, kalau tak takdenya kes budak melancap kat cyber cafe masa pagi raya.


Kalau kat sekolah tu lagilah, Kementerian Pendidikan seharusnya mengeluarkan garis panduan yang mewajibkan semua sekolah memasang firewall dan menapis semua laman web lucah dan yang tidak berkaitan dengan pembelajaran. Kalau kerajaan boleh belanjakan RM2 bilion untuk kontrak keselamatan sekolah, sepatutnya takde masalah kalau setakat nak beli firewall dan perisian parental control di sekolah2.

Senang cerita, aku dah cakap sejak dulu lagi yang kerajaan sepatutnya keluarkan satu arahan kepada semua pembekal Internet kat Malaysia ni seperti TM, Jaring, Celcom, Maxis, Digi, P1 dan lain2 supaya block semua laman web porno daripada diakses oleh semua rakyat Malaysia, aku percaya ia akan menyelesaikan 99% masalah kelucahan di kalangan kanak2 di Malaysia. Kalau ada yang bantah tu sama ada dia jenis tak patuh pada agama, gila seks atau memang bangang abadi.




tags: pelajar murid darjah tahun 1 2 4 adik beradik budak kanak tengok video laman website lucah porno porn komputer makmal computer lab sekolah oral sex blowjob seks melaka kementerian pendidikan pelajaran tidak pantau cyber security software perisan parental control firewall tapisan kandungan web internet filtering block blok sekat capaian akses laman melancap cyber cafe kafe siber pagi hari raya kantoi salah siapa ibu bapa cikgu isp kerajaan

47 ulasan:

  1. apsal seringkali berlaku di Melaka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kepala Bapak Kau4 Oktober 2013 12:18 PTG

      Sb kat Melaka ada ketua kepada segala bapak2 ayam di Malaysia iaitu.. R*him Th*mby Ch*k!!! X gitu wahai macai BN yang bahlol sekalian?

      Padam
    2. xleh tunding jari kat pihak len....ni semua sbb mak bapak xdidik dari awal² lpstu campur dgn pengaruh kawan²....sbb tu budak² skrg rosak...

      Padam
    3. ye lah bila jadi sesuatu hal semua nk salahkan orang.. cuba cari jalan penyelesaian.. contohnye perisian parental control... berapa ramai orang awam, ibu bapa, guru2 tahu menggunakan perisian ini..entah2 web filtering pun dorang tak tau benda ape, pernah dengar je. hebahan menganai benda ini harus dilakukan tak payah nk suruh media atau kerajaan memang tak jalan atau makan masa yang lama.. blog2 mungkin boleh membantu....

      Padam
    4. Sekolah..? Ibu bapa juga kena??..

      nafsu ni normal bagi manusia cuma zaman sekarang ni bila media dan pergaulan kebebasan tu dan over sangat lagi cepat bebudak ni matang.. tanpa pengawalan dan pendikan tak mudah nak kawal..

      Mak, bapak atau cikgu bukan boleh kawal anak-anak atau murid setiap masa dan saat..
      juga pengunaan teknologi.. tak bagi kata kendekut murid tak maju bagi disalahguna pulak..

      internet nak kawal orang bising kawal pun orang bising juga..

      Persoalannya bagaimana nak didik dan jaga anak-anak dengan akhlak yang baik dari kecil sampai ke besar..

      Padam
    5. tanpa nama 4 oktober 2013 2;29 ptg.

      Anak degil...tgk makanan yang diberi cikedes, ding ding yumm,,yum gula2 chewing gum dan makanan2 merapu yg takder khasiat.. Anak akan degil dan keras hati...tukar makanan anak2 .. Beri makan kismis, madu, kurma, susu kambing dan makanan sunnah..dalam 3 hari saja perubahan tingkah laku anak2 akan kelihatan..makanan sunnah terbaik.. Sejuk hati melihat anak...cubalah dan selamat mengamalkannya.:)

      Padam
    6. Aiyo Husna Michi you otak tada ka? Cuba pikir sikit dey! Itu si Rahim Thamby pd thn 1994 rogol itu budak perempuan Melayu 15 tahun you tak pernah dengar ka? Mcm mana dia rogol itu budak you tanya? Dia ajak itu budak datang rumah dia 'on the pretext of helping her with homework' la.. Lain kali baca entry sampai habis before commenting dey!

      Fast forward thn 2013 itu dua ekor adik-beradik buat benda yang sama mcm itu bekas Ketua Menteri Melaka buat la.. Lu otak ada lu pikir la Husna oi.. Ini memang salah kera-jaan BN Melaka Bandaraya Bersejarah Darul Bahlol..

      Padam
    7. dah dah.. ni semua salah masyarakat.. hanya tahu tuding jari tp xnak tolong cari jalan penyelesaiannya.

      Padam
    8. Kepala Bapak Kau6 Oktober 2013 10:16 PG

      Hello Ain Diyana sewel. Salah masyarakat pale otak kau. Ini salah mak bapak diorang la sebab tak menasihati diorang tentang bahaya internet termasuk akses ke laman lucah. Tu la dulu suruh belajar tak nak. Sekarang kan dah sewel macam Senah sewel kat blog Berita Semasa...

      Padam
    9. Mungkinkah Pemilihan semula CEC DAP yang berlangsung pada 29 September yang lalu telah ditimpa ‘karma’ kerana parti itu begituketerlaluan dalam menuduh dan memfitnah orang lain?

      Selama ini, DAP begitu lantang menghentam dan mengecam SPR serta kerajaan BN mengenai sistem pilihanraya. Seluruh tenaga kerja DAP digunakan untuk membentuk persepsi bahawa BN dan SPR itu bersekongkol, bahawa semuanya yang berkaitan kerajaan dan Malaysia adalah korup dan kotor. Pilihanraya yang lepas dicop sebagai

      pilihanraya paling tidak bersih dan rakyat dihasut agar berdemonstrasi menolak keputusannya.

      Fitnah dirancang dan disebar konon terdapat peti-peti undi yang hilang dan ditukar. Konon terdapat gangguan bekalan elektrik dan pengundi hantu yang berpuluh- puluh ribu. Konon kes dakwat yang tidak kekal adalah bukti bahawa terdapat penipuan.

      Konon PR sepatutnya menang berdasarkan undi popular, dan bermacam-macam konon lagi. Namun, semua tuduhan ini tidak mampu membuktikan yang pilihanraya tidak telus. Tiada kes mengundi dua kali atau dihalang mengundi atas sebab dakwat tidak kekal dan tiada seorang pun dari 40,000 pengundi hantu dapat dikesan.

      Malah, kemudiannya terdapat pemimpin-pemimpin PR sendiri yang tampil menafikan terdapat gangguan bekalan elektrik di kawasan yang dikatakan terlibat. Semua kekalutan ini bagaimana pun terbukti sebagai membuang ‘karan’ saja apabila pemimpin PR akhirnya mengangkat sumpah menerima jawatan masing-masing dengan gembira ria. Pun begitu, usaha untuk memburukkan kerajaan dan menafikan kredibiliti SPR terus dilakukan mereka.

      Dalam pada itu, parti PR sendiri, terutama DAP turut mengalami kekalutan akibat pemilihan parti yang tidak dijalankan dengan telus. Keadaan menjadi heboh apabila perwakilan DAP membuat aduan kepada ROS bahawa mereka telah dinafikan hak mengundi secara licik sekali.

      Akibatnya, pemilihan semula terpaksa dilakukan, iaitu pada 29 Setember lalu. Pemilihan semula itu telah membuktikan bahawa DAP telah sebenarnya melakukan semua penipuan yang telah dituduh mereka terhadap SPR dan BN. DAP didapati mengambil ‘khidmat’ pengundi hantu apabila ahli yang telah dipecat juga boleh mengundi, manakala lebih 800 perwakilan yang sepatutnya mengundi pula, telah ‘hilang’.

      Jika DAP menuduh dakwat yang digunakan SPR tidak berkualiti dan mudah dihilangkan, maka dakwat yang digunakan oleh DAP tentunya jauh lebih tidak berkualiti lagi. Menurut sumber, ia boleh ditanggalkan dengan mudah dalam masa 5 minit iaitu sebelum proses pemilihan selesai sepenuhnya, atau sebelum sempat meninggalkan dewan.

      Alasan Setiausaha Organisasi parti itu, Anthony Loke Siew Fook ialah pihaknya telah pun mengumumkan bahawa dakwat tersebut hanya kekal dalam dua tiga jam memandangkan jangkamasa pemilihan yang pendek. Beliau juga menekankan bahawa biarpun dakwat telah hilang tetapi tiada kes mengundi dua kali berlaku. Justeru, tiada apa yang patut dirungutkan.

      Sedangkan, jawapan yang sama telah diberikan oleh SPR apabila diserang bertubi- tubi oleh DAP tetapi DAP enggan menerimanya. Kini, DAP meminta semua pihak agar menerima alasan mereka dengan jaminan secara verbal bahawa tiada penipuan berlaku.

      Nampaknya, amalan dwistandard sudah menjadi satu kemestian dalam apa jua keadaan dan isu yang melibatkan DAP. Parti ini jelas mempunyai masalah besar untuk bersikap adil dan telus walaupun merekalah yang paling lantang melaungkan dasar kesamarataan dan meritokrasi.

      Hakikatnya, DAP tidak mungkin dan tidak akan berani bersaing secara adil. Kerana itu, mereka sedaya upaya ingin memastikan kedudukan ekonomi bumiputera sentiasa berada jauh di belakang dengan menolak apa saja usaha untuk mengatasi masalah ini. Dengan cara ini, kaum Cina akan terus berada di hadapan tanpa perlu bersaing di atas pentas yang sama dengan bangsa lain.

      Sudah terang lagi bersuluh kini bahawa DAP itu adalah parti yang paling kotor dan jahat, dalam sejarah parti-parti politik di Malaysia.

      Padam
  2. segalanye2 dihujung jari,

    BalasPadam
  3. Oh, oh zaman saya masih pakai DOS lagi

    BalasPadam
  4. haih dunia akhir zaman. budak sekolah rendah pun jadiiii. tak ada yg nak bertindak sgt.

    BalasPadam
  5. kalo akses ke laman lucah kena block rugi la internet2 provider kat dunia ni. takde lagi la company nak bekalkan talian internet. bodoh punya noob.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cakap macam xda cara len bleh wat bisnes....byk lagi cara....
      tapi cara merosakan jgk dorg pilih... -_-

      Padam
    2. maxis,celcom,digi,tm,p1 dorang ni sume bayar cukai yg tinggi kepada kerajaan so kerajaan kena jaga bisnes dorang. kalau pkr/dap yg memerintah pun belum tentu website lucah ni kene blok.

      Padam
    3. ya memang kalau PR memerintah belum tentu website lucah kena blok, sebab tu aku mintak kerajaan sekarang blok website lucah, bukan aku mintak ubah kerajaan. boleh tak bila ada apa2 isu jangan bagi alasan dan tuding jari pada pihak yang takde kuasa pun?

      Padam
    4. bongok punya noob.apa guna langgan internet kalau tak masuk pornsite. takyah nak belagak maksum la wei.

      Padam
  6. saya seorang juruteknik komputer sekolah pun hairan mcmana boleh terlepas laman web lucah tu.. sedangkan talian YES yang ada sekarang ni mmg tak boleh nak akses laman web lucah.. mgkin sekolah tu mmg punyai talian internet yg dibayar sendiri oleh sekolah seperti streamix..dan cikgu tak awasi murid atau cikgu tu buta IT.. tak dinafikan ramai cikgu tak celik IT..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi kadang2 yg bukak laman web lucah ni cikgu jugak...macam mana tu??

      Padam
    2. ahmadje,
      saya tak pasti yg tu.. biasanya cikgu2 di skolah SK atau SMK yang pelik2 ni..sy berkhidmat diskolah SJK (C) stakat ni tiada masalah..saya pantau penggunaan internet.. budak2 cina cenderung ke arah main games.. menurut kawan saya juga seorg juruteknik di SK ni budak2 melayu yg suka search bukan2 bukan dalam bentuk video..tp google image.. saya bukan nak kata budak cina ni bagus..tp tu hakikatnya

      Padam
    3. ini betul2 jadi kat tempat saya...ada cikgu kantoi buka pornsite kat makmal sekolah..hehe....

      Padam
  7. salah buat blog buasirotak le ni....lulz

    BalasPadam
  8. nama nak cahaya konon puihh

    BalasPadam
  9. 乙的事已然後人类似乎不是否则是否则是谁也就是否则是否则是! ? ( . )(. )

    BalasPadam
    Balasan
    1. 人类有责任为自己的罪...

      Padam
  10. ada ke bagang abadi... -_-

    kdg² duk pantau gak adik sy main internet kat rumah...check kat history....
    sbb dia pun xtau sgt bab computer nih.... hehe
    Alhamdulillah xda lagi bnda yg meragukan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ...... bahaye ahmad ni jage2

      Padam
    2. Bahaya mengontol kontolnya..

      Padam
    3. adik u pura-pura tak pandai komputer. walhal dia duk layan porn pakai mode incognito ctrl+shift+N. sebab tu x keluar dkt history. u pulak duk ingat adik u baik

      Padam
    4. adik i bukan annoying mcm anon...
      dia suka game...pc dia penuh game..rosak sket cari i...
      i know la dia mcam mana...

      Padam
  11. Rasanya zaman tu pakai Wordstar DOS command.. menu pakai basic.. Tapi masa tu pon kitaorang dah belajar hack.. hack floppy 720kb jadi 1.44mb..

    Dulu baik sangat ke? Porno? Sape kata takda??.. Ada juga tapi bukan melalui komputer @ internet lebih kepada majalah buku etc. Pernah ada zaman cerita "Perempuan Isteri dan dot dot dot".. Gambar sofea zain berkemban menghairahkan terpapsar besar main page kat utusan :).. Ada juga satira atau ruangan lucah dalam utusan Malaysia.. Buku lucah pon ada macam Mona gersang.. dsb.. gejala sosial.. budak couple buat maksiat beromen, mengandung etc ada juga tapi kes terpencil.. Kalau berlaku pun takda la satu Malaysia tahu atau keluar kat Metro..

    Seks porno etc. wujud dari dulu cuma informasi dan pengetahuan dia tak cepat macam sekarang.. semua orang ada smartphone siap leh rakam lagi.. sebar kat internet etc. Dulu hanya kumpulan kecil je tahu.. sendiri buat sendiri simpan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha....betul tu.....gelabah la ko noob...macam zaman dulu bagus sangat...kat dalam majalah bertabur cerita2 seks, novel ghairah lucah (aku ada 1)...zaman dulu pun biasa jugak gejala sosial ni..

      Padam
    2. bak kata orang, tiada dulu tiada sekarang....

      Padam
    3. Betul tu ahmad kalau ko rosak generasi ko lagi rosak..

      Padam
  12. Budak2 baru nk up

    BalasPadam
  13. Sebagai seorang Juruteknik Komputer yang pernah bertugas di sekolah, pada kebiasaannya makmal-makmal komputer akan dilengkapi aplikasi browse filtering atas tujuan keselamatan dan pemantauan. Tapi sebagai makluman, bukan semua sekolah diperuntukkan Juruteknik Komputer. Ada sesetengah sekolah yang telah memohon petempatan Juruteknik Komputer bagi sekolah mereka hingga bertahun-tahun.

    Mungkin juga sekolah berkenaan tiada tenaga pakar IT seperti Juruteknik Komputer untuk memantau penggunaan internet di makmal sekolah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada filter tetap boleh masuk jugak pornsite...sebab kekadang filter x dapat detect...

      Padam
  14. hem , tuh masalahnya sekarang, CP pun sangat risaukan anak buah CP yang begitu kerap berkunjung ke cyber cafe, mula-mula alasan main game, lama-lama main lain, CP ada kat tempat belajar , tak boleh nak pantau selalu, CP sangat geram kat cyber cafe tuh sebab benarkan budak sekolah rendah masuk ... grr .. sekarang budak-budak memang tak terkawl bile guna internet ...

    BalasPadam
  15. No. 1 - setuju haramkn blog2 lucah di malaysia
    No. 2 - haramkn cyber cafe...mcm byk bg kesan negatif kpd remaja2...sibuk main game n internet dengan kebebasan penuh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hamboih....ingat yg masuk cc ni budak2 je ke??

      Padam
  16. Biasanya web2 yg famous je kna block tpi blog2 tidak.... Mcm i

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...