Iklan Leaderboard

Rabu, 7 November 2012

144 Baik buruk sebuah sarkasm

Kenapa kadang2 aku lebih suka cakap benda terus terang atau straight to the point? Dan kalau sekali sekala aku cuba buat sindiran atau perlian yang dalam bahasa glamornya sarkasm, aku akan cuba juga buatkan agar orang sedar yang ia hanya sarkasm?


Gambar kat atas ni adalah sejenis sarcasm. Benda yang sama tapi diluahkan secara straight to the point, "Apasal lawak kau bodoh nak mampus".

Apa itu sarcasm sebenarnya? Sarcasm berada di tahap yang lebih tinggi sikit dari sindiran atau perlian, seperti beberapa definisi yang aku amik dari Urban Dictionary yang lebih mudah difahami sebab kat Wiki ni bahasa dia tinggi sangat:
  • A tongue of which the user speaks of something the complete opposite of what the user means. It often has the best comedic value.
  • The ability to insult idiots without them realizing it.
  • To say the opposite of what is obvious. 
  • When one says something, but usually means the opposite. Used sometimes in order to belittle someone and make them seem retarded... or equally to amuse and impress them with your mind. 
  • To say the opposite of what is obvious. 
  • The most hilarious way to respond to anything. Usually a stupid comment becuase you may just sound retarded saying something sarcastic to something smart.
Kat dunia ni ada 2 jenis manusia, satu orang yang memang menghadam dan memproses suatu benda dan faham yang ianya hanya sarkasm, orang yang faham sindiran ni tuhan kurniakan dengan otak yang boleh berfikir luar kotak, tapi tak bermakna orang2 yang ada anugerah seperti ini semuanya pandai dan genius.


Satu jenis orang pula amat sukar untuk menghadam suatu sindiran kerana tuhan dah kurniakan mereka dengan otak yang tidak boleh berfikir secara luar kotak dan hanya dapat berfikir secara lurus sahaja tapi tak semestinya mereka tu bodoh. 


Contoh sarcasm yang biasa:
Bakar: Best ke filem Aku Terima Nikahnya tu?
Kamarul: Haah best sangaaaat, punyalah best sampai aku tengok 5 kali kat panggung wayang, setiap kali aku tengok mesti menangis meraung, awek aku pun tak menangis macam aku.

Kalau Bakar tu sorang yang tak faham sarcasm:
Bakar: Ooo yeke, best betul ye cerita tu. Aku nak tengok jugaklah kat panggung malam ni.

Kalau Bakar seorang yang faham sarcasm:
Bakar: Babi la kau.
atau:
Di sebuah restoran mamak Pelita Nasi Kandar.
Linda: Eh Eton lama tak nampak, tengah makan nasi ke?
Zaiton: Tak lah, aku tengah kira berapa butir nasi kat pinggan aku ni.
Kat Internet, culture sarcasm ni dah jadi trend dan semakin popular terutama di laman2 web seperti 9gag di mana sarcasm ni banyak dibuat dalam bentuk meme dan rage comics, dan sekarang ni kalau boleh semua orang pun nak buat lawak sarcasm tak kira di internet seperti Facebook, Youtube, Blog serta di dunia sebenar.





Kadang2 sarkasm ni bagus dapat membuat orang berfikir disamping berlawak dan berjenaka tapi kadang2 kita perlu cakap straight to the point agar tak menimbulkan salah faham kepada golongan yang tak berapa dapat nak hadam sarkasm2 ni. Malah kalau sarkasm digunakan secara berlebihan, ia boleh sampai tahap menimbulkan fitnah serta membuatkan orang rasa sakit hati kerana terasa dimocking, diejek, dipermain atau diperolok2kan.

Seperti contoh sarcasm yang melampau sampai boleh menimbulkan fitnah:
Zaki: Manap tu kerja ofis boy je tapi kereta BMW 6 series.
Kadir: Memang la MLM kan memang satu2nya cara nak jadi kaya kat dunia ni.

Tak kira samada Zaki ni faham atau tidak sarcastic yang disampaikan oleh Kadir, andai kata Manap tak masuk MLM maka ia dah boleh jadi fitnah.
 atau:
Rokiah: Aku tengok si Munah dengan Jamal tu rapat je, ada apa2 ke?
Milah: Haah memang rapat pun, jangan kata dengan Jamal, dengan bini dia, dengan anak2 dia, dengan atuk nenek dia, dengan mak bapak dia, atuk nenek dia, senang cerita sebut je nama Munah satu keluarga Jamal tu kenal dia.

Ini juga boleh memberi persepsi yang Jamal tu ada skandal dengan Munah padahal takde pun.
Mungkin sebab orang dah biasa dan tak rasa apa2 dengan sarcasm, maka secara tak langsung kita menghalalkan fitnah itu kalau dibuat dalam bentuk komedi atau sarcasm. Sebab tu 1 wise woman pernah cakap, "There's a thin line between sarcasm and fitnah".

Dan sarcasm juga tidak patut digunakan dengan benda2 berkaitan dengan agama seperti contoh:
Junaidah: Salim ko tiap2 hari solat cukup tak 5 waktu?
Salim: Jangan kata 5 waktu, aku solat sehari 50 waktu.
atau seperti ini:


So what say you? Adakah anda rasa sarkasm lebih banyak kebaikan dari keburukan atau sebaliknya? Adakah anda suka sindiran atau cakap terus terang je?




tags: maksud makna definition sarcasm sarcastic origin sarkasm sarkastic perli sindir lawak joke jenaka lucu humor mock parody asal usul kebaikan keburukan baik buruk entry post blog website 9gag 4chan idiot bodoh pandai genius melampau tak sesuai fitnah hadam faham troll good bad bright dark side sisi cerah gelap terus terang straight to the point

144 ulasan:

  1. Balasan
    1. mohon pencerahan dekat semua orang boleh?

      pernah baca ada shared post pasal islam tak galakkan sarkastik..tapi tak ingat dalam bahasa arabnya apa..

      cuma nak tahu..

      tq

      Padam
    2. uztad azhaq deruih bnyk sampaikan dlm sarkastik

      Padam
    3. tu yg abby abadi sekali tu naik angin dgn ustak zehaq deruh sbb dh biasa menyindir,so abby terasa dia ingat ustak zehaq tuju kat dia

      Padam
    4. “Marah anak, sindir menantu”, adakah kalian suka dengan budaya ini jika kalian yang sentiasa disindir? Ketahuilah, sindir-menyindir / sarkastik / as-suhriyah adalah budaya yang dilarang oleh Allah dalam Al-Quran. Bahasa sindiran a
      dalah bahasa Allah menyindir ahli neraka. Ia juga bahasa yang diguna oleh orang yang dalam dirinya ada sifat nifaq dan kufur.

      Nantikan perbahasan lanjut pada Seminar Etika Sosial Berteraskan Surah Al Hujurat pada 8 Disember 2012 (Sabtu).

      Anda Boleh Mendaftar Sekarang di www.akademisinergi.com

      Padam
    5. mangsa sindiran pedas mak mertua kejam pada skala harian detected...

      Padam
    6. blog POM femes gila.
      xph nk melacur kt blog2 lain mcm blogger2 len tu.

      Padam
    7. *PON

      *xpyah

      Padam
    8. itu pasal kalau x pasti, tanyalah org yg berkata. jgn cepat tuduh melulu. mungkin dia cuma jadi sarcastic.

      Padam
  2. Sifat tabi'e manusia.Apa yang kita harapkan dari manusia hanyalah dua, doa dan nasihatnya. Jika kritikan/menyindir itu satu medium untuk menasihati, maka kritiklah dengan adab, walaupun secara terbuka.

    Being a good person (hence a good Muslim) is not a state of being but rather a process of becoming. That is so humane for a human being. We ain't angel.

    kritik dan sindir dengan aqal yang sihat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aiii cik Leen, lain mcm jer..terasa ker? :D

      Padam
    2. cubit pipi kiri pipi kanan terasa. :)

      Padam
    3. eh xlah cubit pipi hijau pipi merah terasa

      Padam
    4. eh xlah cubit pipi kuning pipi purple terasa

      Padam
    5. cite mambang kuning

      Padam
    6. pipi jadi merah sebab kena cubit la

      Padam
  3. hmm...kena tengok orang la bro kalo nak guna sarcasm tu, kalo dah tau dia tu jenis bendul atau cpt terasa, straight to the point saja la...jgn la buat lawak sarcastic high level pulak...confirm jadi fitnah...btw cheeky sarcasm spices up boring conversations, kasi warna ckit kat dunia yg hitam putih ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. sbb tu dm blog ni aku kalau tulis guna sarcasm aku kalau boleh akan bagi juga pembaca faham point sebenar, sbb yg baca macam2 jenis, ada yg boleh hadam ada yg tak boleh

      Padam
    2. "Used sometimes in order to belittle someone and make them seem retarded... or equally to amuse and impress them with your mind"
      adala kawan2 rapat aku suka sarcasm mcm ni, mungkin sebab dia terpelajar atau lebih mengetahui dari orang lain. oleh kerna aku kenal diaorg lama dah, ala2 macam tak kisah. tapi sedikit sakit hati juga, kalau sindiran diaorg guna smpi tahap fitnah.

      apa2 pun, TAK SETUJU guna sarcasm utk tarbiahkan org, utk berhujah ataupun jadikan sebahagian teras utk menjadi seseorang itu berintelek.

      Padam
    3. stuju biskut, jgn la guna sarcasm utk tarbiahkan org atau berhujah. nanti orang ikut.

      ade sorang makcik ni penah ckp kt aku yg ade orang intelek ni (orang motivasi kot) cakap kt dia "tak kisah la kau nak rompak bank ke, yg penting program motivasi ni kena bayar sekian-sekian" pastu dengan gelak2 konon mcm main2 jer la.

      mmg la gelak2 tp tak payah la sbg orang motivasi ade ke dia pi cakap "tak kisah la kalo nak rompak bank" kalo org yg dgr tu lurus bendul pi rompak bank sbb orang motivasi ckp cmtu, habis arrr

      Padam
    4. orang2 yg dok bagi motivasi sana sini tu kebanyakannya tin kosong saja, banyak mengarut dan putar belit...juai ayaq lioq charge talk beribu2...depa tu cheq nak habaq mai kat hampa, depa tu kebanyakannya tak boleh dipakai langsung, gi kursus jap je utk polish speech skills as motivator cabok, pastu dah dapat sijil tu mula la cook up some bullshit success stories utk pengaruh minda budak2 skolah, kolej dan pekerja2 gomen yg kena join kursus induksi yg mmg cam sial bengapnya tu...geng2 'motivator' ni yg otak kotor nak mampus pon ada, balik2 buat jokes lucah ja dia tau...perghhh aku mmg rasa mcm nak pelangkung ja kepala sekor2 yang bagi motivasi cam haram tu dan dorang2 yg lurus bendul gi senang2 percaya citer tin2 kosong tu sampai emo bagai...wake up la you damn $#@%^$% open your mind and eyes, tuhan bagi akal nilai la mana yg baik mana yg buruk...

      Padam
    5. ilmu putaq alam

      Padam
    6. tanpa nama 910, itu pasal jgn cepat terpengaruh dgn org yg cari makan pakai air liur je. tambah2 kalau diaorang bercakap tanpa fakta atau sikit fakta. banyak buat cerita dongeng kasi org seronok. itulah cara diaorang cari makan pun. bullshitting other people.

      Padam
  4. kadang2 saya sendiri pun tak faham kalau ada orang guna sarkasm ni..haha..

    BalasPadam
  5. Semua ini ialah konspirasi & fitnah jahat UMNO-BN

    BalasPadam
  6. Masalah juga untuk menafsir hati manusia.. lebih-lebih lagi dalam dunia internet di mana perkataan yang kita taip tiada nada dan intonasi.. Jadinya ianya bergantung kepada emosi dan intonasi pembaca semata-mata..

    Mungkin kita perlu letakan tanda amaran seperti..

    "Sila baca dengan nada penuh iman"
    "Sila bacan dengan nada sindiran"
    dan seumpamanya..

    Walauapapon penilaiannya harap ianya tidak menimbulkan kekecohan dan pergaduhan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kami taip gne jari bukan otak

      Padam
    2. Automatic ya.. Hebat.. jari kamu.. :)

      Padam
    3. taip gne otak bila bila kami hentak kpla di keyboard

      Padam
    4. Wah Oktober lagi hebat..

      Padam
    5. di ofis otak dan jari kami x menaip apa2.hnya tido sepanjang masa

      Padam
    6. Mungkin september menaip di atas mengunakan mata?

      Padam
    7. bestla korang...bole buat annur gelak sorang,haha~

      Padam
    8. Harap Puteri Annur jangan gelak sampai hentak kepala yea.. :D

      Padam
    9. Nasib baik u boleh gelak.. Hehe jangan biarkan otot kita tidur sepanjang masa.. ;)

      Padam
    10. aku guna lidah untuk sentuh touchscreen.

      Padam
    11. aku guna gigi untuk petik guitar

      Padam
    12. aku gelak sampai sakit perut dan kepala baca komen korang

      Padam
    13. Tanpa Nama7 November 2012 8:15 PTG
      Kamu perlukan lickscreen bukan touchscreen :)
      Tengah bayangkan kamu menaip mengunakan lidah wah wah wah.. hebat..

      Tanpa Nama7 November 2012 9:15 PTG
      itu bukan petik itu gigit gitar namanye.. :)

      Tanpa Nama7 November 2012 9:17 PTG
      Ni kena makan octal/goviscon dan penaldol.. :D



      Padam
    14. November7 November 2012 10:31 PTG

      eh tak semestinya, cuba luaskan sikit imaginasi tu, kasi keluar tempurung ckit...lulz

      Padam
    15. Wah.. awak guna tempurung juga? Hebat
      cukup kreatif..

      Padam
  7. kalau kawan2 yg buat cmtu,leh trima kot n faham perangai dia mmg cmtu.tp,kalau dh la org tu kita kenai pun suam2 suku,bercakap pun dalam setahun sekali tiba2 nk sembang cmtu,mmg rasa GRRRRRrrrrrr....jugakla.hehehehee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Iyerkan ajer la Mama.. nek buat camne..

      Padam
    2. marah nampak? kuih siput dah siap ke kak pah oi

      Padam
    3. ??terkojut boruk? gilo

      Padam
    4. hari ptg mkn kuih siput,
      nak bisjut?

      Padam
    5. sedap pantun mohon shared ya akhi

      Padam
    6. annur:biskut ka,bisjut ka,bisput ka..xpala..layan aja.ehehhe..

      Padam
    7. nak bisjput?

      Padam
    8. Ada biskut lebih? (dengan mata bersinar2)

      Padam
    9. bisjput tu sejenis makhluk kepala 8 ka?haha~

      Padam
    10. Mungkin kepala tujuh sebab sudah di potong oleh hercules

      Padam
    11. Tanpa Nama7 November 2012 6:42 PTG

      yawn that is so lame....

      Padam
  8. sarkasm...sgt2 menakutkan..banyak dalam dunia korporate or politik...kalau jiwa kental maybe leh terima..kalau jiwa halus mcm sesetengah org tu..sure tension kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. so awk keje ke tak ni.internet je memanjang time keje. facebook toksah cakap

      Padam
    2. sarkasm ke ni??

      Padam
    3. eh xlah, ni sarkas

      Padam
    4. haha sarkas ni takda monyet.. sebab monyet sudat lari tercirit2..

      Padam
    5. november butthurt sama monyet/beruk the hell kew tue...auwww ^_^

      Padam
    6. idak la.. mereka telah tersilap makan.. tu yang lari terciritan..

      Padam
  9. mak!! atas ciput aiman ade bulu!

    BalasPadam
  10. tapi xde sape boleh lawan sarcasm Niles The Butler dalam siri The Nanny. EPIC!

    BalasPadam
  11. kalau dgn kawan2 yg dah biasa buat lawak, tak kesah sgt kot.. tp kalau dgn org yg baru je kenal, or org yg tak berapa nak rapat, then dia buat sarkasm ni, maybe tak berapa best sikit la nak dgr..

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh.. best lg lyn beruk sarkas

      Padam
    2. tak penah layan beruk sarkas pun..

      Padam
    3. beruk sarkas Ah Po sdn bhd7 November 2012 1:59 PTG

      uk uk uk

      Padam
    4. Contoh sarkasm PZ?

      Padam
    5. contoh ye.. makin comey nampak~~ wakaka.. padahal maksudnya makin bolat or demok T_T

      Padam
    6. Kalau dia cakap macam tu dengan muka bersibar dan senyuman paling manis macam naner ;)

      Padam
    7. demoknye..demoknye,tomey la awk ni...

      Padam
    8. sibar sibar sibar sibar sibar....

      Padam
    9. November7 November 2012 6:38 PTG

      muka bersibar tu mcm mana ye? boleh demo skit?
      mcm masak ayam sibar santan kew? ;)

      Padam
    10. Lebih kurang macam tu la..

      Padam
    11. haha.. tp dia cakap dgn nada serius..
      conclusion: PiSCes Za sila diet! wakaka

      Padam
    12. Kalau sorang je cakap takpe lom cukup menyarkasmkan lagi kekeke..
      Tengah belek laman DBP mana dia makna sarkasm ni yea..?

      Padam
    13. owh yela.. sorg je yg sarkasm.. yg lain semua straight to the point. kenapa ko makin gemok! ok pengsan skrg~~

      Padam
    14. Well.. actualy.. tgk juga kadang memang comel wanita yang agak berisi nih hik hik.. lebih lagi kalau kulih puteh gebu.. wah.. So takda la menyindir..

      Tapi kadang susah nak beza bila orang cakap ikhlas atau memperli.. perlukan suatu penghalusan bagi menapis dan mengenalpasti.. iyea tak..

      Padam
    15. betul tu.. sbb tu kalau kwn2 rapat yg komen, dorg ckp ikhlas ke, perli ke, tak de la terasa sgt.. tp klu kwn2 yg tak berapa nak rapat, tb2 ckp mcm tu, aik membunuh hati btl rasanya..

      Padam
    16. tu la..mesti ckp balik kt dia..eh hang ni pasaipa.aku kenai hang ka??

      Padam
    17. Tapi kadang kita memuji contoh "awak comel" atau awak makin comel.. sebagai pembuka bicara.. yerla nak bagi mesra orang.. nak jek ke apa hik hik hik.. buat orang suke.. bukan ke mengembirakan orang tu elok :)

      walaubagaimana pon bergantung juga kat orang tu bukan apa kadang kata-kata ikhlas kita disalah tafsir.. sebaliknya pula..

      Padam
    18. owh, x reti la plk nak ckp "aku kenai hang ka??". selalunya aku diam n senyum je.. tp dlm hati berkata "suki2 je ngutok aku ye..." hehehe.

      tapi kan Nov.. kwn aku ni ckp "ko makin comey nampak~~" sambil memegang2 bahu kiri dan kanan ku.. wakaka.. x pe.. mmg makin bambam pun. so lets diet!

      Padam
    19. Subjektif la Za, ada orang kalau kurus nampak lagi hodoh hik hik hik..
      Choomel save word lebih sedap didengar dari bambam atau gemuk....

      Biasanya kita kalau nak pandangan jujur kena tanya budak2.. kalau gemuk dia akan kata gemuk kalau kurus dia akan kata kurus.. jujur dan ikhlas hehe.. sebab bila kita dewasa kita diajar untuk mengjaga hati.. ;)

      Mari kita berdiet.. dengan seimbang dan betul.. kita jenguk panduan sususejat.. :)








      Padam
    20. ha mmg terbukti gemok.. sbb adik sedara (baru tadika), dia tanya mak aku.. "mak ngah.. kakak yg gemok aritu tak ikut sekali ke?".. ok dia refer aku kakak yg gemok tu.. haha.. reason aku dah makin demok ada kat blog aku :p alasan je. sbnrnya mmg dah malas exercise.. lalala~~~

      Padam
    21. jom kite diet.. :)

      Padam
  12. Sarcasm disebut al-Sakhriyyah di dlm al-Hujurat 49: 11. Ia kecelaan lisan dan asalnya lebih berlaku di kalangan wanita pic.twitter.com/mjcA2DfN

    BalasPadam
    Balasan
    1. ah, ni la info yang aku cari..terima kasih

      Padam
  13. obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang obama menang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan.

      Padam
    2. sarcasm detected above

      Padam
    3. sarcasm also detected above

      Padam
    4. Sarcasm detected all over the place ;)

      Padam
    5. Sarcasm..sarcasm everywhere..

      Padam
    6. sarcasm IS today's topic...so...

      Padam
  14. Izara aishah hawt7 November 2012 2:34 PTG

    lembap lah noob ni updehate! dah naik lenguh i menari!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpa kita makan tempe goreng dulu sambil cicah sambal kicap Nyum2..

      Padam
    2. Maya Karin (Original)7 November 2012 4:56 PTG

      Saya memang selektif dan selepas Ombak Rindu, saya telah menolak lebih 10 tawaran berlakon filem daripada pelbagai produksi. Pada tahun 2010, saya hanya muncul dalam satu filem sahaja iaitu Magika, itu pun untuk tiga minit sahaja, saya tidak kisah semua itu. Saya ada ditawarkan watak ala-ala seperti karakter bohsia, hanya tampil untuk cakap ‘hello-hello’, selepas itu habis begitu sahaja. Tiada gunanya kalau macam itu sahaja. Saya mahu penonton puas walaupun hanya muncul selama tiga minit.

      Padam
    3. Saya tak sangka pula perkara (keluar makan) ini jadi perhatian. Padahal, tiada apa-apa yang berlaku. Saya dan Maya hanya keluar makan seperti mana saya keluar dengan kawan-kawan lain. Rasanya, soal kami keluar bersama tidak perlu diperkatakan sebab ia bukan satu isu pun. Kami hanya berkawan seperti saya berkawan dengan orang-orang lain. Terus-terang memang tiada apa yang serius pada masa ini. Saya senang dengan Maya kerana kami sudah kenal lama tetapi tidak bercinta seperti yang didakwa

      Padam
    4. eh eh maya karin dan remy ishak la. nak tandatangan bolehhhhh

      Padam
    5. penat la nak hapdet laju2... idea pun tak banyak

      Padam
    6. noob..jenguk2 la blog followers ko plak skali skala ;>

      Padam
    7. aku jenguk jugak kadang2 masa buat blogwalking tu, cuma ada yg aku tak sempat nak tinggalkan komen. lgpun sekarang ni bz sangat dgn projek kat ofis.

      Padam
    8. Selamat membuat projek Noob patut la salu update awal pagi ;)
      Takpe kami akan memeriahkan blog anda sehinga anda jadi top femes avaiable and adorable bloger.. hik hik hik..

      Padam
  15. Is there a such word as "Sarkasm?" (^__~)

    BalasPadam
    Balasan
    1. grammar, structure and spelling error detected...

      'Is there such a word as Sarcasm?'...baru betol

      - cikgu BI skolah rendah anda

      Padam
    2. Typo kot sbb taip laju2..Komen tu just nk underscore perkataan "Sarkasm" yg ditaip Noob..Sila baca entry dari mula smpai abes - Grammar inspector anda

      Padam
    3. Sarkasm tu adalah melayu kpd sarcasm, seperti sarkastik adalah melayu kpd sarcastic. Leh ker camtu...timbang kati kira boleh je la

      Padam
    4. isk isk budak2 sekarang ni pantang kena tegur...org tegur utk kebaikan dia juga...cik adik, dah abis study utk spm ke? spm tgh on lg ni...

      noob boleh kasi lepas sbb artikel yg dia tulis tu mmg dalam bahasa melayu sbg bahasa utama dia...cik adik manis ni pula, satu ayat penuh tu dlm bahasa inggeris...maka, dengan ini, seeloknya adik menggunakan tatabahasa yang betul...isk isk menangis cikgu bahasa inggeris sekolah rendah adik tu tau...kena tegur ckp la terima kasih, atau 'thank you' saja...ada juga org yg mengambil berat pasal kamu tu, takdenya dia biarkan kamu kelam dlm kegelapan..hishh budak2 sekarang...

      - guru tadika anda

      Padam
    5. tengok gaya mcm ank mami ni, pantang kena tegur melenting...fuuu susah nak tarbiah budak2 cmni...

      Padam
    6. Memang takda sarkasm dalam kamus DBP sebab tak memnuhi piawaian kata pinjaman..

      Perkataan yang betul dalam bahasa melayunya ialah sindiran.. sila rujuk http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=sarcasm

      Padam
    7. orang utara kata 'changdek'= cakap tak cermat/sindiran

      Padam
  16. Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
    Harga serendah RM1.00/pcs.
    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
    Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh nak beli, nak uji kt kucing ni tak sure die ni bunting ke tak.

      Padam
  17. Noob kau memang Bijak gila babi walawaei!

    BalasPadam
  18. Balasan
    1. KAMI SUKE BERUK THEHELL

      Padam
    2. kenyataan anon kat atas itu pon sejenis sarcasm...

      Padam
  19. waahhhhh....hebat gila babinggg..

    err sarkasm kah itu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah la sarkasm la tu, hebatlah awak buat sarkasm ni... hebat sangat

      Padam
    2. haha.. anon 11:16 pemenang sarcasm kite hari semalam.. wakaka

      -p-

      Padam
  20. Saya nak pepek Nurul Izzah sebab Izzah tetek labuwh...

    BalasPadam
  21. gelak plak aku bace topik nih...sbb aku rmai kawan yg susah hadam ngn lawak2 sarcasm aku...kdg2 smpai aku plak yg jdik susah hadam lawak bendul dorang...tp maseh mampu tersenyum utk mengambil hati....hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sarcasm disebut al-Sakhriyyah di dlm al-Hujurat 49: 11. Ia kecelaan lisan dan asalnya lebih berlaku di kalangan wanita pic.twitter.com/mjcA2DfN

      Padam
    2. taklah... mari kita lihat terjemahan Arberry ayat 49:11

      O believers, let not any people scoff at another people who may be better than they; neither let women scoff at women who may be better than themselves. And find not fault with one another, neither revile one another by nicknames. An evil name is ungodliness after belief. And whoso repents not, those -- they are the evildoers.

      wpun kajian sains sosial mengatakan wanita banyak menggunakan kata2 sinis jika nak memulaukan seseorang (berbanding lelaki yg lebih guna fizikal), ayat ini juga mengingatkan semua lelaki dan perempuan secara keseluruhan. tak adil jika salahkan wanita saja yg menggunakan sarcasm. lelaki juga menggunakan kecelaan lisan dan tidak tertakluk pada sarcasm. be fair ok?

      Padam
    3. ko paham maksud "asalnya lebih berlaku di kalangan" tak?

      Padam
    4. 'ko paham maksud "asalnya lebih berlaku di kalangan" tak?'

      wpun kajian sains sosial mengatakan wanita banyak menggunakan kata2 sinis jika nak memulaukan seseorang (berbanding lelaki yg lebih guna fizikal), ayat ini juga mengingatkan semua lelaki dan perempuan secara keseluruhan. tak adil jika salahkan wanita saja yg menggunakan sarcasm. lelaki juga menggunakan kecelaan lisan dan tidak tertakluk pada sarcasm. be fair ok?

      ko paham tak explanation aku?

      hanya kerana 'asalnya lebih berlaku di kalangan wanita' jgn anggap sarcasm yg berlaku di kalangan lelaki itu perkara kecil. org kita ni, bila bercakap pasal lebih banyak berlaku di sekian2 golongan/ tempat/ etc, mereka anggap di tempat lain x berlaku.

      ko paham tak explanation aku?

      Padam
    5. org kita ni, bila bercakap pasal lebih banyak berlaku di sekian2 golongan/ tempat/ etc, mereka anggap di tempat lain x berlaku.

      tidak benar. kau je yg ckp camni. org lain xpun

      Padam
  22. Entri yang menarik. Hari-hari mesti ada orang yang sarkastik. Kalau kengkawan rapat, tak hal kot. Tapi kalau orang yang tak berapa nak rapat ni err tak boleh terima. Huhu.

    BalasPadam
  23. tak ramai pmpuan yg faham sindiran.. tp kebanyakan laki paham..
    jd bile berckp fahamkn dulu tahap otak kwn anda tu.. tp klo tak paham jgn la perlekehkn org tu bodoh plak.. ni ramai laki wat kt pmpuan.. die akan ckp "takkn x paham2 lg"..

    BalasPadam
    Balasan
    1. stuju sangat. kalo laki dgn pmpuan tu jarang giler bertegur, tibe2 bile bertegur (mngkin sbb kena keje kumpulan) trus buat sarcasm. mmg nak lepuk je. sarcasm ni ok lg bile dh kenal tahap otak orang tu (biasenye kalo dah mnjadi kawan rapat) tp kalo tak kenal, tak payah la. nnti org terus cop ko kurang ajar.

      Padam
    2. Rasa sama la kadang lelaki pon tak paham perempuan..
      dia cakap taknak bunga padahal nak bunga hahaha..

      Tapi camna kan kalau pakwe/makwe bagi perfume?
      Kalau sarkasm rasa ni nak perli aku busuk ke? hahaha...
      kalau tak sarkasm.. bestnye aku suka perfume nih hehehe..

      Entah la.. aku lebih suka straight to the point..

      Padam
  24. aku boleh simpulkan bahawa org kita (mungkin malaysians as a whole) adalah satu bangsa yg cepat butthurt. x kira samada guna sarcasm atau straight to the point, jika sesuatu isu itu dianggap sensitif, mereka akan cepat melenting.

    jadi gunakan sarcasm dgn risiko sendiri.

    BalasPadam
  25. Suka dengan entry ni..
    Suka jugak baca komen2 yang ada... ahahh..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...