Iklan Leaderboard

Khamis, 1 November 2012

78 Kita bukanlah penting sangat pada majikan

Entry ini bukan nak downkan sesiapa, cuma mahu cakap kebenaran sahaja. Kita dah bekerja dengan bersungguh2 untuk sebuah syarikat dan buat macam2 perubahan dan penambahbaikan demi syarikat tu. Apa mereka nak kita buat, kita buat demi untuk kemajuan dan imej syarikat. Boleh kata kita ni sangat setia dan sayang pada syarikat yang kita bekerja dan tak pernah terfikir nak lompat ke syarikat lain.


Malangnya gaji yang dibayar tidak setimpal dengan kerja kita dan kenaikan gaji tahunan pun tak banyak. Kawan2 kita yang kerja kat tempat lain semuanya dah gaji besar2 sebab selalu melompat kerja. Sampai satu tahap kita pun cari kerja lain kat Jobstreet dan pergi interview yang akhirnya ditakdirkan kita dapat kerja tu. So masa nak resign tu, kita hantar surat berhenti kerja kepada majikan kita. Walaupun kita dah nak resign, tapi dalam hati rasa berat nak resign dan masih berharap dalam hati yang majikan kita boleh counter offer dengan gaji yang lebih tinggi setara dengan jasa2 kita selama ini di syarikat tersebut.


Namun bila dimaklumkan majikan kita yang dia tidak akan negotiate dan counter offer kerana bukan polisi syarikat untuk counter2 offer orang yang dah nak berhenti serta tak kisah melepaskan kita, kita akan rasa sangat sedih dan kecewa, rasa macam segala penat lelah dan sumbangan kita pada syarikat macam sia2, tak guna selama ini kita punyalah setia pada mereka tapi mereka langsung tak hargai kita.


Dan masa tu dalam hati mulalah kita rasakan yang kita adalah seorang pekerja yang sangat bagus dan kompeni tu sangat rugi kerana dah melepaskan seorang kakitangan yang sangat bagus, berdedikasi, rajin, kreatif, inovatif dan sebagainya, dan kita merasakan yang kompeni tu pasti akan jatuh dan masa depan mereka pasti akan sedikit terjejas kerana telah kehilangan seorang pekerja yang telah banyak bagi sumbangan kepada mereka.


Lepas kita berhenti dan masuk kompeni lain, kita tengok syarikat lama kita tetap meneruskan operasi mereka cam biasa, takde apa2 yang berlaku pun pada kompeni tu, kehilangan kita tak beri apa2 impak pun pada mereka. Lastly kita sedar yang kita sebenarnya taklah begitu penting pun bagi mereka. Kita hanyalah seorang pekerja yang boleh ditukar ganti. Selepas hilangnya kita, ramai orang beratur untuk menggantikan kita.

Ketiadaan kita sebenarnya tak memberi apa2 makna pun pada tempat kita bekerja, kerana tugas tu bukan kita sahaja yang boleh buat, orang lain pun boleh buat samada lebih teruk atau lebih baik, tapi still ia tetap akan beroperasi cam biasa walau tanpa kita. So tak perlulah kita rasa kita ni begitu penting bagi sebuah syarikat sampai sanggup setia bersama dengan mereka sampai mereka buat kita macam2 pun kita tak kisah.


Utamakan masa depan diri kita dahulu, kalau rasa ada peluang lain di luar sana dan ditawar dengan gaji yang lebih tinggi, lompat sahaja. Sebab yang nak tanggung diri anda anak beranak adalah anda, bukan kompeni tu. Kalau apa2 jadi kat anda pun, paling busuk mereka akan bagi sedikit sumbangan pastu tempat anda tu orang lain akan ganti. Ketahuilah yang kehilangan anda tidak memberi apa2 impak pun pada mereka, tapi ia sangat memberi impak yang besar pada keluarga anda.  So utamakan diri anda dan keluarga dahulu berbanding majikan anda.

Owh btw entry ni hanya untuk orang yang kerja makan gaji. Bagi yang kerja sendiri atau berniaga dan menjadi majikan kepada pekerja2, hargailah mereka sebaik2nya. Pekerja yang bagus adalah aset anda, kalau mereka benar2 bagus dalam tugas, tak salah sekiranya memberi imbuhan lebih kepada mereka tanda penghargaan kepada mereka.




tags: kita tidak penting pun di mata majikan employer syarikat kompeni company swasta kerajaan gomen pekerja kakitangan kerja vs keluarga cara berhenti kerja tulis surat resignation letter resign negotiate job offer tawaran counter offer gaji pendapatan tinggi rendah tingkat bonus elaun aset setia sayang loyal loyalty makan gaji tips teknik temuduga interview

78 ulasan:

  1. woof! Woof! ('first' dalam bahasa anjing)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      Padam
    2. hahaha kesian aku tengok anon dari blogserius ni, hanya pandai meroyan dan menyalak kat blog2 orang... pathetic sungguh

      Padam
    3. sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      Padam
  2. realiti alam pekerjaan,.

    BalasPadam
  3. been there, done that...i left some ppl cry muhahahaa ^^

    BalasPadam
  4. you drive your own life...don't let them run your life like they own it just because they're paying your salary, yang bagi rezeki tu Allah Taala, bukan manusia...perlu takut kat Allah lebih lagi dari manusia (tak ramai org boleh buat bnda tu skang ni)...oh dan jauhi hutang piutang yg tak relevant, life is not just about $$...makan utk hidup, bukan hidup utk makan...dan kerja utk hidup, bukan hidup utk kerja ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. last time aku resign bos ade tanya if theres anything he could do to change my mind (ie gaji/pangkat) tapi chow gak sbb nak blaja mende lain.sedih gile kot blah tapi instead of nak rasa settle down sangat, taking risk and challenges pun seronok gak

      Padam
    2. True... taking risk and challenges.I loooike!!

      Padam
  5. hehe aku penah berenti mengejut macam ni dulu
    sebab dapat offer lg best, tapi aku memang akui aku kerja macam haram skit kat tempat keja lama
    so aku tak amik pot kesetiaan apa bala semua tu

    la ni pon dalam proses nak lompat ke tempat lain
    tu pon kalau ada offer menarik
    gaji2 ni bkn utk diri sendiri saja, untuk anak bini jugak (future)
    betoi spt apa yg noob kata tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila hati happy, kerja jd ikhlas..bila kerja ikhlas gaji jd berkat..bila gaji berkat baru bleh convert jadi darah daging yg halal...baru nnt selamat nak bg makan kat future ank bini ^^

      Padam
  6. aku kan.. aku cukup pantang biler dgr sbb majikan nak hire org yg kahwin, sbb katenye lbh komited sbb konon dah kawin dan ade anak, mstila org yg bertanggungjawab.
    ape? yg bujang ni takleh komited keje ke? last2 aku tngk, kebanyakan (repeat; kebayakan) yg dah kawin ni pn takleh nk luang masa sngt kt keje (terutama OT la) sbb nak amik anak la, nak antar anak gi klinik la (biasa pagi), takleh wat OT sbb sape nk jaga anak kt umah la, last2 bagi keje kt org bujang nak siapkan keje dia, pstu last2 dia yg dpt nama la kot. Kalo majikan tau dia pass keje kt yg bujang pn, bos ni pn akn ckp "takpe2.. dah kawin, takpelah, anak pnye pasal. yg bujang ni pi keje lebih2"
    yer la, aku tak menafikan mngkin yg bujang ni ade mase terluang lbh skit dr yg dah kawin, tp ktorang pn takdela nk keje 24 jam je. kiter nak juga ade atau buat aktiviti ktorang sndiri. tp yer la.. takkan la nak kate "maaf bos, malam ni ade members reunion skit" tiap2 malam sbb ni bukan anak kecik yg slalu kena jaga. Ok la tak kisahla majikan nak amik org keje yg bujang ke, yg dah kawin ke, yg duda ke, janda ke, yg penting aku taknak dgr something like "yg dh kawin msti komited (berbanding dgn bujang)"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bujang byk tgk blue..sebab tu x komited

      Padam
    2. pelik juga bos ko. majikan aku kureng sikit nk hire org yg dah kawin dan anak esp ladies. sbb xleh nak komited terhadap kerja mcm org bujang.

      Padam
    3. tempat keje aku dari dulu smpi skng prefer yg perempuan yg tak kawin, kate nye lebih focus, contoh aku..hihihihi.

      Padam
    4. maybe sbb tu jg kot perempuan patut duduk rumah menjadi pengurus atau ceo kpd sebuah organisasi yg dinamakan keluarga..

      Padam
    5. ade setenga2h tempat lak prefer andartu..hu..

      Padam
    6. to Tanpa Nama di atas.
      tu untuk keje jd pelakon aka retis kn...

      Padam
    7. @hell:
      btw, bos aku pmpuan kawen. ntah la, agaknye mentang2 dh kawen kot, jd tu yg pikir konon bujang ni takle komited. huuu

      tp kdg2 bila nak bg keje, dia akan suruh yg bujang2 tu, konon sbb tak kwen. aikk, dulu nak sangat org dh kwen, last2 bujang gak yg kena buat smpai ke malam.

      arrghh

      Padam
  7. Dah berpuluh2 ko punye entry pasal kerja ni noob.. Semuanya tentang masalah kerja makan gaji.. Dah2 la tu.. Kerja makan gaji ni mengajar manusia meletakkan sepenuh pergantungan hidup pada gaji.. Sebab tu tak terbuka pemikiran untuk buat kerja2 lain... In b4, 'kerja dengan PM pun PM jamin gaji korang, takkan kerja dgn Allah, Allah tak jamin rezeki kot'...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan aku dah tulis sebelum ni, minggu ni tema dia pasal kerja, so semua entry aku pasal kerja, tengok la minggu depan mungkin tema dia rumahtangga ke, hobi ke, percintaan ke, politik ke, panduan bersenggama ke...

      Padam
    2. so you are saying baik berniaga? the saying 99% rezeki datang daripada berniaga is under-rated. first, bukan semua org boleh buat bisnes; skills, attitude, minat, semangat setiap org berbeza. 2nd, kalau semua org bukak bisnes, sapa pula nak makan gaji? 3rd, kerja makan gaji juga suatu bisnes- ko offer services/ expertise kpd employer dgn harga tertentu; kira bisnes la tu.

      i'm thinking noob is just making entries that very related to his life. masalah makan gaji, cinta, kawin tu kan berkait rapat dgn hidup dia. so kita layankan aje

      Padam
    3. Layan je..err topik bersenggama bila ye?

      Padam
    4. lepas ni buat topic pasal AES lak.. mcm2 komen aku baca.. lagi2 kepada yg suke bwk kete vrooommmm vroommmmmmmmmmm!

      -p-

      Padam
    5. ayat 9/10 rezeki dtg dr perniagaan tu mmg sahih. tp yup, aku agak stuju dgn Annakholat, takkan sumer org nak bukak bisnes, abih sape yg nak jadik kuli ko buat keje bisnes ko mcm marketing / financing / kuli angkat barang dll? so ape2 pn, buat je la keje tu. kalo tak puas hati, pi try cr lain lak. pstu kitaran dia akan mcm tu jerrr.

      Padam
  8. ko sendiri tanya ko sendiri jawab, counter offer hanya berlaku utk pekerja yg dianggap aset, yg skillnya unik, yg skill semua oleh buat tidak dikira wpun dah lama kerja, lbh baik dibuang kerna makain lama kerja gaji makin tggi , lbh baik hire freshie kelulusan rendah sbb gaji murah dan kerja itu boleh dilakukan sesiapa sahaja.

    KLIK angin kuat goyangkan BN Sabah

    BalasPadam
  9. So utamakan diri anda dan keluarga dahulu berbanding majikan anda.

    Sangar setuju..walaupun aku tak berumahtangga tapi aku dah set awal2 etika kerja supaya orang di tempat kerja ada mindset aku jenis tak stayback untuk buat kerja. Supaya esok-esok, orang tak akan paksa kita buat kerja lebih masa. Develop RESPECT. Everything has its own time.

    Family has its own time. Don't ever disturb my allocated time.uiseh..

    BalasPadam
  10. sapa2 yg fikir dia tu pekerja yg sgt berharga utk kompeni, dia mengalami delusions of self-grandeur. unless he/she holds a very senior position, your post is and sometimes easily replaceable with many others.

    sebagai pekerja biasa, x bleh harap sgt kompeni menghargai/ membela kareer kita. diri sendiri la yg kena usaha utk majukan diri. ya, kita boleh setia, berdedikasi utk kompeni tp takat manalah sgt. berbaloikah korbankan kepentingan diri sendiri utk syarikat sedangkan habuan yg kita dpt x seberapa? pandai2 lah buat pilihan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. benar kata ini, orang yang duk lower level atau middle level managerial/operational tak boleh perasan yang dia banyak berjasa, walhal a org2 yang sama tahap dengan dia pun berkerja sama banyak dengan dia jugak.

      kalau kerja syarikat kecik, pastu mengharap counter-offer naik 20% - 30%, mmg susah la. kalau bos rasa org yang nak keluar tu tiada kepentingan/kehebatan yang besar, mmg tak kisah la. Si boss mesti ada pemikiran boleh je ambik budak baru nanti, lagipun low level to middle level punya pool agak banyak jugak.

      tapi kalau middle-high atau top level managerial, selalunya mesti diberi counter offer yang best punya. orang2 yang slalu bawa balik projek banyak2, mesti lah kene sayang lebih.

      Padam
  11. takda masalah pun kerja makan gaji ni. aku belajar penat2 sampai deg. mmg niat nak keja makan gaji sampai pencen pun

    BalasPadam
  12. banyak pulak dilema org dah bekerja ya..aku pun pernah fikir mcm tu jg..walaupun belajar susah, kerja pun sama susahnya..apa yg penting kerjasama "wandepet..tapi sekarang I hv set my own philosophical of life based on my own point of reference! at least each and everyone of us should define what actually make us happy and how to reverse engineered unhappiness to happiness..Life with suffering and pain is necessary to make us stay strong and stay happy. Plus it is also necessary for us to subdue negative emotions, and prevent it from becoming a negative dogmatic emotions and thought. A negative dogmatic sense is dangerous because it will be hard for us to attain a fair level of happiness. In Islam it is good to pretend that you have patience instead of having no patience at all. But since patience is something that can be nurture and improve, even with pretending you can still attain patience. This also implies to happiness..for me lah it is better to pretend that you are happy compared to whining/arguing around about things which you are unhappy with. I dont know why is everything is all about money..why why why! it seems that most people agree that money cant buy happiness but people are so miserable when they have no money..There was this study conducted in one of the famous univ in the world which I dont remember the name..It states that people who spend money for themselves are less happier than people who spend money for others (family/socila obligations etc). So giving back or our contribution to someone else seems to be the one that makes us happy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. just my own point of views and partly my own philosophical of life..there was once when I asked my lecturer regarding who is the best philosopher in human history..He replied "yourself"..

      Padam
    2. " I dont know why is everything is all about money..why why why!" .

      maybe we can blame to our former colonial master. the result of imperialism has caused us to be willingly indoctrinated with the materialistic thought.

      And the wealthy of the other races especially chinese, would make us envy and wanna have a proportion of wealth too. which it can be a good thing but bad thing at the same time.

      Padam
    3. I agreed, but that was just a symptom..the root of this problem lies within ourselves..as a human we are endowed with the freedom of choice..but we choose to be corrupted "human corruption"..the monetary system (system of money)does not cause corruption, instead human corruption is the very foundation that allows such fraudulent system to exist..and then we have suffer with diminishing values of money, interest, speculation etc..I believe without the existence of this system in the society, we should be witnessing a much better world, happier life and greater technological revolutionaries.

      Padam
    4. sabar...keje dlu dik, baru tau apa rasa reality..reality jauh bezanya dari teori...abiskan study tu dulu, pstu try compare teori dgn 'real' working practical mcm ne nnt ^^

      all the best in your studies dik, studying is a LOT easier than working for real, so cherish every moment of your student life ^^

      Padam
    5. yalah kan..kita sembang lebat, bagi teori segala bagai..tapi kita tak mampu nak merubah hakikat kehidupan sekarang..masih mcm tu jg..tapi satu jelah sejarah, pemerhatian, dan falsafah mengajar kita banyak perkara ttg kehidupan..walaupun realiti kehidupan sekarang mcm tu, tapi jiwa, roh dan mentaliti kita harus sentiasa pada landasan yg betul..

      Padam
    6. beruk ni pandai sembang je.semua time blaja dulu cakap lebat..teori,jiwa,roh segala bagai.Ko masuk alam pekerjaan dulu la baru ko tau.ko ingt kitorang kat sini tak penah masuk U ke?kitorang cakap berdasarkan pengalaman,pernah merasa.ko ape de?blaja pun tak abis lagi.aku dulu pun penah pikir mcm ko jugak masa blaja dulu.tapi bila start keje,lain keadaannya.tak leh pakai dah teori2 jiwa roh ko tu.

      Padam
    7. sekadar pandangan..pernah terfikir tak kenapa budak2 kecil jiwa mereka lebih bersih dari org yg lebih dewasa..dan kenapa pulak jiwa seorang bayi yg baru lahir tak da cacat cela nya berbanding kanak2 apatah lagi org dewasa..kita angkuh dgn apa yg kita ada, membuat perbandigan yg tak sepatutnya, menurut hawa nafsu, dn tak pernah puas..apabila ditanya matlamat hidup atau cita2 seorag kanak2, dia akan menjawab dgn penuh yakin dan bersemangat, tetapi apabila ditanya kepada yg lebih dewasa, dia akan menjawab dgn keraguan dan kegusaran..gagal menjawab soalan yg mudah inikah dikatakan pengalaman..selain pengalaman lahiriah kita juga ada pengalaman rohaniah dan pengalaman rohaniah ini jg perlu dititikberatkan selain pengalaman lahiriah..memang saya belum bekerja, tetapi adakah hanya sbb itu saja pandangan saya diperlekehkan..lagipun saya berbicara utk diri saya juga agar dpt dipersiapkan diri ini utk alam pekerjaan kelak supaya apabila memiliki pendapatan, status, pangkat dan nama kelak, saya tidak bertuhankan dunia. Apabila saya melihat kanak2 saya teringin menjadi kanak2 balik..dan memiliki jiwa yg bersih..tetapi itu adalah mustahil bagi fitrah seorang manusia kerana hidup merupakan satu ujian, semakin kita menlangkah dewasa semakin besar ujian yg perlu ditempuhi..adakah ujian ia dinilai dgn harta yg kita kumpul, staus yg kita dapat, dll? bersama-samalah kita fikirkan.. ..dan bersama-samalah kita perbaiki diri kita..

      Padam
  13. ada jugak loyalty award untuk pekerja yang otai >8,9,10 tahun

    BalasPadam
  14. Saya adalah majikan. Saya adalah pekerja.
    Lebih parah bila mengetahui keadaan kedua2nya.
    Slalu tersepit dan sakit :)

    BalasPadam
  15. Wah ! Entri Yang Menarik (◕‿◕✿)

    Jom Follow Blog Ni (!) Sekaligus , Baca/Komen Entri Misteri : Pocong Pandai Nyanyi Lagu Kosong Najwa Latif Ni Kalau Sudi :)

    http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/10/misteri-pocong-pandai-nyanyi-lagu.html

    BalasPadam
  16. yang penting time keje ikhlas,bile ikhlas sesusah mana pon task di beri mesti dapat selesai ngan tenang.

    BalasPadam
  17. noob, lihat dan tafsir.. Apabila mendapati bahawa Sa'ad bin Abi Waqas kurang memperhatikan hal-ehwal golongan yang lemah, Rasulullah SAW bersabda, 'tidakkah kamu mengetahui bahawa kamu semua memperolehi rezeki dan kemenangan disebabkan kerana (wujudnya) kaum yang lemah diantara kamu.' [riwayat al Bukhari].

    rileks-rileks suda ok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu..kalau kita merasa susah..kita kena lihat org yg lagi susah dari kita dan bukanya compare dgn org yg lebih dari kita

      Padam
    2. betul tu.kalau ko rasa kau bodo..ada lagi bodo dari kau.tau.

      Padam
  18. noob patut buat entry pasal pekerja yang suka berkira.. keje lebih sikit x boleh.. xde dalam skop gaji katanya.. tapi kalau gi minum kul 10 tu.. boleh laa pulak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. pekerja mcm tu mmg hanjing...hancor organisasi

      Padam
    2. sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

      Padam
    3. tu dia tu dia dia mai dah dia mai dah....

      Padam
  19. Balasan
    1. meh lah usap kepala aku anon..aku tau ko kurang kasih sayang..

      Padam
  20. ya lorr, aku baru je berhenti kerja ikut kata keluarga walau hati berat..huhuhu

    BalasPadam
  21. bagi pihak anon...saya mintak maaf atas kekacauan dri blog serius.anon ni macam virus a.k.a nakharom laknats. kacau hidup org lain..ana mintak maaf ya Noob.
    actually i..
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    ..
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    ..
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    IM LIE!! HA HA HA

    BalasPadam
    Balasan
    1. IM LIE???

      hmmm confirm budak2 sekolah baru nak up. daripada dok sibuk menyalak kat internet ni, apa kata belajar bahasa inggeris dulu, belajar yg asas pun takpe. atau at least search kat google, takde la nampak sangat kebodohan tu. nasib la guna anon... mohon terjun lombong sebagai tanda malu yang teramat sangat

      Padam
    2. ░░░░░░░░▄▀▀▄░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░█──█░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░█──█▄▄░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░█──█──█▀▀▄▄░░░░░░░░░ ░░░░▄▄▄─█──█──█──█─▀▄░░░░░░░ ░░░░█──▀█────────▀──█░░░░░░░ ░░░░▀▄─█───────────█░░░░░░░░ ░░░░░▀▄───────────█░░░░░░░░░ ░░░░░░░▀▄─────────█░░░░░░░░░ ░░░░░░░░█▄▄▄▄▄▄▄▄█░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░░░░░▄▄░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░░░░█░░█░░░░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░░░█░░░█░░░░░░░░░░░
      ░░ ░░░░░░░░░█░░░░█░░░░░░░░░░░░░ ██████▄▄█░░░░░██████▄░░░░░░░ ▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█░░░░░░ ▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█░░░░░░ ▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█░░░░░░ ▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█░░░░░░ ▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█░░░░░░ ▓▓▓▓▓▓█████░░░░░░░░░██░░░░░░ █████▀░░░░▀▀████████░░░░░░░░ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ ▀█▀░░░▀█▀░▀█▀░▀█▀░░▀█▀▀▀▀█░░ ░█░░░░░█░░░█░▄▀░░░░░█░░░░░░░ ░█░░░░░█░░░█▀▄░░░░░░█▄▄▄░░░░ ░█░░░░░█░░░█░░▀▄░░░░█░░░░░░░ ▄█▄▄█░▄█▄░▄█▄░░▄█▄░▄█▄▄▄▄█░░ ░░░░░░░░███████████░░░░░░░░░ ░░░░░░░██░░░░░░░░░░██░░░░░░░ ░░░░██░░░░░░░░░░░░░░░███░░░░ ░░██░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█░░░ ░██░░░░░░██░░░░░░░░░░░░░░█░░ ░█░░░░░░████░░░░░░░░░░░░░░█░ ░█░░░░░░████░░░░████░░░░░░█░ ░█░░░░░░░██░░░░░░░░░░░░░░░█░ ░█░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░█░ ░█░░░░░██░░░░░░░░░░██░░░░░█░ ░██░░░░░██░░░░░░░░██░░░░░█░░ ░░██░░░░░░█████████░░░░░█░░░ ░░░██░░░░░░░░░░░░░░░░██░░░░░ ░░░░░████░░░░░░░░░░░██░░░░░░ ░░░░░░░░███████████░░░░░░░░░

      Padam
  22. Lalalala hari- hari kerja
    Lalalala bosan dengan kerja haha
    Hari-hari kerja, kerja

    *meet uncle hussein

    BalasPadam
  23. Harap TT padam jer komen2 yg tak berfaedah.

    BalasPadam
  24. keje makan gaji ke, business ke..tak penting.Asalkan keje halal,mampu sara diri dan kuarga.tak guna nak business kumpul duit jadi kaya,tapi kuarga terabai.Hidup kalau matlamatnya hanya untuk kaya,sampai mati pun hati tak tenang.

    BalasPadam
  25. Bhai Noob...

    Lu gua rasa memang tak penting kat Majikan... tapi gua nih penting... semua sebab cert yang gua ader... nak employ orang lain yang ader cert macam gua tue memang senang... tapi ramai yang harap ader cert jer... tapi biler klien tanya ... mola macam bangang nak mampus....

    Itu hari kompeni gua suruh gua interview budak yang ader cert macam gua.... biler interview.... ayat macam power... biler test dalam labs scenario.... semua out.... hahahaha.... lawak aaaa.... penat jer ader degree, master berbagai... dan ader professional cert... tapi... in reality.... out... hahaha

    Gaji nak mintak ikut spek international... memang la boleh... kalu ikut cert yang kompeni gua tetapkan tue... tapi... kalu tabley kerja camana.... hahaha....

    Nih ader lagi interview minggu depan nih.... 3 candidate... CISSP kena ader.... tapi gua rasa aaa... mesti kantoi diorang nih.... sebab yang akan interview diorang nih aderlah gua.... hahahaha.... gua mau experience people bhai... gua takmo kertas punya worang.... hahahaha

    So... kalu lu orang rasa lu orang layak jadi network security specialist/consultant .... boleh mesej sama gua.... minimum requirement... CISSP ... gaji boleh pergi 5 angka .....

    BalasPadam
    Balasan
    1. gila bongkak!

      Padam
    2. big bro ayat power suda mari...

      haha..'experienced' people with high academic achievements (big bonus) memang menjadi rebutan banyak organisasi yang memerlukan golongan professionals...that goes without saying, bagus la bro big shot, you da man n all, bersyukur la dpt rezeki yg melimpah ruah tu...tp jgn pula jd kijam kat orang yg baru nak naik, support and guide them properly...anda juga pernah berada di tempat mereka suatu ketika dahulu, bro juga pernah muda ^^

      Padam
    3. abg c++ mmg hebat.kami rasa sgt kerdil dan tak layak utk berbicara dgn abg.dahla kerja hebat,pandai,byk cert,gaji besar,majikan syg,bini syg,kerja relax remote ofis dari kfc teluk cempedak je.untung dpt jadi abg,bak kata org semuanya sempurnalah,lengkap segala2nya.abg c++ idola kami.

      Padam
    4. Brader C++ memang awal2 lagi kehidupannya cemerlang.masa kuar dari perut mak dia,dia siap ada gold medal tergantung kat leher.siap kuar sijil SPM,dip,degree,master,phd,dato',tan sri,tun dan segala pengiktirafan yg power2.time tu jugak company dtg bagi notis mula keje,padahal baru lahir je tu.
      Masa akil baligh je,trus supermodel merangkap chef merangkap perempuan solehah merangkap juara nuzul quran..dtg hantr rombongan meminang.
      Masa mula keje,dia demand gaji RM2000 je,tapi company bagi RM200,000.Baru keje sebulan,pemilik syarikat bersara dan serahkan syarikat kat dia.anak2 pemilik syarikat tak marah,bahkan siap buat parti.
      Bila nak pergi mengundi,SPR lantik terus jadi menteri.Ini disebabkan gaya dia semasa nak mengundi tu pun dah ala-ala ahli politik berkaliber.
      Kalau nak citer kehebatan dia,10 tahun pun belum tentu abis.tapi jgn risau,dia akan 'update' dari semasa ke semasa kat sini.

      Padam
    5. Hahahaha.... butthurt.... hahahaha....

      Berjaya gua kasi lu orang "Tanpa Nama" jadi butthurt... hahaha... citer banyak takder la.... hahaha... ada brani ... antar la resume kat gua.... kita tengok lu ada layak ka takdaq...

      3 kekosongan kerja system admin + network admin dan security consultan.... gaji 5 angka... ader mau??? ader brani antar resume la....

      Jangan riso... kompeni Melayu... ader cawangan dibanyak bandar besar kat Malaysia...

      Padam
    6. Ops... tambahan....

      CCNA, CCNP at least kena ader... dan terbaek kalu ader knowledge dan cert Brocade/Foundry dan Juniper... Knowledge Barracuda kalu ader lagi bagoosh...

      Yang NetSec tue... wajib kena tahu Accunetix, Canvas, Retina dan Metasploit serta BackTrack...

      Padam
    7. Nak bagi gaji braper? RM10,000-RM99,999 ker? Baik keje offshore, 30k senang2 jer dgn degree.. tak payah2 butthurt dgn CCNP-CCIE apa jadah laie.. lu mau gua bagi HyperV dan Veeem app jer bang.. sebulan kat rig, sebulan rehat rumah.. lu rehat bole buat cuci darah dll.. tak payah sebok2 dgn CISSP..ini kerja buang masa jer.. sbb skrg HV sumer pakai berpuluh2 shadow protect dah.. lingkup pun, senang2 jer nak up balik..

      Padam
  26. duit memang tak penah cukup..

    semakin byk kite dpt semakin byk bnde kite nak..

    sentiasa bersyukur & wat keje yg diberkati akan menjamin masa depan/akhirat.

    BalasPadam
  27. Memang dari CEO sampai ka bawah kerja untuk kompeni..
    Tapi sebagai manusia kadang kita lupa dan ada perasaan attached..
    Tu kadang bila terlampau attached kita rasa kita ni pentingsangat padahal kita semua Kuli sajo.. walhal CEO tu pon leh ganti.. apa la sangat kalau kita takat kuli cabuk..

    So jangan takut nak tukar kerja rezeki ado di mana-mana..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...