Iklan Leaderboard

Rabu, 23 Julai 2014

81 Penjenayah dan mangsa dinilai berdasarkan kaum

Seorang pemuda X melihat seorang wanita tua Y sedang berjalan di tepi jalanraya sambil membimbit beg tangan. Dengan nafsu yang membuak2, pemuda X tersebut memecut motor EX5nya ke arah wanita tua Y tersebut lantas meragut beg tangan wanita itu. Akibat sentapan yang kuat, wanita itu terjatuh tergolek di atas jalanraya dan mukanya terhantuk di atas jalanraya dan terus pengsan. Darah mengalir dari kepala dan hidung wanita tersebut. Mujur lori di belakang wanita itu sempat menekan brek. Kepala wanita itu hanya beberapa inci sahaja daripada tayar lori tersebut.


Orang ramai yang ternampak akan kejadian itu terus mengejar pemuda X itu. Salah seorang daripadanya sempat membuat flying kick ke motor EX5 pemuda X tersebut lantas menyebabkan pemuda X itu jatuh di atas jalanraya. Marah dengan perbuatan pemuda X itu, orang ramai terus membelasah dan mengikat pemuda X itu. 

Tidak lama kemudian, suami kepada wanita Y tadi tiba di tempat kejadian. Kelihatan isterinya sudah pun sedar, namun tulang hidungnya patah dan tengkoraknya retak akibat hentakan yang kuat di atas jalanraya. Sementara menunggu pihak polis dan ambulan datang, dengan berang suami wanita Y tadi datang ke arah pemuda X yang sedang diikat tersebut lantas menyepak dan menendang muka pemuda X tersebut.

"Kau ni memang sial! Pecah muka bini aku bodoh! Nah cuba kau rasakan macam mana kalau aku pecahkan kepala kau!" kata suami wanita Y itu yang tidak dapat menahan marah lalu menyepak kepala pemuda X berkali2 dengan jurus hikmat tendangan tanpa bayang. Pemuda X tersebut mengerang kesakitan yang teramat sangat kerana di sepak berkali2. 

Kelihatan orang2 X di sekitar yang telah dulu membelasah pemuda X tersebut hanya melihat sahaja pemuda X dibelasah oleh lelaki Y itu. Seorang pemuda X yang lain datang cuba menenangkan lelaki Y tersebut, "Abang sudah lah tu. Budak ni dah lunyai dah. Tunggu je polis datang ambil tindakan". Lelaki Y membuat sepakan terakhir dengan jurus sepakan angin kura2 sebelum pergi mendapatkan isterinya yang sedang terbaring di bahu jalan.



Kisah di atas adalah cerita rekaan. Sekarang anda baca semula dengan menggantikan X dan Y = Melayu. Mesti anda tidak rasa apa2kan? X gaduh dengan Y, ada siapa2 nak tepuk tangan?



Sekarang, gantikan X = Melayu dan Y = Cina. Mesti ramai kaum X yang marah dan kutuk kaum Y, bukan? Malah ramai juga kaum X yang akan backing peragut tersebut hanya kerana dia kaum X dan kata padan muka kepada kaum Y yang kena ragut.


Gantikan pula X = Cina dan Y = Melayu. Juga mesti ramai kaum X yang akan marah dan kutuk kaum Y, dan ramai kaum Y yang akan kata, padan muka budak X tu, memang patut pun diorang ni kena sepak dan kena belasah, betul?

Jika X dan Y = Cina, mesti takkan jadi isu dan viral di kalangan kaum selain X dan Y. 


Begitu juga seterusnya jika X = Melayu, Y = India atau Y = India dan X = Melayu, pasti akan timbul isu perkauman.

Kenapa kita tidak melihat mereka sebagai Peragut dan Mangsa Ragut? Kenapa perlu kita lihat kaum mereka? Kalau kita asyik tengok sesuatu berdasarkan kaum dan bukan individu itu sendiri, masalah perkauman kat negara kita akan wujud sampai bila2.

Pasal kewajaran peragut yang kena belasah oleh orang awam, aku pernah tulis dulu so aku takkan tulis semula.




tags: apek lelaki kaum cina pakcik pukul sepak terajang tendang kepala pemuda melayu peragut belasah orang ramai india amoi mati lunyai kantoi

81 ulasan:

  1. insaflah semua...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagi aku cina permula segala
      Cina umpama yakjuk makjuk
      Yang datang kemalaysia
      Bagi merosakkan orang melayu
      Aku sokong peragut,aku pon benci peragut
      Tapi,kenapa melayu yg banyak meragut
      Hal ini kerana cina
      Cina yg telah mendesak orang melayu bertindak luar dari adat ketimuran kita
      Sapa yg mula mula mencuri,kongsi gelap,gertak org
      Cina...
      Sapa jual dadah bagi melalaikan orang melayu sampai jadi gila
      Cina....
      Sapa yg memonopoli pekerjaan yg elok walaupon x layan
      Cina.....
      Sapa yg menguasai IPT sampai melayu tak dpt melanjutkan pelajaran
      Adakah melayu sendiri atau cina
      Percayalah segala masalah yg ada dimalaysia ada punca
      Dan puncanya ialah
      Cina.....

      Padam
    2. mohon saudara 4.06 buka FB page letak gambar betul dan nama sebenar. Kita boikit cina ramai2. Jgn sebar2 mcm ni.nmpak mcm budak2.

      Padam
    3. anon 4.06
      takyah nak salahkan orang lain kalo kter yg jatuh.
      yg meleis ikut membabi buta tu buat ape. sape suruh meleis gi ikut isap dadah. sape suruh meleis tak blajar betul2 supaye dpt menguasai ipt.
      jangan la nk salahkan orang lain. duduk senyap2 insafi diri sudahhhhhhhhh

      Padam
  2. tak pernah kena ragut, atau family sendiri tak pernah kena ragut. memang la cakap "Kesiannya budak tu, sampai lunyai dibuatnya.. kitakan ada undang2, biar la polis je yang uruskan"

    tapi bila diri sendiri kena ragut, family sendiri, orang tersayang yang kena ragut, automatic terus "cibai punya peragut, lahanat, bodo ko" sambil keluarkan steering lock then bantai sampai lunyai.

    kalau aku, tengok video2 viral ni, asal peragut je, lantak ler laki ke perempuan ke, cina melayu india indon ke, budak ke orang tua ke, padan muka! memang semua layak dapat sepak terajang, steering lock jenama kiki, asal bukan sampai koma and kiok terus sudahla. biar dorang rasa apa itu seksaan dunia.

    sendiri buat salah, sendiri tanggung la akibatnya. berani tanggung risiko kan? then u deserve it!

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu. kalau aku, lantak kau la bangsa melayu sama macam aku ke, keluarga kau keluarga samseng ke..kalau dah meragut ahli keluarga aku sampai parah2, aku kasi taruk sampai parah jugak peragut tu..dan kalau sampai menyebabkan kematian,memang mati jugak la aku kasi.
      Teringat kes yang isteri dia mengandung pastu kena ragut masa atas motor. Bini dia jatuh dan meninggal. Memang sedih gila la masa tu bila aku baca. kesian kat suami dia. suami dia ada cakap akan cari peragut tu sampai dpt.
      Kepada mamat macai racist cina tu, aku tau dah ayat apa yang ko nak cakap. Tapi terus terang aku cakap, walaupun melayu sekalipun peragut tu..aku kasi sama rata. Masa tu pergi jahanam la kau bangsa apa.

      Padam
    2. SETUJU,, DH BYK KES ANAK JADI YATIM SEBAB MAKNYA JD MANGSA RAGUT YG MENGAKIBATKAN KEHILANGAN NYAWA.. SENDIRI TEMPAH PENYAKIT, RASAKAN

      Padam
    3. aku setuju.. x kira apa bangsa .meragut mmg xde nk kesian2 ..bkn sbb kita nk jatuhkn hukuman sendiri kt pesalah, anggap ni satu pengajaran.kalo ikut hukum hudud da mmg kene ptong tgn..ni dpt cepuk smpi lunyai je pun.lain la guna senjata ke baru dianggap penyeksaan kt peragut tuh.xyah nk kasihan atau simpati.brani buat brani tanggung la ye si peragut yg kantoi

      Padam
  3. tak payah la noob susah2 nak terangkan. kami semua ni ramai yang paham apa maksud noob. Tapi bagi spesis macai racist yang sedang mengganas kat BO ni..memang noob tulis la apa pun nak bagi dia paham,dia tetap tak akan paham. Dalam internet ni noob, payah nak tegur org..celah mana pun org nak debat jugak walaupun point dia mengarut. Itu stock jumpa kat luar,kena kasi pelempang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa ko pikir bila ko bela penghinaan kaum cina terhadap melayu tu bukan point mengarut? ko bela cina2 tekan melayu dalam semua sektor tu, tak mengarut? kita nakkan penyatuan semua kaum untuk majukan negara.. selamatkan negara.. tapi apa mereka dah buat pada kita? dengan kurang ajar tak bertempat.. fikirlah sikit

      Padam
    2. Negara majoriti melayu pemimpin melayu tp tetap ditekan.tetap kalah dalam bidang ekonomi,tengok la sapa yang jadi pemimpin.'Dengan kurang ajar tak bertempat.. fikirlah sikit' adakah melayu dah terlalu berajar?????

      Padam
    3. fucker nak mampus. tetibe pulak cakap aku membela cina. waras la sikit der. aku dah pesan dari dulu, jgn reka-reka point atau ayat yang orang tak cakap utk ko jadikan bahan debat.

      Padam
    4. anon 12.53. Ok!Jom kita perjuangkan. So, kau jadi leader. First sekali apa perancangan kita? Apa nama persatuan/pertubuhan kita? sebagai leader, ko kena mula sebarkan ideologi ni. Buat FB page..buat blog khas utk persatuan/pertubuhan kita. Aku target tak lama lepas tu persatuan/pertubuhan dah boleh masuk paper dan berita kat TV. Kau pun akan ditemuramah. Baru orang boleh nmpak siapa yang memperjuangkan bangsa melayu kita ni. Tolong ye, aku taknak la kau pungpang2 kat sini kata nak perjuangkan.tapi lepak karaok sama je macam orang lain. Minta laksanakan kerja2 yang sehaluan dengan perjuangan.

      Jadi harap kau boleh mula tubuhkan Fb Page kau sendiri..Jangan la pulak letak nama samaran dan gambar ntah apa2. Aku taknak leader cmtu. siapa yang nak ikut kalau cmtu. Kau buat je macam apa aku cakap,aku support. Sebab nampak kau bersemangat perjuangkan ideologi kau ni. Tapi selagi kau hanya pungpang kat sini..kat luar satu habuk pun tak ada tindakan..aku akan menentang hipokrit mcm kau cukup2. Jadi, tolong jgn hampakan orang yang sokong kau. Sila bertindak sebagai leader.

      Padam
    5. Cina tetap cina
      Jadi lah agama apa pon
      Islamke apake
      Cina tetap cina
      Mereka tak akan pernah puas
      Kalau boleh kaum yg bernama melayu harus pupus dimuka bumi
      Sedarlah sikit
      Bukan aku nak buat pertubuhan ambik duit dan terkenal
      Tu semua kerja puak cina
      Kehadiran aku disini
      Sekadar mengingat
      Apa yang sanggup lakukan
      Tak susah2
      Tengok nasib saudara melayu dan muslim di singapork dan tanah besar china

      Kesian

      Padam
  4. Crime is wrong and those who commit crime should be punished, no matter what race they are. But assaulting a criminal while there is no provocation, while he is being tied and unable to fight back and defend himself, is a violation of human rights. On the other hand, mob attack used to be an efficient method in decreasing crime rates in the past. No comment about races though, but I do get PON's hint in this article... so I will just sit back and read other people's comments about that.

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf, uncle tak sengaja.. uncle tak faham..

      Padam
  5. Pengalaman aku nampak sendiri depan mata. Ada budak rempit dan meragut (tak payah cakap la bangsa apa pun korang dah tau). Polis kejar guna kereta peronda. Dia bawak wave 100. Kemudian dia lalu kat kawasan rumah kedai..ada kedai mamak kat kawasan tu. Bila kecoh2, orang pun tau yang budah tu peragut dan polis tgh kejar kat belakang. Bila budak tu lalu depan kedai tu, ada seorang mamat ni dia angkat kerusi pastu hayun kat budak tu..fuhh!! padu!! tergolek budak tu jatuh motor. Mula2 ramai nak gi bantai budak tu..tapi tgk keadaan pun dah teruk semacam sebab kena kerusi dan jatuh motor. Polis sampi dan angkat budak tu bawak gi balai. Kami tak tau keadaan mangsa ragut budak tu. Tapi aku bukan nak cakap racist (nnt macai racist tu mengamuk pulak), cuma fakta memang industri meragut di jalanan ni dikuasai melayu. Pastu ragut bangsa sendiri pulak tu..sampai menyebabkan kematian pun ada. Sorry la, aku bukan nak cakap lost hope kat bangsa sendiri..tapi aku memang kasi sama rata je. siapa buat salah, dia tetap salah. Dalam islam pun xde ajar supaya backup bangsa sendiri jika mereka buat salah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau aku, tak de la sampai nak kasi hentam sama itu orang.. tapi kalau ada yang menghentam, aku just tolong kasi "padan muka ko padan muka ko!" hahaha!

      Padam
    2. hahah..ala, hulur sekaki dua pun apa salahnya.haha

      Padam
    3. hahaha... i ni pemalu lemah lembut orangnya.. nanti cacat ler kaki i ni tercemar dengan kulit2 si peragut tu.. dah tak macho

      Padam
  6. diakui mmg wujud spesis2 yg berasakan bangsanyalah yg hebat, bangsanyalah yang maksum, bangsanyalah yang berkuasa.... ckp berbuih2 pun, ketuk keayboard smpi pecah pun... spesis2 ni ttp hidup subur...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat BO ni ada seorang spesis yang ko ckp,dia tgh mengganas sekarang

      Padam
    2. orang berjuang untuk beri kesedaran.. bila masa pulak jadi pengganas... tiada siapa nak mengganas di blog orang lain.. lagi2 blog yang bagus macam ni.. tapi yg kita mahukan adalah kesedaran.. bukan utk membenci kaum.. tetapi membenci sikap yg ada pada kaum tu... supaya mereka berubah..

      Padam
    3. cakap baik punya. "kesedaran". masa dia maki orang melayu dari parti lain dan jugak kaum lain, "kesedaran" dia pun entah hilang ke mana

      Padam
    4. Apabila pemikiran seumpama cina meresak ke minda melayu
      Mulalah kutuk bangsa sendiri
      Cina yang kau sanjungnjuga yang untung

      Padam
  7. Aku pernah tengok melayu pukul peragut melayu sampai lunyai.xde jadi isu pun,tp kalau cina yg pukul jadi isu pulak.Malaysia,penjenayah pun dikelaskan ikut kaum

    BalasPadam
    Balasan
    1. cina pukul cina, india pukul india pun tak de isu juga.. actually ada, tapi dalam kelompok yang kecik, tak de sampai jadi viral/trending 1malaysia.

      kalau tengok satu video ni, india maki cina.. cina tu upload kat fb. then tersebar dekat fb page pengikutnya kaum melayu, boleh tahan juga yang melayunya jadi keyboard warrior walaupun tak de orang melayu pun dalam video tu.. sebenarnya kalau fbpage group cina/ group india pun, dorang pun dok hentam sesama dorang tapi guna bahasa dorg la.. kita mane faham. kalau faham, kita akan nampak, actually benda ni equal. ko maki bangsa aku, aku maki bangsa ko, sama2 maki bangsa sama2 and so on..

      Padam
    2. Yup.tp ada segelintir orang kita yang suka menangguk di air keroh untuk blame bangsa laen.Contohnya video orang cina pukul kat atas tula.Mungkin dia terasa marah bila tengok kiki kena bash kaw2 (dah sampai tahap ketuk kereta orang xkan x salah lg kot) lalu carik macam2 point nak counter balik.Banyak je video orang belasah penjenayah sampai lunyai tp yang ada cina jugak yang dihighlightnya.Sampai ada yang sanggup bela plak,yang lain xde plak dia nak bela.Sampai macam tu sekali tahap perkauman kat mlaysia ni.Penjenayah dibela berdasarkan kaum

      Padam
  8. Seorang pemuda X datang ke kedai makan.. order nasi goreng Y. Sekarang ni tukang ambil order boleh bertindakbalas dgn dua aksi.. aksi terkejut.. atau aksi tersenyum...

    Bagi melihat aksi tukang ambil order tu, korang boleh bila... kita cuba satu dulu..

    Sekarang, gantikan X = Melayu dan Y = Cina.

    Apa reaksi tukang ambil order? Mestilah tersenyum.. dia akan kata, nak berapa pinggan?

    Sekarang cuba tukar, gantikan X = Cina dan Y = Melayu.

    Apa reaksi tukang ambil order? Mestilah terkejut gila2 punya.. akal dia mesti tak boleh nak terima.. benda yang tak pernah terjadi dalam negara Malaysia.. pemuda Cina minta nasi goreng Melayu..

    Sekarang korang dah nampak kan apa kesannya bukan? Kalau masih lagi tak nampak.. aku tak tahu la nak cakap apa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kah kah kah... ko ni memang lawak.. tak habis2 lagi dari semalam.. cuba ko gantikan X=siput, Y=Babi.. mesti cerita ko ni jadi lebih menarik dan lebih meriah untuk dibaca.

      Padam
    2. kau makan racist, mandi racist, tido racist, solat racist, kerja racist, bini nama siti racist, anak nama Racist Bin Macai Racist. Masa mengandung, mak kau amalkan minum pucuk ulam dicampur ayat racist sebakul. Bapak kau pulak berzikir 'racist' 1000 kali sehari. Jiran depan rumah kau peniaga melayu jual makanan sampah, belakang rumah pulak panglima bazar, tepi rumah pekida. Bersolat pun kau baca surah racist ciptaan kau sendiri, lepas tu berdoa agar menjadi racist sehingga ke mati. Peragut melayu, perompak melayu dan perogol melayu yang aniaya keluarga kau..kau cakap "tak apa, kita sama bangsa, rogol la,rompak la,bunuh la". Tapi bila pergi pekan, cina atau india bahu kau atau bini kau masa jalan, kau jerit "Sial cina, sial india..memang yahudi laknat..*&*^^&*%^$$".
      hmm...lebih kurang camtu la kan?

      Padam
    3. betol jugak,mane ada nasik goreng melayu ha3

      Padam
    4. macam aku cakap la.. yang baik2 tak jadi isu.. yang celaka ni yang isu.. aku pun pergi tukar tayar kereta member aku kat kedai cina.. baik jer diorang.. harga pun murah.. takde menipu2..yg aku nak korang sedar ni pasal cina yang setiap hari perjuangkan penghapusan hak2 kita.. pastu kutuk2 kita... nak hancurkan bangsa kita... itu yg kita tentang.. bukan masalah nak racist sangat pun..

      ko pun otak ada takkan tak boleh pikir.. bila merogol, takkan ko nak maafkan atas dasar dia tu satu kaum dgn ko? fikirlah lebih cerdik sikit.. benda tu memang salah.. takde sebab nak sokong..

      kalau ko pun, jangan cakap lebih2 la.. kalau ada awek melayu dgn awek cina, dua2 ada peluang utk dirogol.. mesti ko rogol awek melayu aje kan? sebab apa? sebab ko jijik awek cina tak sunat? jangan nak menipu la.. sebenarnya ko sayang dgn kaum cina.. ko nak diorang hidup bebas sebebas2nya di negara yg nenek moyang kita susah payah bangunkan ni.. bila dah maju.. baru sibuk diorang nak rampas..

      aku rasa ko ni tak faham apa yg hendak diperjuangkan.. tiada sebab kita nak perjuangkan racist.. yg kita nak pertahankan adalah kaum kita yang dilayan racist oleh kaum cina.. mereka yg racist tlebih dahulu

      Padam
    5. Kalau ko jadi cina sekarang ni ko rase kaum cina yang dilayan racist oleh kaum melayu ke?

      Padam
    6. tak habis2 cerita nasi goreng kau ni dari semalam, nk tergelak aku baca... jd bahan lawak je. nasi goreng kampung tu nasi goreng melayu laaa... nasi goreng melayu kampung. nasi goreng cina tu sbb dimasak style cina. nasi goreng usa tu ntah sapa2 reka padahal org makanan ruji org us bkn nasi pun... ni ada satu lg nasi goreng yg racist... nasi goreng mamak. tp setiap kali aku order nasi goreng mamak kat kedai mamak, mamak tu relaks je xde pun nk melenting kata aku kutuk dia ke apa hahaha

      Padam
    7. aku bukan nak cerita nasi goreng tu sangat.. cuma nak cerita betapa kita ni dah diserap dgn unsur2 cina yg terlampau... betul..mmg masakan tu style cina.. tp kalau ko perhatikan cara masak nasi goreng cina dgn nasi goreng kampung.. sama jer.. tumis bawang...lepas tu bahan2 ikut tukang masak. takde beza pun.. maksudnya sebenarnya lebih kurang jer cara masakannya.. tapi kenapa dapat nama khas utk kaum diorg sedangkan kita takde pulak sibuk2 nak letak nama khas..

      untuk generasi kita, kita fahamlah nasi goreng kampung tu merujuk kpd masakan nasi goreng style org melayu.. dgn cili, kicap, ada sayur dsb.. tp bila nasi tu tiada nama2 khas.. anak cucu kita pula tak tahu cerita.. sekiranya cina pegang negara ni, dn dia kawal pemikiran kita2.. masa tu kalau diorang kata asal usul nasi goreng kampung tu adalah datang dari perkampungan di negara china.. diorang boleh kata ini style masakan dari Perkampungan Etnik Miao di Guizhou... atau dari Kampung Xidi dan Hongcun.. atau mana2 la.. anak cucu kita akan percaya.. sbb mmg takde nama khas.. mana2 negara pun ada kampung.. maka, tertipulah anak cucu kita.. dan merasa lemahlah mereka..

      lihatlah betapa lemahnya melayu.. sampaikan nak masak nasi goreng pun masih bergantung dgn cina..

      Padam
    8. aku pun tak suka nak cerita pasal nasi goreng ni.. buat penat cerita.. banyak isu2 yg lebih berat.. aku pun tak tau sape yang sibuk2 nak larikan isu.. pastu ditekan2 supaya naikkan cerita nasi goreng, dan abaikan isu2 yang lebih utama...

      lepas ni cukup2 lah cerita pasal nasi goreng.. mari kita bersatu untuk majukan negara, dan sekat pemikiran2 yg nak hapuskan hak2 kita..

      Padam
    9. Tapi aku suka makan nasi goreng cina.nasi goreng cina tambah telur mata waktu berbuka.perrghh tambah pulak air anggur ais.mmg deep la penghadaman dia

      Padam
    10. aku nampak point anon 1:15 tu.. di mana, kita pasti akan ada sedikit dalam hati kita untuk membantu keluarga kita dulu, bangsa kita dulu, agama kita dulu, baru kita fikir 1 malaysia (lain-lain bangsa dan agama). kalau bukan kita sendiri yang tak pertahankan family, bangsa, agama dan negara kita, so dont expect others will.

      cumanya kalau ada yang memerlukan bantuan, tak kisahla apa bangsa agama dan kewarganegaraannya, kita akan tetap tolong atas dasar kemanusiaan.

      dan kalau ada sebarang kesalahan, of course family kebanyakkannya akan backup family sendiri, tapi still ada segelintir yang akan cakap "sib baik bukan adik aku, idak mati aku kerjakan". sama juga akan ada segelintir yang backup bangsa dia sendiri walaupun dah tau salah atau hentam habis2an. ianya normal. tapi berpada2 la, yang berlebihan/over tu yang sebenarnya tak normal

      Padam
    11. adeh, anon 157..haus pulak bila baca air anggur ais..racun la hang ni.hahah

      Padam
    12. Ada satu kes hari tu.. sorang makcik ni situasi dia sama lah macam ko.. makan nasi goreng cina letak telur mata.. lepas habis jer makan dan bayar.. masa nak masuk ke kereta.. kena ragut.. yang ragut tu pulak budak melayu.. aku pun tak faham.. nasi goreng Cina bagi makcik tu kenyang.. tapi peragut Melayu bagi makcik tu susah.. makcik tu pulak makcik melayu..sekarang ni melayu byk susahkan melayu..cina banyak tolong melayu

      Padam
    13. aku tak tau sama ada dia pernah kena reject dengan awek cina atau nasi goreng cina yang dia pernah mkn dulu tak sedap..mungkin ini semua hanya berpunca dari benda semudah tu. Kita bukannya kenal dia pun,ntah waras atau tak..kerja apa kat luar sana. Sebab aku ada kawan,dia pernah kena reject dengan awek kedah..dia jadi anti kedah..siap aktif tubuhkan kelab kutuk kedah. serius..api yang kecik pun akan menjadi marak jugak.Dari sebab yang kecik..diperbesarkan menjadi ideologi dan perjuangan. Siapa tahu..memang dia tak akan mengaku,tapi tetap kita tak tahu kebenarannya.

      Padam
    14. "kalau ada awek melayu dgn awek cina, dua2 ada peluang utk dirogol.. mesti ko rogol awek melayu aje kan? sebab apa? sebab ko jijik awek cina tak sunat?"

      bodoh apa mamat ni... kalau ko tu islam & berpegang teguh pd ajaran agama, tak kira la ada awek melayu ke cina, ko takkan rogol mana2 pun... tak kira la awek melayu tu sunat awek cina tu xsunat. ko punya pemikiran dh sampai ke satu tahap yg sangat kritikal ni... sedih aku tgk

      Padam
  9. aku pon tak peduli bangsa apa kal ojenis peragut nih.
    polis mmg polis la jugak, sblm polis bantai tu,
    kasi hantam dulu tgk biaq dia rasa hahaha

    BalasPadam
  10. ni semua salah british...kalau la dia x jajah tanah melayu, x kacau tanah brunei, x bawak masuk cina dan india ke tanah melayu, semua ini takkan terjadi.......jom demo guling2 depan kedutaan british.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. salah melayu sendiri yang benarkan bangsa asing cam british menjajah tanah melayu

      Padam
    2. kita tak perlu nak salahkan british.. diorang dah lama blah dari sini.. masa diorg ada dulu pun, cina2 ni baik jer tunduk ikut cakap.. dgn melayu siap berkepit berjalan sama2.. bertepuk tampar..

      yg jadi isu bila diorg mula diberi kuasa.. dgn org melayu pula sibuk nak sokong diorang secara berlebih2an... akhirnya apa jadi? bila sahaja mereka dapat kuasa.. sikap terus bertukar 360 darjah.. dari bertepuk tampar, menjadi bersepak terajang..dari berjalan bersama2, sekrang ni jalan semua diorg yang punya.. melayu hanya ada jalan TAR dan jalan P.Ramlee jer.. KL tu penuh jalan diorang je, jalan Loke Yew, Chow Kit, jalan Yap Kwan Seng, kuen cheng high school, jalan chan sow lin, jalan kia peng, jalan law yew swee, jln nyonya kat pudu, jln opera kat shah alam, jln yap ah shak, jln yong shook lin kat petaling, jln Yew, dan seribu satu jalan.. semua diorang punya.. kita ni hanya pengguna jer..

      Padam
    3. Dan sape yang menguasai politik malaysia selepas merdeka???

      Padam
    4. kalau betul la melayu ni salah bak kata anon 23 Julai 2014 1:12 PTG.. inilah masanya untuk kita ambil ikhtibar. jangan lakukan lagi kesalahan yg sama.. tp apa yg aku nampak, sekarang makin menjadi2... org melayu sebulat suara menyokong cina2 ni... ini ke yg kita mahu?

      bila kita nak perjuangkan.. ada je mulut2 yang kata kita ni racist la apa.. sedangkan yg kita buat ni utk mereka2 la jugak..

      Padam
    5. sokong 130.. sebab tu kalau nak pangkah, sila la pangkah pas sahaja.. hidup islam!

      Padam
    6. anon 1.30. Ok!Jom kita perjuangkan. So, kau jadi leader. First sekali apa perancangan kita? Apa nama persatuan/pertubuhan kita? sebagai leader, ko kena mula sebarkan ideologi ni. Buat FB page..buat blog khas utk persatuan/pertubuhan kita. Aku target tak lama lepas tu persatuan/pertubuhan dah boleh masuk paper dan berita kat TV. Kau pun akan ditemuramah. Baru orang boleh nmpak siapa yang memperjuangkan bangsa melayu kita ni. Tolong ye, aku taknak la kau pungpang2 kat sini kata nak perjuangkan.tapi lepak karaok sama je macam orang lain. Minta laksanakan kerja2 yang sehaluan dengan perjuangan.

      Jadi harap kau boleh mula tubuhkan Fb Page kau sendiri..Jangan la pulak letak nama samaran dan gambar ntah apa2. Aku taknak leader cmtu. siapa yang nak ikut kalau cmtu. Kau buat je macam apa aku cakap,aku support. Sebab nampak kau bersemangat perjuangkan ideologi kau ni. Tapi selagi kau hanya pungpang kat sini..kat luar satu habuk pun tak ada tindakan..aku akan menentang hipokrit mcm kau cukup2. Jadi, tolong jgn hampakan orang yang sokong kau. Sila bertindak sebagai leader.

      Padam
    7. Yup betol tu.kalau setakat pungpang pungpang cakap berdegar tapi komen pun nak pakai tanpa nama baik x payah.habuk je lebih.macam tin kosong

      Padam
  11. peragut awek tu kat mana tu? kat china ke?

    BalasPadam
  12. entri bangang! berapa byk cina provokasi melayu, hina melayu tpi xmasuk bo pn!

    BalasPadam
    Balasan
    1. wei samsul adli.. PON dah banyak cerita pasal tu.. pandai2 la cari entry tu kat tempat2 lain.. ko masuk blog orang, kena la faham cara tuan blog punya style.. style ni, dia ulas isu tu lebih kepada sub-sub topik.. bukannya secara general..

      kali ni dia sentuh isu macam ni.. esok2 dia sentuh isu lain2 pulak.. setiap isu, adalahlah perkara yang hendak dia sampaikan.. jangan menuduh2 sesuka hati..

      Padam
  13. Ikut panduan Islam..InShaAllah kita berada di jalan yg benar/lurus. Elakkan emosi menguasai diri utk membuat apa2 keputusan sbb ia akan memakan diri. Pasal isu kaum, setiap org ada pandangan masing2 tp tindakan anda pastikan adil utk semua pihak x kira kaum...sbb mereka tetap manusia ada hati n perasaan, bukan haiwan atau tumbuh2han.

    Sy tau ramai antara kita x puas hati dgn sesetengah kaum, tp x perlu nak luahkn secara bebas...sbb yg sy tay melayu x suka cina rasist, tp cina pun x suka melayu racist even bukan semua mcm 2. Tunjukkan keperibadian baik n dicontohi,..InShaAllah Allah akan permudahkan urusan seharian kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sokong ko ayam. setiap orang pasti akan racist. cuma bezanya antara terang-terangan, secara bersederhana, atau secara halus yang tak nampak.

      Padam
    2. Betul tu Ayam Afrika. Kalau betul-betul racist, masuklah ke dalam forum2 tertutup dan berbincang di situ. Bila dibincang ditempat awam, akan mendatangkan pandangan buruk kepada kaum yang lain. Elok2 diorang tidak sakit hati, akan membuatkan diorang sakit hati. Jadi, berhati-hatilah bila memberi pandangan secara terbuka.

      Padam
  14. Kenapa hanya wanita yang menjadi mangsa kebanyakan kes ragut?

    Ini semua satu amaran kepada wanita supaya lebih berhati-hati dalam kehidupan seharian mereka terutama semasa berada di khalayak ramai.

    Banyak org memperkatakan jenayah ragut ini meletakkan kesalahan kepada wanita kerana leka dan tidak peka kepada jenayah yang akan mereka hadapi. Mereka tidak meletakkan isu jenayah ini kepada kaum Cina, India atau Melayu.

    Peragut ini terpanggil untuk melakukan jenayah kerana didorong oleh penampilan wanita yang suka membawa beg tangan dengan penuh gaya tanpa memikirkan keselamatan atau memakai barang kemas yang tidak sepatutnya semasa berada di tempat awam.

    Peragut biasanya tidak memilih mangsa untuk diragut berdasarkan kaum. Jika dilihat pada statistik mangsa jenayah pun, kebanyakkan yang kena ragut adalah wanita Cina dan Melayu. Ini tidaklah pelik memandangkan wanita Cina kebiasaannya memang kaya, dan wanita Melayu suka menunjuk-nunjuk emas di pergelangan tangan, atau beg mahal yang dibeli secar online.

    BalasPadam
  15. alahhhhh,asalkan peragut..kita sebatkan aje.

    BalasPadam
    Balasan
    1. perogol pun sama.. padan muka kena piap dengan mak mangsa kena rogol.. ha mendapat ko.. tapi makcik tu pun lain kali jangan ler tuju muka.. islam tak benarkan.. sebat punggung sampai hilang buntut dia tu yang terbaik. haha. padan muka perogol. ingat sedap je

      Padam
    2. haha..ingat sedap je.

      Padam
  16. Perogol sepatutnya disula dulu lubang punggung dia sebelum diserah kepada polis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kerat anunye aje.hahaha

      Padam
    2. adakan negara yang kerat anu warganya yang didapati bersalah merogol. yang aku pelik, time nak kena kerat, elok pulak anunya terkeluar macam terstim rela pasrah minta dikerat. bukan kalau time takut, anu pun nyorok macam penyu nyorokkkan kepala tu ke? hahaha

      Padam
    3. itu anu ko.. tak boleh berfungsi dgn baik.. apa daa.. org lain rileks jer.. tak payah beli produk minyak lintah..

      Padam
  17. noob, aku mohon yang komen rascist tu kau remove la. tak elok la benda2 cmtu. tolong la amik tindakan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau tak komen, nanti tak de yang sedar. melayu mudah lupa!

      Padam
  18. knapa cakap cina nie cuba m'hapuskan melayu? Mgkin btul sbab cina telah kuasai smua.. Tp sbnarnye mlayu yg salah sbab leka n xnak berusaha memajukan kaum sndri..

    BalasPadam
  19. Oh Rozana

    bisjut & royi ku
    Tiada lagi bisjut & royi buat jejaka bangla
    Tiada lagi bisjut & royi yang ingin dibeli bangla
    Melainkan bisjut & royi yang sudah basi
    Tiada lagi bisjut & royi di kota Dhaka
    Melainkan bisjut & royi dari ku

    Oh Rozana

    Tatkala kau terbuai dari mimpi yang lena
    kau menjelma bersama bisjut & royi
    bisjut & royi bermain-main dalam anganku
    Terhibur bangla dalam lamunan
    Mencari seketul bisjut & royi

    Nak bisjut?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh Rozana

      Saat matahari mulai terbenam
      Jejaka bangla melihat bisjut & royi
      mereka tak berkedip menatap bisjut & royi
      Hari itu
      kau merasakan bisjut & royi
      Detakan keras jantungmu
      bau nafasmu
      Juga bau sosok jejaka bangla

      Oh Rozana

      Kini tentangmu kujadikan bisjut & royi sebelum tertidur
      Ku membeli bisjut & royi sebelum terlelap
      Bisjut ini, royi ini, jejaka bangla merindukanmu

      Nak bisjut?

      Padam
    2. Oh Rozana

      kala malampun tiba
      jejaka bangla duduk sendiri seorang diri
      ku taburkan semua bisjut & royi agar kau bisa merasakan
      bisjut & royi

      Oh Rozana

      mampukah ku lepas rasa bisjut & royi ini dengan menyebut 'nak bisjut?'
      Jejaka bangla kan memanggil dan menjerit
      akan mencari bisjut & royi
      bisjut & royi terhempas dari angan mimpi nun jauh
      jejaka bangla bersama bisjut & royi
      bisjut & royi menjadi milik bangla

      Nak bisjut?

      Padam
    3. Oh Rozana

      Bisjut & royi itu terlihat sangat wajar jika kamu memakannya
      Begitu mudah kau membeli bisjut & royi
      Begitu mudah kamu berkata “cukup saja bisjut & royi”.

      Oh Rozana

      Kau seperti kehilangan bisjut & royi
      Bagaimana cara kau melupakan jejaka bangla
      Harus dimana aku tempatkan diri ini jika bertemu jejaka bangla
      Yang aku tau bisjut & royi yang dulu manis, kini berubah menjadi sangat tidak manis

      Oh Rozana

      Entah mengapa kamu berubah hati pada jejaka bangla
      Entah mengapa tak ada kesempatan kedua untukku
      Entah mengapa begitu mudah kamu membeli bisjut & royi
      Padahal sudah ku serahkan bisjut & royi untuk kamu

      Nak bisjut?

      Padam
  20. Ramainye org sasau pada bulan ramadan nie..

    BalasPadam
  21. aku tak kisah bangsa apa pon..asalkan peragut mmg aku sokong kena belasah mcm ni..bg mampus pon tak pe la..da bpe ramai mangsa mati sbb kes ragut??? yg paling aku tak leh lupa ble seorang wanita mengandung meninggal kerana di ragut..mmg celaka la semua peragutttt..kalo dpt pukul je kaw2..kencing kt muka dia..biar dowg serik nk meragut lg..lantakla bangsa apa ponnnn..hapuskn peragut dr muka bumi malaysiaaa..puihhhhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. sokong sokong sokong!! tapi make sure jangan sampai mampos dah la.. hehe

      Padam
    2. ni pasal bangsa cina yang pukul budak melayu tu.. polis dah buka case untuk ni.. bagusla, peragut dibela. alhamduillah.. semoga malaysia bertambah aman dengan warga2 yang berhati mulia ini.. #sarcasm

      http://www.tv3.com.my/beritatv3/berita_terkini/Polis_Minta_Kerjasama_Cari_Lelaki_Kaki_Pukul.html

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...