Iklan Leaderboard

Rabu, 18 Mei 2016

10 Bangunlah orang muda dan biarlah warga tua duduk

Secara umumnya masyarakat negara kita memang berpelajaran dan mempunyai tahap pendidikan yang tinggi, malah itu pun yang sering ditekankan oleh para ibu bapa serta menjadi fokus dalam sistem pendidikan negara kita terutama di kalangan generasi muda. Namun tahu apa yang kurang dalam masyarakat kita lebih-lebih lagi para generasi muda kita?

Nilai-nilai murni seperti kesopanan, hormat menghormati, adab dan etika serta simpati dan empati. Kadang-kadang kita sendiri dah terlalu biasa dengan kekurangan nilai-nilai murni dalam diri kita sehingga kita rasa apa yang kita buat itu tidak salah. Kita sudah menjadi terlalu pentingkan diri dan tidak lagi peka terhadap orang di sekeliling kita yang lebih memerlukan atau mungkin dalam kesusahan.

Gambar hiasan.

Baca pengalaman seorang pemuda bersama seorang warga tua yang tidak dipedulikan oleh penumpang lain yang hanya membiarkan sahaja beliau berdiri:
Yesterday, I had a meeting with Petrosains at the Petronas Twin Towers. Departed at 8.30am, squeezed in between egocentric drivers on the road, listened attentively to the morning news and danced to the music aired on Spotify. I decided to hop on the train from Bandar Puteri Puchong to KLCC; which means I’ve to jump into RapidKL from Puchong, transit at Sri Petaling on Star LRT and another transit at Masjid Jamek to KLCC.

As usual, the train was squashed with hundred of people sitting, standing and clutching the grip to sustain their stability. When we reached Bukit Jalil, a pregnant woman stepped in and I offered my seat as all seats were occupied. I plugged in my earphone and danced quietly to the songs. We hit Sg. Besi and more people jumped into the coach including an old uncle. He stepped in with his expressionless vacuous look on his conventional outmoded batik and long pants with a pair of slipper. I was trying to find him a seat unfortunately, there was none. As he stood there, holding the pole in the middle of the coach, I smiled while continued reading news on my phone.

Once we reached Cheras, one young gentleman stood up leaving the seat vacant. I stopped another guy who was rushing to grab that seat and offered it to the old guy and then something happened….

“Uncle, mari duduk sini. You sudah lama berdiri,”

“No need. I am sixty and I’m strong enough to look stupid holding this pole while our young generation are seating comfortably with music hugging their backpack. Mentaliti apa orang muda sekarang pakai? No one offered me a seat just because I look poor or because I’m an old guy, not an old woman? I dulu kerja askar menjaga negara tapi sekarang saya sedih tengok orang Malaysia langsung takde hati perut mahu offer a seat. Bukan mahu minta simpati, tapi bagilah empati sikit. Saya bukan orang bodoh. Saya memang perhatikan je semua orang. Lepas 3 stations masih takde yang mahu offer saya duduk. Takpelah nak, pak cik boleh diri lagi. Ini tazkirah pagi untuk semua orang dalam gerabak ni. I’ll step out at the next station,”

He echoed his dissatisfaction; he purposely made his displeasure to be clearly audible. The whole coach looked at him. The spotlight was on him. Some of the young gentlemen started to feel guilty and stood up. Indian aunty replaced the seat, another Chinese auntie got her seat instantly. Yet more others were just staring at us. He got a strong point.

I thought I was helpful and understanding enough by offering my seat to the pregnant lady. I thought I was mature enough to comprehend that I have performed my social responsibility thus expecting others to offer their seat to that 60y/o uncle and other aunties. I thought I have done the right thing. Sadly, I failed to fight for him, failed to create a positive awareness and failed to speak for the right thing. I believe most of us too judged him too quickly. Fact is, he's a brilliant Malay guy who's observant enough to scrutinise the trend of attitude in our own society.

That uncle taught me a lesson that wrong is still wrong even when everyone is doing it and right is still right even no one is doing it. If you’re using the public transport, let’s help as many people as possible. Together we create the awareness and educate our public on the importance of having a pinch of empathy and the greatness of helping hands.

Sumber dari FB Muhamad Safwan MY. Versi terjemahan Bahasa Melayu di Siakap Keli.

Ya, isu kurang nilai empati dan kemanusiaan ini bukanlah penyakit baru dalam masyarakat kita. Ia sebenarnya sudah lama menjadi barah dalam masyarakat kita. Sikap pentingkan diri, ignorance, biadap dan tidak menghormati antara satu sama lain sudah lama sebati dalam diri kita sehingga kita tidak lagi merasakan yang ia adalah suatu sifat yang negatif yang kita harus ubah.

Kita adalah masyarakat yang begitu, baik Melayu, Cina, India, mahupun pendatang asing yang datang ke Malaysia. Kita terpaksa terima hakikat yang masyarakat kita memang begitu. Jangan kata Malaysia, di negara jiran kita Singapura juga semakin ramai yang tidak mempedulikan warga tua seperti post berikut:
Maka bagaimana kita mahu mengubah semua itu? Adakah salah guru di sekolah? Adakah salah sistem pendidikan? Adakah salah kerajaan? Adakah salah ibu bapa?

Hakikatnya tiada apa yang akan berubah jika kita tidak mulakan perubahan itu dari diri kita sendiri dahulu.

Baca lagi artikel berkaitan empati dan nilai kemanusiaan seperti berikut:

P/S: Jangan lupa untuk menyokong kami dengan membeli buku Buasir Otak: The Komik. Klik pada gambar di bawah untuk melihat preview komik. Untuk membeli boleh hubungi kami melalui:

Email: princeofnoob[at]gmail[dot]com
PM Facebook: https://www.facebook.com/prince.nub 
Whatsapp/SMS agen kami: SangKancil - 013-9313541

Buasir Otak: The Komik




tags: nilai empati be polite sit up and let them sit jawapan deep aeorang qarga wmas di dalam lrt mrt buat semua penumpang terkedu 

10 ulasan:

  1. kesopanan dan kesusilaan.....

    BalasPadam
  2. aku cadangkan pendidikan murni dan moral ni patut bermula dari rumah dengan mak ayah jadi role model..

    aku sedih tgk budak2 sekolah kecik2 lari2 melintas depan org solat masa jumaat mcm tak bersalah..

    nasib baik ade jugak 2-3 kerat yang reti tunduk hormat kt org yg lg tua..

    BalasPadam
  3. Bro, I think u should try applying for co-author or guest-author for Malay section of Cilisos.my. They are looking for one, perhaps can generate income for u too.

    BalasPadam
  4. Aku prefer bagi duduk pada yang memerlukan. Mana yg lebih layak dapat duduk? Ibu mengandung atau warga tua?

    BalasPadam
  5. tu yg buat aku malas naik komuter. dah la kena berebut. masuk dlm jadi sardin. dgn bau bangla bau negro. baik naik kancil reput aku lg selesa.

    BalasPadam
  6. proo0tt d muka mamat selfish dlm komuter

    -denoutantei-

    BalasPadam
  7. Nak cerita satu kisah yang sedikit lari dari kes di entri ni.
    Aku naik komuter. Masa naik tak penuh lagi, jadi dapat duduk.
    Bila lepas beberapa stesen, tren jadi penuh sampai berasak-asak.
    Aku ternampak ada pakcik tua ni berdiri, aku bangun dan offer dia seat.
    Pastu dia kata,
    "Takpe nak. Pakcik ada satu stesen lagi ni. Tak duduk pun takpe dah."

    Pakcik! Aku dah berdiri kot. Orang offer tu duduk je laa.
    Peduli ape aku satu stesen je.
    Takkan pulak aku yang dah berdiri ni nak duduk balik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko dokong je pakcik tu paksa duduk kat seat tu..hehe

      Padam
    2. Duduk jela balik. Kenapa?

      Padam
  8. Zaman skrg sibuk kejar result bagus, kerje bagus, duit byk...tp ada benda yg kita asyik lupa n x sibuk kejar...iaitu budi pekerti, hormat menghormati dan toleransi. Kalau ajar pun masa kat sekolah tp xde praktikal sgt pun.

    Humanity is getting lesser now...xde duit xde good services.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...