Iklan Leaderboard

Rabu, 15 April 2015

14 Jangan mewariskan kebiadapan kepada generasi muda

Pada suatu hari, masa aku tengah beratur nak order air kat kafe di sebuah hospital kerajaan, ada seorang pakcik tua kat depan tengah order air.

Tukang buat air: Pakcik nak air apa?
Pakcik: Bagi air milo.
Tukang buat air: Milo panas ke ais?
Pakcik: Saya cakap milo tu milo panas lah! Kalau saya nak milo ais saya cakap milo ais!

Gambar hiasan

Marah pakcik tersebut dengan begitu keras sekali sehingga malu pekerja yang membuat air tersebut sambil menyanyi dalam hati:

Why you gotta be so rude?
Don't you know I'm human too.
Why you gotta be so rude.
I'm just asking you nice and properly.

Pakcik, orang tu tanya sahaja, tak perlu pun pakcik marah. Lagipun dia bukan boleh baca fikiran pakcik, jangan assume yang dia tu Charles Xavier.

Jangan assume apa yang kebiasaan bagi diri kita adalah kebiasaan bagi orang lain juga.
Jangan assume apa yang menarik bagi diri kita adalah menarik bagi orang lain juga. 
Jangan assume apa yang sedap bagi diri kita adalah sedap bagi orang lain juga.
Jangan assume apa yang teruk bagi diri kita adalah teruk bagi orang lain juga.
Jangan assume yang pemikiran diri kita adalah sama dengan pemikiran orang lain juga.
Jangan assume yang orang lain boleh baca apa yang ada dalam fikiran kita.

Kita semua manusia tidak sama. Manusia adalah sejenis makhluk yang sangat kompleks dan unik. Kita dibesarkan dengan pelbagai latar belakang dan cara. Kita bukan robot yang hanya telah diprogramkan dengan satu cara berfikir sahaja.

Aku pernah jumpa beberapa orang dewasa dan tua seperti itu, biasanya mereka yang bekerja atau pernah bekerja sebagai polis, tentera dan cikgu walaupun bukan semua. Cara mereka bercakap memang agak keras dan kasar, dan sentiasa mahu orang ikut cakap dan cara mereka, tak kisahlah dengan siapa2 pun mereka bercakap walaupun dengan orang yang mereka tidak kenal. Mungkin kerana pembawakan daripada dunia pekerjaan mereka menyebabkan personaliti mereka kekal menjadi begitu di dunia luar.

Ya, kita memang selalu nampak generasi2 muda yang biadap, namun generasi tua ini jugalah antara yang menjadi penyumbang kepada kebiadapan generasi2 muda. Tiada yang lama, tiada yang sekarang.

Oleh itu janganlah menjadi generasi lama yang mewariskan kebiadapan kepada generasi2 muda.




tags: cerita kisah orang biadap berlagak cakap kasar keras sombong ego kurang ajar sikap mentaliti generasi lama muda tua lirik lagu rude magic

14 ulasan:

  1. aku pernah gak handle pakcik yg datang2 terus nak serang tanpa sempat buka kubu pertahanan pun. semua pandang. volume paling cool la aku respon. tak kisahlah lepastu tetiba dia pula macam insaf mengakhiri perbualan dengan share doa-doa amalan pada aku.

    apa-apa pun, aku nak tambah juga.
    "Jangan ingat hanya sebab seorang pegawai kerajaan macamtu, habis semua pegawai semi kerajaan pun begitu"
    (kau tahu apa yg aku maksudkan dengan 'kerajaan' dan cara bekerjanya)

    BalasPadam
  2. Haha..nice topic..rude old peoples..pernah gak aku encounter orang yang macam ni masa aku kerja rnr suatu ketika dulu.aku pun budget depa ni macam askar/police pencen gak..tapi dok pikaq kalau balas cakap kuang jaq jugak anti pjg cerita pulak..hmm..

    Cool ja lah...

    BalasPadam
  3. Grumpy old man (GOM).. selalu jugak jumpa. Yang bajet orang muda mesti hormat kat dia. Ya, betul, yang muda patut hormat yang tua. Yang tua pun tak salah kalau mulakan dulu. Kalau yang tua mulakan dulu, then "you earned the respect".

    Bukankah ada perpatah mengatakan "Respect is to be earned, not to be asked for".

    Bila orang tua atau sesiapa pun "earned the respect" dan merendah diri, orang lain akan hormat anda lebih dari orang yang "asked to be respected".

    Perhatikan dikeliling anda, rakan2 dan sanak-saudara. Anda akan faham maksud saya.

    BalasPadam
  4. Assume3 ... Ass u me, ass u me, ass u me

    BalasPadam
    Balasan
    1. Manusia dilahirkan bersih sebersihnya. Kedua ibu bapa yg mencorakkan hidup anak2. Masyarakat sekeliling dgn anak masing2, semuanya 99.99% tunjuk contoh baik (dgn anak2 masing2 je). Dgn org lain, sekali sekala cuba berbuat baik.

      Namun masa berganti masa, yg buruk juga mudah membiak. Terutama dari papan keyboard. Lama kelamaan dibuat macam2 versi tahi supaya nampak kepelbagaian betapa akhlak dalaman kita mmg susah nak dikawal walaupun lahiriahnya nampak mcm santun. Kemudian dipraktikkan sesetengahnya supaya nampak cool mcm celaka. Akhirnya dituduh dunia akhir zaman punya hal. Hampeh.

      Susah nak buat baik sebenarnya, sebab itulah Allah beri ganjaran pahala atas kebaikan yg dilakukan hatta diniatkan saja pun diberikan juga pahala dan sesetengahnya ada manusia boleh redeem cahaya pahala atas dunia lagi sebelum dia meninggal dunia.

      Padam
    2. Syukran ya akhi ...

      Padam
  5. Kebiadapan org politik yg tua2 pun perlu diambil kira...sbb ada antara kita anggap mereka role model, setiap kata dr mulut dia disangung dan diguna pki dlm kehidupan seharian kita.

    Jarang tgk org antara kita yg jenis ckp baik2 n respect org bila bercakap..semua nak emosi terutama kpd lawan, musuh atau org yg dia x suka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ayam boleh x ko stop guna perkataan politik dlm komen ko? tiap2 kali komen nak kait dgn politik... kt entry yg xde cite psl politik pun nak petik gak perkataan politik... kang ckp macai marah

      Padam
    2. Ok...sbb skrg panas isu gst, 1mdb, ahmad maslan dll...sbb 2 selalu kaitan politik. Dlm entry noob sblum ni pun ada sentuh politik gak.

      Xpe, sy cuba lesskn pasal politik, make it general.

      Padam
    3. ur words represent yourself.

      Padam
  6. Ramai fikir sebab mereka tua dan lebih berpengalaman, maka mereka patut lebih dihormati dan disanjungi. Mereka fikir mereka betul dlm semua perkara dan yg lain (yg lebih muda) tidak betul.

    Masalahnya, kalau betul lebih berpengalaman, maka perasaan rendah diri itu datang sendiri.
    Orang yg lebih berilmu akan lebih rendah diri.
    Bak kata orang, tunduk padi tunduk berisi.

    BalasPadam
  7. Apa nk jadi ni!! Org nepal suka2 berak merata2, taik Mcm2 warna, dimana pihak yg bkuasa?

    BalasPadam
  8. BETUL.. jgn smpai anak cucu kita terikut dgn sikap kurang ajar yg dikerapkan dlm khidupan sharian.. moga dapat dielakkan..

    BalasPadam
  9. BETUL.. jgn smpai anak cucu kita terikut dgn sikap kurang ajar yg dikerapkan dlm khidupan sharian.. moga dapat dielakkan..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...