Iklan Leaderboard

Sabtu, 11 April 2015

22 Kita hanya baca apa yang kita mahu dan suka sahaja

Dunia politik tanah air sekarang ni tengah bergolak sikit sebab Dr M tengah panas mencabar Najib Razak. Jadi macam biasa, ramai la kawan2 saya di Facebook update status pasal perkara ni. Masih ada segelintir yang update pasal GST. Tak kurang yang tak ambil port pun pasal politik. Jadi bila saya baca punya baca punya baca, saya sedar yang sebenarnya, kita hanya baca apa yang kita suka je. Kalau tak suka kita tak nak baca sampai habis.


Semua orang tak kira cerdik pandai saya tengok sama je. Contoh penyokong tegar parti politik. Kalau yang benci BN, apa2 tajuk yang boleh bawa imej buruk pada BN, laju je share dan komen dan maki. Kalau artikel mengutuk PR, kata ni fitnah, baca sampai habis, jangan cepat melenting dsb. Sama jugak kalau yang benci PR. Kalau kutuk PR, baca tajuk dah cukup. Dah boleh share kutuk.

Kalau yang tak ambil port pulak, yang layan jiwang2 cintan2, tiap2 hari update pasal status drama tv3 dan ayat2 jiwang. Dan selalu share pasal post2 yang jiwang2 dan konon sweet2.

Kalau yang suka layan bab2 agama pulak, share pasal agama je. Bukan salah tapi kadang2 tu terlalu ekstrim sampai hadis2 palsu pun masuk share sekali.

Kalau kita memilih apa kita nak baca tak salah. Sebab kononnya kita tak nak baca benda2 negatif. Takut otak jadi negatif. Percayalah, yang buatkan negatif bukan apa yang kita baca 100%. Tapi bergantung kepada apa tindakan kita lepas membaca. Kalau yang baca pasal agama tapi lepas tu kutuk orang lain, positif kah? Kalau yang baca benda2 lucah tapi lepas tu cari jalan nak jadi baik pulak negatif kah?

Macam saya, tak suka berita TV3, Harakah. Dua2 ni berat sebelah sangat. Tapi nak tak nak sekali sekala kena tengok jugak untuk mengetahui bagaimana situasi sekarang ini. Cuma tengok dan baca dengan lapang dada. Lepas tu periksa di tempat lain. Lepas tu baru cuba hadamkan apa yang berlaku.

Kalau kita memilih sangat apa kita nak baca dan kongsi, nanti masa depan nanti jadilah mentaliti yang satu jenis je.

Contoh mentaliti masa depan:

Serius kalau saya tak baca kat Buasir Otak, saya tak tahu keadaan mentaliti orang2 muda kita. Saya sarankan artikel2 itu di viral kan dan di share kepada KJ ke. Biar sedar sikit. Jangan nanti satu hari tiba2 ada menteri yang terkejut kenapa mentaliti orang2 muda macam tu.

Sebab korang la. Tak nak share buat viral. Share video lawak je. Tah haper2.


22 ulasan:

  1. bila taksub.. susah nak ubah mentaliti orang untuk terima kebaikkan walau datang dari musuh. Yang dia tahu bila itu bernama MUSUH.. takkan ada kebaikan yang memberi manafaat kepada dia.

    BalasPadam
  2. Baca semua.. Tapi share yg kita setuju saja.

    BalasPadam
  3. Baca semua.. Tapi share yg kita setuju saja.

    BalasPadam
  4. HarArakah tepat dari sumber. Tapi dah brp kali terbukti salah! Contoh gambaq pengundi bangla. Pastu org sendiri teguq tu gambaq org asli tgh mengundu. klu ak malulah aih nk letak tagline tu klu dah banyak kali salah.

    BalasPadam
  5. Criticism is heresy...

    Human 101...

    Orang kritik pasal politik..
    Tak sependapat... Benci.. Melenting...

    Orang kritik pasal adab..
    Tak sependapat... Benci.. Melenting...

    Orang kritik pasal agama..
    Tak sependapat... Benci.. Melenting...

    Last2 semua criticism di-silenced kan...
    Any opinions that are slightly opposite are considered heresy...

    Last2 baca satu sumber jek...
    Tak buat study tak buat research...
    Dapat kerja dok copy paste...
    No one to blame but yourselves...

    BalasPadam
  6. Satu tips, kat ruangan komen tu kalau boleh tak payah la nak kena approve2 komen, buangkan captcha yang mengarut2 tu buat susah orang nak baca tulisan tunggang langgang tu dan jangan delete2 komen orang melainkan komen yg dirasakan melanggar undang2. Bila kita dah mula buat blog kat dunia Internet, kita sepatutnya dah kena bersedia untuk menerima apa jua kritikan, troll, kutukan, cacian dan makian dari pembaca. Kalau kita tulis benda baik2 masakan orang nak mengutuk, tapi kalau kita pun dok mengutuk mengkritik orang dalam blog kita tapi dalam masa yang sama tak boleh terima kritikan daripada pembaca maksudnya itu blog syok sendiri. ( DI Catat oleh Prince Of Noob pada 26 Jun 2012 http://buasirotak.blogspot.com/2012/06/apabila-blogger-masuk-paper.html)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan punya blog punya sukala nk remove komen..hue hue hue

      Padam
    2. aku cuma nak ckp noob masih belum berjiwa kental. xbleh nak terima kutukan mamat debab tu kih3 .. sori noob ..

      Padam
    3. mase tu nub msih x fhm lg ape tujuan n fungsi comment moderation,approval sumer tu.mse tu blum populer,xde org gile nk meroyan dekat blog nie lg.skrg ble dah glamer siap de komik sndri lg utk blog nie,bru admin blog nie tau naper komen perlu dipantau.biase la tu..

      Padam
  7. aku sebenarnya xkisah sapa yg memerintah. asalkan bukan parti yg menyusahkan rakyat mcm skrg. jika pilihanraya berlangsung sekrang jika di letak batang penyapu vs wakil rakyat umno. aku lg rela undi batang penyapu .. sekurang2 batang penyapu xmenyusahkan hidup aku, then aku bleh guna utk sapu sampah. manakala umno plak hanya tau menyusahkan rakyat, & setiap mengeluarkan kenyataan yg bebal & menyakitkan hati .. terutamanya ahmad masmalaun..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ceh Yala tu.. Byk Gak wakil parti bebas vs wakil umno.. Ko ada undi ke wakil bebas tu... Kalau Xda..Mank lu ckp xserupa bikin..

      Padam
    2. oo jadi ko nak ckp yg ko undi umno? bangsat punya macai, ko punya undi habis suma terkena tahik ko. patut spesies ko je kena bayar GST. ProoootttTTT atas muka hang .. lega baq ang..

      Padam
    3. Yeke? Aku Sebagai rakyat ada hak Utk mengundi siapa pun yg aku mau.. Tpi Kalau kau nk salah kan org yg mengundi umno punca masalah yg berlaku skg ni..Kalau mcm tu pengetahuan kau masi lemah.. Golongan mcm kau ni tahu mengkritik caci maki Dan menghina ja.. Pathetic..

      Padam
    4. oo jd ko nak ckp najib buat GST ni bagus la. . puih blah la ko. . mp naik gaji 6 7ribu ..macai terseksa tanggung gst kakakaka ...

      Padam
    5. Xde pun Dlm statement aku menyatakan Aku setuju dgn gst... Mengundi dgn Setiap keputusan yg kerajaan Buat suatu hal yg sgt berbeza.. Dan aku langsung Xde ckp aku mengundi bn.. Sebelum kau nk reply.. Apakata kau baca komen aku betul2 Dan fahami.. Jgn sikit2 nk cop org lain Macai..Walhal perangai ko yg mcm Macai..hehe

      Padam
    6. Ooo jd ko nak ckp yg ko xundi BN. Ko undi parti lain la .. Puihh sama je pun dua2 xbleh pakai .. Bab gst bangkang, bab naik gaji dua2 setuju.. Gaji rakyat xnaik2. Bangsaatt .. Baik aku sokong parti otak lg bagus ...

      Padam
    7. Masalahnya aku Xde ckp aku undi Sapa.. Ko ni cpt sgt buat spekulasi..ko ni spesis apa ek.. Adei...Seblum ko nk undi parti cap otak..apa kata ko gunakan otak ko dlu..hahahaha

      Padam
  8. memancing?
    Makan?
    terbaru, terapi urutan kaki oleh cik-cik ikan!!
    Hanya di BB Joran Restoran Terapung

    BalasPadam
  9. Dunia sekarang dunia fitnah.
    Berita laju tak semestinya benar.
    Jadi, perisai terbaik adalah pemahaman dan ilmu dalam diri.

    Semoga kita cukup ilmu untuk dijadikan perisai fitnah.

    BalasPadam
  10. tahu tak.susah nak jumpa orang neutral sekarang ni.menyampah dengan generasi sendiri.mana tahu soal selidik dulu.main hentam je.keja nak cari salah.sama-sama membetulkan taknak.ingat kutuk orang tu boleh selesaikan masalah negara lah.bersifat terlampau partisan.

    BalasPadam
  11. walaupun entry ni mungkin ditujukan hanya utk benda benda politik tp saya rasa perkara ni ramai org perlu baca sbb yg bestnya, mesej dia sgt menarik! have a great day, admin! :D

    BalasPadam
  12. Listen more than talk more, then u become more wiser person.

    Byk antara kita memilih utk perjuangkn sesuatu isu sbb dr mula dah menyokong pihak berkaitan. Better jd org tengah, jgn jd macai/penjilat/pengipas.

    Pasal pemimpin msia, they are sucks...jatuh menjatuhkan, pas2 bila usul naik gaji semua setuju. Yg kita yg naik 5% increment pun susah, tp senang2 diaorg naik smpi 50%. So u know true colour of politicians. .them 1st, people later.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...