Iklan Leaderboard

Rabu, 4 Julai 2012

19 Anda mungkin hak milik internet

Kat Internet ni kita nampak ramai orang2 kat Facebook, Twitter, Google+, Friendster, Myspace, Tagged, lain2 dok letak gambar camwhore diri sendiri yang sangat la bangang. Kadang2 tu tak set private pun profile diorang, biar je public. Even kalau buat private pun ingat kawan2 diorang dalam friend list tak rasa meluat ke dengan gambar2 bodoh tu? Bukan tu je, kalau yang Bloggers tu ada pulak yang letak kat blog masing2 gambar diri sendiri dengan aksi yang ntah apa2, gambar couple pakwe makwe la, gambar awek camwhore sambil tunjuk lurah, gambar hijabista solekan 5 incilah, plus dengan macam2 artikel mengarut2. Lepas tu dekat bawah tu tulis disclaimer:
"Segala artikel, gambar dan apa2 jua benda yang ada dalam blog ni adalah hak milik, hak cipta kekal abadi copyright saya yakni seorang blogger popular dan tesohor. Segala kegiatan dan aktiviti copy mopy, cilok mencilok, curi mencuri, rembat merembat apa jua benda dari blog ini adalah amat dilarang dan akan saya report kat polis"

Come on la, kalau kau dah letak apa2 jua gambar ke, penulisan ke kat dunia internet hatta kat blog ataupun laman sosial, tak payah nak marah2 bagai atau salahkan orang lain kalau lepas ni gambar2 dan penulisan2 kau tu diguna pakai kat blog2 orang lain dan jumpa banyak orang copy paste letak kat forum2 internet. Gambar2 dan artikel2 yang kau orang sendiri letak tu pun bukannya 100% daripada sumber korang sendiri, cilok jugak dari Google. 


Kalau tak nak penulisan korang ada kat blog orang lain, jangan tulis blog, tulis je diary atau karang je buku novel cinta. Kalau tak nak orang guna gambar korang, tak payah la nak upload2 gambar comel (lah sangat) korang tu kat FB ke kat blog ke, silap haribulan terupload gambar bangang jangan pulak nak salahkan orang lain kalau gambar korang tu muncul kat blog Jilaka Betul. Kalau rasa gambar tu bangang, simpan elok2 kat dalam hard disk ataupun delete je tak terganggu pun kehidupan kau kalau kau delete. 


Ia diibaratkan macam kau orang ambik gambar ala camwhore, lepas tu diri sendiri tampal gambar tu kat notice board 7E untuk tatapan orang ramai yang pergi beli Slurpee. Lepas tu kalau ada orang ambik gambar korang tu bawak balik rumah buat bahan onani jangan nak salahkan orang lain. Salahkan diri dulu siapa suruh jaja muka korang in the 1st place. Nak expect semua orang Malaysia kat internet ni bersopan santun, berbudi pekerti mulia, tidak bisa melakukan aktiviti copy mencopy curi mencuri ni? In ur dream, in ur dream... Once korang upload je apa2 kat internet, ia dah jadi HAK MILIK INTERNET, so hati2 dan beware... tak caya cuba je Google image, mana tau gambar korang pun dah naik kat page 1 search result. Sekali anda dah jadik hak milik internet, sampai bila2lah ia akan berlegar2 di ruang cyber dan anda tidak mungkin dapat membuangnya kembali.


Owh lupa pulak... sama juga dengan orang yang dok suka rakam aksi2 tengah beromen dengan pasangan pakai handphone canggih korang tu, jangan lak salahkan orang lain kalau tetiba gambar atau video klip 3gp korang tu ada kat berlambak2 website melayu boleh. Peringatan ni aku tujukan terutama kepada kaum wanita. Jangan la terpedaya sangat dengan pujuk rayu intan payung pakwe korang tu nak ajak beromen ke berzina ke, even yang cuma nak ringan2 raba2 kat couple seat panggung wayang atau dalam kereta, mula2 ye la ringan2 lepas tu sibuk pulak pujuk rayu nak rakam aksi panas korang dengan alasan nak buat kenangan. Kenangan abah kau!!!


Tengok la sebulan dua lepas tu korang break up, sebab dendam punya pasal ex-pakwe korang tu buat dajal upload video panas korang tu kat Mediafire atau 4Shared tak ke korang yang naya??? 1Malaysia tengok wooo, susah korang nak kawin nanti. Lelaki takpela diorang hati kering, kalau 1Malaysia tengok batang diorang pun diorang tak peduli. Tapi orang perempuan lain, kalau 1Malaysia dah tengok seluruh susuk badan korang, rasa2 ada tak rasa malu tahap biawak?




tags: bahan artikel gambar foto imej upload internet facebook twitter google+ friendster myspace tagged blog blogger blogspot wordpress hak cipta copyright jangan curi printscreen screenshot ambil tindakan undang-undang public private camwhore video melayu boleh 3gp aksi lucah porn romen senggama dalam kereta semak bilik tudung


19 ulasan:

  1. patutlah blog ni takdak disclaimer..

    BalasPadam
  2. Aku malu semalunya hehe, Korang ada baca artikel hizbut tahrir yang diedarkan di mesjid2 tak, kat bawah tu ada ditulis tiada hak cipta didalam Islam sangat dialu-alu kan untuk dicopy dan dipaste kan

    BalasPadam
  3. thanks share jadi sama2 berhati2

    BalasPadam
  4. satu cara dakwah..good job..:)

    BalasPadam
  5. yang dah masuk 3gp tu, sah2 hantaran kahwin mau turun sampai tinggal RM10 je kot~ hahahaha~

    BalasPadam
  6. tak tau malu agaknya org yg buat tu

    BalasPadam
  7. hurm...huru hara jadinya

    BalasPadam
  8. One shall not mess with the internet!

    Embrace yourself, the humiliation is coming!

    BalasPadam
  9. manusia yang percaya bahawa dunia berputar kepada paksi mereka dan orang disekeliling mereka sememangnya memberikan satu senggama. malangnya itu hanyalah fikiran delusional mereka.

    BalasPadam
  10. ini antara isu berat zaman skarang,ramai2 dok tayang gmbor seksi kat laman sosial.bg org tgk dpat dosa,si pemilik gambr ag la dosa berganda.bangga sngt bile org puji seksi la,cntik la,cun la..yang laki pun sme,dok bngga letak gmbr x pki bje,pki boxer je..bdn mcm ikan bilis je.x phm tul..masing2 nak glamer murahan.

    BalasPadam
  11. owhh *terasa* lah.. tapi so far gambar x de lah yang melampau2 nk letak dlm blog.. huhuhu kat social network yang lain pun.. insya'Allah dah private.. hehehe

    BalasPadam
  12. Diorang ni xtkt ke bila anak2 tengok muka mak dia dlm intenet.. buat malu la weh

    BalasPadam
  13. aaahh.. terpancut aku tengok muka awek kat atas sekali tu...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...