Iklan Leaderboard

Khamis, 26 Julai 2012

17 Kisah pereka grafik dulu dan sekarang

Sebagai seorang pencinta seni, beliau merasakan terpanggil untuk melukis kartun buasir kerana tersentap tengok logo Hari Mrdeka ke 55 yang macam haram...


Komik dilukis dan disumbang oleh Nazha Anua. Gi terjah klog dia kat http://kartunster.blogspot.com/, banyak lagi kartun dan komik strip yang sangat menarik...


Btw dalam banyak2 logo freelance yang aku tengok kat macam2 site hasil kerja mereka yang kecewa dengan logo Hari Merdeka 2012 #JanjiDitepati, aku rasa yang ni paling LOL dan kena dengan konsep logo yang rasmi siap dengan keterangan. Aku tak tau nak kreditkan pada siapa kerana kat blog Sozcyili ni takde ditulis pencipta asal, tapi rasa diambil dari FB group Kami Bantah Logo Kemerdekaan Malaysia ke-55 ni. Kalau tengok kat group tu macam2 logo indie yang sejuta kali lebih baik dari logo rasmi. Negara kita masih ramai pelukis2 grafik yang sangat berbakat, kreatif dan hebat, tapi tak tau kenapa boleh muncul logo rasmi yang seperti negara kita dah ketandusan bakat2 muda.




tags: kartun sketsa logo rasmi design rekabentuk tutorial panduan profesional pertandingan peraduan contest recycle keterangan 55 tahun merdeka janji ditepati #janjiditepati tema slogan hari kemerdekaan kebangsaan tahun 2012 relevenkah lafaz jelajah manifesto pilihanraya pru 1 malaysia rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan menjana tranformasi transformasi berjaya, rakyat sejahtera gtp program transformasi kerajaan #janjidiungkiti janji diungkiti janji siap 2malaysia nazha anua kartunster blog klog

17 ulasan:

  1. Otak buasir wat la peraduan cipta logo tema merdeka tahun ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak dapat la nak buat peraduan cipta logo masa pembentangan bajet 2012 takde peruntukan

      Padam
  2. hahaha..logo lol bawah tu untuk tahun depan ke?ada "56" siap..

    BalasPadam
  3. Slogan yang dicanang oleh Kit Siang dan pemimpin DAP Cina lain pada perhimpunan dan perarakan mereka yang menjurus kepada peristiwa berdarah 13 Mei ialah “Malai si” yang bermakna “Mati Melayu”.

    Pada 11 Mei penyokong DAP berteriak:

    “Apa polis boleh buat, kita raja. Buang sama polis Melayu.”

    Di Jalan Bukit Bintang pada hari yang sama, DAP melaung:

    “Mati Melayu, sakai pergi masuk hutan.”

    Di Jalan Changkat Dollah pula mereka mengapi-apikan bahawa:

    “KL sekarang Cina punya.”

    Sehari kemudian pada 12 Mei di Jalan Ipoh dan Jalan Tunku Abdul Rahman, penyokong DAP menjerit:

    “Melayu balik kampung, Melayu sekarang tidak ada kuasa. Sekarang kita Cina sudah ‘control’.”

    Malah sejarah mencatat kenyataan angkuh Kit Siang sendiri di Jalan Khir, Kampung Baru, di hadapan orang Melayu ini denga berkata:

    “Melayu keluar! Apa lagi duduk sini, kita hentam lu, sekarang kita sudah ada kuasa.”

    Keesokan harinya pada 12 Mei di hadapan Balai Polis Jalan Pudu, penyokong Cina DAP terus melaungkan:

    “…semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis.”

    “Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeri bukan Melayu punya, mata-mata lancau.”

    Hari yang sama mereka juga mengutuk bangsa Melayu di Jalan Canvel:

    “Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu.”

    Di Jalan Bukit Bintang, DAP pula berkata;

    “Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu kasi halau semua Melayu.”

    psssttt
    b0d0 melayu pkr n pas lg mau sokong ini olang! Mcm itu kaldai dicucuk hidung

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha, cmfirm ko bangsat..aku dh ckp dulu, bangsat je suka post politik kepartian kt sini..pi lah post kt blog papagomo..sini blog neutral..faham x bangsat?

      Padam
    2. bhye doh org mcm lim kit mlm ni... jenis extremis ni,org2 cmni la yang dok jadi batu api,penyebar propaganda,wat org saling membenci..aku lau jumpe sembang mcm lim kit mlm ni,awal2 lagi aku dah blah..x cntact smpi ble2 dah.hahaha

      Padam
    3. betul ke cerita yang dibawa tu? ada bukti kat mana2 tak?

      Padam
    4. bro..cerita tu ada benarnya..ni semua ada berkait dengan kejadian 13 mei..cuma xperlulah emo sgt..search kat internet pasal 13 mei, dan dapatkan buku2 berkaitan kejadian 13 mei dan akan ada ar maklumat mcm lim kit malam sound tu..

      Padam
  4. lim kit siang takmau design logo ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tunggu lim kit malam sikit..

      Padam
  5. Bhai Noob...

    Hahaha... Janji Siap dan Janji Masyuk.... hahahaha...... memang sebijik "Janji Siot" .... hahaha

    BalasPadam
  6. Standard design budak2 sekolah yang masuk pertandingan melukis logo kemerdekaan.

    BalasPadam
  7. pulun sungguh la design logo..tahap kebuluq kepartian abih.naharomm..pandai2 la asingkan politik ngn kemerdekaan.

    BalasPadam
  8. Logo retarded (not even logo bg aku, itu tahap kolaj) tu aku dengar citer, bukan guna photoshop pon..tp guna ms word saja ok, MS WORD! WTF LoL!!

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...