Iklan Leaderboard

Selasa, 31 Julai 2012

68 Gadget yang sangat annoying

Sekarang ini zaman teknologi, zaman IT, zaman gadjet. Semua orang panggil handphone canggih2 iPhone, Android phone, Blackerry, Nokia, etc, pakai pulak tablet iPad, Samsung Galaxy Tab,  1Malaysia Pad dan lain2. Dengan alat2 canggih tu membolehkan kita tweet apa2 kat Tweeter, tulis status tengah berak dalam jamban kat Facebook, bagitau orang kita kat masjid tengah pergi terawih kat Foursquare, jadi camwhore pakai Instagram, tapi sedar tak benda2 tu membuatkan kehidupan dan masa kita tak berkualiti?


1. Kalau orang dulu, masa tengah lepak hanging out bersosial dengan kawan2, atau tengah dating ke apa, masing2 fokus berbual berborak bersembang antara satu sama lain. Sekarang ni kalau jumpa pun sekadar badan sahaja yang jumpa, tapi masing2 keluarkan handset layan facebook, update status, tweet dengan hashtag #apaketahi, dan yang lebih teruk kalau dulu lepak setengah jam tu boleh cerita 10 20 topik, sekarang ni 1 topik pun tak habis, masing2 buat hal masing2, hanya jasad sahaja yang kelihatan tapi diri sudah berada di alam maya bersosial secara online. Kadang2 tak rasa pun macam tengah bercakap dengan orang, tapi tengah cakap dengan tunggul kayu.



2. Kat rumah kalau dulu ibu bapa, anak2 meluangkan banyak masa bersama2 sebagai satu keluarga, makan bersama2 di atas meja makan, menonton TV bersama2, pergi beriadah sama2, tapi sekarang bila masa makan bapak makan sorang2 atas meja, mak dok sibuk picit2 Galaxy S3 main Facebook update hari ni masak apa, tak pun tengok TV cerita korea, anak2 dok sibuk main game kat iPad sampai addicted.


3. Dulu bila orang pergi masjid ke surau time solat Jumaat atau terawih ke memang niat nak sembahyang, nak dengar khutbah Jumaat, kalau tak nak dengar pun paling busuk diorang lepak bersandar kat dinding belakang tido. Tapi sekarang lain, tak tido tu dah bagus dah time khutbah, tapi tangan dok picit2 Blackberry tengah BBM awek, main game Burung Marah, browse Facebook, nak lagi busuk boleh lagi bukak2 website yang ada gambar2 perempuan seksi. Macam haram... Yang lagi poyonya aku tengok sekarang ni pergi terawih bawak iPad, pastu duduk bersila bukak application Al-Quran... cewah macam la kat masjid surau tu takde Al-Quran, Surah Yaasin. Muqaddam pun silap2 ada. Ko ni nak pergi masjid nak buat ibadat ke nak menunjuk2?


4. Ni lepas ni kalau pelajar sekolah diberi bawak handphone lagi la, cikgu tengah mengajar kat depan tak apa ke benda pulak diorang buat kat belakang main SMS, browse Internet, tengok video Youtube lagu Sleeq & Najwa Latif Untuk Bapak Dia atau Ainan Tasneem Aku Benci Dia, main game yang baru download kat Google Play, paling busuk pun rakam apa yang cikgu tengah mengajar kat depan konon2nya nak tengok balik bila balik rumah, tapi boleh percaya ke?


5. Kat wayang pun sama jugak. Orang bayar tiket mahal2 nak tengok movie, bukan nak silaukan mata tengok cahaya lampu LED Amoled skrin handphone korang tu. Tau la bapak korang kaya tak kisah bayar RM10 tengok movie Momok Jangan Cari pasal tu sekadar nak main telefon, tapi aku bila dah beli tiket tu aku perlu menikmati setiap saat dan scene movie tu dari awal sampai akhir kalau tak rugi aku bayar tiket. Nasib la korang tak duduk kat Istana Budaya, kalau tak dah lama kena pancaran laser.


Lain2 tu korang tambahlah sendiri aku rasa banyak lagi. Aku sendiri cukup menyampah bila tengah berborak2 dengan orang tapi orang tu sikit2 asyik check handphone tengah main SMS ke GTalk ke WhatsApp ke Skype ke rasa nak bagi makan kaki. Kehidupan kita ni dah banyak sangat dihabiskan di alam maya, alam cyber sampai masa yang sepatutnya kita luangkan di kehidupan sebenar semakin kurang dan tidak berkualiti. Sedarkah kita?

So apa kata kita mulakan satu kempen jangan bawa smartphone yang canggih2 dan tablet PC bila lepak berjumpa kawan, pergi masjid, pergi sekolah, bila bersama family. Beli satu handphone murah harga RM99 yang fungsi asasnya hanya untuk telefon dan SMS sahaja, takde internet2 3G 4G Edge GPRS Data Wifi apa kejadah semua tu. Bila nak pergi lepak dengan kawan2, nak dating, nak pergi restoran keluar makan dengan anak bini, hanya bawak handphone murah tu sahaja, kat masjid tutup je handphone tu, seriously cuba la, anda akan rasa lebih bahagia.

Oh ya cakap pasal camwhore tadi, kepada sesiapa yang tak tahu bolehlah terjah blog Pakcik Camwhore yang sangat glamor ini...


tags: zaman it teknologi canggih moden gajet gadget handphone mobile phone smartphone cellphone telefon bimbit tablet pc komputer riba notebook iphone ipad android samsung galaxy s2 s3 note tab 1malaysia pad nokia lumia meego windows 8 macos blackberry bbm kurang masa berkualiti addicted ketagih facebook twitter foursquare instagram wifi 3g internet sms sosial online pakcik camwhore blog begins at forty

68 ulasan:

  1. jgn la bg mkn kaki..kang kudung plak..huhuh..suka sngt entri ni..btul tu.zaman dah berubah..ank cucu kita xtau la gajet apa lg ada.mohon share bleh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. share tu jgn lupa letak link blog ni yea...kasi kredit skit dkt tuan rumah..hehehehe

      Padam
  2. kan..dah tak ada masa berkualiti dah bila macam ni..dok sedap sembang macam macam tengok member tengok bawah meja je..perhati-perhati tengok tengah layan hp..memang fffufuuuu tahap babun lapar

    BalasPadam
  3. Ini semua sebab salah UMNO lah!

    kikikikikikik :DD

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeahhh!!janji ditepati..skrang masa untuk membalas budi..hahahahahaha

      Padam
    2. apesal UMNO plak yg salah? mangkoklah mamat sekor ni..xde kaitan langsung..

      Padam
    3. bosan giler ko ni tanpa nama 10:52 PG,org gurau2 cmtu pun ko serius giler.mesti 'bez giler' de kawan mcm ko..org buat lawak,gurau2..ko tak paham..siap cakap mongok lagi..

      Padam
    4. aku tak serius.. aku gurau2 jugak.. aku pun ingat nk cari kawan mcm ko la.. mesti bez giler sbb org ckp mangkok, ko cakap mongok... asyik salah tafsir jer.. tak pun suka salah eja..

      Padam
    5. Tanpa Nama1 Ogos 2012 5:05 PTG Nak cover beb! kikikikikik xD

      adeh macam2 jenis manusia ^_^

      Padam
    6. xcover pun.. kan aku dah perli balik... pandai baca ke tak?

      Padam
  4. baca quran guna handset tak salah.. niat memang dia nak baca guna samsung galaxy s3, sama je baris atas bawah quran app dgn quran bercetak.. masing2 punya cara... kalau dia xberniat pun nak nunjuk2, kita plak lebih2 nk menyampah dgn dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ana tak mempertikaikan cara dia baca betul salah yelah baris atas bawah semua pun sama, yang ana nak cakap ana perhatikan ada sesetengah orang bawa ipad, bukan handphone kecik2 tau, tapi ipad, stok memang tak boleh nak sumbat poket punya, duduk kat tengah2 alam buka ipad baca baca quran, lepas tu bila tiba time solat terawih masa berjemaah, yelah ipad tu kat besar gedabak, nak masuk kat poket tak boleh, letak la kat bawah tempat nak sujud tu. kalau ana yang solat sebelah dia pun terganggu beb, nak tak nak mesti terdetik dlm hati mamat ni poyo bawak ipad pegi masjid apahal nak menunjuk2 ke?

      mungkin mamat tu memang hati ikhlas suci dalam debu gitu tak berniat2 nak menunjuk2, tapi untuk mengelakkan daripada menimbulkan sebarang fitnah dan syak wasangka orang lain, elakkanlah dari bawak menatang2 alah tu pergi masjid, keadaan kat masjid tu bukannya darurat sangat sampai takde langsung quran yang membuatkan kita terpaksa bawa ipad sendiri (bukan bawak quran sendiri tapi ipad) untuk baca quran. tak rugi pun tinggal kejap ipad tu kat rumah takde sape pun nak curik.

      Padam
    2. btul pe yg tuan punye blog tulis..kat masjid dah de al-quran sume tu..xke pelik npe nak bwk ipad tu plak.serupa mcm ko nak g mkn kat kedai mkn,siap bwk pinggan,cawan segala bagai.baca al-quran dari ipad (dan sejenis dengan gadget tu).kan ke sentuh al-quran tu pun dah besar keberkatannye..al-quran tu kitab suci..kita cium al-quran,dapat keberkatannya..xkan nak junjung n cium ipad lak lepas baca surah.

      Padam
    3. kalau nak pusing2 cerita memang boleh jadi panjang... kalau nak tengok dari sudut positif, positiflah jadinya.. kalau nak tengok negatif, negatif la jadinya.. xsemestinya bawak ipad tu dia dari rumah... mungkin musafir.. mungkin sesetangah org yg kurg percaya dgn Quran bercetak memandgkn isu salah cetak, salah susun tanda2 dlm huruf bagai.. jadi lebih percaya Quran digital yg telah disahkan... mcm2 sudut boleh dipandang...

      mungkin dia meletakkan Quran depan tmpt sujud tu menyusahkan org lain.. itu yg nk kena perbetulkan... soal nk menunjuk ke ape, hati masing2... mungkin pihak masjid bleh buat peti simpanan utk disewa... barang bharga simpan dlm tu...

      yg tukang sampuk toksah dok bahas pasal cium Quran ke ape.. jangan memandai nak kata cium Quran dapat pahala..

      Padam
    4. saudara atas nie,Yg mana lebih tinggi kredibiliti, al-quran berbentuk kitab dpn bentuk digital? Saya tgerak dgn statement saudara pasal kurang percaya yg bercetak..al-quran bercetak dicetak dgn penilaian dan piawaian yg tinggi oleh jakim dgn QC dia oleh tahfiz2 untuk menyemak setiap ayat, surah dan juzuk supaya tiada terdapat sebarang kesalahan..blainan dgn digital, saya rasa byk software al-quran digital yg diragui dan lebih tdedah gejala editing oleh pihak jahat..Mengenai cium al-quran pulak, kenapa kita cium anak/isteri? Kerana hormat, kasih & sayang..so mcm tu jgk dgn al-quran..x dpt pahala or kebaikan ke cium al-quran sebuah qalam dari Allah s.w.t sendiri?

      Padam
    5. cium i-pad sbb sayang gak..beribu2 harga dia, mahal woo..

      Padam
    6. setuju dgn nob pasal buruk wasangka..ibarat time puasa2 nie org islam lelaki tapau nasi time lunch, mesti kite prasangka buruk walau niat org tu baik cnth nk tapau ke org rumah dia yg uzur ke..so nk elak kn org berprangsaka kt kite jgn dedah kan nasi tu..mcm jgk dgn ipad, x pyh lah siap nk bukak al-quran dlm ipad tu..walau anda musafir/dr tmpt kerja ke, baca je al-quran dari kitab di masjid/surau supaya tiada org pandang serong/niat menunjuk2..

      Padam
    7. a'ah,pandai tanpa nama 1 Ogos 2012 9:57 PG,memanfaatkan teknologi..ayat al-quran digital tu lebih diyakini btul dari yang ditulis dalam kitab al-quran yang sebenar. klu nak baca al-quran,kena ambil wuduk,letak atas riba,lepas baca kena letak ditempat yang baik dan tinggi sikit. Ipad lak leh letak kat mne2 je,atas lantai pun boleh.x pyh ambil wuduk kalau nak pegang.

      al-quran berusia beribu-ribu tahun,suci,sempurna,ayat Allah,diturunkan kepada nabi Muhammad untuk disampaikan kepada kita semua..mmg klu kita menghormati kitab tu,menyentuhnya..x dapat keberkatan apa2.lebih baik ipad,teknologi moden.sentuh pun dah dapat pahala.

      bijak betul beliau,fikirannya luas..sampaikan beliau boleh berfikir jauh dan menemui membaca surah dalam ipad adalah lebih bagus dari kitab al-quran sebenar tu sendiri.tak tercapai akal fikiran kita yang bodoh2 dan cetek ilmu ni sume.daru dulu dah diajar sblum membaca al-quran,ambil wuduk dahulu..kemudian ambil al-quran tu dengan penuh rsa hormat..duduk dengan tertib..menyelak helaian dengan berhati2 supaya tak terkoyak.tp skarang,x perlu buat sume tu.kita ada ipad.tahniah kepada beliau..kerana kepandaiannya yang jauh meninggalkan kita sume.Masyaallah.

      Padam
    8. ini antara banyak2 komen yang tak berpijak dibumi nyata.. hiduplah korang atas prasangka.. itu contoh aje la ngok... banyak sbb lain.. toksah nak bohongla kata jakim check semua... ada yang jakim tak check.. kilang terus proses cetakan.. sbb tu ada berita2 kata ada naskah al-quran yang salah cetakan... itu contoh sahaja.. sila paham.. jangan tunjuk bodo sangat.. takkan semua sebb aku nk tulis knp org baca quran ikut ipad...

      siapa yg baghal sangat bandingkan kredibiliti alquran bercetak dengan alquran digital? tak pernah dibuat oleh org yg berilmu... itu lagi satu prasangka xmasuk akal.. kalau nak bandingkan, sila bandingkan kredibiliti quran yang disusun mengikut peraturan yg betul...

      org yg bising kata cium quran dapat pahala pastu nak kiaskan sama macam cium anak bini adalah sikap org yg berfikir hanya mengikut akal fikiran.. sila buktikan mana datangnya pahala hanya kerana cium alquran..

      Padam
    9. Ini sorang lagi konon2 nak perli... ko tahu ke beza quran digital dgn quran bercetak? ko tanya tak org berilmu apa taraf al-quran digital.. ia tetap ayat Allah.. bukan boleh suka2 letak di mana2... kena ada penghormatan jugak... bukannya bila dia ada dlm ipad, ko nak humban ke tong sampah... inilah org bangang xbleh nak diajar.. bila tak tau bertanya, ini perli2..

      Padam
    10. ko pun pun bangang sama mcm yg dok perli tu.lu nak tunjuk smart celah mne pulak ni bhai,daripada ipad..lu g masuk al-quran digital.al-quran digital tu mmg la bagus mangkuk.ni software yg ko letak dalam ipad.stupid shit btol la lu ni.al-quran digital mmg la kena letak tempat elok2 jugak.ni ipad,tak kan la ko beli ipad sbb nak letak all surah ke dalam tu semata-mata.ipad pun org letak merata-rata gak bro.lu lari topik gadget yang digunapakai..sedap la lu nak bantai org..padahal lu paling bangang

      Padam
    11. ko ni bangang pandai baca isu ke tak? ko reti tak baca post kat atas sana tu... mmg isunya baca quran guna ipad.. quran digital la tu mangkok... ke ko tak paham apa maksud digital.. pergi balik tanya nenek ko.. isi tarak, konon2 nak berhujah... isu yg dibincangkan pun kao xjelas.. toksah byk cerita.. hampeh.. cam sial pulak aku layan ko ni..

      Padam
    12. dah2 tak perlu dipanjangkan isu quran mana betul quran cetak ke digital ke. quran cetak memang dinilai oleh Jakim, kalau ada yg tersilap cetak tu pun adalah kerana kesilapan teknikal sewaktu percetakan, bukan sbb Jakim tu sendiri. quran digital app pulak byk version dibangunkan oleh macam2 orang yg kebanyakannya org luar negara, ada yg dibangun oleh app developer company, ada yg dibangun oleh freelance developer, nak kata diaudit tu mungkin takde, kalau developer tu mmg ada niat jahat agen freemason illuminati ke sengaja nak ubah ayat quran tu ramai yg tak tahu sbb kebanyakan kita ni tahu baca sahaja bukan hafal seluruh quran pun, tapi kalau developer dia mmg dah audit betul2, macam mana ia dibangunkan sampai bila2 la ia takkan berubah selagi developer tak ubah dan takkan ada kesilapan kerana masalah percetakan.

      cuma isu yg aku tekankan bukan quran mana betul dan salah, aku tekankan pasal isu bawak ipad dan baca quran guna ipad kat masjid yg mungkin boleh menimbulkan fitnah dan salah faham orang lain, itu sahaja. cuma kalau bagi alasan guna ipad nak baca quran digital semata2 kerana tak percaya quran cetak dan mempertikaikannya, aku rasa tak patut sebab ipad ni baru wujud 4 5 tahun lepas je pun, adakah sebelum kewujudan ipad ni kita baca quran cetak kita tak percaya pada quran cetak dan baca dengan was2, atau tak baca quran hanya kerana masa tu takde keluar quran digital? kita pun pada masa tu tak tahu yang quran digital tu boleh wujud di masa akan datang, so tak perlu mempertikaikan apa2 sebenarnya.

      Padam
    13. itu cuma contoh sbb apa baca guna ipad. ada byk sbb lain. satu contoh pun boleh jadi isu. tu belum bincang detail ke ape.. bila org kenal quran, belajar quran betul2, dia tahu mana quran yg dipercayai utk download or install, dlm ms yg sama tidaklah semua alquran bercetak terus jatuh tahap xterpakai. contoh je kata konon xpercaya quran cetak. byk sbb lain. Isunya jelas... soal kepercayaan cuma isu kecil dlm kes ni. Byk sbb lain lagi.

      walaupun benda baru 4 5 tahun.. xmenjadikan ianya satu masalah besar utk dibuat baca di dlm masjid. mungkin ianya nampak menunjuk2, tp bila akhirnya menjadi ikutan, benda tu dah jadi taboo... so, rileks2 sudah... dunia semakin maju, umat Islam bukanlah lahir utk ditinggalkan ke belakang.. xperlu masuk cerita illuminati bagai.. org berniat jahat ni bukan dtg dr illuminati shj.. org yg tersilap pun bkn dtg dr golongan tu... soal diaudit, xtimbul sekiranya pmbaca tu sendiri dari aliran pengajian al-Quran.. kita yg hafal alFatihah ni pun boleh kesan sekiranya ada kesilapan pada surah tersebut.. dan tiada siapa pun salahkan jakim dlm hal ini.

      kita pun xpertikaikan apa2.. cuma bagitau kalau nak tengok sudut positig, positiflah jadinya..begitulah sebaliknya.

      Padam
    14. aku setuju tuan umah 100%..ambik sebiji kt insan yg nk tegak kn benang basah tu..ada ke lebih yakin al-quran digital dr kitab al-quran..alo bhai, kitab al-quran dh beribu2 tahun wujud..dh lahirkan ribuan tahfiz, ulama, mufti, ustaz dan dll..sedangkan i-pad br je 2-3 tahun..nk baca boleh je tp jgn nk bandingkn yg kitab..malah i-pad/apple sendiri adalah syarikat yahudi, apatah lg dlm apple store software dia pun x tahu sapa yg buat, adalah disahkan oleh bdn2 agama? Mcm tuan umah ckp, kebarangkalian lebih tinggi al-quran digital boleh disabotaj oleh puak anti islam..apatah lg dlm bentuk digital, boleh diedit..tukar satu huruf pun dh jd makna lain, melainkan ko seorg hafazan/tahfiz boleh detect ayat telah diubah..kalu ada pun kitab yg ko ckp salah cetak tu, adakah yg dselia oleh jakim? Mgkin jgk oleh puak anti-islam yg hendak merosakkan martabat al-quran..bab cium al-quran dpt pahala tu adalah hak Allah s.w.t..cuma yg aku tahu setiap perkara baik akan diberi ganjaran pahala dan sebaliknya..rasanya kalau cium kerana sayang/cintakan kitab al-quran akan dpt pahala..tp x tau lah kalu bg anda pahala hanya dpt kalu solat, zakat, puasa je kot..

      Padam
    15. ini satu lagi org bodoh xpaham isu... apa masalah dgn syarikat yahudi tu? ko punya kilang percetakkan tu datg dari mana? org bincang isu yg lebih besar, ko duk pikir isu digital dgn kitab.. bangang...

      benang basah mana yg nk ditegakkan? tu la ko... org idup lebihkan agama barulah agama dipandng mulia.. ni duduk kat bawah tempurung, masuk isu kecik pun, xreti nk berfikir.. nk download software pun main hentam pastu pikir semua org otak kecik mcm ko... bila nk download, kita pastikan dulu quran tu dah semak ke blum.. disahkan oleh ulama antarabangsa.. malah kita buat doublecheck sendiri.. bc perlahan2.. jika jumpa ada kesilapan, beritahu developer.. bangang xbleh nak diajar..

      perkara baik tak sama dgn perkara yg nampak baik..budus.. ko sembahyang sejuta rakaat satu malam pun nampak baik, hakikatnya tidak.. kalau dah bodo, belajar.. bukan hurai agama ikut kepala sendiri..

      kebodohan yg lebih tserlah bila buat andaian pahala hanya solat, zakat dan puasa.. serius shit.. lemah giler cara berfikir..

      Padam
    16. org otak lemah mmg suka bergantung dgn org lain... bila mampu develop alquran digital, kita develop, minta ulama2 semak demi kebaikan sejagat.. bila xmampu, carilah org yg bleh tunjukkan pd kita di mana bleh dptkan alquran versi yg dipercayai... jangan hanya bgantung dgn applestore tu.. xpun google play... tu namanya mentaliti rendah... pastu bila download tahu nak free jer.. luangkanlah sikit duit tu demi kesahihan dlm beragama...

      Islam wujud bukan utk menjadi penakut kpd teknologi, malah menggunakan teknologi utk kembgkan islam... lain kali toksah naik kapal terbang, xpayah pakai internet, semua teknologi yg ada kaitan dengan org kafir, ada yahudi, ada illuminati, semua buang... duduk la mundur 5ribu tahun kebelakang

      Padam
    17. mamat ni butthurt gila babi mesti sebab dia la yg selalu pergi hulur hilir bawak ipad sampai masjid pun nak bawak. dia cakap suruh org think positive, jangan bersangka buruk pada org yg baca quran pakai ipad kat masjid, tapi hakikatnya dia sendiri bersangka buruk pada org lain kat ayat dia "ko sembahyang sejuta rakaat satu malam pun nampak baik, hakikatnya tidak". sama juga org lain juga boleh interpret ko baca quran pakai ipad kat masjid nampak baik, hakikatnya tidak nak menunjuk2.

      lepas tu boleh compare dgn kapal terbang, cerdik betul. kapal terbang tu adalah satu teknologi pengangkutan yang memang satu keperluan kalau nak pergi ke mana-mana tempat yg jauh, contohnya pergi haji. ipad adalah teknologi yang bukan satu keperluan pun dan hanya boleh dimiliki oleh org kaya dan org yg mampu. org2 miskin tak mampu pun pakai ipad, apa perasaan mereka kalau dia baca quran bercetak kat masjid, org sebelah dia baca quran pakai ipad, mesti ada sekelumit rasa kecil hati di hati mereka, siapa yg tahu? aku tak tau mcm mana ko buat comparison, kalan nak compare pun compare la apple to apple, contohnya ko dah terlalu kaya sampai bagi kat anak ko bawak ipad pergi sekolah kerajaan mintak dia study guna ipad di kala kanak2 lain semua belajar guna buku tulis dan nak beli kuih rm1 kat kantin pun berkira2.

      Padam
    18. inilah salah satu fitnah terbesar dalam bulan ramadhan.. menuduh org mmbawa ipad.. aku xhingin pun ipad tu... cuma aku butthurt bila org lihat Islam ni kena duduk bawah tempurung.. nk hurai islam kena guna otak sendiri... bukan refer org berilmu. pasal sembahyang sejuta rakaat tu contoh la ngok... ko ni pandai membaca ke x? ada aku tulis sembahyg sejuta rakaat sbb nk menunjuk2? series sss***... mcm bangang pulak rasanya bckp dgn org yg xreti mmbaca ni..

      amatlah bodo pemikiran bila menganggap teknologi henset bukan keperluan.. mmg la skrg ko xnampak lagi keperluan dia.. sbb ko masih duduk tercongok dlm tempurung.. bukak sikit minda tu... penat aku tulis... ko blum pernah masuk masjid terpengaruh ajaran sesat kat gombak, ko blum rasa betapa pentingnya teknologi masa tu.. series bangang... tolong hurai agama menurut agama, bukan menurut akal logik sendiri..

      Padam
    19. Ko ni jenis xbleh nk bhujah... Seolah2 bila ulama marah dan suruh jatuhkan pemimpin rejim yg zalim, ko sibuk kata oh ulama tu la yg dizalimi..patutlah butthurt sgt ngan rejim tu.. tu cara pemikiran ko kan.. walhal ko tahu ulama tu xde kaitan langsung dgn rejim tu... malah pernah dihargai lagi oleh rejim tsebut..

      org bckp atas atas melihat Islam itu indah, sesuai dlm semua keadaan.. mana yg buruk, itu perlu diperbetulkan...carikan jln penyelesaian.. bukan menfitnah org lain dgn bbagai pransangka...

      malah yg aku butthurt tu sbb ckp soal agama tidak rujuk agama..rujuk akal logik sendiri..

      Padam
    20. hahaha, anom yg sekor yg dari smlm duk nk menang dia@keyboard warrior dah butthurt..hujah org lain dia x baca betul trus spin je, nmpk sgt kebebalan dia..tp aku rasa dia pakar al-quran, sbb melalui baca je dah tahu ada silap..kalah org yg hafal quran..cayalah bro!( setakat al-fatihah pun blum tentu betul bacaan kite ikut tajwid yg betul, inikan pula 30 juzuk al-quran)

      Padam
    21. kalo ko jenis baca fatihah sekali sekala.. time solat je baca mmg la ko kata susah nak tangkap.. lain kali masa sekolah rendah suruh mak hantar belajar tajwid... belajar betul2... susun atur surah Fatihah surah pendek takkan ko xleh nak kesan ada kesilapan... ngok bebenor.. bukan aku suruh ko join jakim ke hape.. ko baca bila rasa pelik, xsama spt yg ko belajar, kat situ ko dah leh kesan.. bengong.. samada yg ko kesan tu salah cetakan tu atau ko sendiri yg salah, itu dh lain cerita.. ko ni pandai ke x nk kesan bahan bacaan? ko ni budak sangat ke sampai ayat mudah pun xleh nak bc elok2..

      Padam
    22. kalo ko nampak kebebalan org lain, terangkan satu2.. skrg terangkan tang mana bebalnya? aku sedia menerima nasihat selagi nasihat tu betul menurut alquran dan sunnah.. kalau x, sila jangan hurai agama ikut kepala sendiri.

      Padam
    23. anom yg rasa diri hebat dan nak menang tu mmg ada masalah. memang la ko tak tulis "ada aku tulis sembahyg sejuta rakaat sbb nk menunjuk2?", kan aku kata mungkin org lain boleh interpret mcm tu? sama je mcm ayat yg kau tulis "ko sembahyang sejuta rakaat satu malam pun nampak baik, hakikatnya tidak". ia satu wasangka dari diri kau. bila time ko kena tibai, ko cakap contoh, tapi bila tuan rumah, orang lain bagi contoh, kau cakap mereka ketinggalan, bodoh, bebal, mcm2.

      dan kau tulis "amatlah bodo pemikiran bila menganggap teknologi henset bukan keperluan". sape yg cakap henset bukat keperluan? henset tu memang la keperluan zaman sekarang nak bercakap, nak hantar sms. yg aku cakap IPAD, tahu tak IPAD! IPAD tu satu keperluan ke? boleh mati ke kalau tak pakai IPAD??? boleh dapat dosa ke tak pakai IPAD? IPAD tu tablet PC, tablet PC dengan henset boleh tahu beza ke tidak?

      Padam
    24. aku cakap bodoh itu atas kebodohan ko mengomen org tak tentu hala, tanpa lihat dari sudut isu utama perbincangan.. ipad ada keperluan spt yg aku terangkan kat atas tadi.. pandai baca.. sbb ko asyik duduk dekat masjid rumah ko yg xde masalah quran, ko mmg xnampak apa2... xkisah la ipad ke ape, kalau ipad je yg org tu mampu ada pd masa tu, ko ada masalah? sekurang2nya ada faedah dia gunakan utk jalan yg betul.. bukan utk surf benda xsenonoh.. selebihnya mcm yg aku tulis awal2, sama2 cari penyelesaian... bukan hanya tahu kondem jer..

      ni masalah bila ko xreti bc komen org.. aku ckp xsemestinya benda nmpk baik tu baik dr segi amalan la bahlol... bukn dr segi menunjuk2.. org xtau pun ko sembahyang sejuta rakaat satu malam.. tp tetap benda tu xbetul.. bukan masalah pandangan mata org ke ape.. tp amalan tu sendiri yg xbetul.. walaupun nampak baik..

      xde sape nak menang..utk ape nak menang..bukan dpt ape.. aku nk ko tu bila hurai agama ikut cara yg betul..bukan ikut akal saje..

      Padam
    25. kamon guys.... i want moreeee..>grab popcorn<

      Padam
    26. Batu api dibulan ramadhan.

      Padam
    27. sebenarnya siapa yg mengomen tak tentu hala? apa definisi tak tentu hala yg ko maksudkan? apa maksud ko hurai agama ikut cara betul bukan ikut akal? huraian kau yang begitu nak menegakkan tidak mengapa baca ipad kat masjid tu ikut cara yang betul sangatkah, bukan ikut akal juga? dan biasalah bila pandangan ko org tak terima mulalah kata org lain bodoh bebal semua tu bagus sangatkah ikut agama sangatkah?

      Padam
    28. kau yg xtentu hala.. sila baca balik komen2 ko yg lepas.. lain org cerita lain yg di balas.. orang suruh faham lain ko faham lain.. yang paling baru pasal sembahyang sejuta rakaat satu malam.. org cerita lain, ko pusing kot lain. soal nk ikut akal, memang boleh tp kalo ikut akal semata2 tanpa rujuk ilmuan itu sombong namanya... akal cetek xperlu tunjuk bagus. ko nyatakan hukum mana datangnya baca quran guna ipad jatuh kpd haram bilamana masih ada quran bercetak di sisi? apa masalahnya kalo ko tak terima aku, aku xdehal, tp selagi ko sombong nk tegakkan hukum guna akal ko semata2 selagi tu aku cakap benda tu salah.. lain lah kalo salah setelah ko rujuk beberapa pakar itu xde masalah.. ni apa2 tak rujuk, terus bagi hukum ikut akal.. belajarlah menerima ilmu bukan buat2 pandai..

      Padam
    29. aku rasa kau ada masalah. tak habis2 nak kondem orang belajar terima ilmu bukan buat pandailah apa lah... kau seorang sahaja yg betul yang sekolah yg pandai agama org lain jahil bodoh bebal? cuba kau baca balik2 komen aku kat atas tu tang mana yang aku cakap haram baca quran guna ipad? aku cakap tak sesuai bawa dan baca ipad kat masjid kerana kemungkinan boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada org lain, itu memang dah sikap manusia yg kita tak boleh nak sangkal. cuba ckp adakah kenyataan aku ni salah, adakah kau masih nak nafikan kenyataan aku tu? kau boleh baca ke niat semua org, tahu baca perasaan orang lain? kau jgn letakkan diri kau sebagai org yg bawa ipad mmg kau takkan dapat rasa perasaan org lain, tapi kau letak diri kau sebagai jemaah lain yg dtg pergi masjid lepas tu org kat sebelah dia bawak ipad, masa nak solat dia letak kat bawah, masa rukuk tu takkan tak tedetik sikit di hati kau apa2 bila tgk ipad org sebelah, mesti mcm2 akan terdetik di hati kau. bukan tak boleh baca quran kat ipad tapi kalau nak baca di rumah atau pejabat tu lain cerita pakai la ipad ke komputer sekalipun. kalau nak buat apa2 tu ikutlah kesesuaian dan fikirkan juga pasal org lain, jgn asyik nak fikir pasal diri sendiri sahaja, jgn jadi selfish, pentingkan diri.

      Padam
    30. aku langsung tak cakap aku sorang je betul.. kalau ye, sila buktikan.. aku tak pernah bawak ipad tapi banyak kali jumpa org bawak ipad.. apa masalahnya.. selagi tak menganggu, xde masalah. sekiranya menganggu, itu barulah isu. setakat dia nak baca quran ke ape, itu hak dia. sesuai atau tidak itu bgantung kpd situasi... nak ckp org tu nk menunjuk2, itu persepsi masing2... ubah persepsi, think positif... kalau xbleh nk ubah jugak, cari penyelesaian tbaik... bukan semua org bawak ipad tu sengaja nak bawak.. ada musafir, ada yg mmg urgent nk pakai bwk meeting lepas sembahyang.. byk sbb.. xkan nak ulang balik..

      bekenaan dgn org letak ipad buatkan ko susah (kononnya) nak sujud, itu awal2 lagi aku dah bagi pandangan, sila baca balik.. so, xpyh nak hujah benda yg sama ulang2.. cukup buang masa.. yg aku duk cerita pasal boleh x baca guna ipad or tak.. kalo ko sendiri kata boleh, apa masalah ko sebenarnya? sbb nk ikut kesesuaian? dah beberapa kali aku tulis.. aku ckp mmg le kena ikut kesesuai.. kalau ko dudk kat masjid kwsan rumah ko yg xde keperluan nk bawak ipad, buat apa nak bawak.. aku cerita pasal keperluan bila ko duduk kat masjid yg xde kemudahan spt itu.. sila baca balik apa yg aku tulis.. aku rasa ko ni jenis xmembaca lepas tu nak komen lebih2..

      dan bila masa aku cakap aku boleh baca niat orang? skrg ni sape yg baca niat sape? ko jugak ckp entah2 nak menunjuk.. yg aku duk tulis penat2 tu suruh bsangka baik.. mana yg rasa tak kena tu, perbetulkan.. bukan mengomen je tahu..

      Padam
    31. ya udah kwn2 ku, jgn bgaduh lg..bab kata noob dulu, NEXT ENTRY PLZZ! Kalu org normal bgaduh dgn org gila, so org lain akan ckp org normal tu pun gila..so, just pedulikan org gile tu..x pyh layan hujah n spin dia sbb tahu dia mmg gile!!! Adios..salam ramadhan

      Padam
  5. bahagianya aku pasal hp aku cap ayam je cuma sakitnya mata aku pasal aku belum ada itu semua

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..sme la ngn aku,hp murah je.cukup leh msg dan call.aku lau lepak ngn member2,spe yang dok sibuk main hp mse tengah lepak,kitorang blah je,tinggal dia sorang2.hahahah.

      Padam
    2. xpenah aku jumpa henset cap ayam.. ada ke? cap nokia samsung yg murah2 tu ada la..

      Padam
  6. true story bro
    hg tengok la musim raya nanti
    lepas semayang raya masing2 salam mintak ampun maaf zahir batin
    pastu duduk lepak main hepon + tablet sorang2 sambil telan kuih raya

    BalasPadam
    Balasan
    1. sngt setuju.raya dah tak mcm dulu2.dulu sronok berbual,gelak2 ngn saudara..yela,kan kadang2 nak jumpe sesetengah saudara tu setahun sekali je.skrang ni,masing2 sibuk main gadget tu..dok wish slamat ari rya kat kwn2,chat,tnye kwn2 rya diorang cmner..yang saudara sendiri tak lak diorang nak layan.kita nak g borak pun nnt nmpk mcm menganggu pulak.

      Padam
    2. mengarut la taufik... time raya busy giler.. nk tenyeh henset mana sempat.. melayan org je kejenyer... best ape sembang2 life dr tenyeh henset..

      Padam
  7. Pasal wayang tu memang aku setuju sangat-sangat. Menyakitkan hati betul, macam la lepas habis wayang tak boleh check mesej.

    Nak kongsi pengalaman sikit nih. Masa aku tengok Ice Age 4 hari tuh, ada la mamat kat depan kitorang ni yang check mesej, pas boleh pulak tak silent iPhone dia, pas borak kuat-kuat. Kitorang cuma boleh jeling dan batuk berdehem jelah, itu pun kalau dia nampak kitorang jeling. Tiba-tiba, ada popcorn melayang dari belakang kitoran TEPAT kena kat kepala mamat tu. Kitorang tak boleh tahan gelak, terus gelak on the spot. Last-last, kitorang jugak yang kena warning dengan brader yang jaga kat situ, siap kena suluh lagi.

    Kitorang tercari-cari gak sapa yang baling tadi, tapi tak jumpa. Masa nak keluar dari wayang tu, mamat iPhone tadi jeling kitorang bukan main tajam. Jeling sebab kitorang gelak kat dia atau pun dia ingat kitorang yang baling.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tulis pendek tp cerita panjang

      Padam
  8. aku paling tak gemar point5. macam orang bodoh je dalam wayang pun main handphone.

    BalasPadam
  9. hahahahhaha pakcik tu pon ade!

    kwn aku suke main hp dlm panggung. rasa nak bg penampar je

    BalasPadam
  10. Betul Betul BEtul...kalau dulu lepak dengan kawan bercerita dengan bising.. sekarang kalau berjumpa cerita kejap2 pastu sunyi,,,pastu msg kat mber sebelah je mengumpat...Lol....

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah tau member mcm tu, lain kali xpayah jumpa.. kalau nk jumpa jugk, jumpa kat chatroom online.. kalau dia rasa xbest, nak jumpa secara live, buat syarat.. jgn bawk henset atau peralatan yg boleh menganggu komunikasi kita nnt..tinggalkan sebentar dikediaman anda..

      Padam
    2. selalunya org bawak henset jumpa mmber sbb nak tunjuk laman web blue yg baru... komunikasi ada... mulut bercakap, ehem2 kat bawah tu dh tersentuh emosinya..

      Padam
  11. sangat setuju dengan entri ni..takde value dah dalam family, friensdhip semua semua lah..
    saya takde gajet2 tu semua..

    BalasPadam
  12. Memang setuju sangat dengan statement nie. Ada ke patut tengah lepak-lepak boleh pulak dia gelak-gelak. Ingatkan gelak sebab cerita kita lwak, rupa-rupa sebab tengah BBM. Apa ke jadah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko pun buat camtu.. aku tensen gak time jumpa ko dulu... tgelak2 sorang.. aku ingat lawak aku yg ko gelak

      Padam
  13. huhu,bila la aku mampu bli gadget-gadget mahal seperti tu semua.sedihnya,tak merasa pun lagi.bb belum,iphone pun belum,ipad dan galaxy tab apatah lagi.

    BalasPadam
  14. 1 ari tu de karnival kt unibersiti..tgh panas2 n sesak..de geng budak pompan ni..ala2 bajet cun..dorg boleh posing2 ambik gambar guna ipad..buat muka itik, kembugkn mulot..eii nympah lak ak..

    BalasPadam
  15. Huh hah hah huh.raye nanti x meriah lg cam dulu2.org dulu duk ramai2 sembang beramah mesra.raye nanti tuan umah lyn ipad,tetamu lyn hp cangih.

    BalasPadam
  16. annoying gadget..i wanna share it + your link :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak share jugak..fb ye

      Padam
  17. anon macam mangkok

    BalasPadam
  18. mmg tak suka golongan camni. nak ikut makan sama2, tapi bila orang borak2 dia asyik 'borak' dgn org lain kat hp. tggu makanan sampai, main henpon. abis makan letak je sudu garpu, capai henpon. tggu turn nak bayar kat kaunter, belek henpon lagik. tgh berjalan nk pi kat keta, nk lintas jalan pun mata&tgn kat henpon. mcm xde masa lain nak berhenpon. dasar hamba gajet, tak reti pilih masa sesuai. kalau nak idup dalam dunia sendiri tu tak kisah tp jgn sibuk join org, pi la makan sorg2. serius meluattt.....

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...