Iklan Leaderboard

Jumaat, 6 Julai 2012

136 Apabila kerani ada degree

Bila SPA membenarkan membenarkan pemegang Ijazah Sarjana Muda memohon jawatan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di sektor awam, ia membawa 1001 kebaikan dan keburukan. Antara kebaikannya mungkin lambakan2 graduan degree yang masih belum dapat kerja tu peluang untuk mereka masuk ke gomen lebih cerah sebab boleh memohon macam2 jawatan sama ada pegawai, PTD ataupun jawatan yang tidak memerlukan pun sijil degree mereka seperti pembantu tadbir, office boy, driver dan sebagainya.

Tapi antara keburukannya adalah mereka mungkin akan menutup peluang orang2 yang hanya berkelulusan SPM yang mana jawatan yang mereka boleh pohon dalam gomen terhad dan juga mungkin bila orang yang ada degree ini membuat kerja2 bagi jawatan yang berkelulusan SPM, perkara2 seperti di bawah boleh berlaku.

 



 Sumber Malaysiakini.

Setuju atau tidak? Atau mungkin anda rasakan ada kelebihan atau keburukan yang lain boleh tulis je kat bawah.


tags: pemegang ijazah sarjana muda degree boleh mohon jawatan spm sijil pelajaran malaysia penjawat perkhidmatan awam kerja gomen spa suruhanjaya perkhidmatan awam perkenal 2 dasar baru tingkat peluang pilih 15 jawatan borang permohonan pekerjaan online spa8i kebaikan keburukan kartun komik 

136 ulasan:

  1. dah berlaku pun kerani ada degree kat tempat aku.memang x hormat pegawai sbb pegawai tu pun ada degree.

    BalasPadam
    Balasan
    1. nanti bila kerani tu jadi pegawai, org bwh plak tak hormat dia..ehehe

      Padam
    2. aku ni pembantu tadbir n17..alemak ..aku ada sijil kemahiran pertukangkan..apasal gaji aku tak besar..tak adillah...aku ada kemahiran...

      Padam
  2. Pegawai kena la ada master pulak. ah.. meluat aku citer pasal kejaan, bukan aku dapat pun keje kejaan dah mintak byk kali

    BalasPadam
  3. sebab tu berlagak. tapi tak sedar diri.

    BalasPadam
  4. Korg yg dh ada keje tu bsyukurlh. jgn nk sekat rezeki org lain. jgn suke2 je wat citer mcm tu. manatau yg mintk tu org baik ke, tau hormat org...

    BalasPadam
  5. bukan masalah sama2 ada degree atau tak
    ini isu professionalism
    kejadian ini menutup peluang org SPM yg lebih perlukan kerjaya
    bule jatuh zalim kalau dipikir sedalam-dalamnya

    untuk mengelakkan lambakan degree holder gomen kena la proactive
    ini macam lepas tangan saja, bukan mengobati tapi sekadar letak plaster kat luka yg bernanah

    Ada kaitan dengan PRU kot?
    Apa kata anda? Sambung ulang dan teruskan keh3

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila baca balik komen aku sendiri
      aku pon keliru
      tulis time sendu-sendu mengantuk sori ya

      Padam
    2. ko memang jenis keliru punya olang..
      aku bc xkeliru pun

      Padam
    3. Spm mcm aku ni hanya angan2

      Padam
  6. perangai macam tu mungkin boleh berlaku,tapi yang plg penting siapa2 yang pegang jawatan tu kenalah ikut job description yang dah ditetapkan,bukan ikut kepala hotak masing2..amanah:)

    integriti itu perlu-iklan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikut job description bukanlah isu sangat sebab pastinya dia akan ikut kalau nak kekal lama.. tetapi isu hormat dan respek yang perlu diketengahkan.

      Ikut job description tapi tak reti hormat org yg sepatutnya, jadi payah lah..

      orang yang jadi bos pulak, jangan ambil kesempatan membuli sebab anda membuka ruang yang ruang untuk mereka-mereka ini tidak menghormati anda

      kawan anda

      Padam
  7. Menyelesaikan masalah pengangguran untuk jangkamasa pendek, banyak keburukannya. Selain seperti yang dinyatakan oleh Price of Noob, ia juga membuatkan pekerja tidak serius dalam menjalankan tugas. Maklumlah siapa yang nak duduk jawatan tu sampai bertahun-tahun dengan gaji SPM tetapi mempunyai ijazah.

    Konflik seperti yang diilustrasikan oleh Prince of Noob tu besar kemungkinan untuk berlaku memang ada, malah lebih buruk dari itu.

    Si kerani boleh kondem bos secara berlebihan memandangkan dia juga rasa dia setaraf cara berfikir dengan bos. Kata mengata dibelakang, menghasut orang lain, hilang rasa hormat, akan memburukkan lagi keadaan.

    Itu tak sentuh lagi macam mana nak hadapi kerani senior yang hanya ada SPM sahaja. Konflik akan berterusan.

    Kita tak memandang isu ini dari sudut seorang individu, tetapi secara beramai-ramai. Kalau hanya seorang yang memohon, bolehlah kita didik dan asuh supaya konflik itu dapat dikawal.

    Lagipun zaman sekarang, ijazah dah semakin susah nak dapatkan pekerjaan. Nak jadi tutor kat Univ pun paling minimum kena ada master. Segulung ijazah tidak menjanjikan anda mudah terjun ke bidang profesional.

    CUEPACS pun tak bersetuju, katanya tidak realistik.

    Tak perlu kita sentuh bab yang positif dalam isu sebab rasanya semua dah maklum.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa xsebut yg positif? apanye yg dh maklum tu? nmpk sgt dengkinya pd kami yg kerani ada ijazah ni.

      Padam
    2. Dah maklum tu maksudnya semua orang dah tahu kat bahagian positifnya. Kerajaan yang menggalakkan benda ni pun dah tentu-tentu akan cerita betapa positifnya perkara ni.

      Jadi, buat apa nak cerita yang positif. Kita perlu lihat dari sudut yang kerajaan tak lihat. Itu namanya percambahan pemikiran. Kalau tak, jadi lembulah la ko selama-lamanya, ikut sahaja apa yang diperintahkan.

      Lainlah kalau kerajaan prihatin. Selain menyelesaikan masalah pengangguran, selesaikan juga masalah konflik dalaman. Sebab konflik dalamanlah kerajaan boleh dipandang hina di mata masyarakat.

      Perintah baik kita ikut, tapi kalau ada nampak lompong, kita tegur.

      kawan anda

      Padam
    3. DahLia,

      kenapa tak tolong highlight yang positif?
      tolong la sat..kami ni bangang...

      Padam
  8. korang ni apalaaa.. krjn wt mende baik pn xsetuju

    korg igt sng ke nk dpt keje...

    BalasPadam
    Balasan
    1. orang yang ada degree: ya kami setuju kerana kami yg menganggur lebih senang nak masuk gomen
      orang yang ada spm: tidak kami tak setuju, dah la kena bersaing dgn org spm, sekarang kena bersaing lagi dgn org yg ada degree

      yang pastinya setiap tindakan kerajaan tu ada pro & cons, tak semestinya apa yg kerajaan itu baik2 belaka dan tiada kelemahan, kita patut lihat secara lebih menyeluruh.

      Padam
  9. kurang ajar bukan kurang diajar :D ingat diri lebih bagus sangat dari orang lain... itulah jadinya :D

    BalasPadam
  10. MQ tak setuju if orang yg Ada degree boleh memohon jawatan spm ni.. Rasanya mesti Akan berlaku perkara2 yg sedemikian..

    BalasPadam
  11. yg ada spm takkan nak pegang sijil tu sampai bile2.takkan nak belajar sampai spm je...majukan diri lagi...kerani skang ni pun bukan sekadar menaip surat je...kerani sekarang lebih banyak berkomunikasi..frontliner pada jabatan masing2..ilmu itu perlu...yg kite nak ilmu bukan sekadar sijil sahaja..

    BalasPadam
  12. kenape?.. hina sangat ke jadi kerani sampai korg nk kutuk2? jd kerani bleh blaja mjadi pnyabar dgn karenah bos, x mcm spesis pegawai yg tau nk blame org je... ape yg korg blaja dekat u?..sia2 je korg blaja kat u..u la sgt ko punya u…tp last2 kuar jd pegawai sampah... perangai ape mcm tu... ni la contoh pegawai yg akan mencemar nama kerajaan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kerani banyak ular...pegawai fotostat sendiri..binding sendiri..apa cer? nak bagi markah rendah...aku bukan unit pentadbiran...

      Padam
    2. eleh..ingt kerani ni keje dia potostat je la ye..senget punye otak.kalo ko dh bleh bangun sendiri pegi ke tmpt kerani semata2 nk suruh potostat,teruskan je la bjalan pegi ke mesin potostat tu.bukan mati pun pegi situ.pegawai mengular lagi xingt.siap kaco kerani2 ngorat2 cam bagus..nyampah..

      Padam
    3. pegawai kena respek kerani..kerani pun kena respek pegawai..2-2 jangan ngular..buat kerja masing-masing dengan amanah..berkat rezeki..

      kalau pok pek pok pek je mcm komen2 ni apa pun tak bole..

      Padam
    4. takat tuh ja la kerani gomen..baru kena sikit..at least kena maki pon gaji masuk on time..raya dapat bonus..kerja tadak teruk mana pon..

      mai masuk swasta ni tengok..lagi banyak bos palat-palat..benda semua tight dateline..try la tgk..

      Padam
    5. Pehal nak sound-sound...xkn nk citer semua apa yg kitorg kene.. org yg jadi pegawai ni mmg dengki sgt.. baru kena skit org xhormat, terus nk kutuk2.. lagipun bkn semua kitorg xhormat kat pegawai.. kitorg xhrmt pegawai yg cam bagus jer..

      sy memg dr swasta laa... masuk kerajaan pn sbb dpt offer.. keje swasta mmg teruk tp xde la org atasn pndg rendah pd kami sangt.. kira ada hormat lagi la.. nk banding org kerajaan.. suka kasta2.. cam bagus jer.. meluat lah..

      Padam
    6. so dahlia awak ni kerani gomen... adakah awak kerani gomen yang ada degree? ataupun spm sahaja? sebelum ni kerja swasta... adakah masa kat swasta juga kerja kerani?

      kalau awak ni kerani bukan degree, rasanya tak perlu nak bising dan kecoh sangat, entry ni tak sentuh pun pasal kerani spm, ia hanya sentuh pasal kerani degree, melainkan awak terasa sbb awak kerani degree...

      Padam
  13. aku penderhaka6 Julai 2012 9:44 PG

    apa kes.. berdemo la. buat ape nak biarkan kerajaan suka-suka bagi korg keje yg xsepatutnya. mari kita turun ke jalanan. bawak sekali perempuan india tu turun. kalau laki tua xsedar diri si Samad Said tu nk turun pun bagus jugak. xsdr kerajaan dh bagi dia mcm2 nak belagak. dh bg pangkat dato, dah ade keje bagus lagi mau lupa diri.

    BalasPadam
  14. kalau korang perhatikan, muka kartun pegawai lelaki dgn kerani perempuan tu, gambarnya sama, cuma mulut je berubah.. hahaha.. kelakarlah.. dah macam mari mencari benda yg tersembunyilah pulak

    BalasPadam
  15. dulu mintak lebel degree die kata "u takde pengalaman.." camno tuh...?

    BalasPadam
  16. korg ni apa susah2 sgt nak pikir. org dari IPTA kita bagi dia jadi pegawai, org dr IPTS bg jadi kerani sampah. penat je kalau nak ukur dgn keputusan sbb keputusan kat IPTS dah confirmlah bagus2 sbb sana berbayar. masa intebiu, semua org bleh blakon mcm bkebolehan.

    BalasPadam
  17. Aku ada 8 orang kerani. 2 ada degree, 2 ada diploma & 4 spm. Kalau ikut daya pick up dan inovasi kerja, yg ada degree & diploma ni memang power la. Tapi yg spm tu pun ada kelebihan masing2. Cuma slow sikit & kena tunjuk ajar lebih sikit.
    Apapun, kalau takmau staf sokongan ni outsmart bos, bos2 kena la mencerdikkan diri dan menghormati org bawah dia dulu. Bila bijak dan sopan, anda akan disegani oleh teman dan lawan!

    BalasPadam
  18. kalau bayar sama nilai degree,aku pun nak kerja kerani jugak ah

    BalasPadam
  19. Mentaliti Melayu,habis belajar mesti mau kerja dengan gomen.

    Masyarakat kita sudah dididik kerja dengan gomen..rezeki terjamin,senang minta anak dara orang,orang pandang tinggi kalau dapat kerja gomen..ini yang menyebabkan Lambakkan permohonan pekerjaan dalam sektor kerajaan.

    Tidak dinafikan berlaku diskriminasi terhadap bangsa Melayu jika Memohon pekerjaan di sektor swasta menyebabkan minat bangsa Melayu terhadap sektor swasta sangat kurang dan menyebabkan hampir majoriti bangsa Melayu hanya menumpukan peluang pekerjaan di sektor kerajaan sahaja..Tetapi persoalannya sampai bila "tradisi" seperti ini mahu berlaku?

    Seharusnya bagi Umat Melayu yang mempunyai pelbagai sijil akedemik yang hebat2 itu tidak seharusnya berfikiran sempit..Apa gunanya mengaji pandai2 tapi tak reti nak gunakannya?Mentaliti "kerja gomen kehidupan aku terjamin" harus dihapus! Umat Melayu yang mempunyai sijil yang berkarung2 tu harus berani menerima cabaran dan TERJAH SEKTOR SWASTA walaupun terjadi diskriminasi perkauman di sektor tersebut!!!!!Apa gunannya jadi manusia kalau berani play safe je!!

    Kalau setakat belajar sampai botak kepala semata2 hanya mahu kerja gomen sampai kerja kerani pun sanggup rembat supaya title "aku keje gomen" tu ada tersemat di baju? Apa punya pemikiran daa?

    Sorry memang agak OFF TOPIC tapi mentaliti seperti ini adalah sesuatu yang sangat tidak sihat..Kalau aku ada degree dan Mahir pulak English..Fuhh! berlambak peluang kerja di depan mata! Malangnya aku hanya ada SPM..tu pun Failed(serius)..Tak faham aku kenapa boleh ada mahasiswa yang boleh tak ada kerja? BODOH.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak masuk gomen senang ja..
      pergi masuk U amek mana2 kos yang senang, then score pointer tinggi2..

      nak masuk gomen : pointer tinggi ialah prioriti
      nak masuk swasta : experience banyak ialah prioriti

      pilih la..nak jadi PTD tak payah degree kos yang pecah pala..kalau tak, xda la PTD degree zoologi kerja kat department akaun..waddehel?

      Padam
    2. Bro OrangAkaun..macamtulah standard gomen job hunter,masuk kerja gomen tidak sesuai dengan kelayakkan yang telah diatur "orang dalam"..pasang "KRONI" bro.

      Mentality Melayu kena berubah bro,jangan bila masuk dunia pekerjaan..kita asik target gomen je..so akan jadi "UNBALANCE" dalam dunia pekerjaan.

      Apa salahnya menjadi supervisor "cleaning" di tesco kalau tak dapat Job sebagai setiusaha di jabatan perdana menteri? All about mentality..bila nak berubah?

      Padam
    3. sekarang ni ko tuduh kerajaan buat keje jahat.. orang dalam, kroni la bagai.. ko kena buktikan dulu.. bila kerajaan umum nak bagi peluang pekerjaan, ko hina budak ijazah, lepas tu ko tuduh kerajaan ada rancangan jahat..

      ko ni betul2 tak boleh nak bfikir dgn waras.. jangan jadikan pembelajaran ko dgn Nepal tu sbg panduan nk ajar org lain.. siapa yg asyik target gomen jer? budak ijazah? ko buktikan... kitorang ni xpenah rasa keje gomen tu satu yg perlu dikejar sehingga lupa pada peluang di swasta..

      kitorng keje swasta dlm masa yg sama xkutuk org yg keje kerajaan.. kita saling kuat menguat, bukan saling kutuk mengutuk...

      Padam
    4. kalau kerajaan sekarang ni jahat sangat, semua benda nak rasuah dan kroni, apakata pru akan datang, kita pakat2 toksah pangkah diorang... kita bagi peluang kepada mereka yg lebih telus buat kerja dan jujur...

      kita tahu masing2 ada rezeki masing2... yg dh bjaya tu tak perlu la belagak... yg belum bjaya tu, berusahalah ikut cara kamu sendiri.. yg penting gaji tu halal... nk bagi anak bini makan jugak kan...

      ingat.. next pru kita pangkah selain BN.. hapuskan kroni..

      Padam
    5. sokong~ ada kawan saya masuk U pon guna "orang dalam"~ mereka yang memilih untuk kerja gomen ni biasanya mereka yang tak tahu bahawa dunia sebenar ni ada turun naik, ada jatuh bangun, ada bankrupt ada kaya raya~ mereka hanya hidup dalam ilusi "kestabilan" yang kononnya dijanjikan apabila kerja kerajaan~ bila harga barang meningkat, mereka juga yang melenting~ rasa2nya, yg benar2 educated tak pilih jalan 'stabil' ni kot~

      apepon, aku mmg tak boleh masuk kerja dengan kerajaan~ sebab mentaliti aku jauh berbeza dengan orang2 gomen~ klu jumpa mmg selalu gaduh mulut~ hahaha~ biasa lah, manusia ada perbezaan pendapat, kalah 'debat' nasib, menang aku bangga~ hahahaha~ aku tak perlukan ijazah untuk terus maju dalam swasta~ pengalaman, pengetahuan & hubungan baik(support)~ ini tiga cukup untuk terus maju ke hadapan~ yang kerja dengan swasta mesti tau, bahasa cina amatlah penting untuk dipelajari dan bakal menaikkan pendapatan anda berganda-ganda~ malah, diskriminasi juga akan hilang sekiranya korang menguasai bahasa mereka~ serius, cina onwer company2 besar tu bukan bijak mana pun, tapi pasal SUPPORT, yang bodoh akan dibimbing oleh yang lebih bijak, yang lebih bijak pula akan pastikan bangsa mereka sentiasa berjaya & kaya raya~ kalaulah melayu ada support yang sama.......

      Padam
    6. Bro kurosagi,aku nak "LIKE" komen ko,tapi tak ada "LIKE"..bernas,berbisa dan padat.

      Kalaulah semua Melayu berfikiran macam kau..Singapore tenggelam macam tu je dalam arus ekonomi Malaysia.tapi mentaliti melayu payah nak berubah..dungu macam pak pandir..pak pandir pun bijak lagi dari jenis melayu dungu :P

      Padam
    7. Itulah sikap zack.. siap kutuk melayu lebih bodoh dari pak pandir.. ko xpyh nak babitkan kurosagi tu... sbb cara dia ckp ada hormat org.. org masih leh terima pendapat dia walaupun byk pendapat dia terkeluar dr realiti... mungkin dia kenal org kerajaan disekeliling dia jer... rileks la.. pejalanan masih jauh..

      tp ko duk kutuk org sana-sini.. siapa kata singapore akan tenggelam hanya kerana melayu jadi mcm ko.. jgn nak perasan la... banyak penyebab lain yg mmbuatkan singapore ada spt singapore yg ada sekarang ni...

      ni sembang semasa geng sendiri sambil jaga nepal, pastu tunjuk pandai singapore akan jatuh sbb melayu ada mentaliti mcm ko.. keje pun bawah company org.. ada hati nk jatuhkan singapore.. cit.. poooraah..

      pastu hina org kata lagi bodo dr pak pandir.. ko sendiri pak pandir pun ko tak kenal.. nepal ye la kot ko kenal..

      Padam
    8. Aku tak nak response dgn orang STRESS,kang nangis pulak kat dalam toilet sorang2 "budak" tu pas baca blog ni waikikikikik xD

      Padam
    9. itulah zack bila dah kehabisan modal.. dah puas kutuk org.. pastu xnak respon.. xde mananya org nak nangis disebabkan wujudnya watak bodoh mcm ko tu... perasan lebih pulak budak sekor ni..

      Padam
    10. Kau dah terlampau emosional,kesian plak haku xD kikikikikik ^___^

      Lagipun aku malas nak buat kecoh kang blog ni tak pasal2 Meletup plak kih3 xD

      Padam
    11. tu namanya poyo perasan bagus.. xpenah blog meletup disbbkan ko... hahaha.. ko patut kesiankan diri ko sendiri...

      keje xde la bagus mana tp perasan bagus.. pastu nk kutuk2 melayu.. org lain bbeza pendpt tp xde la tlebih perasan.

      Padam
  20. Terus terang aku cakap,aku kerja dengan syarikat SECURITY je..Mula2 masuk kerja jadi Pak guard jaga Bank,Aku mengaji tak pandai Result SPM FAILED!

    Aku buat Muka tebal bhai kerja jadi Pak guard,Muda lagi habis SPM terus masuk kerja jadi Guard..orang cakap jadi Guard tak ada masa depan..Aku terima je dgn hati tak pasrah..Malu beb!! semua orang mengaji sampai menara gading!aku tercunguk je depan mesin ATM..serius beb keje guard ni orang tak pandang kita dan pandang rendah kita.

    Tapi aku teguh..aku kerja dengan pulun dan Rajin sekali..Lama2 company mula pandang tinggi..aku dioffer jadi penyelia..jaga budak2 Nepal..Dari gaji RM600 sebulan sampai 3K..Alhamdulilah..Tak perlu ada degree tak perlu kerja gomen..Tetap terjamin Rezeki aku..

    So korang yang ada sijil bertimbun2 tapi boleh tak ada kerja dan tapi duk asyik "AIM" nak kerja gomen je..Bek terjun bangunan je tak payah hidup..Malu beb kat budak SPM failed macam aku ni tapi korang tak mampu nak menghadapi persaingan dalam Alam perkerjaan! PERGH! Mana Maruah korang yang ada sijil bertimbun tapi sanggup rembat kerja sebagai KERANI gomen? Malu beb! Ada berlonggok lagi woi peluang kerja yang setaraf dengan sijil korang tu! Mulalah dari bawah dulu kalau tak dapat "on top" lagi!

    BERANI LAH MENGHADAPI CABARAN KALAU NAK HIDUP! ^_^ hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku sokong...JANGAN REMBAT KEJE BUDAK SPM...hahaha

      Padam
    2. Thanks cik nazha for your compliments ^_^

      and cik cahaya azlin..secara dasanya intipati komen saya tu..budak2 yang ada ijazah,degree,master and bla,bla,bla.. memang tidak seharusnya merembat pekerjaan yang dikhususkan untuk budak2 SPM..bagi saya langkah kerajaan yang membenarkan budak Non-SPM memohon kerja gred SPM adalah langkah terdesak kerajaan bagi mengambarkan mereka sebagai "HERO" kepada pengangur2 DUNGU yang bertaraf Mahasiswa.

      Padam
    3. zack, ko ni mengarut banyak la. soal ko nak jadi jaga ke ape, tu cara ko berpikir. apa ko ingat bila ko bermula dgn jaga, ko dah jadi seorg yg hebat? kurang2 keje jaga duduk tcongok dgn bank, dpn kedai mas, cukup masa balik..

      org lain ada lagi susah pd ko, rileks je.. keje angkat sampah, bkebun, jadi peniaga, kena katok dgn gangster.. byk lagi keje yg lagi bagus.. lagi mcabar utk cr rezeki.. xde kecoh..

      org bincg psl situasi kerani, bkn psl dpt keje jaga.. igt syarikat sekuriti nak amik ke pompuan jd jaga duduk tcongok dpn bank.. otak ada ka?

      ko igt org pikir sgt la dgn ko punya intipati tu.. ada hati nk hina mahasiswa tu dungu..

      Padam
    4. Alahai,aku dah taip penuh dah kot tentang Pro dan kontra dia? sampai bila dol dengan mentaliti "NAK KERJA DENGAN GOMEN JE"?

      Banyak lagi kot kerja lain selain kerja gomen?yang kau melalut kenapa?aku dah bagi contoh tentang diri aku sendiri,SPM failed kerja jadi pak guard je tetap juga terjamin rezeki aku..Apatah lagi korang yang sijil berguni2?

      Tak hendak seribu dalih kalau hendak seribu daya..Kenapa aku cakap korang Mahasiswa dungu?sebab korang memilih kerja dan takut menghadapi persaingan dalam dunia pekerjaan.

      Kenapa kau ingat syarikat security kerja dia jaga bank jaga sekolah je?kenapa kau dungu?kau ingat syarikat security jalankan operasi bawah khemah?woi syarikat security pun pakai manager,pegawai pentabiran..bla..bla..bla...korang je memilih kerja..Target nak keje gomen je pekejadahnya?

      Padam
    5. zack yg nk tunjuk cerdik... ko ni dah bangang ke ape? sape yg target nk keje kerajaan? kalau dia target nk keje kerajaan dia jatuh hina ke kalau nk bandingkan dgn ko?

      masalah ni kerajaan yg offer sbb nk atasi masalah pengangguran.. bangang ke ape.. bukan sbb budak ijazah nak keje kerajaan, tp sbb kerajaan offer..

      skrg ni siapa yg takut hadapi saingan? berapa ramai yg nganggur? brape banyak quota yg kerajaan bagi? ko ingt semua org ke nk amik gomen tu?

      xpyh cerita rezeki.. semua org tahu rezeki ni ada kat mana2.. ini jalan keluar bg org yg xkisah keje kerani dulu sblm cari peluang yg lebih baik..

      ko nak rendahkan org yg target keje kerajaan ni pehal pulak? budus sebudus budusnya la si zack ni..

      Padam
    6. zack, yg ko target keje security tu kenapa? mentaliti ko rendah la. masuk security nk jadi manager... harghh ketuih.. mula dgn 600.. abis ko ingt keje jd kerani kerajaan bmula dgn berapa?

      Padam
    7. aik, kat sini pun zack nk komen jugak ke.. zack ni tak sudah2.. biarlah org tu ada sijil bguni2.. tp ko tahu ke sijil dia berguni2? ko penah tengok.. jangan menuduh zack.. org sijil byk ni senang dpt keje.. xsmp seguni, setakat ada 20 sijil sokongan pun dh mudh cr keje skrg ni..

      tp yg susah dpt keje ni, sijil dia takat 2 keping je, sijil SPM yg lulus cemerlang xmcm zack yg fail, dan sijil ijazah pointer rendah..

      ko ni byk tpengaruh dgn JAGA laa.. asyik tengok org bawak duit dlm guni, pastu sibuk cerita guni.. ko ingat tu sijil ke ape dlm guni tu? tu duit la zack.

      Padam
    8. Kih kih kih ramai BUTTHURT kerana tak mampu nak menghadapi persaingan dalam dunia pekerjaan..lembik lah korang ni?macamana nak jadi manusia?

      Muahahahha..Butthurt lah dol,mentality sangat lack and weak..Pergilah duduk bawah ketiak kerajaan je macam Melayu tipikal yang sentiasa mengharapkan kepada kerajaan je untuk hidup,tak mampu nak keluar dari zone "selesa" tu.hihihihi

      Padahal kerja berlambak2 lagi dalam sektor swasta,sebab tu aku cakap..kalau aku ada ijazah pandai pulak english..dah lama aku jadi ketua branch company.Tapi korang?bukan nak ubah diri sebaliknya cari Alasan tak munasabah nak merasionalkan tindakkan korang yang dungu dalam memilih kerja tu..hihihhi

      Hantam sajalah labu,bukannya aku susah pun..aku just nak kasi korang punya pemikiran tu open skit..tak selamanya narrow je..kih3 :D Melayu oh Melayu ^_^

      Padam
    9. ko toksah nk tunjuk bagus sgt la zack. org ckp lain, dia xabis2 nk citer pasal diri dia.. semua org tau ko ni bodo xreti mmbca apa yg org tulis.

      org citer psl offer kerajaan, bukan pasal mentaliti. pastu nk bangga diri keje dari bawah. hak ketuih..

      kalau org ijazah amik kerani tu bukan keje dari bawah ke ngok? ko ingt org ijazah xde mentaliti lg bagus dr ko? ada.. so, apa pun peluang, amik jela.. apa bengap punya budak...

      ko ingt budak ijazah duduk umah goyg kaki tunggu offer dtg ke? diorg mcari jugak. dh mintk jadi guard pun xdpt, nk wat caner.. ada offer, pegi..

      siyes ko btul2 tak faham apa yg org bincang

      Padam
    10. zack ni tak abis2 nk kutuk org ke?

      keje jd kerani pun keje dr bawah jgk..
      ada ijazah pun, xmmilih... jgn menuduh diorg xcr keje.. ada keje 7e, sapu sampah, btani.. semua lah..

      jgn sbbkn ko dh bjaya, ko blagak kutuk2 org.. biasalah semua org ada cara tsendiri.. cuba cr syarikat swasta mana yg sanggup amik pekerja seramai beribu2 org tp byr rendah? mana ada..

      apa peluang pun, amik je la..

      Padam
    11. Kah3 tak kisah lah gomen offer ke tak?kenapa terdesak sangat sampai kerja dalam gred SPM korang sanggup rembat? Mana Maruah korang?Mana sijil korang yang berkoyan2 tu?Dah tak laku sampai terdesak nak rembat kerja dalam Gred SPM? wakakakka!

      Alasan demi alasan! Jenis Melayu lembik yang tak berani bersaing di dunia pekerjaan sebenar dengan kelayakkan sebenar sijil.. waikikikik ^_^

      Malunya aku ada degree tapi kerja setaraf orang kerja SPM? Malu woi!korang tak malu ke woi! wahahahhah xD

      Padam
    12. buat ape nak malu? bukan makan benda haram pun.. bodoh.. lain la makan benda haram..

      ko ni ckp konon2 pandai, walhal tak reti tengok realiti..
      kerajaan offer, pastu belagak xmintak..
      dlm masa yg sma cr2 tmpt lain xdpt..
      tu namanya bodo sombong....

      ni bkn soal alasan, ni soal cr ko bpikir..

      Padam
    13. Kau tak habis2 buat alasan kerajaan offer,kat sektor swasta pun banyak yang offer job,kenapa kau tak pergi?

      Sebabnya kau jenis Melayu lembik yang pemalas dan penakut :D waikikikik

      Padam
    14. darjat lebih tinggi kalau ada ilmu dan adap( selalunya orang ada ilmu lebih beradap)
      setakat ada duit banyak, bersepah cina bukit tak habis belajar bawak lexus macam jalan keturunan dia punya.
      serius duit tanpa ilmu = syok sendiri rasa hebat macam zack the jack up.

      Padam
    15. Nak cari ilmu bukan hanya sekadar pergi sekolah and masuk universiti baru dapat ilmu brader..sejuta cara boleh dapat ilmu kalau kita nak.

      i dont care what people thinking about me,its must important what im trying to says is deliver on my target. Hohohoho sambil buat muka Troll xD

      Padam
    16. itu namanya sombong berlagak rasa diri bagus.. apa yg ko cuba sampaikan xkan sampai kalau ko berperangai macam ni.. sia2 je... ko dpt dosa, org lain yg patut dapat ilmu dari ko dah xdpt sbb sikap ko tu..

      Padam
    17. bila wahed bagitau org yg berilmu tu beradap, ko sombong.. ko kata leh cara ilmu dgn bbagai cara... tp balik2 ko kata cara ko jugak bagus.. dgn jaga Nepal pastu gaji RM3K, pusing2 ko jugak bagus... sedangkan nasihat org suruh beradap ko balas dgn belagak sombong sambil buat muka Troll xD...

      Padam
  21. elok sangatlah tuu. manjakan lagi budak degree. suruh diaorg buat kerja yang senang. kalau dah degree buatlah kerja yang bertaraf degree. kalau tidak knp kerja yg payah2 kena ada requirement degree.

    TETAPI. ada bagusnya buat mcm ini, mana2 yg bangsat sgt dh menganggur terdesak nk kerja duduk dlm ofis aircond. at least ini boleh bantu menyelesaikan masalah. better ada kerja dari tkde kerja. cuma itulah. harapnya budak degree gunakan ini sebagai JALAN TERAKHIR. bukan lepas-grad-terus-direct-nak-kerja-kerani-kerajaan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini masalah pengangguran.. kerajaan yg nak bagi pun.. ko ni bangang ke ape.. kalau mmg dh ada keje, diorg keje la.. tp belajar pun xterer.. syarikat xde yg nk amik.. peluang pekerjaan terhad.. tu la inisiatif kerajaan..

      bukn semua keje kerajaan duduk bwh aircond.. apa punya tahap pemikiran laa..

      Padam
    2. Pembohong peluang kerja terhad!berlambak2 kerja dalam sektor swasta sana..kalau mahu senang2 jer dapat.

      Ini tak semata2 sebab mahu title "dapat job gomen" and boleh bersenang lenang dalam dunia pekerjaan apabila bekerja dengan kerajaan..sebab tu korang buat alasan paling tidak munasabah dalam dunia sebab tak mahu bekerja dalam sektor swasta.

      Jenis Melayu Lembik memang macam tu :P

      Padam
    3. kan aku dah kata, zack ni bodo... xreti bc isu.. patutlah sesuai jd penjaga NEPAL...

      ko buktikan dulu company mana sanggup amik pekerja beribu2 org? gaji rendah pun xper.. mana ada..

      ko xpenah bukak company bsar, toksah citer byk la... HR pun tau setiap sektor ada limitnya... xleh sesuka ati amik org ramai2... betul2 mangkuk la dia ni...

      Padam
    4. DRB-hicom adalah satu contoh syarikat besar yang mempunyai pekerja hampir 40 ribu orang dan semakin hari semakin bertambah.

      setiap tahun mereka mengambil beribu2 orang untuk bekerja dengan mereka,itu baru satu contoh syarikat besar padahal wujud lagi berpuluh2 syarikat besar yang lain dan tak masuk lagi syarikat2 kecil yang lain so apa alasan kau untuk tidak bekerja di sektor swasta?

      Alasan demi alasan dari golongan Melayu lembik yang kemaruk nak kerja dengan gomen muahahahah :D

      Padam
    5. 40 ribu boleh tampung jumlah budak ijazah yg blambak kat luar sana tu? dan 40 ribu tu utk budak fresh ijazah ke? jangan nak menipu la zack.. tolong kira sekali berapa ramai budak ijazah yg mintak kat situ... dan berapa ramai yg kena tolak.. aku tahu la... member aku ramai kat sana... malah ada yg kena reject tanpa alasan yg kukuh.. senaraikan lagi berapa company yg boleh offer sama mcm kerajaan? ko nak menipu pun berpada2 la..

      Padam
  22. zaman skrg ni rasanya kuantiti lepasan U lg bnyk dr kuantiti . rsau jgk cmni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lg byk dr kuantiti ape? ayt tgantung... kalau zack yg fail SPM tu dah rembat keje jadi pegawai kat syarikat security, mana peluang kami yg ada ijazah ni nak cari keje

      Padam
    2. Aku penyelia je bukan pegawai.

      Aku sendiri sanggup bermula dari bawah kenapa tidak korang?Yang menjadi musuh korang adalah MENTALITI.

      Dengar je syarikat security..tak "same level" dgn kelayakkan kami..Amboih?heheh

      Itu hanya sekadar contoh..Banyak pekerjaan di sektor swasta tapi kenapa pekerjaan di sektor swasta juga yang diburu?

      Kat tempat aku ada beberapa budak diploma yang jadi pegawai padahal sijil diploma bukan ada kaitan pun dgn hal ehwal security tapi itulah yang dinamakan "KEHENDAK".

      Sama ada mahu atau tidak sahaja.Tak payah buat alasan klise,itu namanya "denial syndrom" dan tak mampu nak menghadapi persaingan dalam dunia pekerjaan.Kena berani lah dol dalam kehidupan..tak kan nak tunggu semua kena suap?

      Padam
    3. typo- not "di sektor swasta" tapi "di sektor kerajaan". mauhehehe..Umat2 Melayu sekalian..jangan memilih2 kerja. hehehehe

      Jangan jadi macam sesetengah Melayu yang kemaruk nak kerja gomen sampai kerja gomen dalam Gred budak2 SPM pun sanggup REMBAT. ^_^ hihihihih

      Padam
    4. ini namanya cara org bodo bpikir.. yg offer keje tu kerajaan... bukan budak ijazah pandai2 mintak... kalau kerajaan xoffer, xde sape pun mintak...

      xde sape pun nak rembat keje budak SPM.. abis tu ko keje syarikat jadi JAGA tu bukan ke ko merembat keje Nepal ke? ko rembat jugak budak diploma punya keje..

      ko ni tau belagak je la..

      xde sape kemaruk.. kerajaan yg offer..
      org offer ko keje jaga Nepal, padahal ko rasa ada org lain yg lebih layak jaga Nepal sehingga mencecah RM3k gajinya..
      tp x pulak ko menolak... ko tak menolak sbb mentaliti ko, ko perasan ko bagus..

      Padam
    5. Wakakakka!Marah ke?muaheheh, huh?rampas peluang kerja budak Nepal? ko ni gilo ko hapo?

      Rampas kerja dari puak pendatang tak apa dari merampas kerja dengan bangsa sendiri..muahehehhe xD

      Kalau aku perasan bagus pun,Apa yang aku cakap betul..kalau korang hebat dan terrer..Meh ler terjun di dunia pekerjaan swasta,Kenapa? penakut? waikikikik :D

      Padam
    6. siapa penakut.. aku mmg keje swasta. masalahnya aku xbelagak mcm ko nk tunjuk bagus keje smp gaji 3k..

      kalau keje swasta pun xsemesti ko ni jd lg hebt dr org kerajaan..
      yg aku duk citer psl kerajaan offer...
      pastu ko kutuk2 budak ijazah... apa mslh ko sebenarnya..

      samada org tu xamik ke, nak jadi mentaliti bagus mcm ko ke, tak pun nk jd mentaliti rendh mcm yg ko kutuk2 tu ke, apa kisah.. itu org.. xsemua org sama hebat mcm ko...

      takat gaji 3k, nk bising... org lain pun bgaji la.. xperlu kutuk2... hampeh punya org.. bkn nk majukan bangsa, tp nk blagak xtentu hala smbil kutuk2 org lain..

      Padam
    7. Wakakaka! dah keje swasta plak? muahehehe xD

      And wait,wait..ada aku kutuk budak degree yang kerja swasta?yang aku kutuk budak degree dungu yang kemaruk nak kerja dengan gomen sampai kerja dalam gred SPM pun sanggup REMBAT..Apa kejadahnya semua ini? ^_^

      Lu pikir la sendiri DOL oii!! bukan persoalan siapa paling hebat..ini persoalan kenapa Mahasiswa2 lembik ni tak mahu berkerja dalam sektor swasta?

      KENAPA? jangan buat alasan tak ada kerja dalam sektor swasta! berlambak woi! kalau jadi supervisor cashier dekat supermarket pun apa salahnya?

      Alasan demi alasan diberikan golongan Melayu lembik. hehehehe

      Padam
    8. mmg aku keje swasta.. bila aku tulis aku keje kerajaan? ko lepasan SPM pandai mmbaca ke tak?

      siapa kata keje kerani tu gred SPM? ko ni bangang ke ape? ko yg pemalas nak baca isu semasa, lepas tu buat andaian sendiri.. itu jawatan mmg kena dgn taraf ijazah.. takde la keje menaip semata2... adalah keje mereka.. takkan kerajaan begitu bodoh bagi keje mudah2 kat budak ijazah, sedangkan sumber ilmu yg mereka ada amat berguna untuk pembangunan negara... ko ni pernah baca surat khabar ke tak pernah?

      ko tak abis2 kata mahasiswa tak nak keje swasta... skrg ko buktikan dulu berapa ramai budak2 ijazah yg keje swasta bbanding keje kerajaan..

      kalo ko xleh buktikan dakwaan ko tu, baik ko jgn ckp sbrangan.. ko duduk la bertenggek jaga Nepal yg ko banggakan sangat tu..

      Padam
  23. hmmmm...
    1)isu pasal kelulusan degree leh mintak keje kat gomen untuk jawatan yang dulunye untuk kelulusan SPM.
    2)lepas tu org dok komen2,jadi gaduh pasal spe de degree ke de SPM je.
    3)yang dak SPM nak menangkan diri dia,yang dak degree pun pantang menyerah.

    kawan2,kena ingat:
    1)tuhan dah tentukan rezeki masing2.
    2)tinggi mne kelulusan kita,atau bnyak mne pengalamn kite keje..tu tuhan yang bg..Allah dah aturkan.
    3)Lau dak degree tu mintak jadi kerani..ada rezeki dia,maka jadi la dia kerani.tp lau de degree pun,dan ditentukan rezki dak SPM..dapat la kat dak SPM tu.
    4)gaji 2K?3K?4k?..jgn rasa megah..jgn rase berjaya.tu amanat tuhan,bukan kemewahan.gaji bnyak..lebihkan sedekah.lebihkan bg duit kat adik2 untuk sekolah.
    5)Semua org pandai..xde SPM ag pwer dari degree ke,degree ag pwer dari SPM ke.sbb pe?sbb Allah dah jadikan kita semua sebaik2 ciptaannya.
    6)klu kita semua nak berdebat guna logik akal fikiran,kita xkan jumpe penyelesaian.semua akan gaduh.masing2 nak menangkan diri sendiri.
    7)oleh itu,masing2 kena tahu ketetapan tuhan..yakin dengannya..rezeki,jodoh pertemuan,ajal maut semua ditangan tuhan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. btul pe ko tulis tu bro.diorang dok berbalah smpi dah masuk bab2 bukan2 xde kaitan pun de gak.mcm bangang.masing2 bajet bgus.paham2 la mangkuk2 sekalian..org dah lawan guna api,ko guna la air..baru padam.ni g guna api gak..hahh!masing2 dok terbakar.

      Padam
    2. soal rezeki ni zack takleh terima, pd dia jaga Nepal dgn gaji 3K tu la rezeki yg paling betul jalannya... smp org nk cr rezeki halal keje kerani je pun, dia duk maki2... kalau maki individu xper la... ni pukul rata semua budak ijazah dan semua org melayu... siap dungu lagi.. kalau dungu xdelah diorg tu leh amik ijazah.. takat SPM je la mangkuk..

      tak kisah la aku mangkuk ke ape.. tp kena la beradab bila nk bg nasihat kat org lain.. xperlu la kutuk org lain dungu ke ape... aku xde la panas sgt, tp perangai kalau xleh nk hormat org lain, sape suka..

      Padam
  24. Tuhan tak akan mengubah Nasib seseorang manusia itu selagi Manusia itu tiada inisiatif untuk merubah nasibnya.

    Setakat berharap dan berserah buat apa?Berusahalah..Peluang dimana2 kenapa juga kolam yang cetek juga dikunjunginya padahal ada tasik di sebelahnya.

    Manusia gemar beralasan dari berusaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hang ni nmapak bangga diri betul..harap Tuhan bagi petunjuk sikit hari lagi...serius bukan masalah APA yang hang cuba sampaikan( aku bersetuju dengah sesetengah perkara yang hang utarakan)
      Tetapi CARA....tulis ayat punya bangga mcam diri hebat gigih tabah berjaya walau dirinya dulunya gaban bodoh...Pengasas sendayu tinggi tak riak macam hang ZACK...aku dah boleh bayang muka hang mcamana dengan gaya senyum macam yakin tak yakin ja.

      Padam
    2. Kenapa harus BUTTHURT Dol? this is my style..provoke,sarcasm,base on fact,and opinion from my view is my style when im on debate. ^_^

      Kenapa manusia gemar mempersoalkan hal yang remeh temeh dari mengambil kebaikkan yang ditimbulkan?

      Ini bukan dunia teletubies brader..ini dunia penuh dengan COBAAN..muahahah xD

      Padam
    3. aku baca ayat ko pun leh sakit la zack,ko rse mcm ko dah top sngt dah.dah abis gigih dah..berjaya sngt dah.ko spm truk,usaha punya usaha,berjaya..pastu megah.

      Aku ni abis phd umo 27,skrang aku 28.aku skrang pensyarah.aku pttnye yang megah kot rsenye..blaja pndai je..tuhan bagi kelebihan akal.tp nape aku x penah lak nak rse megah mcm ko ek?malah aku rse rendah diri je n makin jahil sbb bnyak benda aku xtau.

      ko kena ingt bro,masing2 de pengalaman idup..de cabaran idup tersendiri.ko jgn la rse ko yg paling pwer sbb dulu susah..skrang dah gaji 3k.lau nak dijadikan citer,time umo aku 24 aku dah gaji 5.5k.hahaha.ha,kan dah terbelagak.ko punya pasal la zack.

      Padam
    4. @tanpa nama 2:39 PTG:sbb tu la tuhan bg dia takat SPM ja..cuba kalau tuhan bagi dia blajaq pandai mcm hang smpi phd..lagumana la dia jadi..x terbayang.

      Padam
    5. Ikut lah Dol,korang bukan nak ambil MUKADIMAH dia,sebaliknya korang mempertikaikan hal remeh temeh yang bodoh.

      Faham tak point yang aku timbulkan?Kerja banyak tapi kenapa harus memilih?Aku ambik contoh dari segi tempat kerja aku..klu aku dah bagi banyak..kalau korang sanggup ketepikan "EGO" korang dan sanggup bekerja di sektor swasta bermula dari bawah,ingat dah jadi ketua Branch negeri kalau kerja di tempat aku lah.

      Ini tak sibuk persoalkan tentang cara aku menulis,bagaimana aku boleh sukses,perli kelayakkan akademik aku...jenis Melayu bermental tempe pantang dijotos dahinya hihihihii :DD

      PANG!PANG!PANG! ketuk dahi Melayu lembik yang pemalas :P

      Padam
    6. ko masih lagi berlagak zack.. masih lagi ego nk kata org memilih.. ko tahu ke org yg mintak kerajaan tu memilih ke tidak? keje swasta boleh gaji starting paling rendah RM1500, kerani kerajaan berapa la sangat..

      skrg ni bukan soal memilih, mana keje yg boleh bagi rezeki halal, ambil je la.. aku keje 7e pun diorang leh bg starting 1500 lepas 6 bulan jadi 1800.. rileks je.. bukan soal ego. soal ko suka persoalkan org.. bagi cadangan sudah la tanpa kutuk2 org ijazah ke ape... dan xperlu bangga2 sangat dgn jwtn ko skrg tu.. aku pastu ko akan tduduk suatu ms nnt kalo ko teruskan ego ko tu

      Padam
    7. ko timbulkan keje swasta byk peluang.. seolah2 ko bangga sbb ko sorang je nampak swasta menyediakan byk peluang... mcm la kitorang ni buat xnampak apa2... nampak kerajaan je...

      tolong la zack.. kitorang dah lama nampak peluang kat swasta.. malah dh lama duduk dlm sektor swasta, siap dah pindah 2,3 company lagi..semata2 nak cari cabaran dlm dunia pekerjaan.. bukan stay duduk jaga Nepal dgn gaji RM3K, pastu belagak kat budak ijazah sambil kutuk2..

      xperlu itu semua.. kita keje berbakti kpd keluarga kita.. nak menaikkan taraf hidup diorang.. kalau ada sedara mara kita, kawan kita keje kerajaan, xperlu nk pandang hina... biasalah... itu lumrah.. masing2 ada cara tersendiri.. xperlu hina org kata dungu ke ape..

      ko bersyukur la aku xkutuk sbbkan ko blajar takat SPM je.. sbb itu lumrah manusia ada pandai ada bodoh.. malah aku ada sedara yg jauh lebih maju dr ko dgn PMR pun gagal, malah SPM pun xamik, dia jauh lebih bjaya dari ko... tp dia rileks je xkutuk pun budak ijazah.. siap amik lima enam org budak ijazah keje dgn dia.. dia reti hormat org

      Padam
  25. hmmm byk betul komen... takde orang ke nak komen kartun aku tu... penat lukih tu weeeiiii

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada bakat utk melukis
      nanti tlg lukis utk aku sama ya

      Padam
    2. cantik ko lukih noob.. leh lah join adb

      Padam
    3. kartun kau tu memang pernah terjadi di pejabat aku sendiri..
      apapun tak kisahlah apa kelayakan, tapi kalau dah berada di skop kerja tertentu kenalah buat kerja yang diarahkan, bukan sahaja ada kerani yang berkelulusan degree, kat pejabat aku ni kerani pun ada MASTER, sampai oran gelarkan dia PIAN MASTER. lagi kau ada kelulusan yng tinggi lagilah orang berharap kualiti kerja kau setaraf dengan 'tahap intelek' yang kau ada (itupun kalau...)
      seriously kadang-kadang ada juga orang-orang pandai ni tak reti pun buat kerja-kerja bawahan walaupun tampak mudah, so, jadilah serendah diri yang boleh. ada rezeki jadi pegawai nanti ada la tu
      satu benda yang dipegang kuat oleh mana-mana govt servant "ARAHAN DARI MASA KE SEMASA", arahan ni terpakai untuk setiap lapisan hierarki kerja, kalau kau JUSA sekalipun tetap jugalah kau kena maki dari TURUS kena maki dengan MENTERI
      yang afdhol, hormat rezeki sendiri

      Padam
    4. tak payah la bincang pasal gambar tu. macam melayu pemalas je lukisannya. baik bincang pasal budak ijazah berguni2 tapi dungu...

      Padam
    5. ko masuk mana2 pbincangan pun, mesti ko nk letakkan budak ijazah dungu kan.. itulah ko, ego dan sombong tak menentu.. biarlah tuhan tunjukkan buktinya suatu masa nanti..

      Padam
    6. aik kartun aku tu pun kena kutuk jugak??? hahaha noharoooommm

      Padam
    7. kartun tu ok... stroke jelas bak kata abang Imuda... tapi org yg belagak kutuk2 org lain tu yang kita xsuka..

      nk bg nasihat, bagi la elok2.. bukan dgn kutuk2..

      Padam
    8. PON adalah melayu pemalas lukis kartun..

      Padam
    9. setakat lukisan xcantik xdak hal la...yg penting PON baik hati.. tu pun kalau dia baik hati... popsoul lama tak menulis..

      Padam
    10. sorry, zack9 Julai 2012 5:57 PTG ni KLON! not me! banyak meleis dungu yang sakit hati sebab mukanya ditampar pung pang pung pang oleh aku.

      Admin,kau boleh nampak kan apa yg link aku pakai untuk komen disini ^_^

      Padam
    11. sukati ko la zack nak tuduh org klon ke ape.. yg penting jgn tunjuk pandai sgt sampai nk hina org lain.. blaja menerima pendpt org.. tengok isu di luar kotak...

      xpyh nk sebut pasal mentaliti... sbb isu mentaliti pun ko xjelas.. ko duk ikut org lain cakap mentaliti melayu la hape la.. walhal mentaliti ko pun sama, asal kerajaan bagi peluang, melayu jadi dungu bawak ijazah guni2... tu la mentaliti ko... konon2 provoke.. tp xkena cara...

      Padam
  26. Abg Zack, Ibrahim Ali nak offer abg jadi penyelia PERKASA. Beliau amat kagum dgn kebolehan abg membuat provokasi2 melayu totok. Syarat spm je. Gaji bleh runding. 4k pun boleh kalau cukup hebat dan poyo.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ke? muaheheheheh xD

      Padam
    2. haha..sesuai sngt la ngn si zack tu..tgk pun dah mcm geng2 PERKASA.spesis "untamed and uncut".tul la,siapa sangka..dari pakgat je leh jadi berlagak cam sekarng ni..bangga sangt la ngn gaji x seberape dia tu

      Padam
    3. hahahaha..memang winner la komen ni..pe lagi sedare zack,rebut la peluang

      Padam
    4. Bagi jelah kat budak2 degree dungu yg kemaruk nak keje gomen tu keje dgn PERKASA muahahahaha...PERKASA tu ada bau2 bacang gak ngan gomen xD Merasa gak kan? hehehheh

      kikikikikikikikikikik :DD

      Padam
    5. Abg zack hati2 tau. Org cepat melatah ni bahaya jadi pakgad. Nanti tikus lalu pun abg tarik picu senapang tu..kalau kena buang kerja nanti kami pulak yg susah. Habis nanti semua kerja lain abg yg dapat. Take care ye..

      Padam
  27. biasa kalau nak kahwin, keluarga orang perempuan akan letak harga hantaran anak dia berdasarkan kelulusan akademik dia ada, kalau spm semurah rm3000, kalau ada degree semahal rm10,000... tapi camne kalau orang perempuan tu degree tapi kerja kerani je, takkan hantaran pun nak kena rm10,000? tapi bila perempuan tu spm tapi ada pendapatan tinggi cam jadik usahawan berjaya menjual cupcake yang pendapatan bulanan rata2 rm5,000, ada ke pulak diorang nak letak rate hantaran based on kelulusan akademik spm diorang? mesti demand pulak ikut kerjaya mereka... so bila nak kahwin mana sebenarnya yang nilai hantaran kena ikut, kelulusan akademik atau kerjayanya?

    BalasPadam
  28. Memang telah terjadi di pejabat aku now. Kedua2 belah pihak salah...kadang2 si pegawai suka lepas tangan cz yakin keraninya yang ada degree itu blleh handle. Pengsan

    BalasPadam
    Balasan
    1. pegawai pun belagak... mana taknya... kerani pun ada limit jugak ilmunya walaupun dia ada ijazah.. dia bukan boleh masuk meeting org atasan.. byk benda dia tak tau... kerani pun satu hal, dah tau tak tau jangan lepas tangan,... talipon la bos...

      jangan jd mcm kawan si dahlia tu... baik tp xsuka bertanya, akhirnya jadi bahan kutukan..

      Padam
  29. lihatkan kebodohan cara zack berfikir...
    mula-mula dia kutuk budak ijazah ni dungu, bacul..
    lepas tu dia kutuk melayu pemalas, dungu..
    yang lebih menjijikkan, dia angkat diri sendiri macam bagus, macam dia sorang je budak SPM yg layak digelar melayu bertuah spt ibrahim ali...

    yg sediakan kerja kosong tu kerajaan.. patutnya pekikkan la kat kerajaan kenapa bagi keje kosong kat budak ijazah.. kenapa kerajaan nk bg melayu jadi lembik? cuba kira berapa ramai budak ijazah yg mintak jawatan tu?
    pastu bandingkan berapa bnyk budak ijazah yg minta keje swasta? berapa ramai yg keje dr bawah.. lagi ramai dr org mcm zack..

    skrg ni sibuk suruh kita bsaing.. xnk pulak ko suruh budk spm bsaing.. ko lah satu2 melayu yg paling bangang bila bpikir.. budak2 spm kat luar sana byk keje kosong jugak..

    bila kerajaan buka jwtn utk budk ijazah, adalah kepentingan kat situ.. mungkin suatu hr nnt nak pegang jwtn kerani pun nk kena ada ilmu yg bagus demi membangunkan negara yg lebih maju..

    50 tahun dulu, xlepas SRP pun bleh jadi kerani.. skrg ni nak xnak kena ada SPM.. akan dtg mungkin keje ada ijazah...

    kalau otak pendek, keje nak kutuk org je, mmg tak ke mana... kalau ko ni jenis sombong, aku akan doa byk2 supaya Allah tunjukkn suatu masa nanti anak2 ko xlepas SPM, pastu xde satu keje pun bleh dpt disbbkan swasta pun dh kekurangan modal nk upah budk yg xlepas SPM tu... lepas tu br ko faham kot apa yg org paham..

    xpun aku hrp suatu masa nnt ko diuji hilang pekerjaan, ko bc balik apa yg ko tulis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bro, buat ape ko melayan zack tu.. akal dia pendek.. dia nk negara ni kekal je la duduk kat takat tahun 2012 ni.. nnt masuk tahun 2020, malaysia mcm tu jugak.. kerani pun masih budak SPM...

      budak SPM patut habis belajar pergi la masuk universiti.. kalau nak kata alasan SPM xbagus susah nk dapat masuk U, macm la dgn keputusan rendah mcm tu boleh masuk kerajaan.. kerajaan tetap amik budak yg result bagus..

      aku rasa zack ni nk pertahankan kemunduran negara supaya nepal2 tu boleh dia jaga sampai bila2.. dia nak jaga periuk nasik dia je tu.. abaikan je la budak mcm tu

      Padam
  30. Hari tu aku ada terbaca dalam akhbar kisah seorang bekas penagih yang bertaubat dan sekarang mengurus beberapa pusat pemulihan dan sokongan di sekitar Chow Kit. Ini bukanlah kali pertama kita mendengar kisah penagih dadah yang pernah dihina masyarakat berubah dan menjadi manusia yang menyumbang kepada masyarakat. Terbalik pula dengan sesetengah manusia yang mula hidupnya elok dengan kerjaya yang bagus tapi menggunakan kejayaan dia untuk menghina, menindas, melekeh2kan org lain, merasakan dia sahaja yg betul dan akhirnya dia diuji dan jatuh diperingkat paling bawah. masa tu dah terlambat.

    "It's not where you start, it's where you finish. It's not how you go, it's how you land." - Barbara Cook.

    BalasPadam
  31. kerajaan ?? swasta ?? ya~ bagi aku, yang kerja swasta adalah lebih berani dari yang kerja kerajaan (yang hanya mengejar kestabilan)~ dalam masa yang sama, perlu kita fahami, bukan semua manusia itu sama jalan kejayaannya dan bukanlah semua manusia itu sama kehendaknya(ultimate dream)~ macam aku, ye, aku mengejar impian memiliki sebuah bank, maka jalan aku adalah dengan perniagaan yang mana ini tidak terdapat dalam sektor kerajaan~ kerajaan berfungsi dengan cara yang jauh berbeza berbanding syarikat~ thats why aku tak boleh kerja(jangan kata kerja, duduk sembang sekali pun tak boleh) dengan mereka~ ada betulnya pendapat zack mengenai mentaliti mereka2 yang bekerja kerajaan tetapi tidaklah sepatutnya dipandang yang degree tu lagi bijak dari yang SPM~ ada yang tak berdegree kerana family mereka tak mampu, ada pula yang tak berdegree kerana kebolehan mereka membawa ke kursus yang bukan kerjaya mereka(macam aku)~

    bagi yang dah kaya & berjaya, rasanya dah sedia maklum kot~ rezeki itu datangnya dari satu sumber saja, banyaknya hak anda kerana banyaknya usaha anda & perkenannya permintaan anda pada yang Maha Pemurah lagi Maha Kaya~

    "dan anda pula merasakan bahawa usaha anda itu 100 peratus melayakkan anda dapat apa yang anda nikmati ??" saya sampaikan 1 pesanan~

    "Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kau dustakan?"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul bro,apa jua rezeki kita Tuhan yang tentukan,Tapi kebanyakkan Anak bangsa Melayu terlampau mengharapkan pekerjaan di sektor kerajaan.tak ada inisiatif nak bersaing di sektor swasta.

      Bila ketuk dan jotos dahi mereka yang jenis berfikiran DANGKAL ni..Mulalah panas telinga dan tak boleh terima kritikan orang dan melalut macam orang gila(sampai sangup klon nick aku punyalah sakit hati kih3).

      Aku rasa kau boleh baca mesej tersirat komen aku yang penuh provoke dan sarcasm tu,tapi itulah..hehehehhe

      sekali lagi aku tegaskan..MENTALITI bangsa ni harus berubah.

      Padam
    2. isu utama adalah cara ko menegur org.. mcm ko sorg je bejayanya..
      setakat nak ckp mentaliti org melayu, baik tak payah.. sebab benda tu dah ramai yg sebut.. ko setakat ulang balik apa org lain dh ckp, pastu ko selitkan kejayaan ko jaga Nepal dpt 3K sebulan.. itu je isunya...

      dulu bila melayu duduk terperuk kat kampung, org suruh keluar dr kmpg.. cr cabaran di bandar.. ikut cara org cina... pastu bila melayu nk ikut cara cina, sibuk pulak org melayu akal pendek ni nk mencaci org melayu yg lain.. mcm la org ijazah tu bodoh sangat lembik sangat.. mcm la jaga Nepal tu cerdik sangat, bagus sangat..

      org cina selagi ada peluang, walaupun kecil, rebut la peluang.. dah nama pun peluang.. pulak tu bkn semua budk ijazah nk amik pun peluang tu sbb dia pikir utk org lain sama yg xsebertuah dia.. org ijazah bleh tolong pikirkan utk org ijazah yg lain.. saling bantu membantu.. sibuk pulak budak takat SPM ni nak belagak xtentu hala.. nk nasihatkan org mcm bagus...

      takat pung pang pung pang lempang ko tu aku wat ludah je la..

      Padam
    3. kurosagi... apa yg kamu sebutkan betul... tp yg kita bincang kat sini pemahaman si zack tu terhadap sesuatu isu... pastu pandang rendah pada org lain...

      kita xbleh ckp keje kerajaan xbagus semata2 kita dah keje swasta... jgn nilai kerja kerajaan ni sama mcm org yg ko kenal... ko masih xjumpa lagi org yg keje kerajaan ni jauh lebih bagus dr kita2 ni yg duk swasta.. main internet pun pakai bil office.. rileks sudah..

      xperlu banding2 kerajaan or swasta mana lagi mencabar.. kalo rasa diri bagus sgt, masuk dulu kerajaan, pastu selesaikan mcm2 isu.. jgn jadi mcm org yg ko kenal... duk melepak jer.. jadi yg tbaik..

      kat mana pun ko duduk, selagi ko tu seorg yg hebat, pasti ko akan jadi hebat.. kalau dh dasar pemalas, tahu nk hina org jer, memang la xkemana..

      Padam
    4. Sepatutnya Geng2 Mahasiswa Melayu dungu yang ada degree bagai yang kemaruk sangat nak keje gomen tu je yang terasa dengan sindiran tajam aku.

      So apa point Mahkluk2 Melayu yang "KLAIM" tiada kaitan dengan isu ni nak BUTTHURT? wakakakakak xD

      Melayu dungu alias bebal plus bengap selalu "KEPANASAN" tanpa sebab muwakikikikik :DD

      Lalala~ sambil buat muka "Duck" :P

      Padam
    5. diorg xbc blog ni... kalau baca pun diorg malas nk layan otak dungu penjaga nepal ni... bukan dpt ape..

      aku cuma nak ko tukar cara ko bagi nasihat kat org.. tu jer.. pegi mampos la diorng nk keje mana pun.. tp xperlu ko nak tunjuk bagus kutuk org sana sini...

      ko ingat semua manusia tu sama ke? semua kena keje swasta baru malaysia jadi maju mengalahkan singapore? apa punya pendek pemikiran si zack penjaga nepal ni..

      Padam
    6. ko ingt semua mahasiswa melayu sahaja ke yg menganggur? yg cina india tak menganggur? yg ko nk kutuk khusus utk melayu tu kenapa? mmg anak buah tegar hassan ali budak ni..

      sindirin tajam harghh kutiuh.. tumpul punya sindiran lebih tumpul dr otak zack yg sedari awal dah tumpul...

      tak perlu utk mahasiswa ijazah melayu dungu je terasa dgn perangai ko tu.. org yg SPM tak lulus pun meluat dgn sikap ko...

      ko hina org, pastu bila org tegur, ko ckp org tu melayu dungu alias bebal plus bengap... mcm ni ke akhlak zack yg org nak kutip?

      Padam
    7. bro, tadi aku baca zack kata kalau dia balas, nanti meletup blog ni... aku nak tengok jugak sejauh mana meletup blog ni dgn kemasukan zack tu..

      tak kisah la pendpt ko berbeza ngan aku.. tp aku nk tgk mcm mana zack ni nk meletupkan blog ni.. xpyh la si prince of noob susah payah buat blog walking.. hahhaahaha...

      zack, kalau Tanpa Nama xcabar ko.. aku cabar ko... mari sama2 letupkan blog ni...

      Padam
    8. kikikikiki Melayu dungu yang emosi nak menangis ke? baru kena tampar sikit dah nak mengadu bagai. kikikiki

      Ini style aku korang nak terima or tak pergi mampus lah hihihih..

      Aku akan terus membantai Melayu2 Bangang,peduli hape hihihih.. xD

      Eleh nak main cabar2,jangan ko menangis macam budak2 sudah..
      cup,cup,cup alololololo ciannyer xD kih3

      Padam
    9. zack dah abis modal... tetiba citer pasal nangis.. ini namanya dah bangang.. semua yg ditegur, xbjawab.. ingtkn ada la hujah balas... xpasal2 citer pasal nangis..

      toksah mengarut la zack...
      mmg patut pun pegi mampos ko zack... ko nk bantai melayu ke hape... tp ko diri sendiri tu tak reti nak jaga..

      Padam
    10. Dah berapa kali aku ckp kat ko, toksah layan si zack tu bro...
      biarlah dia nak kata ko emosi, tp ko emosi dlm keadaan ko sedar..
      ko hormat org lain... xkutuk org suka2..
      dia konon2 xemosi... cara menulis pun tahu dia tgh emosi... konon2 cool tp cool dlm kebangangan...

      Padam
  32. Sudah la tu. Kita kena faham, dalam apa2 isu pun, adab memainkan peranan penting. Jangan belagak, jangan ego, jgn menghina org lain. Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu, ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu. Jangan berbangga diri.

    Kita tidak kisah apa pekerjaan pun yang ada, jika ada peluang, kutiplah. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.

    Soal rezeki.. ia ada di mana2, datang tanpa diduga, tepat pada masa, yg penting, usaha & tawakkal. Bukan semata2 meletakkan syarat mesti swasta atau kerajaan.

    Ingatlah korang semua.. Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain.. Tidak kira dia bodoh atau dungu.. selagi kita ni manusia, sentiasa saling hormat menghormati.

    Jangan marah org lain sbb tidak ambil mukaddimah kita tp selepas mukaddimah, penuh caci maki. Bila dah caci maki, maka sesiapapun jadi tidak suka. Itu bukan sikap seorang yang bertamadun. Setakat berbeza pendapat, tak perlu menghina org lain.

    BalasPadam
  33. SPM pon fail bro...gaji 3K dah mantap ahh??...aduh..sedihhhnyer!! Ingat..Tuhan tu ada,maha adil& maha kaya..jgn takbur,anda belum diuji..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni lagi sekor Meleis dungu yang tak reti2 nak ambil pengajaran dan mukadimahnya.

      Entahlah wahai Bangsaku..kalian dungu amat ^_^

      Padam
  34. Salam.. Ap yang korang baca kat sini ni korang ambek yg +ve la. Jgn la sebab dia megah diri kotang kutuk2 and wat xtahu. Why not kita tgk mana yg baik untuk bangsa kita @ untuk diri kita, kita ikut la. Yg nk megah tu jgn copy, wat xtahu. Ckp xelok megah2 that easier, xpyh nk tembak2 pasal "megah" tu sgt pon.

    Sometimes kita xnk tunjuk megah but we talk the real story nk bakar korang supaya berjaya, but akhirnye ade je batu api yg ckp berlagak sombong. Klu dah tahu camtu, jgn la fire lg, jgn bakar lg. korang ley tanye how you do? Camne u buat. Xtido malam ke usaha.

    BalasPadam
  35. gov vs priv
    sekarang nie ramai yang selalu dalam dilema pekerjaan sama ada gov atau priv(kerajaan vs swasta)…
    senang aje jawapannya semuanya terpulang kepada anda
    sekiranya anda jenis yang suka bekerja iaitu menyelesaikan masalah atau menyiapkan sgala kerja atau pendek kata rajin pilih lah swasta sebab swasta akan nilai KPI based on performance. kalo nak pilih swasta kena tengok jugak kalo nak benefit yang bagus kejelah swasta MNC (multinational company)terutamanya dari US & eropah semua benefit akan dapat malahan syer saham di beri lagi.tetapi kebanykan syrkt MNC di monopoli oleh sesuatu bangsa maka dengan itu anda perlu kekuatan dan ilmu pengetahuan yang lebih tinggi dari mereka supaya mereka akan refer anda.Mereka rajin tetapi menggunakan solution yang panjang so kesimpulannya anda perlu berfikiran short & sharp. Dalam swasta pun ada bodek tetapi kalu bodek x de product x menjdai langsung sebab kpi based on performance……kalo nak keje swasta keje la bhgn yang depan jawatannya ada tulis engineer….insyaAllah cerah masa depan dari anak hingga cucu……kalo pilot masa muda je…

    Sekiranya anda ingin bekerja dalam keadaan yang rilek dan sekali sekala sibuk pilih lah kerajaan dan untuk naik pangkat amik je exam walaupun lulus x semestinya anda akan naik terus tetapi bila dah sampai seru baru lah naik (bila senior naik pangkat or mati or berhenti barulah junior boleh naik pangkat) untuk SKT omputih panggil KPI, markahnya bergantung kepada bos anda so pepandai la bodek…..org yang bodek pasti dapat tinggi. dalam kerajaan nie kalo kerja pastikan kedatangan pagi tu penting kerja pa yang anda buat x penting yang penting kedatangan. buat ke x buat cukup bulan masuk gaji. sebab dalam gov nie keje HR semuanya ada dalam fail meja semua jawatan sebab semua sibuk nak tengok kedatangan pagi yang pasti semua nak sampai sebelum bos sampai kalu bole nak parking sebelah bos biar bos nampak keretanya….. tapi yang datang awal la selalunya x buat keje… masuk kul 8 kul 7 dah sampai opis…. yang datang lambat nie selalunya sampai kul 7:50…kalo lambat pun 8.05 or 8.10……tapi mereka nie la yang buat keje… kalo nak keje jugak gov pilih la jawatan PTD pegawai Tadbir Diplomatik insyaAllah cerah masa depan anak hingga cucu…

    lagi satu kalo nak kaya jadi la ahli perniagaan, kontraktor atau ahli politik…… kalo berdasarkan kesesuaian negara kita kalo nak kaya jadi tiga tu….. insyaAllah satu keturunan akan hidup senang………

    banyak lagi boleh diulas tapi x larat…..ulasan di atas mesti akan ada org gov @ swasta yang akan marah mohon maaf sekiranya menyinggung…. ini lah kenyataan…

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...