Iklan Leaderboard

Khamis, 5 September 2013

42 Realiti gelap masyarakat berbilang kaum

Tahu apa rahsia sesebuah negara itu maju? Antaranya adalah rakyat yang bersatu padu. Tahu antara sebab kenapa sampai sekarang Malaysia tak maju2? Sebab kita bab perpaduan dan keharmonian antara kaum walau depan2 nampak baik tapi realitinya kat belakang = 0, amat fail. Yeah, this is the dark reality of multiracial societies in Malaysia.


Orang Cina:
Sumber




Orang Melayu:





Lagi bodoh kalau orang sengaja provoke dan tiupkan api perkauman, malah dengan benda yang palsu dan tak betul pun seperti gambar di bawah yang diupload di Facebook, lepas tu ramai melayu (maaf, aku terpaksa bagi gelaran dungu) yang turut mengutuk orang cina yang bakar bendera tu, suruh kerajaan tangkap dia, halau dari negara dan sebagainya disebabkan gambar tu, sedangkan gambar orang bakar bendera Malaysia tu bukan berlaku kat Malaysia pun tapi berlaku di Manila, Filipina ketika krisis pencerobohan tentera Sulu di Lahad Datu beberapa bulan yang lepas. At least kalau ada apa2 tu at least kaji la sumber dan selidik la asal usul suatu perkara, jangan sampai nanti kita tersebar fitnah lantas menyerlah kedunguan diri sendiri.


Bagi aku, enough of this shit! Seriously, negara kita sampai bila2 takkan jadi negara maju biarlah dah merdeka 100 tahun pun kalau masing2 masih lagi mengutuk, bersikap prejudis dan prasangka antara satu sama lain. Peristiwa 16 Mei dah 44 tahun berlalu tapi 13 Mei tak pernah padam di Internet. Takkan maju suatu negara itu kalau rakyatnya tidak bersatu. Kalau mahu marahkan sesiapa, marahkan kerajaan, pembangkang, parti politik dan mana2 pemimpin, bukan marahkan kaum atau agamanya. Even kalau marah pun tak payah sampai cakap nak bunuh2 orang.

Mulai hari ini, kalau nampak sapa2 yang menghina, mengkeji atau memaki mana2 kaum di media2 sosial baik Melayu, Cina, India, Murut, Kadazan, Iban, Dayak, Melanau, Bajau dan lain2 termasuk juga yang bukan warganegara seperti Indonesia, Bangla, Vietnam dan lain2, jangan membalas balik dengan hinaan, cacian dan kata2 nista sebaliknya nasihatkan mereka, katakan mereka yang kita tidak suka mencetuskan api perkauman. Kalau mereka masih berdegil, bagi amaran untuk laporkan kepada pihak berkuasa. Ini tidak, kalau nampak orang kutuk bangsa kita, kita pun kutuk bangsa mereka balik, mereka balas balik, kita balas balik, sampai bila pun takkan habis. Api jangan di balas dengan api, sebaliknya balaslah dengan air.

Jangan biarkan kita dibelenggu dengan RACISM sepanjang hidup kita. Blame the person not the race!





tags: dark reality of multi racial societies in malaysia realiti gelap masyarakat berbilang kaum racist racism perkauman bangsa gaduh kutuk hina keji caci maki bunuh melayu cina india bumiputera sabah sarawak bangla indon vietnam nepal myanmar mamak halau balik negara asal lucut warganegara cinabeng boyan orang asli pendatang penduduk asal babi anjing mundur say no to racism

42 ulasan:

  1. nak mintak nyanyi lagu Negaraku pun dah bising..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. noob dah takde idea nak wat entry. last2 ambik isu perkauman kihkihkih.....

      Padam
    2. Sape yang bising?
      Sila laporkan dekat kaunter pengawal

      Padam
  2. pukimak apa caj kenderaan perdagangan naik 5 peratus hari ini berikutan kenaikan harga diesel - http://www.malaysiakini.com/news/240256. lepas ni habis semua barang naik teruk... ron97 pun terus naik lepas kantoi lebih murah dari ron95... pukimak punya umno tak habis2 nak menipu rakyat... UMNO PUKIMAK PUKIMAK PUKIMAK PUKIMAK

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku sukung. Tapi takyah lah nak pututttt...

      Padam
    2. cis RON 97 pun naik 15 sen!!!!!

      Padam
    3. betui ke ron97 ni ikut harga pasaran?

      Padam
  3. you're seriously damn true about this...but still, mesti ada orang kata salah kerajaan sebab x hapuskan sekolah sekular n kerajaan dikaitkan dengan umno n umno dikaitkan dengan melayu.. someone need to say something about this..

    BalasPadam
    Balasan
    1. i need to say vernacular not secular...thanks

      Padam
  4. bkn nk ckp apa tp frankly speaking,mostly org melayu yg racist adalah macai umno, org cina yg racist pula mostly sokong dapig.... itulah realitinya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dan tinggal la org pas yg dan org ats pagar terkontang kanting...nak sokong cina ,cina memang lebih ska dapig, nak sokong malay lak suka jilat pongong umno, walaupun benda tu terang dlm islam haram haih... ciri2 munafik dh ad dah,*bukan brmakna ko munafik, tp ciri ko tu dah ad)

      Padam
  5. Very, very good entri dan otak saya pun memang dah naik buasir fikir perkara ni.
    Bersikap rasis memang tiada untungnya untuk negara kita tapi dalam pada itu kerajaan kenalah betindak tegas kepada mereka yang mencetukan isu-isu perkauman dan janganlah LEMBIK sangat.

    BalasPadam
  6. Sebabnya gabungan parti memerintah sendiri terdiri oleh parti yang mewakili kaum tertentu...dan sentiasa menimbulkan isu perkauman walaupun kononya "satu barisan".
    Kamon la, be logical...

    Al-Quran menerangkan "Kepelbagaian warna kulit dan bahasa merupakan tanda-tanda kekuasaan Allah" (Petikan dari segmen IKIMfm 04/09/13)

    Letakla agama atas sekali dan kita akan sedar ini merupakan kelebihan bukan kekurangan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tp org umno kan lebih"melayu" dr agama... nak wat camner

      Padam
    2. kalau ikut pemerhatian orang melayu ni adat dan melayu lebih utama.. dan keutamaan melayu ialah penguasa/raja.. Banyak betul jenis hang tuah.. bijak pandai tau benar dan salah tapi sangat taat dan setia..

      Padam
  7. Hapuskan sekolah jenis kebangsaan. Parti politik mana yang berani?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada. Parti Otak Bersatu. Sama2 kita Mengundi Parti Otak next PRU.

      -geng anti abah kau-

      Padam
  8. kisah hanya di malaysia sampai sekarang tak sudah2..


    Entri Terbaru Update : Hanya Di Malaysia Versi Instagram Episode 6

    BalasPadam


  9. kebanyakan isu perkauman ini ditimbulkan oleh orang cina dan orang india...sepatutnya kita halau orang cina dan orang india balik ke negara sendiri sama macam kits halau orang bangla, orang indon dan orang filipin balik ke naegara masing2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa pasal cakap itu macam? Kami bangla datang sini kirija baik2, tak kasi susah orang Malaysia, kasi tolong ekonomi adalah. Tolong jangan halau kami. Itu family sana mahu kasi makan sama kami punya gaji sini. Kami sayang Malaysia.

      Padam
  10. x payah nk salahkan kerajaan..

    kalau didikan awal sememangnya bermula drpd rumah.

    kalau dibesarkan oleh mak bapak yg rasis.. rasis la anaknya...

    kalau x, sebaliknya.

    kalau dok nk salahkan gomen je,, maksudnya tanggungjawab mendidik and membimbing anak bukan tggjwab mak bapak dah la ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba terbalikkan keadaan kau ditakdirkan lahir sebagai cina..bukak paper..keluar ..apa lagi cina mau?..pertanyaan tu keluar setelah bangsa cina x mau mengundi bn..apa perasaan kau.? bukan mak bapak ajar anak jadi rasis..persekitaran..aku pun rasa mak bapak kau x didik kau berfikir dengan cara yang betul..amacam marah tak aku cakap macamtu.. lahir sebagai melayu cina india bukan satu pilihan..ia ditakdirkan ..kau hina bangsa lain..beerti kau hina yang menjadikan bangsa tersebut..

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. persekitaran ni tangungjawab kerajaan.. Macam indonesia buat lagi sadis semua takda semua satu indonesia hahaha..

      malaysia ni budaya tak kacau ok la leh guna bahasa idunda masing-masing cuma yang parah sebab dipisah-pisahkan ada team melayu cina india.. tengok parti je pon tau dah belum sekolah lagi.. tu yang membentuk masyarakat sebegitu

      tapi nasib baik ada juga titik persefahaman dan juga pertemuan juga perpaduan.. masih ada kelompok melayu cina india ni bercampur.. So ada juga la nampak perpaduan dan majmuk.. Tapi kalau tengok kg melayu pendalaman estet dan perkampungan/penempatan cina.. masih ramai yang tak bercampur dan hanya tahu bahasa mereka saja.. pada mereka buat apa mereka nak ambil tahu pasal bangsa lain kalau takda kepentingan sebab mereka tak bercampur berkomunikasi etc.. mereka boleh hidup ma..

      Padam
    4. setuju dgn Tanpa Nama5 September 2013 10:08 PG.. :)

      takde sapa yg boleh disalahkan dgn 100%.. masing2 ada bahagian masing2..

      tapi bahagian mana yg paling besar and memberi kesan itu yg akan mempengaruhi seseorang..

      sy xtau la org lain mcm ne..

      racism is everywhere.. bukan di Malaysia sahaja..

      tapi dimana2 pun cuma ketara atau tidak... :)

      Padam
    5. tau pun marah bila diusik emosi..macam tu juga kaum lain terasa bila keluar ayat kasar..20 tahun didikan emak bapak..? makin bodoh engkau ni..cuba kau compare masa anak dengan mak bapak dan masa anak dekat luar.. x tau la kalau kau melekat ngan mak bapak kau 24 jam ..

      Padam
  11. dah nak reda perkauman ni dah ..tapi buat pulak tanda putera..patut kenangan pahit janggan diungkit2 diingat2..baik2 generasi yang baru x tau..dah tau..dah mula terbit rasa sangsi..curiga..antara satu bangsa sama lain..masa ge13 pun, aku tengok umno bukan main seronok lagi bakar api perkauman..tujuan takut2kan melayu,jangan sokong dap / pembangkang ..kerana kepentingan politik x fikir kesan jangka panjang

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup org ats umno lebih suka jaga "periuk nasi" diorg dr kepentingan rakyat (hanya sesetengah je bantu itu pun yg geng sokong dia ja)smpi masa nmpk taring nya time tu pun terlambat dh....

      Padam
    2. lebih kurang Mafia, UMNO, MCA hanya geng atas je campur bagi kongsi habuan.. nak kekalkan kuasa mereka kawal geng diaorang dengan ketakutan yang geng/kaum lain mengancam :)

      Yang parahnya benda sama digunakan keatas kerajaan Malaysia, pegawai kerajaan hanya boleh sokong BN saja.. Demokrasi la sangat

      Padam
  12. Bg sy..semuanya bermula dgn pendidikan...better tiada lg sek jenis kebangsaan sbb ia akan memisahkan antara kaum pada peringkat awal.

    Apa yg berlaku di FB mmg betul berlaku di depan mata sy..mmg org melayu kutuk cina, n cina kutuk melayu balik. Tp xde sape yg nak perbetulkn keadaan, hanya mencari kesalahan org lain. Tp kalau kita toleransi jugak, ada yg pijak kepala pulak.

    Sebenarnya 'perpecahan' kaum ini sudah lama berlaku, cuma perkara ini nmpk lg obvious bila adanya media sosial utk kita luahkan perasaan di mana semua org boleh tengok. Zaman dulu2 masa xde internet just bincang2 kedai kopi je luahkn perasaan. So, nak perubahan terpaksa start dr rebung, yg dah habis sekolah 2 susah nak ubah mentaliti mereka, lg2 mereka akan didik anak mcm 2 jugak kelak.

    I just wonder what will be our nation it could be in future (20-40 years time)..we can be a rich country like Japan, US,UK..but still perpaduan still more 'fake' in front other races than really sincere to each other.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa salahnya bila di pijak kepala cuba bincang kan?

      Padam
    2. Aku dah lama perhatikan kau..kau pasti ke tiada sape yg perbetulkan keadaan? Ayat ko pakai skema doh,disamping kemacaian kau agak terserlah dgn pendapat yg ko kemukakan..haha3..bak kata hamka k.mayat,apabila dah bukak mulut nampak kebodohannya..haha3.mesti ko ni masa sekolah dulu pakai seluar tinggi cermin mata setebal 3 inci kan..hahha3..for noob,maaf aku bukan troll kau..keke3

      Padam
  13. maafkan saya. tapi org yg memandang warna kulit adalah org yg paling bodoh dlm muka bumi ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Melayu tak pandang pandang warna kulit sebab bangsa yang mempunyai macam-macam warna kulit ni ialah melayu.. Ada sawa matang, ada putih ada caucasian ada hitam legam ada hitam manis.. Macam warna kulit juga rupa orang melayu ni ada.

      Tak caya cuba tengok orang melayu macam rupa dan warna kulit ada berbanding bangsa lain.. yang rupa macam negro pun ada.

      Padam
  14. Sikap racist kat msia ni sgt kuat. Bukan hanya antara kaum. Malah antara negeri. Masih ada yg hdp dgn berfikiran org negeri tu mcm ni, negeri dia saja yg bagus. Typical melayu. Kalau hdp berlandaskan agama islam kita dh lama bersatu. Tp kita hdp dgn kata2 pak menteri kita. 'hidup melayu', 1malaysia, islam hadhari, etc. Bukan hdp dgn takbir allahuakbar. Tah2 kita kat msia ni pon mati bukan dengan mengucap. Tp sebut 1 malaysia sn brim.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ditakdirkan xde org cina pun, orgmelayu masih rasist gak, bila masuk negeri, tu lom lagi kampung2 lagi haha2, keturunan pun sama gak

      Padam
    2. orang kaya ngan orang miskin eh.. haha tu mana bangs apun ada

      Padam
  15. APA LAGI CINA MAHU?

    BalasPadam
  16. Mulia kamu adalah islam yg ada pd jiwa kamu. bukan kerana bangsa kamu. Tak payah nak bangga sgt bangsa tapi kapir... Idup 60 70tahun then baham tanah mati mungkin 300tahun 500thn sebelum kiamat datang.. hidup ni singkat sangat kalau nk banding umur selepas mati.

    Kemulian ku adalah kerana islam dan iman yg ada dlm diri ku. Tiada islam hina lah aku walaupun aku disanjung..



    BalasPadam
  17. Bagi aku la noob, hal ni kait rapat dengan rasa bangga dengan bangsa sendiri. Apa ko kata? Sebab tu aku tak suka bila orang sebut, 'proud to be this..proud to be that..'

    Megah Angkasa

    BalasPadam
  18. manusia banyak ragamnya..tapi ragam yang pelik banyak datang dari bangsa melayu..kalau korang tengok ancaman2 dalam bentuk psikologi melayu memang cepat kecundang..ayah pin,kahar,arkam,wahabi,syiah etc. pernah korang dengar india or cina yg masuk ajaran sesat? kenapa melayu terlalu cepat untuk mempercayai sesuatu perkara tanpa mengkaji ianya secara mendalam? tidak keterlaluan jika aku katakan bangsa kita boleh pupus dengan hanya menggunakan sentimen berunsur fitnah..memang bangsa lain bahkan kerajaan Khulafa Ar-Rasyidin pun runtuh disebabkan fitnah..tetapi melayu terlalu lemah sehinggakan maklumat yang serapuh mcm kat atas pun terus percaya..the fuck? (tu belum lagi aku cerita ada segelintir orang melayu yg meninggalkan kerja mereka serta merta bila ada khabar angin perang dunia hampir2 meletus..berlaku pada era 90-an)
    lagi satu..meleis2 semua harus mengakui yg majoriti meleis2 adalah racist..Minta maaf kerana ini adalah fakta..

    Kenapa rakyat Indonesia anti dgn rakyat Malaysia? Kerana sifat kenegeraan yang diwujudkan oleh cina india iban kadazan org asli? tidak!! tengok sapa yg berperang mulut dgn rakyat Indon ni semua? penan? bidayuh? tidak! jawapannya adalah melayu!

    Kenapa rakyat sarawak rata2nya tidak berapa suka dgn segelintir besar melayu semenanjung? *anda sudah tahu jawapan!!..byk page diwujudkan menghina sarawak secara terang2 terangan tanpa sebab..

    India dan cina pun menjadi mangsa racist dari bangsa Melayu..tapi bila kita dikutuk balik,kita mudah menggelabah..tanpa usul periksa yang panjang,terus memaki hamun tanpa mengeruhkan keadaan..contoh? tengok macam di atas..

    Nota : sila bersyukur yang kita lahir sebagai seorang melayu.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...