Iklan Leaderboard

Isnin, 30 September 2013

46 Apabila BR1M diberi dua kali setahun

Kerajaan bercadang melaksanakan agihan pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada penerima yang layak sebanyak dua kali setahun, mulai tahun depan. Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata kaedah penyaluran BR1M juga kemungkinan dibuat melalui transaksi terus kepada akaun bank penerima.

Sumber gambar
Katanya, langkah itu bertujuan menggalakkan penerimanya melakukan perbelanjaan berdasarkan keperluan semasa, sekali gus menggalakkan perbelanjaan berhemah.

“Kerajaan sedang melihat kemungkinan melakukan agihan pembayaran BR1M sebanyak dua kali setahun mulai tahun depan dan bukannya sekali gus seperti diamalkan sejak ia diperkenalkan.

Baca berita penuh di sini.


Kalau ikut pandangan aku, aku kurang setuju dengan tindakan kerajaan memberi tunai kepada rakyat kerana aku lebih gemar dengan konsep bantu orang bagi pancing, kail dan tali, bukan bagi ikan. Kalau bagi ikan, ikan akan habis, dan kita kena terus kena bagi ikan sampai bila2, masalah takkan selesai. Tapi kalau bagi pancing, dan kita ajar mereka cara memancing dengan betul, mereka tak perlu lagi harapkan ikan daripada kita kerana mereka boleh berdikari dan mengail ikan sendiri dengan usaha mereka.


Tapi kalau kerajaan nak bagi juga aku takde masalah pun. Yang pasti mereka yang layak menerima pasti suka. Yang tak menerima menganga ajelah. Peniaga pun mesti suka suki naikkan harga barang, sama bila diumumkan kenaikan gaji dan bonus bagi penjawat awam. Yang kerja swasta dan kerja sendiri juga yang terpaksa menerima tempias.

Apa2pun, berita mengenai cadangan pemberian BR1M sebanyak 2 kali pada tahun depan, yang bagi aku menarik dan sepatutnya dah lama dipraktikkan adalah agihan terus bantuan BR1M kepada penerima melalui akaun bank. Banyak gila boleh jimat. Jimat duit, jimat masa dan jimat tenaga. Duit pun tak payah keluar kos untuk majlis2 dan protokol2 VIP, tak payah keluar duit untuk print baucer.

Penerima bantuan terutama warga tua2 dan orang sakit tak perlu bersusah payah terpaksa keluar rumah dan duit belanja semata2 nak menghadap wakil2 rakyat untuk kutip baucer BR1M di majlis penyerahan. Kenapalah dulu diorang tak boleh terfikir nak buat macam ni dari awal2 lagi? Aku dari tahun lepas dah tulis pasal isu ni. Tengok je gambar2 kat bawah, takde rasa kesian ke?












tags: pemberian br1m bantuan rakyat 1malaysia 1.0 2.0 3.0 dua 2 kali tahun depan 2014 umum masa ucapan bajet belanjawan najib razak ahmad husni hanadzlah ahmad maslan pembayaran transaksi terus akaun bank penerima nilai rm500 rm1200

46 ulasan:

  1. sokong²... bagi duit mmg cpt abis... RM500 skrg ni pun...sehari pun leh abis...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko taknak bagi aku brim rm500 ko tu.

      Padam
    2. bagi duit cepat abis ye...ko nak kjaan bagi apa? kereta? rumah? ayam afrika? bongok....

      Padam
    3. kerajaan bg la joran nanti rakyat xpyh beli ikan sbb harga ikan mahal... diorg boleh pancing sendiri ikan kat laut atau sungai. tp lepas tu ramai la org jadi lembab sbb jadi kaki pancing

      Padam
    4. dua kali br1m....dia ni pun dapat dua jugak...!!

      Padam
    5. dye bg BRIM amek je.. sokong BN jgn harap.. puiii.,,!

      Padam
  2. pasni dapat la RM500.20
    backup balik harga minyak naik tu..kehkehkeh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau pakai minyak seliter je ke? Meleis.

      Padam
  3. undi bn dapat brim. undi pas dapat apa? habuk pun tarak ptuihhhh......

    BalasPadam
    Balasan
    1. undi pas masuk surga la bodoh punya plain.

      Padam
    2. fatwa nik ajis undi pas masuk syurga. jom kita undi pas untuk masuk syurga. brim tu apa la sangat nak compare dengan syurga.

      Padam
    3. hai deknon, taulah ko sakit ati tengok top komenter kat bawah tu, tp ko tak takut nnt tak sempat nak mintak maaf kat aku ka dok main fitnah aku kat sini? padang mahsyar tu luas oh~ :)

      Padam
    4. suka ti bapak tiri laki mak ko je nak guna nick plain83 ni. aku pun nak pkai jugak.

      Padam
    5. so kira ni ada plain jantan ngan plain betina emm bagus ni breed bnyk2 baik korg 2 kawin lol

      Padam
    6. undi bn dapat syer dosa sekali - dengan memilih dan memperjuangkan pemimpin yang tolak hudud dan kata x relevan..,gelakkan nabi berjanggut sebab xde pisau gillette..

      Padam
    7. Undi la BN sama-sama dapat share..
      Pemimpin bn dapat share 99.999998% koranga dapat share 0.000002% je lol..
      Kak Jat satu family dapat 250juta rakyat jelata yang miskin dapat BR1M 500 je.. :)
      Bersyukur la dapat juga merasa.. itu je yang layak dapat..

      Padam
    8. org atas BN gelak je tgk macai2 yg diperbodohkn.. alahai.. macai bijak la cket,. lembu pon lg bijak dr korang.. dasar macai BODOH!

      Padam
    9. Seiyyya kamu olang anon meleis kat sini ar, memang BODOH BERTINGKAT TINGKAT leyyy suka gaduh samasama sendiri, maciam itu gua punya mangkuk tingkat di dapur!!! 笨!!!

      Padam
  4. Undi Pas dpt ketenteraman jiwa bro....

    BalasPadam
    Balasan
    1. statement ni aku sokong...

      Padam
  5. brim. nilai orang miskin :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau la gaji ko beso tak layak dpt brim. nak menghina kitorang yg gaji kecik pulak pui.

      Padam
    2. rasa terhina ker? inferiority complex sungguh. jangan meludah rate2 yer. kotor. :)

      Padam
    3. mengata 'nilai orang miskin' lgi kotor dri meludah.

      Padam
    4. macai brim butthurttttt detected

      Padam
    5. aku sbg org miskin lg terhina bila najib kata rm500 ckp utk setahun. adakah nilai org miskin kt malaysia ni hanya rm41.70 sebulan... gila hina

      Padam
    6. patotla macai brim bruthurtttteeeey. nilai macai sebulan rm41.70 jer. hoho

      Padam
  6. Sebab tahun lepas sebelum pilihanraya. Kena la tunjuk muka kasi orang rasa bersyukur dapat br1m. Sekarang ni bagi je lah. Apa2 pun lagi 5 tahun baru kena usaha lebih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa ko merepek ni aliff. sepatah haram aku tak paham. aliff gi tido ye besok aliff nak gi sekolah kan.

      Padam
  7. Jika anda diberi pilihan samada nak BRIM 1k setahun atau maintain harga minyak rm1.90..mana anda nak?

    Ada ckp minyak rm1.90 lebih menguntungkan pemandu dr luar negara singapore/thailand n kes seludup kuat meningkat.
    Ada ckp BRIM ni utk pancing psikologi utk hargani pemimpin BN

    Papepun jika dah dpt BRIM 2 nanti, ckp Alhamdulillah, x perlu nak bising2...tp x wajibkn anda undi BN pun next PRU.

    Kalau anda jd pemimpin pun, maybe anda buat praktik yg sama utk naikkan populariti anda. Papepun sy mmg xkan dpt BRIM nanti sbb konfom x lepas sbb gaji suami isteri mesti lebih 5k. Kalau sanggup nak BRIM dgn tipu payslip pun dpt duit haram je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. harga minyak rendah semua orang merasa. brim tak semua dapat. macai miskin jer layak. kohkoh

      Padam
    2. Tp yg kaya2 pun isi ron95 gak, sepatutnya duit 2 lebih kepada golongan pendapatan rendah..baru lebih adil n memerlukan.

      Tp jika kebanyakan mengatakan minyak murah lg penting dr BRIM, so gov should implement that earlier. Tp sy still agak yakin even gov kasi minyak murah rm1 selitre..still ramai xkan undi BN next PRU..sbb harga barang xkan turun gak lepas harga minyak diturunkan.

      Padam
  8. yeah harap laepas permohonan BR1M kalai ini haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa yg ko tulis ni setan sepatah haram aq tak paham, lain kali tulis betul2 tk bolih ke? Jentik telo ko baru tau

      Padam
  9. Noob quote " aku kurang setuju dengan tindakan kerajaan memberi tunai kepada rakyat kerana aku lebih gemar dengan konsep bantu orang bagi pancing, kail dan tali, bukan bagi ikan. Kalau bagi ikan, ikan akan habis, dan kita kena terus kena bagi ikan sampai bila2, masalah takkan selesai. Tapi kalau bagi pancing, dan kita ajar mereka cara memancing dengan betul, mereka tak perlu lagi harapkan ikan daripada kita kerana mereka boleh berdikari dan mengail ikan sendiri dengan usaha mereka."

    yup mcm tu nabi ajar beberapa org dlm beberapa kisah dlm hadith nabi ajar org tersebut mcm mana bekerja...untuk sara keluarga tanpa perlu meminta2

    teringat kisah blog keretamayat :) psl zakat tu haha2

    BalasPadam
  10. Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin
    menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. keliru jangan engkau keliru

      Padam
  11. tak setuju. :) bagi la tiap bulan pon. berapa kerat je yang layak, yang sipi2 tak layak ini dah boleh dikira kaya sangat ke.. Dah la tak merasa BRIM, kena bayar TAX lagi.. apakah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak setuju? Baik ko blah duduk di zimbabwe sana

      Padam
  12. bagaimana kalo ikan makin berkurang...kalo dah ada pancing pun susah juga nak merasa...

    BalasPadam
  13. ok la ada majlis meriah you..
    leh kenai awek2.. juga pegawai2 yang tak pernah nampak muka tu..

    hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. gila hina org2 miskin ni dibuat oleh umno dikumpulnya ramai2 mereka ni desperate & peminta sedekah.sblm bg duit bg ceramah brainwash dulu suruh berterima kasih kpd kerajaan,lps tu bg duit sambil ambil gambar nk tunjuk betapa murah hati & prihatinnya mereka kpd org miskin. kesian... sekali lg golongan miskin dilembukan oleh puak2 umngok

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...