Iklan Leaderboard

Sabtu, 16 November 2013

26 Sistem sampah SPPBS yang membeban para guru

Masalah Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) bukan suatu yang baru. Sejak ia dilancarkan pada tahun 2011, ia dah mengundang banyak reaksi negatif dan rungutan daripada para guru. Antara rungutan yang selalu didengar adalah sistem SPPBS yang sangat lembab, cikgu disarankan isi data pukul 3 - 5 pagi which is sangat bangang, sistem hanya boleh dibuka menggunakan Internet Explorer versi 7 - 9 which is sangat bahlol. Ramai orang tak guna IE la, orang ramai guna Mozilla Firefox, Chrome dengan Safari je la sekarang.


Bagi aku seharusnya sistem2 online ni bagus sebab sekarang semuanya sudah ke arah teknologi ICT yang sepatutnya memudahkan kerja dan urusan semua orang. Dengan adanya Internet banking, nak bayar bil senang, nak transfer duit senang. Dengan adanya online booking, nak booking tiket wayang senang, tiket kapal terbang pun mudah, nak reserve bilik hotel pun cepat. Tapi bila wujudnya sistem online yang menjadikan kehidupan lebih susah dan rumit, ini bukan bagus tapi bangang, sampai ramai warga pendidik sendiri protes sistem SPPBS sebab sangat menyusahkan kehidupan mereka sehingga wujud FB page seperti Kami Mahu SPPBS Dimansuhkan dan Kami Anti Sppbs Lembab. Sebenarnya PBS ataupun Pentaksiran Berasaskan Sekolah ni bagus, yang tak bagus dan tahi cuma sistem online untuk masukkan data murid je.

Sistem SPPBS - http://sppbs.moe.gov.my/

Serius, siapa yang rangka dan design sistem ni? Pegawai Teknologi Maklumat yang kerja kat gomen sikit punya ramai, hebat2, pandai2, pointer CGPA pun semua 3.00 ke atas, ada yang sambung master PHD lagi, tapi takkan hasilnya macam hampas? Kalau bukan pegawai kerajaan yang design, mesti consultant. Tapi takkan consultant yang dibayar mahal2 pun tak boleh come out dengan sebuah sistem yang solid dan bagus? Tak pernah lagi aku jumpa sistem online dicadangnya guna tengah2 pagi buta sebab waktu siang lembab nak mampus. Ingat cikgu takde life ke kena berjaga malam hanya disebabkan kelemahan sebuah sistem yang bangang? Seorang cikgu IT pun boleh bagi cadangan yang lebih membina daripada pakar2 IT yang ada kat gomen nih especially Kementerian Pendidikan.


Sistem Maybank2u tu lagi ramai guna, berjuta2 orang akses pada setiap masa dengan berjuta2 transaksi dalam satu2 masa tapi takde pun slow. Kadang2 sangat kalau ada masalah pun. Sistem SPBSS hanya dicapai oleh guru yang tak sampai 500K seluruh Malaysia pun tapi sangat siput babi. Bila dah banyak sangat kena komplen baru la nak tangguh penggunaannya untuk ditambah baik.


Kenapalah sistem e-Kerajaan kat negara kita ni cam tahi2 belaka? Dari sistem HRMIS, portal MyGovernment, sistem KTMB, sistem rekod pesakit hospital kerajaan dan beribu2 lagi sistem elektronik kerajaan. Keluar duit belanja habis juta2 untuk buat sistem tapi hasil macam tahi. Nak kata takde kepakaran tempatan, tiap2 tahun beribu2 graduan IT dilahirkan daripada universiti2 tempatan.




tags: sistem pengurusan pentaksiran berasaskan sekolah sppbs pbs aplikasi teruk kpm kementerian pendidikan malaysia warga pendidik guru cikgu protes facebook mansuh lembab siput babi perlahan slow bangun jaga malam tengah pagi buta key-in masukkan data murid pelajar membeban menyusah tangguh penggunaan anti sistem e-kerajaan bangang tahi sampah hrmis portal mygovernment sistem ktmb rekod pesakit hospital kerajaan e-learning 1bestarinet frog vle sekolah rendah menengah

26 ulasan:

  1. merauah adalah kegemaran meleis..... dan sistem kerajaan dan pkerjanya ada separuh x keje pun pemls mcm c1ba1 nia mahai, x termasuk org keje goverment yg rajin....

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan dibaiki ....tapi dimansuhkan sebabnya memberi peluang (subahat) kepada para guru supaya tidak berintergriti,Sistem ini mendedahkan para guru untu disaman kerana memberi penillaian yang tidak adil..Sistem ini juga melatih cikgu menjadi seorang yang tidak berintergriti kerana sifat sifat dan struktur PBS itu sendiri,

      Padam
    2. menulis ayat tunggang langgang & typo mcm c1ba1 juga adalah kegemaran meleis..

      Padam
  2. hmmm.... sppbs ada kelemahan yg perlu dibaiki....

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum,

    maaf, i nak tumpang beritahu tentang sebuah posting yang hot & info yang sangat penting bagi kita semua umat islam di negara ini.

    Tolong klik & baca di sini->http://anjungrakyat.blogspot.com/2013/11/melayu-adik-beradik-yahudi.html

    BalasPadam
  4. Kalau anwar memerintah...sure sistem pendidikn sgt canggih dgn kemudahan ipad setiap guru n internet free diberikn....exam semua pki pc n markah automatik update dlm sistem..siap auto publish markah student kat fb parent mereka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. butthurt...

      Padam
    2. ko ni meroyan tak tentu psl kenapa? konon sarkastik la nk perli anwar... apa kaitan anwar dgn sistem sppbs? sorry brader x lawak lgsg... apa yg terserlah hnya kebodohan diri sendiri... once a macai, forever a macai

      Padam
    3. stendet mat chai. samua banda nak kait dangan anwar.

      kincin bole, theo wal cot swam sato!

      Padam
    4. hujah2 macai umno mmg xblh pakai... drpd diorg punya menteri sampai macai... semua bangang abadi. lgsg xblh fikir satu hujah yg kritis & membina... plg bodoh bg alasan bangang mcm harga gula naik nak kurangkn pesakit diabetes, nk kurgkan kemalangan motor kenakan tol pd motor, harga minyak naik suatu ketetapan & lain2 alasan bebal... sbg seorg macai umno yg hya menjilat jubor pemimpin2 umno, korg mmg xblh fikir dgn waras ke?

      Padam
    5. Sy rasa menteri pelajaran yg bertanggungjawab letak jawatan sbb x pantau sistem ni supaya lebih efisen..smpi surat komplain x lyn hingga masuk surat khabar baru nak buat baik pulih.....kalau kat jepun dah malu menteri bertanggungjwb n letak jawatan...bg can kat YB yg mampu buat kerje dgn gaji rakyat.

      Padam
  5. mat cai penishurt ker ape ni?

    BalasPadam
  6. Patut sistem ni simpan data offline kemudian ok baru update sync ke server..
    Kalau server tu bengap sangat..

    Kalau nak buat online terus kemasukan data kena server power line laju letak dalam datacenter yang leh support bandwidth besar..

    BalasPadam
  7. Terima kasihla pada buasir otak sebab ambil berat masalah kami para guru ni. Sememangnya SPPBS ni satu sistem yg amat menyusahkan kami. Sebenarnya pada pdpt sayala tujuan Penilaian Berasaskan Sekolah(PBS) ni baik di mana Ianya penilaian guru spjg tahun dan ianya bukan berorientasikan peperiksaan semata-mata. Namun begitu dari segi perlaksanaan dan sistemnya yg perlu ditambah baik. Rasanya tidsk salah jika sistem ini mengikut sistem di universiti dan tiada paksaan terhadap guru utk meletakkan tahap pelajar. Mana mana pelajar yg tak melepasi tahap tertentu maka dia kena repeat semula atau dia di masukkan ke bidang kemahiran atau bidang pendidikan khas.
    Ini tidak, ada pelajar yg masih gagal membaca dgn lancar pun kami guru kena bagi lulus. Kalau kita bg gagal pihak atasan salahkan kita sebab tak pandai mengajar.

    BalasPadam
  8. aku harap pihak kerajaan & kementerian pendidikan yg bernaung dibwh menteri pendidikan merangkap timbalan perdana menteri, tan sri muhyiddin yassin dpt menyelesaikan masalah sistem ini dgn segera. lg lama ia ditangguh lg lama kesan buruknya terhadap guru, sekolah dan murid khasnya. sbg berkongsi, anak saya akan masuk darjah 1 tahun depan & sewaktu taklimat pada hari orientasi & ujian diagnostik di sekolah, guru besar sekolah juga ada menyatakan masalah & rungutan mereka terhadap sistem SPPBS ini.

    BalasPadam
  9. dasar macai bodoh! org maam ko lah yg bakal menjahanamkan negara ni

    BalasPadam
  10. page ni dh nk capai 40k like....teruskan usaha...bukan tambah bail sppbs. tapi mansuhkan terus...klu x, rosak akhlak murid nanti

    BalasPadam
  11. Pada pengatahuan aku lah, xtahu lah betul ke tidak, bukan yang pakar dalam ict buat keputusan mengenai sistem yang ada dalam gov..keputusan ni dubuat oleh dinosaurs2 zaman 40an,50an-60an dulu yang masih belum besara. so nak ke taknak kena terima aje lah yes bos.

    BalasPadam
  12. Ramai kwn2 aku bising psl benda. Cuba la bersyukur. Gaji ribu riban keja baru mcm tu. Kalau malas keja baik berenti. Ramai lg org lain buleh ganti. Kena syukur la & kurangkan gula dalam makana dan minuman

    BalasPadam
  13. Ramai kwn2 aku bising psl benda. Cuba la bersyukur. Gaji ribu riban keja baru mcm tu. Kalau malas keja baik berenti. Ramai lg org lain buleh ganti. Kena syukur la & kurangkan gula dalam makana dan minuman

    BalasPadam
  14. sistem pendidikan sekarang merosakkn budak2 sekolah... tgokla bdk2 skrg, prngai makin truk, x hormat org tua, sosial. x tahu zaman akn dtg mcm mn.. silap2 ade kes bunuh, rogol kt skolah. Hanphone boleh bawak kt skolh, bnyk plak video bogel, cium..siap dlm HD lgi..psl sume phone canggih2. x salah kt cikgu, tpi salah sistem pendidikan.. ikut sgt menteri2 dgn org kaya. bleh bawak phone kt skolah, lpastu saman cikgu...phuii!!! padahal anak sendiri x reti nk jaga.

    BalasPadam
  15. terruk......terukkkkk dan lembabnya sistem yang digunakan kpm utk melaksakan pbs.lantaklah kamu labu.

    BalasPadam
  16. Banyak lagi sistem yang macam haram jadah..kesian aku tengok mak aku...terpaksa bangun pukul 2 , 3 pagi semata-mata nak key in data...

    BalasPadam
  17. Banyak lagi sistem yang macam haram jadah..kesian aku tengok mak aku...terpaksa bangun pukul 2 , 3 pagi semata-mata nak key in data...

    BalasPadam
  18. bang, cer keje kat kementerian pendidikan...baru tau perangai cikgu2 yg duduk pejabat tu macam mana?...bukan nak dengar ckp org IT...semua dia jer betul...perangai cam kat sekolah gak...tu yg sistem jadik macam tu...kunun2 cikgu pandai segala kan...klu normalization pon tak buat elok2...mmg lah sistem jadik lembab....

    BalasPadam
  19. Post lama saja aku nak menyemak..Gomen selalunya share server dengan sistem online jabatan gomen lain..Tu yang slow.Try kuar budget lebih sket pakai dedicated server spec tiptop baru best.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...