Iklan Leaderboard

Rabu, 20 November 2013

22 Ingat ibu anda sebelum membuat suatu ketahian

Sebelum2 ini kami dah banyak kali paparkan ketahian para budak2 baru nak up yang merupakan remaja generasi sekarang ini. Ketahian2 mereka banyak dilihat di media2 sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, Keek, Youtube serta tempat2 yang tidak bermanfaat seperti Pavi, Villa Nabila, hotel2 murah, rumah awek, semak dan lain2. Antara contoh2 ketahian mereka:

Spender masih mak bapak beli sudah declare suami isteri kat Facebook.
Aktiviti dan fesyen remaja2 masakini di Pavi serta port2 membuang masa yang lain.
Takde kerja cari kerja di Villa Nabila sampai kecoh 1Malaysia.
Takde duit nak gi hotel belakang semak pun jadi.

Ini baru sedikit ketahian budak2 sekarang, banyak lagi yang aku tak sanggup nak paparkan. Aku cuma nak berpesan terutama kepada budak2 remaja yang masih bersekolah, terutama di musim2 cuti sekolah ni, tolong jangan jadi tahi. Sebelum nak buat sesuatu tahi, fikirkan perasaan orang tua korang dulu, terutama mak korang. Jangan sampai mak korang yang mengandungkan korang selama 9 bulan dan bersusah payah membesarkan korang sedih, menangis dan terpaksa menanggung malu disebabkan perangai tahi korang macam contoh2 kat bawah ni.

Aku faham sebagai ibu bapa bukan senang nak jaga anak2 terutama yang dah bergelar remaja, diorang pun bukan ada masa 24 jam nak pantau korang, so korang yang remaja2 ni pandai2 la jaga maruah ibu bapa dan keluarga tu sikit. Jangan la buat benda bangang2 yang akhirnya akan memalukan mak bapak korang. Kesian la sikit kat mak korang, sebab aku tahu walau setahi mana pun anaknya, seorang ibu pasti akan tetap menyayangi dan memaafkan perbuatan anaknya.

Kalau nak buat benda bangang jugak, tunggu sampai at least kau dah mampu beli spender kau sendiri. Sekurang2nya korang dah cukup besar untuk cover ketahian korang sendiri tanpa memerlukan belas ehsan ibu korang.




tags: generasi remaja budak muda sekolah menengah rendah tingkatan couple kapel status facebook cinta husband wife hubby mama papa awek pakwe balak girlfriend cikaro hotstuff lepak pavi villa nabila hilang hilang jumpa rumah kekasih romen dalam semak ibu kecewa sedih tanggung malu status fb anak dara gadis gatal gedik jumpa kondom dalam beg sekolah peluk cium rakam jaga maruah

22 ulasan:

  1. Janji syaitan pada anak-anak adam,untuk terus menghasut dan menyesatkan kita.
    Moga iman kita kuat. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makin kuat iman, makin kuat godaan syaitan..syaitan yg lebih kuat dikerahkan untuk sesatkan mereka yg kuat iman..contohnya awek yg malam mengaji quran, siang isap batang boipren...

      Padam
  2. "Tak taulah siapa mak dia..."

    "Mak saya Hulkinah,dia duduk kat US"

    BalasPadam
  3. Budak2 tahi everywhere ... tahi pun tahu malu. xduduk merata2 duk dlm jamban ... ini budak xda malu kasi tunjuk org ... teruk dari tahi..

    BalasPadam
  4. Ni semua sbb cite I Love Mr Arrogant...cerita cinta cintun yg bersepah di TV smpi jd kegilaan remaja2 menyebabkan mereka nak2 sgt rasa bercinta..kalau leh terus kawin...sbnrnya TV yg banyak menunjukkan aktiviti2 yg x sesuai kpd tontonan masyrakat smpi senang terpengaruh. Campur masalah FB dimana tempat kita luahkn perasaan smpi x perasan 1 dunia boleh tau..lg mengkucar kacirkn 1 malaysia.

    Kdg2 fikir2 FB ni lebih menyesatkn manusia terutama remaja..idea 'bagus' dr pencipta FB yg merupakan seorang Yahudi. Kalau ada org berak tepi jalan...x smpi beberapa jam 1 malaysia tau hasil dr FB.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup..betul tu...ni semua agenda kafir sesatkan ummah...mcam yg berlaku di sepanyol...islam jatuh sebab kejayaan kafir melalaikan ummah...kita semua sedang menuju kemusnahan....cerita2 drama2 sampah di tayangkan di tv ummah....padahal tv kafir tayangkan drama2 intelektual.....ummah jadi bodoh dan telan saja apa yg disuap tanpa tapisan....ibu bapa tidak prihatin, malah lebih suka salahkan pihak lain jika sesuatu berlaku pada anak2 mereka....hasilnya, generasi tolol hasil asuhan ibubapa tolol....

      -ustazah nabilah

      Padam
    2. Ni ada cerita sampah jam 7 mlm yg baru, playboy itu suamiku... sampah gila babi punya sampah

      Padam
  5. ini yang ditakutkan...sya harap mmpu mendidik anak yg baru nak membesar,, sebab tengah study..risau dengan dunia sekarang ni :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. dahtu kalau benar-benar risau, kenapa x abiskan study kamu tu dulu baru kahwin & beranak? nak guna alasan jodoh datang awal, walhal diri sendiri yg dh x sabar-sabar gatal hendak berkahwin? hey, sudah-sudahlah menyalahkan takdir atas kelalaian diri sendiri, berhenti dari jadi meleis tipikal ok? :)

      Padam
  6. memang mencabar jadi ibubapa zaman sekarang ni, CN berdoa sangat2 semoga anak2 CN bila dah besar nanti tak ada malukan mama & ayah dia. insyaAllah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tolong cikgu beri tunjuk ajar yang baik...sila berdoa ditempat yang sepatutnya...ingat kembali adab-adab berdoa...setakat ni ulama tak memutuskan lagi berdoa dekat ruang komen blog atau wall facebook adalah mustajab..

      Padam
  7. Bdk2 skrg ni nk kena "Battle Royal". Kerajaan kna buat sistem pendidikan Battle Royal. Hntr yg prgai trok2 kt dlm hutan, lpastu survive. Sape x nak kena tembak...HAHAHAHA. Baru puas hidup aku...PLKN x payah buat lagi bagus...ganti je dgn sistem ni...

    BalasPadam
  8. akhir zaman kita melahirkan tuan-tuan kita..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya, betul. pernah dgr statement awk ni kat sebuah tazkirah.. akhir zaman, kita melahirkan tuan-tuan kita.

      Padam
  9. fuh..dugaan betullah mak bapak yang lahirkan anak pasca media sosial ni..

    tolonglah anak-anak..faham sikit dengan mak ayah..janganlah mentahikan muka mereka..

    nak cari nafkah besarkan kamu 1 hal, nak didik kamu jadik orang berguna bawak keluarga keluar dari kitar kemiskinan lagi 1 hal..

    fikirlah sebelum nasi menjadi tahi anak-anak sekalian..

    zaman anak2 aku akan datang nanti macam manalah agaknya..

    BalasPadam
  10. Kesian.. Mak yg jadi mangsa..

    BalasPadam
  11. Dah buat tahi, dibaling pula ke muka mak ayah. Apa nak jadi budak2 zaman sekarang nih.

    - Megah Angkasa aka Jantung Phoenix.

    BalasPadam
  12. actually zero tulis artikel nipun mcmlah budak-budak tahi ni nak baca. diorang tgh sibuk bersetubuh dlm semak dan hotel bajet. patutnya zero turun lapangan tarbiah diorang ni

    BalasPadam
  13. Anak muda zaman sekarang.
    10-20 tahun akan datang, kalau dia pikir balik, atau ada anak yg sama umur dgn dia skrang, mungkin baru dia nak nyesal kot...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...