Iklan Leaderboard

Ahad, 22 Disember 2013

39 Manga paling popular tahun 2013

Manga merupakan komik yang berasal dari Jepun yang diminati oleh ramai orang di seluruh dunia tidak ketinggalan juga di Malaysia. Berikut merupakan senarai 30 siri manga yang paling terlaris di Jepun sepanjang tahun 2013.


One Piece mengekalkan kedudukan tempat pertama selama 5 tahun berturut2 sejak 2009. Manga Attack on Titan atau bahasa Jepunnya Shingeki no Kyojin yang mengisahkan tentang peperangan kaum manusia menentang orang gergasi melompat ke tempat ke-2 kesan daripada siri animenya yang semakin meningkat popular. Tempat ke-3 adalah Kuroko's Basketball atau Kuroko no Basuke yang mengisahkan tentang sukan bola keranjang sekolah di Jepun. Naruto menduduki tempat ke-5, turun 2 anak tangga daripada tempat ke-3 pada tahun 2012. Komik Hunter x Hunter yang seringkali hiatus pula menduduki tempat ke-8 manakala Fairy Tail di tempat ke-9. Sebuah lagi komik big 3 iaitu Bleach pula semakin menurun di tangga ke-15.

Berikut merupakan senarai penuh 30 manga yang paling laris sepanjang tahun 2013:

1. One Piece (18,151,599)


2. Attack on Titan (15,933,801)


3. Kuroko's Basketball (8,761,081)


4. Magi (7,151,001)
5. Naruto (5,553,933)


6. Silver Spoon (4,858,699)
7. Assassination Classroom (4,595,820)
8. Hunter x Hunter (4,231,475)


9. FAIRY TAIL (3,790,151)


10. TERRA FORMARS (3,602,630)
11. Kimi ni Todoke (3,428,352)
12. Gintama (2,864,734)
13. Toriko (2,844,248)
14. Kingdom (2,805,945)
15. Bleach (2,752,588)


16. JoJo's Bizarre Adventure (2,588,910)
17. Space Brothers (2,543,140)
18. Saint Young Men (2,487,751)
19. Blue Exorcist (2,329,721)
20. Chihayafuru (2,311,857)
21. AO--HARU--RIDE (2,106,452)
22. Haikyu!! (2,056,241)
23. Ace of Diamond (2,010,045)
24. Detective Conan (1,966,206)
25. SKET DANCE (1,783,098)
26. JoJo's Bizarre Adventure: bunko (pocket-size) version (1,684,749)
27. Tokyo Ghoul (1,666,348)
28. Black Butler (1,562,863)
29. To Love-Ru Darkness (1,558,973)
30. Nisekoi (1,542,417)

Sumber dari carta Oricon. Klik untuk ranking komik terlaris tahun 2012 dan 2011.

Nak baca manga online boleh baca kat Mangareader, Mangahere, Mangafox, Mangastream, Kissmanga dan lain2.

Kongsikan dengan kami manga kegemaran anda di bawah.




tags: 2013 manga sales ranking top 30 series manga komik jepun japan terlaris rating carta chart oricon one piece tops jualan 2011 2012 kedudukan populariti

39 ulasan:

  1. x layan mannga2 ni walau gua suka makan mangga...

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

      Padam
  3. Toriko tu mmg layan..

    BalasPadam
  4. waaa..kingdom pun ade.memang best cerita ni..kalau sun-ken rock ade lagi cun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sun-ken rock memang layan tapi tak sesuai untuk budak bawah umur

      Padam
    2. not bad, thanks sbb bgtau :)

      Padam
  5. popularity manga Shingeki no Kyojin naik secara mendadak sampai ke tempat no.2 kesan drp animenya yang meningkat popular? memang tepat skali... can't wait for the 2nd season of the anime ^^

    BalasPadam
  6. Ape2 pown xdapat lawan manga legend dragon ball.

    BalasPadam
    Balasan
    1. paling best dan lawak masa lawan kid buu

      Padam
    2. tapi one piece skrg dah mengatasi dragon ball dlm keseluruhan jualan manganya

      Padam
  7. one piece tidak menghairan pun masih nombor satu, shingeki no kyojin terkenal disebabkan anime bersiaran, naruto jatuh tapi x seteruk Bleach. kira baguslah ada manga yang boleh bersaing dengan manga "big 3"

    BalasPadam
  8. aku follow 3 manga je, Naruto, Bleach dan One Piece, tapi jalan cerita yang kreatif, terbaik dan memukau adalah One Piece. Sekian.

    BalasPadam
    Balasan
    1. try la baca toriko, onepunch-man dgn shingeki no kyojin. best jgk habaq hang

      Padam
  9. Shingeki no Kyojin (Attack on Titan) manga yg paling drastik melonjak dan mnjadi fenomena serata dunia.
    Malangnya, tak tertanding dgn One Piece, sbb OP mmg ramai peminat setiap.
    Naruto pun ramai nak tahu kesudahannya.
    Bleach jatuh teruk sbb fan dah mula bosan dgn cerita yg tak kukuh, so Tite Kubo decide nak tamatkan selepas arc sekarang habis.
    Manga paling berpotensi (pd aku) ialah Assassination Classroom.

    BalasPadam
    Balasan
    1. pd aku toriko ad potensi hehe2

      Padam
    2. AC da kurang kick

      -oyen-

      Padam
  10. Mangga versi malaysia lg best...fap..fap..fapp...

    BalasPadam
  11. yg ni list utk jepun je. kalo list tmpt lain konpem bbeza.

    BalasPadam
  12. Mangga yg dah masuk TV mcm one peice, fairy tale semua tunjuk anime ppuan yg 'besar2'...kalau tgk sorg2 xpe lg, tp bila budak2 sek rendah tgk lg aku risau......hmmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu ak pelik tv malasyiah ni? diorg tak jage ke? patut one piece ngan fairytail lebih pada remaja ke ats++ bukan kanak2 sebb character perempuan dia memang ****** ak pun tak syor kan sapa2 tgk citer tu melain kan kwn kolej or bapak budak lol

      Padam
    2. ranking untuk manga hentai xde ke?

      Padam
  13. waaa..trimas sebab kongsi ranking ni. dah mula hilang arah selepas bleach hilang kelunturannya.

    BalasPadam
  14. saya komen macam bagus. Sebabsayabagussanggat. Macam good2

    BalasPadam
  15. Naruto tamat tahun 2014, confirmation jump fiesta 2013, will got final movie 2014 after war

    BalasPadam
  16. kalau nak baca kat tablet pakai apps apa yer?

    BalasPadam
  17. dulu nak jugak layan Hunter x hunter..tapi lukisannya agak comot tambah episod keluar tak konsisten jadi aku stop baca terus..

    btw, penjelajah Jojo, yuyu hakusho dan penyiasat remaja kindaichi mana?kehkehkeh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hunter x hunter punya kartunis dah macam tak ada idea nak teruskan. dah beberapa kali tergantung dia punya cerita. elok dia terus tamatkan sahaja cerita tu. yang minat masa kartunis tu buat cerita yuyu hakusho

      Padam
    2. penjelajah jojo ada dlm list no 16. yuyu hakusho & kindaichi dah tamat so takde dlm list. aku sebenarnya bosan dgn kebanyakan manga lawan-lawan popular, dimana hero selalu menjadi kuat secara tiba-tiba. lebih suka manga lawan utk org dewasa spt gantz,vinland saga,elfen lied, ubel blatt,deadman wonderland dll

      Padam
  18. Aku lyn naruto, fairy tail n bleach tpi lps aizen klh trus stop baca, one piece pun ok tpi sbb tak follow dri awl jdi tak syok. Jojo pun ok, komik byk jga

    BalasPadam
  19. Aku layan Onepunch-man. Best siot.

    BalasPadam
  20. wah!!!tokyo ghoul!!!!!fuh....best giler....walau pun mempunyai kata-kata yang bombastic..but badass!!!magi pun fuh....naruto klah

    BalasPadam
  21. Hi Everyone, ALL FREE ANIME FOR YOU at http://www.anime4you.com/

    And Watch No Game No Life new Episode at http://www.anime4you.com/anime/no-game-no-life.html

    BalasPadam
  22. one piece selalu dihati, karna anime ini never ending haha

    Nonton film gratis

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...