Iklan Leaderboard

Isnin, 9 Disember 2013

29 Kebangkitan robot bermula dengan hantar barang

Amazon.com, online retailer paling besar di dunia bercadang untuk melaksanakan perkhidmatan delivery Prime Air, iaitu menggunakan drone yang dipanggil Octocopters, sejenis kenderaan udara kecil tanpa pemandu untuk membuat penghantaran barangan kepada pengguna di US. Dengan drone ini, barang yang dipesan akan diterima oleh pembeli dalam tempoh 30-minit sahaja. Jika tiada halangan dari segi undang2, ia akan dilaksanakan seawal tahun 2015.




Cuma masalah yang saya rasa akan timbul dengan penggunaan drone ini:
  • Pekerjaan penghantar barangan dan posmen akan berkurangan disebabkan robot sudah boleh menggantikan tugas mereka.
  • Kalau barang tersebut dihantar depan rumah dan pembeli tidak sedar kehadiran drone itu, mungkin barang tersebut lebih mudah dicuri atau dilarikan anjing.
  • Bagaimana kalau ada orang baling batu dan menembak drone itu ketika sedang dalam perjalanan menghantar barang?
  • Bila dah terlalu banyak drone, mungkin kemalangan drone boleh berlaku dengan mereka berlanggar sesama sendiri, terlanggar burung, bola dan lain2 bendasing di udara.
  • Adakah tamadun manusia sudah bersedia dengan teknologi robotik ni?
  • Adakah mesin dan robot akan mengambil alih tamadun manusia dan menguasai manusia satu hari nanti?

P/S: Saya orang baru kat Buasir Otak, abang Noob jemput saya untuk update entry pasal info2 seperti teknologi, sains, geografi, sejarah dan lain2. Harap dapat beri tunjuk ajar :)




tags: amazon drone air jeff bezos idea ceo founder drone unmanned aerial helicopter flying vehicle remote control 

29 ulasan:

  1. noob..bila ko nak ambik penulis perempuan??

    BalasPadam
    Balasan
    1. owhh...bagusla...salam kenal...tapi kenapa awak tulis pasal teknoloji?? tulislah pasal girly things...

      Padam
    2. Aila dah kawen blom?

      -ahmad-

      Padam
    3. anon atas anjing ko menyamar jadi aku....aku lah ahmad sebenar......noob tahu ip address aku..........btw, aila dah berpunya belum??

      -real ahmad-

      Padam
    4. kenapa x boleh bukak link2 kat atas tuh??

      Padam
    5. saya elf, xboleh in relationship dgn manusia huhu

      Padam
    6. hai aila nak berkenalan boleh

      Padam
    7. huhuhu...kenapa pula?? saya pun ada mix elf...mak saya elf, bapak saya manusia...elok je...bahagia je.....

      Padam
    8. tanpa nama 10:50 aku rasa ko ni bukan mix elf tp gollum

      Padam
    9. elf ke milf?

      Padam
  2. BORINGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  3. "Pekerjaan penghantar barangan dan posmen akan berkurangan disebabkan robot sudah boleh menggantikan tugas mereka".
    - Penggunaan drone hanya melibatkan barangan yg mempunyai 5 pound berat atau kurang...5 pound tu 2 kilo lebih lah takkan nak hantar block motor pakai drone jatuh dari langit habis bocor atap rumah org beb...so posmen boleh continue kerja brg berat2 mcm biasa.....drone hanya teknologi deliver by air..

    "Kalau barang tersebut dihantar depan rumah dan pembeli tidak sedar kehadiran drone itu, mungkin barang tersebut lebih mudah dicuri atau dilarikan anjing."
    -Sebelum drone dilepaskan, pihak amazon akan menghubungi pihak pembeli terlebih dulu bagi memastikan pembeli aware akan masalah2 yg bakal menimpa mereka semasa drone in flight..

    "Bagaimana kalau ada orang baling batu dan menembak drone itu ketika sedang dalam perjalanan menghantar barang?"
    -Jgn risau setiap barangan dilindungi insuran..lagipun apalah sgt buku novel, buku resepi tu siapa lah nak sangap sgt smpai nak rembat...

    "Bila dah terlalu banyak drone, mungkin kemalangan drone boleh berlaku dengan mereka berlanggar sesama sendiri, terlanggar burung, bola dan lain2 bendasing di udara."
    -Setiap drone telah diprogramkan untuk mengelak setiap benda asing yg ada sewaktu diudara...pihak Amazon sendiri telah meyakinkan pihak pembeli dimana drone mereka mampu mengelak sebuah torpedo Tomahawk

    "Adakah tamadun manusia sudah bersedia dengan teknologi robotik ni?"
    -Kalau ianya memudahkan waima mempercepatkan urusan, sudah tentu sekali

    "Adakah mesin dan robot akan mengambil alih tamadun manusia dan menguasai manusia satu hari nanti?"
    -Tak mungkin kerana robot dicipta untuk memudahkan kerja2 manusia contohnya di sektor automotif khasnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahhh...terbaik!
      Kalau nak guna teknologi sebegini, mestilah diorang dah prepare dgn masalah ni awal2

      Padam
  4. Salam perkenalan alia eresphia ^_^

    BalasPadam
  5. teringin nak tengok drone tu deliver barang kat rumah ^^

    btw, salam kenal aila :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin
      menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan.
      Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar
      orang lain, maka komen akan dipadam
      untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

      Padam
    2. anon atas cakap je la ko nak ngorat kak plain...tapi stail ko ni outdated la........

      Padam
    3. salam kenal jugak kak plain ;>

      Padam
  6. Setiap ciptaan ada kelebihan dan kekurangan, namun sesuatu ciptaan itu mestilah asasnya untuk meringankan tugas dan bukan untuk menimbulkan masaalah yang lain.

    BalasPadam
  7. 1) Drone tu macam robot yang ada dalam cerita 3 Idiots (Aamir Khan)..

    2) Aku nak tambah, macam mana pulak kalau Drone tu tengah terbang tiba-tiba ada masalah cuaca (angin kuat, ribut kencang, hujan lebat gila) yang boleh menyebabkan drone tu terhempas?

    BalasPadam
  8. Adalah mustahil untuk mnyekat teknologi robot.... ia trlalu hebat dan sgt brguna... klu kita x explore teknologi ni kita akn ktinggalan.... Pd aku la, robot xleh ganti mnuasia slagi mnusia brfikir... robot adlah hamba mnusia.. there are programmable machines, can't think....

    BalasPadam
    Balasan
    1. pernah dgr terminator, atau matrix?

      Padam
  9. Jgn kacau bini noob tu....selamat berblog alia

    BalasPadam
  10. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! cb anon suggest punulis pompuan fuuuuuuuuuuuuuuuuu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. problem? adik, baiki bahasa kamu tu dulu, masuk tadika semula ker, ok jugak.......

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...