Iklan Leaderboard

Jumaat, 27 Disember 2013

48 Tanggapan Melayu terhadap Cina dan sebaliknya

Bila aku up apa2 entry yang berkaitan dengan politik atau kaum di Malaysia, mesti banyak komen2 yang racist. Nak buat macam mana, dalam kepala hotak ramai orang Malaysia terutama kat semenanjung ni dah dididik untuk menjadi racist tak kira la orang Melayu, Cina atau India. Orang Sabah Sarawak je yang kurang racistnya.

Sumber somewhere here.

Sebab apa racist ini berlaku? Kerana kita tidak saling memahami antara satu sama lain. Orang Melayu tak faham Cina, orang Cina tak faham Melayu, orang Melayu tak faham India dan seterusnya. Orang Melayu dengan dunia dia sendiri, orang Cina dengan dunia mereka sendiri, begitu juga orang India. Sebab itu wujudnya prasangka, diskriminasi, prejudis dan tanggapan buruk antara satu sama lain.

Oleh sebab itu, Namawee yang pernah mencetuskan kontroversi pada suatu ketika dulu cuba merungkai isu ini dengan cuba membuatkan kita lebih memahami antara satu sama lain, apa tanggapan orang Melayu terhadap orang Cina dan sebaliknya. Bagi yang malas tengok video tu, baca point2 yang diorang cakap tu.


Tanggapan orang Melayu terhadap orang Cina


Negatif
  1. Cina kuat penipu terutama dalam perniagaan.
  2. Cina tamak, semua benda nak conquer.
  3. Cina pengotor sebab suka makan benda yang kotor2 macam babi dan katak.
  4. Cina itu komunis, komunis itu Cina.
  5. Cina tak bersyukur.
  6. Cina tak hormat Islam.
  7. Cina adalah pendatang.
Positif
  1. Orang Cina suka berniaga menjana ekonomi negara.
  2. Orang Cina lebih berdikari.
  3. Perkongsian budaya Cina yang diterap dalam budaya Melayu seperti makanan, angpau raya dan lain2.
  4. Amoi cantik + seksi.

Tanggapan orang Cina terhadap orang Melayu


Negatif
  1. Melayu pemalas tapi boleh berjaya sebab sistem yang tak adil.
  2. Melayu suka kena bodek.
  3. Melayu dulu (Malays first), keutamaan terhadap orang Melayu.
  4. Melayu suka gelar orang Cina "Cina Babi".
  5. Melayu tak sokong 1Malaysia, ada yang nak tukar pulak 1Melayu.
Positif
  1. Makanan Melayu yang sedap.
  2. Sikap orang Melayu yang sederhana dan relaks dalam hidup.
  3. Awek Melayu cun.

Bukan aku cakap, ni diorang cakap orang lain cakap. Baca juga artikel memahami sikap prejudis Cina terhadap Melayu. Aku harap lepas ni masing2 dapat buang prasangka dan prejudis tak kira la sama ada orang Melayu atau Cina dan lebih memahami antara satu sama lain, seperti mana Lee Chong Wei jadi juara badminton orang Melayu turut gembira dan Yuna mencipta nama di US orang Cina turut suka.

BINCANGKAN...


Btw, leng lui + lagu Melayu... mind blown!






tags: namewee tokok malay see chinese melayu tengok cina tanggapan sebaliknya video memahami antara satu sama lain sikap prasangka prejudis diskrimansi makan babi ekonomi malas pengotor ketuanan awek cun amoi lenglui elizabeth tan penyanyi youtube cover lagu penghibur jalanan amir jahari pencuri darjah satu mark adam
 

48 ulasan:

  1. nice entry noob. btw tipikal melayu semenanjung begitulah even tak semua. tak cukup bergaduh dengan cina dan india, ada jugak yang tak puas hati sambung ke borneo. clanisme tipikal melayu semenanjung. tak cukup bergaduh dengan borneo dia bergaduh kenegeian plak. hina orang kelantan pun melayu semenanjung jugak. sad..

    BalasPadam
    Balasan
    1. perangai melayu mcm puak Uchiha lol bangsa dia terbaik, padahal bukan nya xtau yang terbaik bila empunya diri berusaha sendiri untuk menjadi baik

      Padam
    2. aku pun tak paham dgn noob bangang ni. hari2 buat posting konon cina tak racist. dia x penah bisnes/kerja dgn cina mmg la. cinabeng ni tolak brg dgn melayu mahal tapi dgn kaum dia murah. camne melayu nak bersaing dgn dorang. bukak kilang plak exec/mngmt level sume org dia operator macai kuli sume melayu nak tunjuk kt org luar melayu bangsa kasta paling rendah kt msia ni. abah nasihat kau sekolah dulu rajin2 pastu baru citer bab politik kaum ni ye noob bangang.

      Padam
    3. ironi sungguh.

      bila ada negara non muslim sedia tempat sembahyang, bagi laung azan, bagi perempuan pakai tudung untuk muslim yang minoriti, kita kagum. cakap,

      "wah. bagus betul diorang."
      "ini baru betul kebebasan beragama."
      "diorang meraikan orang islam. bagusnya~"

      tapi bila orang hindu, buddha, kristian, bina tempat ibadat mereka, buat ibadat mereka kat malaysia, kita keji. kita tak bagi. kita tak suka.

      ironi kan?

      Padam
    4. ironi abah kau.

      Padam
    5. mohon cik lynn bak turun dalil hadis ataupun ayat quran yg menyuruh kita membina kuil, tokong dan gereja.....

      Padam
    6. bro mecha, sudah2lah dgn sikap prejudis kau terhadap melayu semenanjung..aku tahu guys borneo cukup pantang kalau guys semenanjung mengorat aweks borneo, tp kalu guys borneo ngorat aweks semenanjung, guys semenanjung rilek jer, har har..tu satu plus point buat guys semenanjung, x primitif..har har har

      Padam
    7. lobot kiasu hari2 makan anjing..otak pun xleh fungsi dengan baik..banyak sel2 otak dah mati..

      Padam
    8. Sikap racist adalah akibat masing2 x faham dgn kaum yg berbeza. X kira la melayu ke cina, india even borneo sekalipun. Isk korang ni x faham2 lagi ke?

      Padam
    9. wahai anon-2 yg komen negatif tu. mai la pakai akaun betul kalau berani. hampeh betul dah la komen tak bernas pakai pula anon. sigh

      Padam
  2. apakata orang Islam giat berdakwah kepada Cina dan India supaya negara Malaysia menjadi lebih 90% penduduknya beragama Islam...mulakan dengan jiran anda supaya lebih ramai rakyat Malaysia dapat masuk syurga di akhirat nanti...insyaAllah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. X pyh. Wt org lagi keliru ada. Kita nak semaikan persefahaman antara kaum, bkn nk sebar agama. Lgpun maauk islam x menjamin g syurga.

      Padam
    2. bila kali terakhir ko baca al-quran ye annaular?

      Padam
  3. pokok pangkalnya pendidikan dan pendedahan. dari mana datang semua sumber-sumber utama ni? fikirkanlah k. aku respek kekadang bangsa Indonesia, walaupon mereka dah banyak salah faham pd kita tapi bab-bab sayang 1 bangsa tu memang terbaik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau orang Arab sayang bangsa dia sendiri sampaikah Islam di Nusantara dan ke serata dunia? Bagi komen positif, TQ

      Padam
  4. susah sangat ke nak mengaku orang2 cina ni pendatang? apa yg susahnya? bagitau sikit.....

    -MelayuWarrior-

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko komen pukul 1:29 ni tak pergi masjid ke haaa? nama melayuwarrior tp buat malu melayu je

      Padam
    2. mcm mane ko tau die laki ke pompuan? memang Melayu hebat ko ni...ekekekek

      Padam
    3. kalau ada perempuan yg kepala otak dia sempit & jadi macai mmg kesian la laki dia

      Padam
    4. kat dunia ni semua orang solat pukul 1 ke anjing??

      Padam
    5. apa la anon2 ni jangan la pakai nama anon, pakai le nama racist ke, klukluxklan ke, hitler ke? sigh...panggil orang anjing pulak, anjing pakai taip ke?

      Padam
  5. kat sabah dan serawak memang kurang racist..tapi kurang ajar jugak....kristian kat sini memang tiap2 hari nak kutuk islam....pernah satu hari terdengar paderi gereja maki hamun islam....tapi bila face2face tau jugak kecot telor....

    -Rakan Muslim Sabah-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jadi imam/ustaz tak pernah kutuk agama lain? Tu pendapat dia sebagai individu, bukan melambangkan agama dia pun. Ada ke agama yang mengajar kita membenci agama lain? Bak sini nama kau klu ko berani sangat.

      Padam
  6. Istilah 1 Malaysia just topeng bila bersama2, in reality melayu n cina terutamanya racist sesama sendiri. So far sy OK berkawan dgn cina n saling hormat menghormati...cuma yg paling menyampah apa2 benefit akan pentingkan kaum mereka, sbg contoh kalau kat tempat kerja kaum mereka yg naik pangkat cepat dulu, sy dah lama kerja x naik2 lagi (hampir semua melayu kat tempat kerja sy mcm 2). Kalau kat sekolah dulu jawatan besar2 dlm kelab bg kaum mereka, tp time buat kerja semua bg kat sy...

    Maybe langkah awal (bukan yg terbaik) adalah jdkan sekolah satu aliran sahaja. Nak buat mcm indon boleh, tp dah xde identiti melayu cina india, semua adalan indonesian sbb cakap pun dah indon sepenuhnya, xde ckp india, cina, jawa...nak beza agama sgt payah time 2..tp kat malaysia semua nak kekalkan bahasa sendiri, so pengasigan dah berlaku sejak awal. Just my 2 cents.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang aku setuju, bab gaji & benefit~ kerja yang sama kalau aku buat, boss cina akan bayar half je daripada bayaran kalau kaum dia yang buat~benefit malas sembang la, selagi tak tuntut, selagi tu depa sorok~
      yang aku tak setuju bab identiti nationalism, macam indon~ bila susah bezakan agama/bangsa apa, kita jadi macam2~ kahwin campur, kubur campur~
      apa yang hebat sangat nasionalism tu ? pejuang nasionalis hanya membanggakan 'identiti ciptaan penjajah'~ mana ada indon, malay, filipino, itu semua melayu~ penjajah yang pecahkan kita~

      Padam
    2. nak jadi macam indonesia, makanya kena melalui rejim kuku besi sukarno dulu la ye kan?

      Padam
    3. Tu memang salah, tapi tak bermaksud kita harus membenci kaum. Mana2 kaum pun akan jaga kaum dia sendiri juga.

      Padam
  7. kebanyakan punca yg negatif adalah sebab umno

    Melayu dulu (Malays first), keutamaan terhadap orang Melayu.- org umno yg cakap cth muyidin
    Melayu suka gelar orang Cina "Cina Babi".
    Melayu tak sokong 1Malaysia, ada yang nak tukar pulak 1Melayu.-juga org umno yg cakap time PAU

    BalasPadam
  8. satu lagi aku nak tambah pasal cina. bukan aku nak kutuk tp realiti. aku xtahu kenapa tp org cina ni bau dia busuk... diorg xkan xperasan yg diorg tu busuk? kalau aku buat kerja sebelah org cina mesti rasa nk muntah. orang cina xmandi pagi ke??? tlg la mandi pagi bukan susah pun... berak kencing tu pun basuhla pakai air jgn la lap2 pakai tisu je. atau at least kalau xmandi pagi pun nak pergi kerja tu pakai la bedak minyak wangi tebal2... buat sakit idung je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belum lg dgr versi cina kutuk org melayu, jgn berjabat tangan dgn tangan kiri sbb mereka berak cebok guna tangan kiri, belum kata kita ni pengotor makan pki tangan, dikata sunah nabi dibalas sudah ketinggalan zaman, siap kata agama islam agama kuno sbb nak praktikkan undang2 pelik mcm zaman dulu...ini baru sikit sy cerita.

      Padam
    2. Cerita pasal racist ni smpi bila x habis cari salah...better kita cari jalan nak satukan kembali. Tanggungjawab kerajaan lain cerita, tp apa usaha kita skrg? bunyi mcm senang, tp payah nak kita laksanakan.

      Org kata melayu byk toleransi dgn kaum2 lain, cuma ada jenis yg diberi betis nak peha pulak.

      Padam
    3. hahaha~ memang ada yang jenis tak bertamadun macam tu~ tapi bukan semua~
      tak mandi, tak gosok gigi~ kalau jumpa aku memang aku tegur direct je~ pukul 3 pagi sekalipun kalau aku nak keluar, aku sanggup mandi~ :)

      Padam
  9. haha...pokok pangkalnya melayu dgn cina memang xboleh ngam.

    BalasPadam
  10. orang orang melayu yang panggil bangsa lain dengan "tengok tu. seekor seekor cina, india. sakit mata.", patut diingatkan dengan kata kata Allah..

    wa laqad karramna bani adam
    "sesungguhnya telah kami muliakan anak anak Adam."

    dan diingatkan-- bahawa kau tak masuk syurga dengan melayu kau.

    BalasPadam
    Balasan
    1. dan kau x masuk syurga dengan PAS kau tu!!

      Padam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  12. cina2... India mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. india gelap, mana nampak do! hahahahaha~

      Padam
  13. noob racist!! sikit2 cina.india mana??

    -arumugam

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah dia buat entry ni based on video namewee tu. nak cerita india tunggu la namewee tu post video psl india pulak... anon ni pun makin lama makin ramai pulak yg bangang2

      Padam
  14. aku rimas dgr melayu kutuk2 race lain, menyebabkan aku kdg2 mcm serba salah nak support ke tak. kang kalo x support, kate aku ni x sokong la ape la. ntah , mngkin sbb darah melayu aku sngt kurang, darah jawa lebih walopun x reti ckp jawa. masalahnya apekah tanggapan orang terhadap orang jawa plak?? haa yg tu aku pn xtauuu

    BalasPadam
  15. Suka entry nie.. satu ulasan yg menarik..

    BalasPadam
  16. Salam semua,

    Sebab tu la semasa hijrah mula-mula Nabi SAW buat satukan Aus/Khazraj -> Ansar selepas tu Ansar dan Muhajirin. Sebab bahayanya kalau terlalu taksub kepada kaum sehingga terjadi assobiyah.

    Budaya bangsa tak perlu dilupakan tetapi tak usah diagungkan. Sedarla hakikatnya semua makhluk Allah SWT jua.

    BalasPadam
  17. setuju sangat!!

    BalasPadam
  18. Nmpk semakin maju bisnes ruang iklan ko noob. Bagus.

    Video namewee ni dh lama ada. Slowpoke ar ko.

    Apapun, bagus jgk ko kupas isu ni. Membuktikan lagi ramai org masih mengomen dari kacamata perkauman.

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak komen komen jela...xpyh la kutuk org slowpoke ke apa...aku pn baru tgk je video namawee tu lps noob buat entry ni. ko ingt org lain 24 jam dok mengadap internet ke nk kena tgk setiap video youtube baru keluar??

      Padam
    2. dan 1 lg, bergambar dgn matsaleh x bermakna itu bukti ko bebas dr sifat perkauman dan ko faham apa itu rasis, xpyh nk perasan la annaular oi..

      Padam
  19. kita semua manusia..dicipta oleh 1 satu tuhan jika wujud...semua manusia darah dia sama warna je..fikir tu..buat politik dengan agama dan bangsa pulak..memang gila dan ketinggalan zaman...pupus cepat ye

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...