Iklan Leaderboard

Khamis, 5 Disember 2013

34 Apabila ketahian mendapat pengiktirafan

Bagaimanakah cara untuk menggalak dan membiak budak2 baru nak up buat benda2 tahi dan sampah di Internet? Ya, dengan mengiktiraf dan beri anugerah kepada mereka.

Ikon dan idola remaja masa kini

Apa jadahnya nak bagi anugerah kepada video2 Youtube paling popular termasuk video tahi seperti Bobo, macam cantik je, budak couple seminggu dan parodi2 bangang? Malah video viral pak guard kena maki hamun dengan bini Mat Yo pun boleh tercalon? Video tu bukan video buat2 atau lakonan, malah ia suatu yang mendatangkan keaiban kepada pak guard tersebut serta isteri Mat Yo sendiri, so apa jadahnya boleh tercalon untuk diberi anugerah? Andai kalau menang nanti sapa yang akan dapat anugerah, bini Mat Yo atau pak guard tu? Kalau macam tu, bila ada orang terakam video kemalangan jalanraya, upload kat Youtube dan mendapat hits yang tinggi, boleh la tercalon?


Nama pun anugerah bintang popular, bukan anugerah produk popular. Yang sepatutnya diiktiraf adalah individu, bukan video/filem/lagu yang dihasilkan lebih2 lagi video yang murahan dan bertaraf sampah. Dalam banyak2 calon, yang aku nampak layak terima anugerah tu hanya Mat Luthfi je. Malah kalau nak dibandingkan video2 ilmiah, mencambah minda dan jauh memberi makna yang pernah dibuat oleh Mat Luthfi selama ini dengan video2 sampah lain, tarafnya sangat jauh berbeza, jauh panggang dari api, bagai langit dengan bumi.

Ini ke budaya yang kita nak terapkan dalam masyarakat kita terutama anak2 muda? Kenapa tak iktiraf bintang/selebriti Internet di kalangan Vlogger seperti Mat Luthfi, Anwar Hadi, KyoPropaganda, Maria Elena dan Blogger seperti Ben Ashaari, Fatin Liyana, Obefiend, Abang Nara dan lain2? At least diorang ada la menyumbang contribute something yang membina kepada pembangunan masyarakat di Malaysia ni.

Serius ini memang sampah.




tags: anugerah bintang paling popular berita harian calon aksi youtube youtubers selebriti internet vlog vlogger blogger blog facebooker twitter sayang bobo sasya solero puteri awani couple seminggu macam cantik comel je mat luthfi parodi bini mat yo marah maki hamun pak guard keselamatan gwiyomi sakit mata mc 5 hari parody cinta muka bulu buku sampah tahi

34 ulasan:

  1. sampah2 macam ni lah sibuk nak di sanjung.
    mungkin generasi akan datang, majoriti perangai sampah macam ni kot?
    hoiii...mohon di jauhi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam cantik mcm cantik je macam macam macam macam cantaik

      Padam
    2. melayu boleh

      Padam
  2. yeayyy. setuju. buat video sikit dah jadi retis. takpaham btol. zzzz

    BalasPadam
  3. mcm tu nak dicalonkan? tak membina ilmu betul... memang sampah

    BalasPadam
  4. ramai pakat nak jd popular... cam tu la...

    BalasPadam
  5. Sebenarnya..yang aku perasan la, selain daripada Mat Luthfi, kalau dapat anugerah ni memang secara tak langsung patut rasa terhina yang amat lah sangat nya..sebab aksi bodoh bangang bahalol diorang masuk TV, masuk paper, ditayangkan ke seluruh negara.

    Dah la 10/10 orang dalam video tu suma pun meleis. buduh. kah kah kah

    Another low level for orang melayu. facepalm

    From: Bila Karipap Boleh Bercakap

    BalasPadam
  6. please la iktiraf video2 yg mmbina msyarakat! bkn sng diorg wat.... ap nk jd dgn bngsa kita ak pn xtau la!..

    BalasPadam
  7. Pelik betul kan sekarang .. Tak membina lagsung

    BalasPadam
  8. anugerah BINTANG popular tu sendiri dah tahi sebenarnya..so bila ada pencalonan macam ni ada, orang dah malas nak hairan..yela, tahi dengan tahi..

    kalu nak iktiraf, iktiraf la individu yang ada pencapaian extraordinary sikit..

    contoh macam sauzada zahariz yang merentas benua naik basikal je ni :

    https://www.youtube.com/watch?v=wOaMflHUG-s

    BalasPadam
    Balasan
    1. *saudara..sauzada pon boleh..

      "tu kan contoh" bak kata jep sepah2..

      Padam
    2. Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin
      menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan.
      Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar
      orang lain, maka komen akan dipadam
      untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

      Padam
  9. Tak tau lah. Benda macam ni pon nak dibanggakan sangat... >.<

    BalasPadam
  10. Setuju sangat. Memang tahu. Tak patut kot, terutamanya yang video pak cik guard tu.

    Apalah nak jadi dengan malaysia.

    Moh la kita undi mat lutfi supaya video2 tahi yang lain tak menang.

    BalasPadam
  11. buat malu ini macam.

    Tolong hapuskan lah....

    anugerah yg layak diterima syasya mcm cantik jer dan bobo adalah pelangkung dari buku lima aku.

    BalasPadam
  12. ben ashaari dan abang nara? rasanya blogger2 yang guna medium bahasa inggeris lagi elok dijadikan blogger contoh.

    nara = terlalu berat kepada hiburan walaupun dia ada pendirian utk taknak berat sebelah.

    ben ashaari = kupasan dia tak terlalu mendalam.

    fatin liyana = ?????

    obefiend = hmmm boleh nampak dia berpengaruh dikalangan orang liberal dan urban namun dia selalu bagi keluhan berbentuk sindiran. Kerap menampakkan emosi negatif. Perkara2 buruk sebegini lah yang seringkali mengatasi niat asal murni dia iaitu mengajak orang bersama berfikir menyelesaikan masalah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. okeh udah baca beberapa post cik fatin liyana... blog dia boleh tahan berbaloi untuk dilawati. tapi lebih kepada diari jer...

      Padam
    2. nak bisjut

      Padam
    3. dr semua list ko kasi ak rasa buasirotak lagi la ok dri list ats tu, sebb sini org akn trading pendapt, dan tulis mcm2 pandangan dan berbalah sesame pandangan....

      Padam
    4. tapi kalau dah desperate sgt nk bg anugerah, nama2 kt atas tu jauh lebih layak utk diberi anugerah instead of sampah2 spt bobo, sasya solero, puteri awani & bini mat yo

      Padam
    5. yg tahi memang bobo, sasya solero, puteri awani & lain2...tapi yg paling tahi adalah siapa yg memberi anugerah...ada paham..mcm komedi harith iskandar pasal fesbuk la...

      Padam
    6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    7. apa???!!! ada orang nak bisjut?

      kalau blogger belia bahasa melayu, mmg aku cenderung pilih prince of noob.

      Padam
  13. Mentaliti melayu..suka lyn bnda2 merepek...pasal ilmu x pulak dishare atau dikongsi...melayu sinonim dgn 2 bnda..hiburan n politik...yg lain pasal ekonomi n ilmu x pulak dititikberatkn

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh tak jugak..merepek betul lah ko ni ayam..ko je yg macam tu

      Padam
  14. So marilah bersama2 kita undi MatLutfi

    -Oyen-

    BalasPadam
  15. sebab video boleh tercalon pasal tertulis anugerah aksi popular di Youtube bukan Vloggers popular despite ada video mmg bertaraf sampah. saya pun tak bersetuju dengan pemberian anugerah seolah-olah mengikhtiraf kebodohan mereka dipamerkan di internet. Tak tahu mengapa pengajur nak anjur anugerah ini juga

    BalasPadam
  16. Korg yang tak pandai hargai viral and trending mcm ni. Sebab trending la dunia boleh kenal kte. Contoh mcm tarian gangnam style n harlem shake. Puncanya drpada viral la. Manusia suka dgn keluarbiasaan. Korg cakap la macam mana pun, ramai lagi supporters yg ade.

    Btw, sweet gamba bobo n syasya! XD

    BalasPadam
  17. Aku sokong Mat Luthfi menang dalam ABPBH . Video dia terbaik , dapat ilmu pengetahuan drpd video-ii sampah mcm Bobo , Couple Seminggu , Mcm comel jer .

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi matluthfi pun sampah jugak...dia tu pengikut syiah...

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...