Iklan Leaderboard

Rabu, 11 Disember 2013

37 Android VS iPhone - Mana lagi best?

Dulu masa Aila baru2 nak pakai smartphone, masa tu tak susah nak buat keputusan sama ada nak beli smartphone Android-based ataupun iPhone. Lepas try sendiri function dia kat kedai, tanya kawan2, buat research kat Internet, last2 Aila pilih smartphone Android brand Samsung. iPhone ni memanglah laju dan smooth, tapi dari segi function, Android masih lagi lebih jauh ke depan.


Tengok 100 perkara iPhone 5S/5C masih tak boleh buat tapi Android boleh, banyakkan? Walaupun harga iPhone lebih mahal dari Android phone, tapi masih tak boleh lawan Android. Tak menyesal Aila pilih Android awal2 dulu.


Kat bawah ni infografik mengenai perbezaan di antara pengguna Android dan iPhone.

Droid vs IOS: battle of the ops

You all tergolong dalam pengguna yang mana? Abaikan je Blackberry tu, dah outdated sangat dah hihi.

iphone-android-blackberry




tags: android vs iphone ios vs blackberry vs nokia vs windows mobile smartphone phone telephone mobile cellphone function fungsi price harga 100 things iphone 5s 5c still can't do android can battle joke funny how typical user sees himself others statistics infografik infographics

37 ulasan:

  1. hai aila....sihat?? hehe...nampaknya kita ni serasi bersama....saya pun guna ndroid jugak. samsung jugak. ipon x best...hari tu pernah guna sekali, terus campak masuk bakul sampah.....xbest gile....

    BalasPadam
    Balasan
    1. mana aila ni...knapa x reply...penat saya tunggu....

      Padam
    2. aila sehat. sori kita tak tau nak reply apa :p

      Padam
    3. Fakta ni semua dari UMNO-BN. Konspirasi semua ni untuk memburukkan pembangkang! Maklumat dari SB Polis, mana boleh pakai!

      Padam
    4. Saper pulak Aila ni
      Minak geek ke bapok hohoho

      Padam
    5. Aila awek gua. lu jgn buat gebang dkt sini

      -juan hensem-

      Padam
    6. aikk! alia pun awek gua jugak. cis alia ko playgirl ya!

      - ramli tough-

      Padam
  2. Sapo aila ni? mano noob?

    BalasPadam
    Balasan
    1. noob dah takde idea la bodoh. tu pasal la dia copypaste artikel blog lain letak kt blog dia. macam bongok.

      Padam
    2. aila tu awek gua...

      Padam
    3. wey noob ko x nak tunjuk ke ip address anon abah noob tu...klau aku laju je ko....

      Padam
  3. Lawak giler gambar last tuh... Setuju benor ngan IOS user seen by android user. Blackberry OS = Obsolete as the Dinosaurs .

    BalasPadam
  4. klu bosan ko buat apa kat sini?? gi tido!!!!

    BalasPadam
  5. dua2 aku pakai. iphone kelebihan pada game. banyak game best2 kt iphone takde kt android. game baru biasanya kuar kt iphone dulu lepas 6 bulan baru kuar kt android sebab apple dah bagi rasuah kt game2 developer nih. tapi aku lagi suka android sbb byk benda boleh hack termasuk line internet huhuhu......

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

      Padam
    2. Taklah anon 11 Dis 2013 11:03pm, android memang best, i choose sony ^^

      Padam
    3. pilih nokiah lumia mmg best,,

      Padam
  7. memang detail jugak diorg punya kajian ni..
    tapi bagi aku kena pilih ikut kesuaian lah..
    ada org sesetengahnya pakai android tapi tukar kepada ios sebab rasa ios ini lebih sesuai dengan gaya hidup mereka.
    ada yang mula2 pakai ios kemudia beralih kepada peranti android kerana ios tidak sesuai dengan gaya hidup mereka.

    yang link di bawah ni pulak berkenaan org pernah pakai iphone kemudian tukar kepada android.

    http://www.dannychoo.com/en/post/26872/Why+I+m+sticking+with+Android.html

    ini pula yang sebaliknya

    http://readwrite.com/2013/09/20/5-reasons-switching-from-android-to-the-iphone-again

    BalasPadam
    Balasan
    1. pokoknya harus ditebang....bukan bawak masuk kubur pun harta duniawi ni....pilih je lah yg tidak membebankan kita.....klau gaji rendah, x payah lah nak pkai yg mahal2....

      Padam
  8. It depends on each personal n environment...iphone more on brand satisfactory. ..android more on user friendly. ..mcm windows n mac...janji leh update status fb, tgk youtube n lwat blog noob.

    BalasPadam
  9. kenapa amik marketshare percentage tahun 2011? outdated giler....

    BalasPadam
  10. alia i love u ksksvdpfjwnoxsjwkcmakdncowjd

    BalasPadam
  11. selain daripada info pasal gajet dan tech ni, aku sarankan penulis baru ni untuk dedahkan prinsip2 elektrikal, mekanikal dan sains fizik yang terdapat dalam kebanyakan alat gajet/teknologi yang kita gunakan..

    mungkin boleh ambil banyak sumber, dan tukar ke bahasa melayu suapaya ramai yang mudah faham..

    sebab aku perhatikan, ramai guna touchscreen tapi tak thu prinsip touchscreen..ramai guna mesin faks, mesin pengimbas dan bermacam-macam lagi tanpa tahu asas prinsip mesin tu..

    just kalau kau dapat explore benda macam ni instead of focus too much on current latest tech would be better..

    BalasPadam
    Balasan
    1. +100 internet utk encik nazha

      Padam
    2. Dayummm!!! nice!
      Kalau B.O boleh buat , confirm kalah Amanz!

      -Oyen-

      Padam
  12. dalam majlis2 rasmi yang memerlukan hset di'silent'kan,kebanyakan user2 samsung yang tak 'silent'kan hset diaorang,dah kantoi hset bunyi baru la kalut nak silent..so aku terfikir,susah sangat ke hset samsung ni nk 'silent'kan atau tak ada ksedaran user tu sndri utk 'silent'kan hset diaorang dalam majlis rasmi atau hset tu sendiri yang tak berapa nak user friendly untuk samsung user 'silent'kan hset diaorg secara cepat? konklusinya - ramai user android dr iphone..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bodoh gak conclusion ko ni...

      Padam
  13. mohon pnulis tulis tntang ASIMO..... proton xleh buat ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Proton hanya tau celup idea org lain je. pastu claim produk tu dia punya. bongok punya proton.

      Padam
  14. Android memang best. Setakat ni aku dah pakai HTC dan Samsung.
    HTC lagi syok!

    BalasPadam
  15. Aila reviewlah pasal software ke, gadget terbaru ke....android vs ios ni dah berzaman dah org review....baru2 ni dah keluar LG Gpad google play edition...ape lagi review la....

    BalasPadam
  16. terima kasih atas informasinya :)

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...