Iklan Leaderboard

Jumaat, 14 Februari 2014

15 Kanak2 berbakat luar biasa dilentur dari rebung

Benarlah kata pepatah, melentur buluh biar dari rebungnya. Anak2 ibarat kain putih, ibu bapalah yang mencorakkannya. Kalau ibu bapa mencorakkannya dengan nyanyian, maka pandailah dia menyanyi. Jika dicorakkan dengan bermain gitar, maka hebatlah dia bermain gitar. Kalau dicorakkan dengan melukis, maka berbakatlah dia dalam seni lukis. Jika dicorakkan dengan bermain game, maka hebatlah dia bermain game. Jika dicorakkan dengan bermain bola sepak, maka berbakatlah dia dalam sukan bola sepak. Jika dicorakkan dengan bermain skateboard, maka hebatlah dia bermain skateboard. Bila dicorakkan dengan ayat2 Al-Quran, maka pandailah dia membaca Al-Quran.








Kebiasaannya anak2 ini akan mewarisi minat, bakat, sikap dan perangai ibu bapa mereka. Jika ibu bapanya seorang pemuzik, anak2nya akan diajar untuk bermain muzik. Jika ibu bapa seorang pemain badminton, anak2nya juga pasti akan diajar bermain badminton. Jika ibu bapanya pemain skateboard, anak2nya juga mesti diturunkan ilmu bermain skateboard. Jika ibu bapa seorang pelumba kereta, pasti anaknya dihantar belajar bermain go-kart. Jika ibu bapanya seorang tahfiz, pasti mereka akan mendidik dan mengajar anak2 mereka untuk menjadi seperti mereka.

Namun, tak kira walau macam mana pun anda mahu mencorakkan anak2 anda, janganlah mencorakkan mereka dengan perkara2 negatif dan jahat, kerana kelak mereka akan mencorakkan pula rakan2 mereka yang lain dengan pengaruh tidak baik itu, kerana sampai satu masa, anda tidak lagi mampu mencorakkan anak2 anda melainkan rakan2 mereka, majalah, komik, kartun, drama TV, artis, Internet, Facebook, Youtube serta persekitaran sekeliling.




tags: kanak budak miracle amazing wonder kids boy girl bakat luar biasa lentur buluh biar dari rebungnya murid tadika taska comel main gitar lagu en mimpi rindukanlah menyanyi suara sedap lagu ning baizura budak malaysia 13 tahun main bola macam cristiano ronaldo messi wan kuzain wan kamal gamer terhandal bayi skateboard australia sejuk ibu mengandung mengaji baca ayat al-quran dengan bapa

15 ulasan:

  1. 1st!!!! Yeah!

    Kalau nmpk segelintir anak2 zaman skrg yg mcm rosak..fhm2 je la, byk disebabkn faktor ibubapa. Byk ibubapa sibuk cari rezeki, tp anak2 zaman skrg perlu diberi perhatian...kena tgk apa mereka buat everyday n paling penting dgn siapa mereka bergaul hari2. Xleh harap guru jd babysiter kat sekolah bentukkan anak2..utk akademik mmg tanggungjawab guru, tp bab sahsiah mmg tanggungjwb ibubapa.

    Risau pasal sitiasi kat Sweeden x silap di mana mereka ditahan/dipenjara sbb pukul anak2 mereka, sbb niat nak mengajar tp kat negara sana ada undang2 ketat melindungi kanak2 didera, even cubit telinga pun xleh. Kalau mcm ni mcmana budak2 nak dgr cakap...dah la kat sekolah pun cikgu xleh hukum budak, yg kes makan rumput 2 kira sgt melampau la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh cover balik dengan suasana, suasana ilmu, suasana akhlak baik, so budak tu akn terpengaruh ngan suasana akhlak baik dan inginkan ilmu, tapi kalau suasana kita teruk maki mencarut akhlak buruk tindas orang sana sini sapa2 pun mudah terpengaruh

      Padam
    2. Yup..terutamanya nak wujudkn sistem politik n sosial Islam...tp masyarakat malaysia berbilang kaum, semua demand mcm2 sbb undi mereka berharga. Hmmmm...

      Padam
    3. Nasib negara kita yang tidak homogeneous. Banyak polisi dan cadangan akta2 mulia terpaksa diketepikan demi kepentingan kaum minoriti yg agak besar bilangannya.

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kenapa mcm bunyi babi berak je ko muntah. bluekkkkkk......

      Padam
    2. Ha ha..terlupa nok pilih id tanpanama le tew..xde kje btul komen muntah hijau bluekkk cenggitu, weh tuka la nm cahaya amnh tu kalu nok komen xde pekdah cmtu, mbazir ruang komen je yop..

      Padam
  3. Kalau bapak dia ahli politik, anak dia pun aka jadi ahli politik. Contohnya Anwar Ibrahim-Azizah & Nurul Izzah, Abdul Razak dan Najib, Mahathir & Mukhriz, Lim Kit Siang & Lim Guan Eng-Betty Chew, begitu juga anak beranak Nik Aziz, Politik dah boleh diperturunkan seperti sistem Sultan/Raja pulak dah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hanya benda yg baik yg diperturunkn...kalau bapak dia mencuci tandas, xkn anak nak job yg sama? Papepun semua parent nak yg terbaik, x kira pemimpin atau rakyat marhen...politik anak beranak mmg xleh lari x kira BN atau PR, yg rugi rakyat sendiri...

      Padam
  4. Bagus jika ibu bapa turunkan kemahiran kepada anak-anak..tapi tak bagus jika mereka memaksa anak-anak ikut jejak langkah mereka.

    Ada seorang member, dia minat Interior Design. Parent dia pulak bidang medic. Member ni lukis memang superb,design memang kreatif..tapi bapak dia pksa dia amik medic masa masuk universiti. Dia gagal kat U. lepas tu baru bapak dia relakan juga anak dia masuk bidang ID. sekarang dah de compny home deco sendiri.

    kita tak boleh minta anak kita jadi sealiran dengan kita, kena support kemahiran dia. cuma 1 je yg wajib diturunkan dan anak ikuti..ilmu agama.

    BalasPadam
  5. lancarnya kanak-kanak tu baca..tak dpt tangkaplah surah apa. tp, bagusnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. surah taha la bro .. btw, anak2 time kecik je ikut perlakuan mak ayah. ibu bapa macam role model. bila dah besar peranan tu diambil oleh kawan2 dan persekitaran ...

      Padam
  6. hai noob,dah gatal nak berbini ke?he3

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...