Iklan Leaderboard

Khamis, 13 Februari 2014

27 Pemandu pemalas dan bangang suka double parking

Satu sikap tipikal pemandu di Malaysia, bukan Malaysia sahaja bahkan seluruh dunia, adalah sikap pemalas gila nak mampus berjalan ke tempat yang nak dituju lepas parking kereta. Contohnya bila pergi bank, kalau depan kaunter bank tu ada tempat parking, seboleh2nya diorang akan parking kat situ. Kalau dah ada orang parking, diorang akan parking kat belakang kereta tu, dan orang lain akan parking lagi di belakang kereta tu pula dan seterusnya.

Sumber gambar

Punyalah pemalas gila nak parking dekat tempat letak kereta yang disediakan kerana malas gila nak berjalan. Kalau kat Jepun tu, diorang berjalan beribu2 meter setiap hari pun takde masalah. Tapi sesetengah orang kita ni, nak berjalan dari kereta 10 20 langkah pun pemalas nak mampus.


Dah la parking belakang kereta orang, nombor telefon tak ditinggalkan, handbrake tak turun, ada tu pulak handbrake turun tapi kereta automatik, gear tak turun kat N. Kalau tiba2 ada kereta yang ko block tu ada emergency, bini nak bersalin ke, anak terjatuh kat sekolah ke, pergi2 kat parking kereta kena block dengan kereta lain, dah tu no. telefon tak tinggal handbrake tak turun, tak pasal2 menyebabkan kelewatan dan kemarahan orang. Dan lagi teruk disebabkan tu berlaku malapetaka, kematian atau kejadian yang tak diingini, ko takkan ada rasa bersalah seumur hidup tak?


Jangan kata kat tempat awam, dekat parking pejabat pun selalu orang buat double parking. Aku kalau dah takde parking yang dekat atau parking berbumbung dah penuh, aku sanggup parking jauh yang tak berbumbung sebab tak nak menyusahkan orang lain. Yelah walau kau double park turun hand brake pun, tapi mana tau kereta yang ko block tu wanita mengandung ke atau seorang OKU ke, tak ke dah menyusahkan diorang nak kena tolak kereta ko.


So jangan marah kalau kereta korang pecah, kemek atau rosak sebab blok kereta orang lain, korang sendiri yang carik pasal. Aku harap pihak berkuasa naikkan kadar saman bagi orang yang buat double park menyusahkan orang lain ni.

Kepada semua pemandu di luar sana, jadilah seorang yang rasional dan bertimbangrasa, jangan jadi pemandu yang bangang dan asshole. Orang lain pun bayar cukai jalan dan insurans kereta macam anda. Anda mampu sangat mengubahnya, sebab tu anda dibekalkan dengan otak dalam kepala.




tags: malaysia double park parking omg old klang road toyota hilux vs perodua myvi damai plaza kota kinabalu pecah cermin kereta broke window sikap isu semasa video block blok halang kenderaan kereta orang lain

27 ulasan:

  1. ya, aku juga berharap agar pihak berkuasa menaikkan kadar saman bagi orang yang buat double parking... oh hai 1st, kot? ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jika PKR yang memerintah, masalah double parking ini akan selesai... Harga miyak akan turun, tempat parking akan bertambah..

      Padam
    2. ya, aku juga berharap agar pihak berkuasa menaikkan kadar saman bagi orang yang buat double parking... oh hai 1st, kot? ^^

      Padam
  2. betul tu..kita dah la busy...senang2 je parking kat belakang kereta orang..sakit hati tau..

    BalasPadam
  3. The hell.. Video 1st tu mmg mbhayakan.. Nyaris2 kreta langgar.. Video ke 2 plak cam sial... Bleh plak bio kreta park cmtu je wlpn da tau kat blakang ada kreta len nk lalu.. Isk3... Cina mmg cmtu kan... Kurang ajar... Trringat kat video india jual putu kena langgar ngn pompuan cina... Terang2 kreta cina tu yang salah tapi tetap nak salahkan penjual putu tu yg parking elok je kat tepi jalan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cina memang kuang ajaq! dari jalan raya, sekolah, tmpat kerja, sehingga ke politik, semua kuang ajaq! Budaya pentingkan diri sendiri dah tertanam dalam diri..

      Padam
    2. second video more to sikap driver pompuan bukannya sebab sikap org Cina

      Padam
    3. Dik, kasi racist mcchicken 1, racist mcnugget, racist coke, and racist ice cream. Wow..kuatnye bau racist goreng kat sini.

      Padam
  4. ada ke undang-undang untuk saman double parking ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena polis trafik kot. Sbb dikira blok laluan

      Padam
  5. b0lih aq tnya? siapakh pg sams0l adli tu sapa? bila bolih baca entry d¡a kt buasirotk? ☆☆☆

    BalasPadam
  6. pernah juga kereta kena block. Dalam kawasan hospital. Masa tu baru lepas operation,tghari jumaat, tolak kereta yg block tu, bleeding habis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lain kali pecah kan cermin keta dia, biasa dah org buat....

      Padam
  7. otak memang debkalkan masing-masing 1..tapi ramai yang tak ON kepala hotaknya..
    fuuhh..tak menjadi seorang asshole adalah perbuatan yang mulia kepada masyarakat..

    BalasPadam
  8. manusia ketandusan kemanusiaan

    BalasPadam
  9. Parking tak cukup bukan salah pemilik kereta. Tapi salah UMNO-BN!

    BalasPadam
  10. Moh la kita naik beskal je

    BalasPadam
  11. aku kene blok paking dengan pompuan muke cam indon..punye lame pastuh dea datang aku soun..eh dea plak mara aku cakap kecoh..ikot ati panas nak jek aku patah ludah muke indon dea tuh..

    BalasPadam
  12. ade kes plak.paking betol2 depan pagar rumah aku time aku keje..balik keje nak paking hon2 xde orang kua..keje aku plak singah sume rumah tanye kete sape..da terfikir nak pecah cermin je sukati block rumah orang kan..rupenye owner selang 2 pintu ..keluar dengan muke belagak x bersalah..xde langsong mintak maap start kete tros belah..pakai persone je pon..bukan ferari ke lamborg ke..kete aku kecik tapi same harge kete ko kot..nak belagak watpe.memang celake owner persona hijau metalik tuh..aku sumpah kerete ko kene calr pecah ngan samseng..belagak sangat..puiii la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jiran aku pecah kan terus cermin kete tu selepas terjerit2 takde sapa mengaku kete sapa, parking sampai jiran aku tak leh nak buka pintu pagar rumah dia... Yg aku saksi dah 2 buah kereta jadi mcm tu...

      Padam
  13. Humanity makin less sejak akhir2 ni....kebanyakan ambil sikap penting diri sendiri. X kira melayu cina india iban, disebabkn nak kejar kekayaan dunia, kes2 mcm double parking ni mcm dah biasa tgk kat mana2

    BalasPadam
  14. Pada saya ianya bukan kerana malas atau seumpamanya.. mereka adalah mangsa keadaan oleh mereka-mereka yang bergelas perancang bandar kerana tidak menyediakan kemudahan parking secukupnya... cuba kita lihat di taman2 perumahan, apartment dan sebagainya... mereka membina sebuah bangunan dengan ketinggian 10-16 tingkat dan setiap tingkat ada 12 unit... sedangkan parking yang disediakan cuma 1/4 daripada jumlah unit yang dibina... so kepada mereka yang kena blok atau double park, jangan salahkan mereka... mereka adalah mangsa keadaan seperti anda jua

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seperti yang saya cakapkan tadi, semua ni salah UMNO-BN yang tak prihatin nasib rakyat tapi lebih mementingkan poket mereka sendiri serta kroni

      Padam
    2. kalu apartment setiap unit dah ada parking yg diberikan, cuma kebanyakkan unit apartment tu di huni lebih drp 2 pemilik kenderaan, kekadang satu unit ada 5 pemilik kereta (rumah bujang)....

      Padam
  15. langgar jer kete tu....

    BalasPadam
  16. Mentaliti manusia di malaysia terkenal lorat dan rendah akhlak.
    Bukan apa, aku tengok bebudak di u yg bawak kereta pun sama je. Kalau nak parking kalau boleh yang dekat dekat tangga, dekat pintu masuk bangunan, dekat lif. Kalau lah ada jalan terus ke lif atau pintu, dengan kereta sekali nak masuk dalam lif atau masuk ke bilik asrama/kolej. sedangkan parking kete berlambak kosong. Parking double, parking sempit kan jalan keluar masuk, langsung tak hirau dah menyusahkan pengguna jalan yg lain, janji dapat parking dekat pintu masuk lif dan sebagainya. Parking yang kosong jauh sikit taknak park kat situ.
    Itu adalah sikap malas, lemah, dan lembab mentaliti. Kalau dah rosakkan kereta org pulak, terlanggar pintuke, bumper dan sebagai, tak nak ambik tanggungjawab. Yang senang, cabut lari gitu saja. Hit & run. Ha itu la gaya pelajar yang bawak kereta di u atau kolej di malaysia. Kalau dapat ditangkap merayu smapai menitis air mata mintak belas kasihan dgn bagi alasan masih belajar, tak ada duit. Tapi bawak kereta rega lebih rm50k oke je...
    Itu lah cerite dari kampus.

    BalasPadam
  17. Pergh! Tak terfikir nak reverse dan tolak kereta mcm video 1 tu. I'm proud to own a Nissan Navara!!!

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...