Iklan Leaderboard

Selasa, 25 Februari 2014

30 Cara mudah semak syarikat berdaftar dengan BNM

Sekarang ini semakin banyak syarikat2 MLM dan pelaburan yang menjamin keuntungan berlipat ganda tumbuh bagai cendawan dalam Malaysia. Namun tahukah anda, syarikat2 di Malaysia yang melibatkan pengambilan deposit serta membuat urusniaga mata wang asing perlu berdaftar dengan Bank Negara Malaysia (BNM)? Setiap tahun ada sahaja senarai syarikat pelaburan yang tidak sah dan tidak berdaftar dikeluarkan oleh pihak BNM namun biasanya sudah terlambat kerana sudah ramai yang menjadi mangsa. Tapi kini, ada cara mudah untuk anda semak sama ada syarikat tersebut adalah sah dan telah berdaftar dengan BNM.


Ya, berikut adalah cara membuat semakan sama ada suatu syarikat itu berdaftar dengan BNM atau tidak:



Lambang MANGGA = berdaftar dengan BNM???


Kalau nak menipu tu, macam2 cara pun boleh. Aku sebagai seorang yang bekerja dan belajar dalam bidang IT rasa terhina dan terguris dengan penipuan tahap ayam tersebut. Ingat orang lain bodoh buta IT tak belajar ke? Nak tipu pun agak2 lah, ini main sebat je, apa pun tak boleh.




tags:cara semak kaedah panduan syarikat perniagaan bisnes daftar dengan bnm bank negara pastikan ada ikon mangga baru beli mlmeis url bar lock icon ssl tsl https http protocol secure layer double stemcell phytoscience karut cam bangang penipu senarai pelaburan tidak sah lesen ambil wang deposit haram urusniaga mata wang asing emas geneva tok belagak delay

30 ulasan:

  1. lambang mangga maknanya ia berdaftar dgn bnm.. lagi satu tu lambang dunia maksudnya bertaraf internasionaley..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lambang mangga tu merupakan tanda perkakas UMNO untuk menjatuhkan PKR.. Tolak lambang mangga.. demi rakyat..

      Padam
    2. Setuju dengan Anwar Ibrahim...buah mangga juga dikatakan, buah bagi parti BN...boikot buah mangga, beli buah Rambutan....

      Padam
  2. hahahah...menggelupor aku gelak kat opis.siotttt..ni level penipuan yang paling tak masuk akal.kalau jumpa org kat luar cakap cmtu,aku dah order air teh o panas gila2,pastu simbah trus kat muka dia.

    BalasPadam
  3. Kah3 serius ade org cakap camtu,haha gelak beso ak ptg ni

    BalasPadam
  4. mangga tu boleh dimakan dan ditelan.

    btw jom singgah blog:

    http://bolalol.blogspot.com/

    BalasPadam
  5. orang yg cerdik IT boleh tau.. tp cmner yg x pandai IT? pakcik2 makcik2? btul2 boleh caye bulat2. kesian..

    BalasPadam
  6. kaki kencing makcik pakcik kat kampung ni..anak2 yang celik dan moden tengok2lah kat mana mak pak melabur ok

    BalasPadam
  7. Bang cadangan sye supaye kite x tertipu dikemudian hari, kembalikan degree berasaskan kepandaian.

    SPM 5A > degree dan guru
    4A - 3A diploma 
    2A - 1A sijil
    0A buruh, pembantu rumah dan pekerja am

    siapa2 yang sudah terlepas SPM & nak ambil degree kne ambil spm calon persendirian & wajibkan skor 5A, 

    Dengan ini tiada lagi perebutan jawatan degree dan kurang kebergantungan kepada PATI untuk kerja buruh dan pembantu rumah. Degree juga akan kembali dihormati. Adil buat semua.

    Biar bodo buat kerja bodo pandai buat kerja pandai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko ni tak abis2 la. kau jgn nilaikan org atas keputusan exam je. nilaikan jugak usaha dan kemahiran. isunya sekarang ni ko kena sedar, ada org blaja pandai..tapi tak tau buat kerja,tak pandai bergaul dan lemah dari sudut mcm2 lagi. ada pulak yang blaja tak pandai,tp ada kemahiran yang company perlukan. pandai atas kertas je tak cukup bro.

      Padam
    2. mamat tu bodo dalam pergaulan..
      bagi dia dalam kertas tulis dia dapat 4 flat dah kira pandai.
      semua syarikat kena bagi dia kerja macam dalam malaysia ni dia sorang je dapat 4 flat

      memang patut dapat kaki je

      Padam
  8. ada degree ke takde degree ke tak bermaksud tak boleh menipu...
    setiap manusia ada dia punya akal.
    ko plak nak kelaskan akal manusia kenapa?
    kiranya SPM kena 5A baru boleh amik degree
    syed bukhari takde degree pun tapi takde plak dia bodo...

    apa kata ko buat dulu kat anak ko nanti.dapat 9A tapi jadi robot ikut je cakap orang sebab nak gaji.
    cadangan yang tak relevan
    ko tu yang bodo kata orang lain bodo tak sedar diri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syed bukhari kroni umno.

      Cadangan ini untuk government je bang.

      Klu berniaga sendiri lantak lah die nak hire siape.

      Padam
    2. Sebelum sye lupe bang.

      ko la bodo x sedar diri berebut jawatan dengan org belajar pandai smpai ade yg menganggur sbb jawatan bodo kebas.

      Padam
    3. ko blagak betul la mamat bangbang ni.

      ko ingat ko sorang je ke de degree?berlambak kat luar sne ada degree.master dan PhD pun dah ramai. Jgn asyik pikir orang bodoh je yang rampas peluang kerja ko. sekarang persaingan makin tinggi. nak tak nak, ko kne usaha tambah pengalaman dan blaja tinggi lagi. this is real life dude...ko takleh expect "I just got my degree,now give me the job". Hiduplah dengan dunia khayalan degree menjamin pekerjaan ko tu.

      Padam
    4. Korang xyah la layan mamat bangbang ni, tgok gaya dia ni komen pn dh boleh agk nape dia ssh sgt nk dpt kje x kira gomen ato private..time intrview msti jwb sokln mcm puaka, maka panel interviewrs mungkin akhirnya merumuskn yg mamat ni ad mental disorder..lulz

      Padam
    5. kepala butoh ko tetiba syed bukhari kroni umno plak..
      ko buat statement bodo lepas tu mengaku pandai.tak sedar diri sendiri yang bodo..
      YTL dapat kontrak pasang wifi kat skolah..
      maxis dapat tender kerajaan gak
      dan sebagainya..kenapa tak kata kroni?
      bila syed bukhari je terus kaitkan dengan politik.

      cibai pnya manusia.harap harap ko tak dapat anak sebab nanti kesian anak keturunan ko malu mewarisi kebodohan ko

      Padam
  9. SEbelum melabur memang perlu check coz dah dah ramai yang terkenakan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekiranya PKR memerintah, rakyat tidak perlu check untuk melabur...

      Padam
    2. Kurang setuju sikit dgn DSAI part ni.. Tapi demi rakyat, saya setuju jua pandangan Anwar..

      Padam
  10. bang,saya ni ada degree bang.saya blaja pandai.bahkan,saya yang paling pandai dalam sejarah student ambil degree kat malaysia ni.Tapi saya tak dapat keje gomen bang.Org bodo keliling saya semua dapat kerja gomen. kenapa semua org bodo2 dpt kerja?dunia ini tak adil bang.Saya ni manusia yang dah evolusi tahap kepandaian melebihi org lain.Saya sepatutnya dok je kat rumah,kerja yang datang kepada saya. saya ada degree bang..tak macam komentar lain,semua bodo dan ada spm je.

    BalasPadam
  11. pergh, klu ak jumpa kwn ak ckp mcm tu, mungkin ak akn percaya ckp dia.... zzz selalu logo lock tu muncul bila web tu ad menunjukkan security terjamin pd web tersebut. ak selalu persn ni bila login fb

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau aku pulak yg jumpa mana2 member aku cakap mcm tu, aku akan bagitau dia perkara sebenar... kalau dia tak nak percaya juga lepas tu, baru aku sekeh kepala dia...

      Padam
    2. Mcm berani..

      Padam
  12. nor jan shah3 Mac 2014 9:58 PG

    lambang mangga itu milik melakaaaa



    beta murkawa

    BalasPadam
  13. Wallaweh..
    Adakah Netscape Navigator web pertama yg menggunakan https:// juga berdaftar dgn BNM? sdgkn ia dicipta di US.
    Web Swiss Bank, Bank of America dll smua menggunakan protokol komunikasi https://. Semua ni berdaftar dgn Bank Negara MALAYSIA?

    Mmg ada sedikit sifat bodoh Si Fulan yg cuba menipu itu. Kenapa admin blurkan nama beliau? Wa mau trace siapakah beliau. Dia manyak kuat tipu, boley join wa punya parti!!

    BalasPadam
  14. Masalah nya BNM pun ramai org dah tak percaya lah. BNM pun tak boleh pakai. Sbb tak menguntungkan dia. Hahahahaha

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...