Iklan Leaderboard

Ahad, 9 Februari 2014

37 Sukan itu simbol perpaduan bukan permusuhan

Sukan seharusnya menjadi simbol perpaduan atau "Unity" yang boleh menyatupadukan serta mengeratkan hubungan sesama manusia. Namun apabila sesuatu yang sepatutnya menjadi simbol perpaduan dan kesatuan kini sudah menjadi medium permusuhan, pergaduhan dan perpecahan antara kita, apa guna sukan itu wujud jika matlamat asalnya sudah hilang? Apa guna sukan jika tangan itu lebih banyak membuat simbol jari tengah daripada yang menghulurkan salam?

KUANTAN: Penyokong kedua-dua pasukan saling bertukar provokasi sebaik sahaja perlawanan Liga Super antara Pahang dan Johor Darul Takzim (JDT) berakhir di Stadium Darul Makmur di sini malam tadi.

Semuanya berpunca dari segelintir penyokong taksub dari kedua-dua pihak yang melemparkan kata-kata provokasi sambil membaling botol minuman.

Namun anggota polis pantas mengawal keadaan dengan mengepung kawasan tempat duduk penyokong JDT, sekali gus mengelak kejadian lebih buruk.

Selain itu, pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) turut dikerahkan mengiringi penyokong JDT keluar daripada stadium supaya tidak tercetus pergaduhan.

Sementara itu, polis mengesahkan tiada sebarang tangkapan dilakukan pihaknya walaupun tercetus beberapa insiden pergaduhan antara penyokong Pahang dan Johor Darul Takzim.

Perlawanan berkesudahan Pahang menang 3-2 ke atas JDT.

Sumber Astro Awani.

Tapi dari sumber Harian Metro pula menyatakan ada seorang penyokong JDT yang ditahan akibat provokasi melampau dengan mengeluarkan kata-kata kesat dan tidak mengendahkan arahan pihak berkuasa. Kejadian jam 12 tengah malam itu berlaku ketika sekumpulan penyokong JDT membuat laporan di IPD berkenaan kerana mendakwa dipukul serta dibaling objek keras oleh penyokong tuan rumah di perkarangan Stadium Darul Makmur, Kuantan, selepas perlawanan Liga Super membabitkan dua pasukan itu.


Berikut adalah video dan gambar kekecohan yang berlaku selepas perlawanan Liga Super Pahang vs JDT di Stadium Darul Makmur.








Serious, aku paling kesian dengan anggota polis, FRU, anggota RELA sebab terpaksa berdepan dengan pelbagai karenah penyokong2 bangang yang mengalahkan budak kecik. Main bola sepak je pun, tapi penyokong2nya yang taksub dan fanatik dah buat macam demostrasi haram dah aku tengok. Hooligan lah sangat, serius karut gila.

Namun yang lebih sedih bila tengok yang gaduh sesama sendiri tu semua melayu dan orang Islam. Tak pernah lagi aku tengok orang cina atau india kat Malaysia yang bergaduh sesama sendiri semata2 kerana sukan. Pasal bola gaduh, pasal awek gaduh, pasal duit gaduh, pasal politik gaduh, pasal Maharaja Lawak pun gaduh, come on la melayu, dah takde benda yang lebih mulia dan penting ke untuk digaduh dan dipertahankan?

Mungkin perlawanan bola sepak perlu diharamkan kat Malaysia ni, yelah kalau ada pun orang asyik gaduh je, orang melayu makin berpecah belah dan bermusuhan antara satu sama lain. Apa guna lagi sukan kalau lebih banyak membawa kemudaratan berbanding membawa kebaikan? At least tanpa perlawanan bola, maka takde lah lagi orang nak bergaduh disebabkan bola, hidup pun lebih aman dan tenteram, pasukan keselamatan negara kita pun boleh buat kerja yang lebih penting seperti memantau dan membuat rondaan, buat road block, menangkap penjenayah dan membuat siasatan kes2 jenayah, daripada nak kena jaga orang2 tua ribena yang macam tak pernah tengok bola.




tags: perlawangan liga super pahang vs johor darul takzim jdt 3-2 gaduh kecoh baling botol cedera tangkap tahan provokasi taksub fanatik macai ijf inter johor firms bos boys of straits video selepas game fru polis pdrm rela kawal melayu sukan simbol perpaduan unity

37 ulasan:

  1. jangan noob, kalau haramkan bola sepak, habis seluruh rakyat Malaysia mengamuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Patut diharamkan je bola sepak ni. Wajibkan semua pelajar belajar sukan Bola Keranjang supaya sama tinggi dan sama rendah dengan kaum Cina.

      Padam
  2. nanti wujudnya kongsi gelap sukan..pergi ke stadium mula la jd kaki maki lepas tu jd kaki pukul..aku pun tak faham jenis manusia mcm ni..mgkin tak pernah merasa sakit bila mulut da lebih..badan yg binasa..

    BalasPadam
  3. :MELAYU:
    Kalau tak sembang besar,
    Kata org panggil dia abg besar,
    Gengster dan cakap gaya kasar,
    Fakta semua dia putar,
    Tak melayu namanya...

    Kalau tak ajak bergaduh nombor satu,
    Cerita bnyak nak menipu,
    Macam semua org dia boleh sapu,
    Tp cina india pulak dia kata hantu,
    Bukan melayu namanya...

    Apa nak jadi dengan bangsa aku,
    Tak guna buat baik kalau yg teruknya beribu,
    Realitinya aku malu,
    Tapi aku tebalkan muka aku,
    Sikit yg sedar walaupun ramai yg tahu,
    Kerana aku melayu.

    Ditegur kata dicabar,
    Dinasihat kata diri kolot,
    Dimaki kata mmg cari mati,
    Dibantu kata ada udang disebalik batu.
    Ditanya bangsa apa, aku melayu!

    Benamlah bersama ego,
    Musnahlah bersama hasad dengki,
    Laknatlah bersama bongkak,
    Lemaslah dalam caci maki,
    Bangsaku..melayu.

    Usah dibangga hang tuahmu,
    Usah dibangga tamadun melayu,
    Usah dibangga tokoh terdahulu,
    Itu semua dah berlalu,
    Kini yg kamu ada hnya diri kamu,
    Jika kelakuan sampah..maka sampahlah kamu,
    Wahai melayu..

    BalasPadam
  4. Disebabkn politik melayu berpecah..disebabkn bola melayu berpecah...disebabkn mazhab melayu berpecah.....lg kuat berpecah, lg lemah sesuatu kaum, senang dipergunakan oleh pihak yg mengambil kesempatan atas kelemahan kita.

    Kalau konsep islam 'jagalah sahabat seagama mu spt sedara kaum sendiri' & 'xkan bau syurga jika memutuskan tali silaturahim sesama islam'...maka inilah jdnya 'contoh' yg melayu bangga kn. Ingat kata pepatah 'melayu mudah lupa'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Error lg...kalau konsep islam diatas tidak dipegang..maka jdlah 'contoh' yg melayu selalu banggakn.

      Padam
    2. sudah-sudah lah samakan agama dengan bangsa ...perangai buruk Melayu ni yang banyak merosakkan dan mencemar Islam,..aku fed up dah..melayu tu dunia, Islam tu akhirat...ko pilih

      Padam
  5. kah kah kah... tak sangka kan, kerana sebiji bola ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya bukan sbb bola. Ni kes mmg tak puas hati kat jhr. Bnyak negeri dah mark johor.bola cuma medium utk lepaskn ketidakpuashatian tu

      Padam
  6. bodoh la fans team baru nak up ni......nampak sangat jakun....yg buat perangai macam ni biasanya budak2 baru nak layan bola...cuba tengok fans selangor.....xde pun kecoh2 mcam ni....x heran pun, piala dah biasa pegang.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. sembang lebih la lu mad. pegi stadium pun tak penah nak citer bola puuii.

      Padam
    2. si ahmad ni sebenarnya kaki bangku sejak sekolah rendah lagi. nak sepak bola pun tak reti.

      Padam
    3. dia mana reti main bola. main telor sendiri dlm bilik tau la dia.

      Padam
    4. Kalau korang nak tau zakar & telor Ahmad ni pun kecik je sbnrnye. Aku hari2 tengok dah tak heran ngan Ahmad ni. Tu pasal smpi skrg xde awek. Gay pon x ingin ngan si Ahmad ni. Sembang kencang je lebih kah kah kah!!!

      Padam
    5. ni mesti fans jubor dan telor ni...kemon la, gua pernah wakil sekolah...siap jadi juara lagi tu.... ko hado?

      Padam
    6. juara sekolah tadika ke?




      Gustaf Noren

      Padam
    7. xpe mad,yg ni aku backup ko. aku tak suka gak gaya peminat bola johor ni. bajet legend dan power je. Dari mana entah boleh timbul idea "bola sepak malaysia membangun sebab usaha pasukan johor" apa ni?

      Padam
    8. YOUR HATES MAKES US STRONGER!!!!

      Padam
    9. haha..stronger celah mana bro..kat malaysia ni bukan johor je yang ada. turunkanlah ego tu..kehebatan ntah kat mana,ego tinggi mencanak gila. Menang dulu piala liga malaysia..julang dulu trofi juara 3,4 kali..time tu kalau nak berlagak..go on. kita lawan bola..bukan lawan siapa sembang lebat. klntan, negeri sembilan, selangor, pahang..even perak dan ganu still more popular dari johor di pentas final. nasihat aku, korang kasi julang trofi dulu..pastu baru sembang. Jgn lari dipadang semput, tapi drama n gosip pemain je yang laju.

      Padam
  7. Lepas akn lagi bnyk negeri tak puas hati ngn johor. Gi mana2 pun akn gaduh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. realitinya..lepas ni org klntan wayyyyy more better than johorian..haha. Tahniah johor,anda baru menang title "budak johor dia tu..ooo..patut la berlagak nak mampus,pulaukan dia"

      Padam
  8. kalaw aq . aq pasang cctv khas utk menatap muka semua penonton.so, kalaw ada yg baling apa2 objek, cctv akn terus menangkap muka org tu, org tu akan dikesan dan pengawal keselamatan dikerah tahan penyokong tu time tu jugak. xda belas kasihan. bwk dia pergi bilik siasatan.
    ini aq tgok pengawal nmpak ada org baling pon dia xbuat2 apa2 grrrr...

    BalasPadam
  9. Bukan stakat tu je, aku dgr cerita sorang fans Pahang mati kena langgar bas fans JDT....tpi x tau la cerita sebenar mcm mne..

    BalasPadam
  10. hmm..rindunya zaman dulu di mana stadium penuh dengan kerusi kosong dan 2,3 ekor burung gagak sebagai penonton tetap..

    good old day memory..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya masa tu aman je pegi tgk bola kat stadium... boleh dating sambil berpiknik.... gelak2 tgk pemain terguling ats padang...

      Padam
    2. haha..ye,mmg teringat lagi zaman tu..penonton kat dalam panggung wayang lagi ramai.haha. time tu aku gi tgk bola pun sbb takde tempat nak lepak..sje dok situ,bukan tgk bola pun..dok isap rokok ngn member.haha

      Padam
  11. ini semua salah fans jdt yg sakai. dasar jawa!

    BalasPadam
  12. Orang melayu banyak sangat makan ubat kuat. Adrenalin melampau. Suruh kerja kuat takmau. Asyik nak mengamuk je....

    BalasPadam
    Balasan
    1. byk minum kopi pracampur...

      Padam
    2. Haha..panas baran..mengamuk..ha,melayu la tu

      Padam
  13. setuju ngan ngan noob, baik haram kan je lah, kalau mcm ni perangai orang besar boleh jadi bapak budak tapi perangai mengalahkan budk2.....ni orang x having fun pun ngan bola sepak.... ak pun berhenti minat sebb kwn2 ak pun ad sesetengh perangai mcm ni....

    inb4 org salahkan polis x effisyen sebbnya busy nak jage budak2 peminat bola x matang ni

    missing info missin4 everwhere.....

    BalasPadam
  14. perangai bangkai..
    orang macam ni patut hantar jer pegi duduk myanmar, laos, vietnam, somalia....biar dpt rasa berlapar dan berperang sesama rakyat sendiri...nak berperang sangat...biar rasa kena rodok ngn parang n orang tgk saja tanpa tolong buat apa...

    BalasPadam
  15. suma tue emosi jer lebih..bawak rilek-rilek la brader..

    BalasPadam
  16. Ini usaha Cina DAP agar bola sepak malaysia tak ke mana. Malah nak bagi peluang Lions12 menang lagi liga tahun ni.. agar Singapura tetap hebat dari Malaysia.

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. johor ok je sblum ni..tetibe je mcm budak baru nak up ni knape? rilek sudey.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...