Iklan Leaderboard

Sabtu, 1 Februari 2014

19 Smartphone mengubah sistem pembelajaran hari ini

Teknologi memainkan peranan yang penting dalam membangun dan memajukan sesebuah ketamadunan manusia dalam pelbagai sektor termasuk bidang pendidikan. Oleh itu mari kita lihat bagaimanakan smartphone atau telefon pintar boleh mengubah sistem pembelajaran kita di sekolah, kolej dan institusi2 pengajian tinggi pada hari ini?


Suatu hari dalam sebuah kelas yang membosankan:

Pensyarah: Sila salin nota2 yang saya tuliskan di depan ini.


Pelajar: Baik, puan ke tepi sikit, kami mahu salin.




Teknologi - 1, Kerajinan - 0. Tahniah teknologi!




tags: take note taking notes class classroom lecturer lecture ambil nota dalam kelas dewan kuliah pensyarah subjek institusi pengajian tinggi ipta kolej ipts sekolah sistem pendidikan pembelajaran hari ini salin and then the teacher said you may take notes meme funny joke lawak

19 ulasan:

  1. masih menggunakan nokia torchlight huhu :'(

    BalasPadam
    Balasan
    1. mampos ko la nk pkai phone apa pun tu pun nk bagitau.

      Padam
  2. Paling bez..'dilarang buka buku masa menjawab exam'.buku ditutup..tp semua buka google kat hp.

    BalasPadam
  3. X tau la mcmana next 10-20 years....tp apa sy nmpk..semakin bagus teknologi, kemalasan semakin tinggi, humanity semakin berkurang....lg2 budak2 muda

    BalasPadam
    Balasan
    1. why blame the young generations? orang tua pun sama jer.. humanity, kerajinan tak bergantung pada kemajuan teknologi pun. go travel bro. jangan terperap dalam tempurung.

      Padam
    2. Yup.kita jgn asyik nk menyalahkan golongan muda sekarang.yg tua2 pun menjadi cntoh tak baik. So how do you jangka mereka akan bimbing golongan muda ke arah yg btul. Just see our surrounding.bapak rogol anak, rasuah, politik, idealism yg bodoh dlm memimpin negara, mcm2 lagi. Diorang itulah yg membentuk muda- mudi sekarang. Acuan teruk..bentuk yg terhasil pun teruk la.

      Padam
    3. anak pukul bapa dah pernah berlaku. bapak sembelih anak pun dah berlaku. tapi lebih sadis mak pukul anak pastu use lame excuse pukul atas nama agama.

      Padam
    4. Dlm hal ni, bagi aku la kan, x perlulah nk slhkan org...setiap individu perlu la memainkan peranan mereka sendiri x kesahla sama ada teknologi canggih ke x canggih same je sume tu..x kanla kalau bapa you all malas, you all pun nk ikut malas mcm bapa korang..kalau teknologi makin canggih lagi bagus bagi aku....

      Padam
    5. Bila statement sy "lg2 org muda" bukan bermaksud org muda sahaja yg buat..semua golongan umur pun terlibat. Just tekan kn kpd kaum muda sbb mereka bakal memimpin negara kelak.

      Cuma x puas hati dgn budak2 muda skrg ialah kurang rasa hormat kpd org yg lebih tua. Kalau sikap ambil gambar lepas pensyarah tulis panjang2 kat whiteboard, for sure kecil kati pensyarah/guru tersebut even sbnrnya x salah buat mcm 2, cuma kalau nak ambil gambar pun samada dgn kebenaran pensyarah.guru atau lepas dia keluar dr bilik kuliah/kelas x kisah sgt.

      Terus terang sy katakan, byk golongan muda yg kurang diajar nilai2 murni, hormat org tua n ckp sopan santun. Mereka ingat bila dah dpt ilmi sikit dah berlagak mcm semua dia tau, pas2 ckp dgn org tua mcm ckp dgn member, tp x semua walaupun bilangan dah meningkat.

      Padam
    6. Sokong Ayam afrika, wa pn org muda gak.... sume same je yg muda bakal tua... Kalu skang diorng kate org tua kolot n biadap, akan dtg bile diorng tua, org mude lain lak akan ckp diorg kolot n biadap dgn diorng... ini lah hukum karma... Tak kisah tua muda yg penting ada hormat...

      Padam
  4. korang punya hi score fappy bird berapa? kongsi la skit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fappy bird tu ko sorang ke main mad oiii

      Padam
  5. aku rase mad sorang je main

    BalasPadam
  6. Hambar giler post ni..hambarrr

    BalasPadam
  7. tangkap gambar nota kat whiteboard atau blackboard utk dijadikan rujukan semasa study tu bagus, lebih tepat dan terjamin x tersalah salin atau salah faham, selain mengambil nota yang diuploadkan oleh pensyarah utk student download tu, cuma jangan dibuat modal untuk meniru semasa ujian sudah, itu x berkat. study smart and hard, not study stupid and hard, jangan buat perkara sia2x, sila gunakan teknologi yg ada utk tujuan yg baik ye adik2x......

    BalasPadam
  8. snap lah seberapa byk kamu mahu pakai smartphone tu.tp ingt,bila time musim exam, dalam dewan exam xda jalan pintas ya. semua kene guna tangan masing2 utk menulis. so, kalaw lg byk salin lg btk usaha kita lg mudah kita mengingat.
    -budak U

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa yg kena salin ialah bnda yg pensyarah ckp sbg nota tambahan yg xde tertulis dlm notes la, kalo ko asyik sebok nk salin bnde yg dh ade depan mata ko yg mne ko bleh snap atau donlot kendian, ko xkan dpt fokus bebetul dlm kelas.
      -alumni U first class

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...