Iklan Leaderboard

Rabu, 9 April 2014

73 Siapa yang paling layak mendapat tender projek?

Anda seorang pegawai kerajaan yang menguruskan sebuah projek baru yang dianggarkan bernilai lebih RM1 juta di jabatan anda. Projek ini ditawarkan melalui sistem tender terbuka. Terdapat 5 buah syarikat yang telah membida projek ini di mana kelima2nya memenuhi tawaran spesifikasi tender projek dan melepasi semua syarat2 yang telah ditetapkan.


Berikut adalah 5 syarikat tersebut:
A. Sebuah syarikat yang pernah membuat projek di jabatan anda, akan tetapi anda tahu prestasi mereka agak perlahan dan mempunyai reputasi kerja yang tidak berapa bagus, namun mereka menawarkan harga yang paling murah.

B. Sebuah syarikat yang anda tidak tahu dan tidak kenal, mempunyai banyak pengalaman projek yang serupa sebelum2 ini di jabatan kerajaan lain, harga yang ditawarkan juga agak murah.

C. Sebuah syarikat rakan anda yang anda memang rapat dan tahu dia memang bagus dan sangat berkebolehan untuk membuat kerja dan tugas yang diberikan. Harga yang ditawarkan di tengah2, tidak terlalu mahal dan tidak terlalu rendah.

D. Sebuah syarikat dimiliki oleh orang Cina yang terkemuka dan terkenal serta diketahui umum mempunyai reputasi yang tinggi, pekerja yang ramai dan khidmat sokongan yang bagus, namun harga yang ditawarkan agak mahal.

E. Sebuah syarikat milik anak Menteri yang baru sahaja ditubuhkan, langsung tidak ada pengalaman melakukan projek yang berkaitan sebelum ini. Harga yang ditawarkan paling tinggi di antara semua syarikat yang membida projek, namun disertakan sekali surat sokongan yang ditandatangani oleh Menteri tersebut.

Jika anda adalah pegawai tersebut, syarikat manakah yang akan anda pilih untuk ditawarkan projek ini dan kenapa anda rasa syarikat tersebut paling layak untuk ditawarkan projek tersebut?





tags: siapa syarikat kompeni paling layak dapat tender projek kerajaan swasta terbuka tertutup rundingan terus cara kaedah prosedur teknik borang dokumen satu lagi projek kerajaan barisan nasional iklan tawaran keputusan

73 ulasan:

  1. Balasan
    1. style giler nama

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 2:43 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    3. mat nor marzuki10 April 2014 3:02 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    4. Ampang: Dua anggota peronda polis (MPV) yang sedang menjalankan tugas pencegahan jenayah parah akibat ditembak lelaki bertatu 'Harimau' di Lembah Maju di sini, sebentar tadi.

      Dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi itu, dua anggota polis terbabit menahan sebuah motosikal dinaiki seorang lelaki untuk melakukan pemeriksaan selepas mendapati dia berada dalam keadaan mencurigakan.
      Kemudian, dua anggota polis itu melihat seorang lagi lelaki berada berhampiran suspek pertama yang cuba melarikan diri.
      Menurut sumber, dua anggota polis terbabit mengejar suspek kedua sebelum lelaki di atas motosikal itu bertindak melepaskan dua tembakan ke arah mereka.

      Tembakan pertama mengenai bahagian perut seorang anggota polis manakala tembakan kedua mengenai bahagian ari-ari seorang lagi anggota polis.
      Kedua-dua suspek melarikan diri ke kawasan taman perumahan berhampiran.
      Berikutan kejadian, polis melancarkan gerakan memburu dua penjenayah dipercayai anggota kongsi gelap itu.

      Semoga peguam bela memastikan kebajikan suspek jenayah tersebut selamat dan selesa semasa dalam tahanan reman

      Padam
  2. Aku pernah uruskan perkara mcm ni.. tapi takdelah sampai sejuta.. takat puluh-ratus ribu jek. Tapi jgn bersangka buruk dgn org kerajaan kerana kami memang ikut peraturan yg mana pertama mestilah ikut spesifikasi, kedua harga mestila berpatutan/marah dan ketiga, syarikat yg baik serta mempunyai rekod cemerlang dan itulah yg kami pilih.. jgn risau, kami tak dapat apa2 hasil pun.. kalau ikut pilihan yg diberikan, samada B atau C la pilihan aku dan penentunya adalah track record diorang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry typo.. Murah.. bukan marah.. salam

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 1:57 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    3. mat nor marzuki10 April 2014 2:44 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  3. pegawai jenis jujur pilih B... jenis macai pilih E...

    BalasPadam
  4. EEEEEEEeeeeeeeEEEEEEEEEEEEEEEEE...................... zzzzzzzzzzzzzzzzz

    BalasPadam
  5. Sokong KEDEPAN...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah la presiden kedepan..

      Padam
    2. Dah la presiden kedepan..

      Padam
  6. Jgn ckp kerajaan....swasta pun selalu pilih E. Reason pilih E sbb org kerajaan yg bonus sama utk semua staff n x byk, perkara2 mcm ni yg belaku. Kita byr lebih kat syarikat E yg kecil n tiada ISO (x perlu diaudit), maka segala komisyen boleh bank in direct kpd org kepentingan.

    Selalunya kes2 kroni2 ni wujud sbb nak melancarkan urusan, cuma yg buat kacau ialah bila outcome kerja tidak memuaskan. Tp bergantung klpd pentakbiran jika mereka x follow up procedure atau pantau syarikat E, mmg kerje sambil lewa n tertangguh sekian lama.

    Tp skrg kobtrak kerajaan dah semakin strict, semua on paper n xleh nak pusing2. Byk perubahan dilakukan tp kdg2 ada sesetangah kementerian yg mempunyai kuasa veto/override utk setelkn hal2 birokrasi ni. Beza isu ni kpd kerajaan n swasta ialah bila ada kes utk kerajaan, yg kena ialah PM n nama kerajaan even rasuah RM10 sekalipun. Bila kat swasta, kdg2 x kuar paperpun...undertable sikit senyap la kes 2. Paling penting kerje siap n xde masalah.

    Sy x terkejut kalau isu kroni2 ni lebih byk berlaku di sektor swasta berbanding kerajaan...n mereka pun nak try implent kpd org kerajaan gak. Kdg2 mcm pelik sbb org yg complain kroni kerjaaan tp company dia pun buat perkara yg sama. Kalau company GLC pun berlaku, lgkan company2 kecik kat luar sana. Spt contoh, sy costing kat main contractor 20-30k...tp main contractor costing kat client 300k..esok2 tgk ada client pkai kereta baru.

    Perasan x, x kira swasta atau kerajaan...bila masuk management level (manager->director) selalunya dah nampk kaya dgn kereta besar2 n rumah bersepah2...tp kalau kuli atau exec biasa gaji mcm cukup2 makan je, Lg2 bahagian sales.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu bro Ayam.. yg busuk nama org kerajaan. Walhal mana boleh mcm tu, kalo kena audit silap2 boleh kena tindakan tatatertib. Kerajaan strict la.. so tak pelik kalo byk berlaku di kalangan org swasta.

      Padam
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Padam
    3. Tp sebenarnya ramai buat pilihan yg baik dlm proses tender...cuma bila ada satu dept buat pilihan E, ramai org buat tanggapan hampir dikatakan 90% sektor bekaitan selalu guna pilihan E.

      Padam
  7. Ni la bang.Pegawai kerajaan bodoh, SPM tak elok..tapi ambil degree. Lepas tu ambil projek yg ada sokongan menteri. Menteri pun bodoh..SPM failed. Patutnya bagi org2 cerdik pandai mcm saya dan rakan2 pandai yg lain manage benda macam ni. Saya dulu SPM bagus bang. Makpak saya kata diorang bangga. Org kg pun puji. Saya ni pandai bang..saya patut jadi org besar kat putrajaya tu. Tp menteri tak adil bang. Budak degree yg bodoh jugak dpt kerja. Pergi jahanam la degree diorang, saya ni lagi power, SPM bagus.

    - aku tolong presiden kedepan komen siap2.ayat mungkin tak sama..tapi lebih kurang macam tu la maksudnya. Sama- sama presiden kedepan.-

    BalasPadam
    Balasan
    1. mat nor marzuki10 April 2014 1:58 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  8. Cari ilmu biar smpai kenegara cina. Budak degree lain bodoh bang. Saya ja pandai. Makcik cleaner kata saya pandai. Doktor pun kata saya tak gila.saya pandai. SPM saya paling score. Kalah kawan2 saya. Diorang takleh challenge saya. Tp diorng masuk degree.dapat kerja elok.semua ni makan rezeki haram bang. Saya gi interview gomen, tak dapat.org lain dpt.diorang mkn duit haram tu bang. Mmg la kerja halal..tp haram bang..sebab guna kabel.

    -Presiden kedepan

    BalasPadam
    Balasan
    1. "Cari ilmu biar smpai ke negara cina.." ada yg kata ni hadis palsu...mohon pencerahan...

      Padam
  9. Kedepan = kelompok degree perasan naharom.

    BalasPadam
  10. ia bkn kerana diri sy atau org2 yg cerdik lain yg result SPMnya mmg bagus, tp demi mutu pendidikan negara & generasi akan dtg juga.

    KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A < degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sokong KEDEPAN KEBELANGAN KEATAS KEBAWAH KETEPI KETENGAH

      Padam
    2. Sokong KEDEPAN KEBELAKANG KEATAS KEBAWAH KETEPI KETENGAH KEDALAM KELUAR KEKANAN KEKIRI

      Padam
    3. mat nor marzuki10 April 2014 3:01 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  11. Haha..org jadi tak berkunjung trus kat sini..teruskan usaha..sebarkan kedepan.yeahhhh

    BalasPadam
  12. salam,

    1. aku = option C.

    2. biasanya dlm bidding, akan ada certain contractor yang "under-cut", maknanya dia buat dlm harga yang terlalu rendah sampai contractor tak boleh nak masuk. contractor mcm gini dia setakat nak dapat duit "advance payment" utk di-rolling kan di aktiviti dia yang lain. dengan harapan dia boleh buck-up balik losses dgn profit other project, control betul2 beli barang, variation order, etc.
    tu sebab harga murah belum tentu jadi penentu.

    3. track record pun belum tentu jadi penentu. sebab biasanya, belum tentu kau get the same team dari previous project yang berjaya tu untuk buat project kau. that's why kadang kala client request organization chart untuk identify team member.

    3. A, B, C, D, masing2 boleh menang contract di malaysia ni ikut requirement yang client nak. client is the real decider. client pun ada strategy diorang sendiri bila nak award contract. tak semestinya murah dan ada track record je.

    4. kalau ada tekanan dari pihak '"atasan", atau kes E, biasanya each people dalam bidding, from contractor ke client, i.e. boss pegawai tu akan cover their own back side, mungkin dengan bagi kelulusan bersyarat.pass the buck sampai kat orang atas and let them take the blame. itu reality nya.

    BalasPadam
  13. Nak Pingsan kat sini kejap.. sebab ternampak Pageview blog ni kat tepi sidebar tu.. MasyaAllah... 3 juta lebih tuuu... tumpang pingsan jap.. erk.. duss

    BalasPadam
    Balasan
    1. mat nor marzuki10 April 2014 1:59 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 3:03 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  14. Pilihan : C
    Sebab: Klo compare antara 4 company yg lain, harga berpatutan and ade pengalaman dengan hasil kerja kontraktor C first hand. At the end of the day, nk project siap ikut schedule and berkualiti so klo jadi apa-apa dikemudian hari, org tak boleh nak shoot sbb mmg dah ikut procedure and boleh justify sebab pilih kontraktor tersebut.

    Klo boleh tak nak ada bangunan terbengkalai or retak sana sini lagi.

    BalasPadam
  15. E kalau tak susah lah pegawai tu lepas ni kena kacau kiri kanan.

    Lepas itu mungkin ada bumbung runtuh, jalan berlubang, highway crack dan macam-macam lagi.

    Begitu juga jija tempat di ipt diberi kepada orang jenis E. Akibatnya akan nampak selepas dia masuk kerja, kalau jadi guru maka ppsmi tidak dapat dilaksanakan. Kalau jadi peg teknologi maklumat maka sistem lembab dan harapkan vendor develop dan datang servis dia lepak goyang telur. Kalau jadi pegawai tadbir kelulusan sesuatu permohonan memakan masa berbulan-bulan di mana syarikat swasta boleh laksanakan dalam masa 24 jam jika dihantar sebelum jam 12 tengah hari.

    Itulah akibatnya tidak berlaku adil tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya. Yang menanggung ialah masyarakat.



    KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A < degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am) soal jawab di Fb page Nurkedepan Twitter #nurkedepan

    BalasPadam
  16. Saya akan pilih Syarikat E!

    BalasPadam
  17. saya dah beristeri tapi tergoda dengan isteri orang. Patutkah saya mendapat projek.??

    BalasPadam
    Balasan
    1. patut dapat projek kaki ke muka......

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 1:55 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    3. mat nor marzuki10 April 2014 2:45 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  18. Saya diberi pilihan, tapi saya koyak semua kertas2..saya benti kerja, buka bisnes sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mat nor marzuki10 April 2014 1:54 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 2:46 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  19. C sbb dia bagus, kita kenal dia, harga ok.. x mhl dan x murah...
    Lbih bagus klu syrikat C ni milik bumiputera, boleh tlg kontraktor2 Melayu berniaga..
    Pegi mampus org nak ckp kroni ke ape yg pnting keje berkualiti, siap on time dan jimat...

    BalasPadam
  20. mat nor marzuki10 April 2014 1:50 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  21. mat nor marzuki10 April 2014 2:47 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  22. mat nor marzuki10 April 2014 2:48 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  23. mat nor marzuki10 April 2014 2:50 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  24. mat nor marzuki10 April 2014 2:53 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  25. mat nor marzuki10 April 2014 2:57 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  26. mat nor marzuki10 April 2014 3:01 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  27. mat nor marzuki10 April 2014 3:04 PTG

    aku rasa aku pilih A

    xpela apa org nak kate
    sukati aku


    sebab ak pgwai kerajaan yg d beri kuasa

    BalasPadam
  28. mat nor marzuki10 April 2014 3:15 PTG

    jahanam nye admin
    aku bg pendapat bernas
    ko delte

    ermm. tkpelah

    siapa la nak dgr pndpt org bodo cm ak ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. pendapat bernas kepala hotak. bodo tak bodo, kau melucah aku delete.

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 3:23 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    3. mat nor marzuki10 April 2014 3:28 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    4. mat nor marzuki10 April 2014 3:31 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    5. hahaha..tuan umah dah marah oiii.dah mat nor..anda dihalau

      Padam
  29. mat nor marzuki10 April 2014 3:25 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. blah la ko...menyemak je...mengeja pun cam sial....xpayah layan anon kurang kasih sayang ni...makin dilayan, makin mengada....

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 5:15 PTG

      sori
      gua pakai iphone 5
      selalu typo
      len la.macam lu
      gune pc opis

      Padam
    3. anon atas ni mmg sial kan? klu jumpa kat luar aku pijak kepala ko..

      Padam
    4. mat nor marzuki11 April 2014 1:12 PG

      meh la cr aku

      jgn ckp dlm ni je

      jgn igt kmu hbt sgt dlm ni

      Padam
  30. mat nor marzuki10 April 2014 3:30 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..serius ke ko ni org gomen? handle kes2 projek ni? hancusssssss.

      Padam
    2. mat nor marzuki10 April 2014 5:16 PTG

      Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    3. mat nor marzuki10 April 2014 5:23 PTG

      ya
      aku la orgnyr

      kalo komen bodo kt sini trus ko cop hancus

      typical malay
      dengki

      Padam
  31. Ni yg komen mengarut mesti si ahmad dah muncul kembali. padan muka komen kena delete hahahah ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lol....aku jugak yg kena....sori la aku dah xbuat benda bodoh ni lagi....aku pun geram jugak baca komen si anon bodoh ni....

      -Ada Nama@Ahmad-

      Padam
    2. asal ko geram lak? patut ko join gak!

      Padam
  32. kalau aku pilih C. for Cicakman, sebb apa sebb xnak ambik risiko x dpt jamin kemampuan org lain, kalau pilih D. pun memang kita kenal mcm mana perangai dia boleh la kasi tender kat dia, tapi aku still pilih C. sebb kalau apapun dia lari leh cari sempat kejar dia lagi :)

    BalasPadam
  33. selalu jadi cenggini dalam dept gua walaupun gua kompeni swasta.. gua tetap kene pilih E sbb boss kalut nak dapat Datuk dari Sultan.. ada satu projek tu, bidding dari kompeni Cina kroni Sultan, 60 juta gitu.. projek hampeh tak ikut spec, Sultan cakap kene redo!!! amboi mak, dah la projek pun rampas begitu saja, boleh paksa redo gitu.. redo pulak 50 juta.. kahkahkah.. Boss dan Director gua sumer ngikut jer.. dah kene checkmate gitu.. gua apa pedulik, yg nak jawab derang.. gua sediakan dokumen jer..

    Nama Projek: Water Treatment Plant.

    Kalo bagi gua buat, 10-20 juta pun, gua dah untung 5 juta dah..

    BalasPadam
  34. Hahaha, igt korup sgt ka gomen ni? Baca dulu pekeliling. Surat iringan? Sah2 dh kn buang surat tu awal2. Isu yg jd mslh sistem tender ni, 5 syrkt masuk. A pak punya. B mak punya. C anak laki punya. D anak pompuan punya. E menantu punya. Menang tender, jadi penyokong kerajaan. Kalah tender, jadi pembangkang kerajaan. X setel tender, kpi jatuh. Projek lembap. Tender jalan, kaw2 dia nyer markup. Gomen gak salah akhirnya. Nsib la labu

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...