Iklan Leaderboard

Isnin, 2 Mac 2015

21 Kaedah sebenar mengira harga minyak di Malaysia

Semenjak harga minyak naik 1 Mac hari itu, ramai yang kongsikan graf ini di mana kenaikan 25 sen bagi semua jenis minyak boleh dikatakan tidak logik. Ini kerana harga minyak setelah subsidi dimansuhkan berkuatkuasa pada 1 Disember, harga minyak ditentukan melalui kaedah pengapungan terkawal di mana purata perubahan kos produk akan menentukan penetapan harga bagi bulan berikutnya. Namun persoalannya, bagaimanakah sebenarnya cara dan pengiraan untuk menetapkan harga minyak di Malaysia ini?


Jika mengikut graf harga minyak dunia ini, harga RON95 purata bulanan sebelum VS harga RON95 1 haribulan berikutnya lebih kurang seperti jadual berikut:

Bulan Harga Purata RON95 Bulanan Harga RON95 pada 1hb Bulan Berikutnya
Nov 2014 USD76.96 / Liter RM2.26 / Liter
Dec 2014 USD60.55 / Liter RM1.90 / Liter
Jan 2015 USD47.45 / Liter RM1.70 / Liter
Feb 2015 USD49.41 / Liter RM1.95 / Liter

Jika difikir secara kasar dan logik, bagaimana harga minyak pada 1 Mac 2015 boleh lebih tinggi daripada harga minyak pada 1 Januari 2015 sedangkan harga purata bulan Februari 2015 jauh lebih rendah daripada harga purata bulan Disember 2014?

Maka ramailah netizen menjadi pakar ekonomi pada hari ini berkongsikan graf tersebut di media2 sosial. Dan disebabkan itu juga maka terpaksalah para penyokong, macai dan juga cybertrooper kerajaan menjadi pakar ekonomi juga untuk mempertahankan kenaikan harga minyak tersebut, salah satunya seperti berikut:

1- Faktor 1 : Pengiraan harga minyak adalah berdasarkan purata pembelian kepada penggunaan (total Beli ÷ total guna). Jika lihat itu balik, most of the time pembelian ( No 1 tulisan pink) adalah pada paras harga (line kuning) yg dibulatkan ( No 2 tulisan pink).

2- Faktor 2 : Ingat formula di atas? Total beli ÷ total guna. Kita membeli minyak dari luar. Pembelian adalah menggunakan matawang USD, bukan RM. Nilai RM kita pada Feb adalah lebih rendah berbanding Dec 2014. Jika beli dengan kuantiti yang sama, nilai belian pada Dec 2014 lebih murah dari Feb 2015. Itu logik nya.. (^__^)

3- Faktor 3 : Saban hari, penggunaan minyak meningkat. Apabila permintaan ini meningkat maka pembelian minyak juga meningkat. Dengan kata lain, harga minyak turut terpengaruh. Namun faktor ini tidaklah significant. Tetapi boleh di fikirkan.

Kredit: Aznil Hisham.

So hujah yang dikemukakan untuk mempertahankan kenapa harga minyak bulan Mac 2015 lebih tinggi daripada bulan Jan 2015 adalah dengan mengaitkan harga minyak dunia dengan kadar pertukaran matawang USD dengan RM yang semakin meningkat. Walaupun negara kita salah sebuah negara pengeluar minyak, namun menurut PM, kita merupakan negara pengimport bersih petroleum, maka sebab itu harganya masih bergantung juga kepada kadar tukaran matawang asing selain daripada harga pasaran minyak dunia, so bagi aku hujah ini juga logik dan relevan.

Bulan Harga Purata
RON95 Bulanan
Harga RON95 pada
1hb Bulan Berikutnya
Anggaran Purata Kadar 
Tukaran Matawang 
USD ke MYR
Nov 2014 USD76.96 / Liter RM2.26 / Liter 1USD = RM3.30
Dec 2014 USD60.55 / Liter RM1.90 / Liter 1USD = RM3.45
Jan 2015 USD47.45 / Liter RM1.70 / Liter 1USD = RM3.56
Feb 2015 USD49.41 / Liter RM1.95 / Liter 1USD = RM3.62


Graf Kadar Tukarang Matawang USD/MYR VS Harga Minyak Dunia

So siapa yang salah, siapa yang betul? Mungkin tiada siapa yang betul, tiada siapa yang salah, kerana semua hipotesis adalah berdasarkan andaian dan anggaran semata2 berdasarkan data2 yang diperolehi di Internet.

Kalau nak kata siapa yang salah, bagi aku kerajaan yang salah. Salah kerana tidak memberitahu cara pengiraan bagaimana harga minyak terkini boleh diperolehi lantas menyebabkan rakyat bertelagah sehingga masing2 mahu menjadi pakar ekonomi dan mencipta teori sendiri. Sekadar mengumumkan harga minyak baru dalam kenyataan akhbar tidak mencukupi.


Rakyat berhak mengetahui kaedah pengiraan harga minyak mengikut kaedah pengapungan terkawal (managed float) yang diperkatakan itu bagi mengelakkan rakyat semakin terapung2 sehingga tidak lagi terkawal dalam mencipta pelbagai teori yang syok sendiri.




tags: harga minyak baru terkini 1 mac 2015 naik harga 25 sen ron95 ron97 diesel kaedah pengapungan terkawal managed float kadar graf carta vs tukaran matawang asing currency exchange usd rm myr

21 ulasan:

  1. hidup menipu sekali xkan berasa cukup dan dia akan menipu lagi dan lagi
    - melayu yang ditipu melayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anwar Ibrahim3 Mac 2015 8:21 PG

      Salah UMNO-BN dan Proton!

      Padam
  2. macam nuwar berahi menipu dia tak meliwat padahal takut nak bersumpah dan takleh jawab macam mana air mani dia ada dalam lubang sepol.....
    -melayu yang ditipu melayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama jugak dengan bapak ngko yang mati diliwat kambing.

      Padam
    2. Untuk makluman penduduk seluruh dunia, kami di Malaysia, kesemua mahkamah tak diperlukan lagi.. jadi sesiapa ditangkap mahupun dituduh bersalah, hanya perlu bersumpah saja. Jika mengaku salah, trus masuk jel. Sebaliknya boleh bebas tanpa sebarang masalah.

      Padam
  3. kalau tak menipu melayu bukan umno ler

    BalasPadam
  4. Pihak bertanggungjawab perlu keluar dgn penjelasan kukuh setiap bulan.
    Itu tanggungjawab mereka sbg pelaksana, mereka tak boleh fikir rakyat akan terima bulat2 semuanya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. gila bang nak bitau.. abes camana la nak merembat duit orang ramai dengan mudah tanpa banyak soal.. untung salah kira harga minyak Jan 2015 (baca: kutip cukai secara tersembunyi) dah 1.148 billion .

      aku apa kesah..asalkan BN memerintah.. semuanya aaaaaaman..

      Padam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. They (Gomen) give you perspective, promises, security just to inject you with fear without explanation.

    They tell you if you support opposition parties you shall support them to sell Malayisa.
    They make you pay more for the oil and gas price just injected fear to show to us that we need them to low down the oil price, while they did't give any F**k.

    BalasPadam
  7. org US kata see u at 4

    BalasPadam
  8. Mana bunyi bising pengusaha stesen minyak alami kerugian selepas penurunan harga minyak..skrg harga minyak dah naik balik..mereka semua ni senyap plak. Rugi nak satu dunia tau, untung senyap2 je.....

    Sy ada dengar masa minyak turun, mereka rugi sehari mcm beli keta myvi sebijik jika jual stok lama....so skrg mereka boleh beli myvi sebijik hari2 utk stok minyak rm1.70. Tp sy still agak ragui cara pengiraan harga jualan minyak. Sy ingatkan minyak dah naik balik 25sen sbb minyak dunia smpi USD$60-70 setong..tp still bwah USD$50 setong. By the way...we need some explanation, or else kita semua assume gov nak kita subsidi ekonomi gov sementara tunggu GST6% secara menyeluruh (even kata ron95 exclude GST)

    BalasPadam
  9. TERKINI - Harga minyak dunia berasaskan harga "Brend Crude Oil', bukan "WTI Crude Oil". So harga terkini BCO ialah $60++ dan WCO ialah below $50...so pastikan kita tgk graf yg betul. Mmg betul masa bulan lepas minyak kita RM1.70 sbb WCO masa 2 ialah below $50...skrg naik $60 lebih.

    Kesimpulan...tgk graf yg paling tepat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makcik ni orang felda, tak amik peduli pun. Janji dapat berjimak dengan pokcik kau setiap malam. Sejuk giler duduk felda.

      Biarpun mulut pokcik kau busuk makan petai setiap hari, ini pun makcik tak kesah. Lagikan pulak rege minyak ni Ayam ooi. Ko tak reti berjimak ke Ayam?

      Padam
    2. Encik Ayam..ha ha ha..

      Kalau kat Australia depa ada index seperti link ni untuk panduan rakyatnya tentang minyak petrol Ron 95. Siapa raji bole ikut link dia:

      http://www.aip.com.au/pricing/international.htm

      Ha ha ha.

      Padam
  10. Yang kau orang bising bising harga minyak naik ni apa hal? Redha je la. Masa turun hari tu takde pun ucap terima kasih. Nasib kita la harga minyak nak turun ke nak naik. setakat aku tahu dulu harga minyak tinggi takde pun orang Malaysia yang mati kebuluran. Mati terlebih makan lagi ramai adalah.
    Kau orang kalau tak suka duduk negara ni sila berambus gi negara lain. Brundi ke, Ghana ke, Myanmar ke. Pilih mana yang kau rasa harga minyak murah.

    Terima kasih BN

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macai BN Detected. Congratz!

      Padam
    2. Yala ayam..makcik pun suka harga minya naik.. apa kelas 1.95sen jer. Mak cik kat felda, derang jual 2.00 sen sebotol 600ml. Kalo ikutkan makcik kene baya 3.33 sen seliter dekat felda.. makcik orang felda pun tak kesah..

      Hidup BN.. Hidup Najib.. naikkan lagi harga minyak.. biar satu liter RM1000.00 pun, makcik tak kesah.. asalkan ko jangan lempar makcik pegi Myanmar udah la.. makcik sanggup jilat jubur kau Najib ..

      Preferio morir de pie que vivir siempre arrodillado.. Hidup BN..

      Padam
  11. Dekat malaysia ni...rakyat yg cerdik..x dibenarkan tegur pemimpin...kalu x setuju dgn cara tu...boleh di arah keluar dari malaya...

    BalasPadam
  12. Komponen dalam menentukan harga minyak:

    http://caspositif.blogspot.com/2015/02/perbezaan-harga-minyak-dulu-vs-sekarang.html?m=1

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...