Iklan Leaderboard

Isnin, 18 Mei 2015

16 Iklan makanan segera paling tidak patuh syariah

Iklan burger rangkaian restoran makanan segera Carl's Jr di bawah ini bukan sahaja tidak patuh syariah, malah berbaur seksis dan merendahkan martabat kaum wanita, namun mujur bukan di Malaysia tapi di Singapura. Kalau kat Malaysia mungkin ada orang akan buat demo kat depan restoran fast food ini.



Berikut adalah surat daripada seorang wanita warga Singapura yang menunjukkan kekecewaan yang sangat nyata terhadap iklan tersebut yang menganggap ia suatu yang sexist dan menjatuhkan maruah orang perempuan. Beliau mempersoalkan adakah hanya wanita berpayudara besar yang layak untuk dicintai dan disayangi manakal yang bersaiz kecil dan sederhana tidak layak?
Dear All Singapore Stuff,

I want to bring your attention to this Carls Junior advertisement I saw placed outside their fast food restaurant. It says "EVERYBODY LOVES BIG BREAST". Frankly, I am shocked that such a sexist and degrading advertisement exists in Singapore.

Why would Carls Junior approve of such a distasteful advertisement in broad daylight? I understand the appeal in sexing it up a notch sometimes but this...? Isn't it being too much?

Is Carls Junior telling us that women with small or medium sized breasts are worthless and that nobody wants them? What would our young minds think when they see such adverts in public?

Especially when young children are one of the main patrons at fast food restaurant, are you trying to tell them that they should only love females with big breasts? Come on Carls Junior, what are you trying to do here?

Besides offending your female customers, I don't see how this advert promotes your latest Chicken Breast Burger unless it is negative publicity that you want. Whoever approved of this terrible bad should be sacked. There are much better ways of drumming up publicity for your new product than this.

We no longer live in a society where women are your commodities and playthings. Remember that Carls Junior! Do the right thing now.

Sincerely,
Titianna Loh
A.S.S. Contributor

Sumber All Singapore Stuff.

Kalau kat Malaysia, aku rasa setakat ni iklan kabel yang besar gedabak kat tepi lebuhraya PLUS ni yang paling tak patuh syariah, sebab aku tak boleh hadam apa kaitan kabel dengan perempuan. Aku pasti mesti ada sesuatu yang double meaning di sebalik iklan dan quote "Our cables are bit expensive" dengan gambar awek tu tapi aku masih tak berjaya nak brain.





tags: carls jr junior ads advertising iklan advertisment notice board burger everybody loves big breasts buah dada payudara tetek besar kecil sederhana saiz all singapore stuff singapura malaysia kabel our cables are a bit expensive billboard tepi highway lebuhraya plus

16 ulasan:

  1. tapi tahu laaa maksud breast tu bahagian dada ayam.. huhu,,, lain lah kalau sejibik bentuk dada perempuan...part ni aku x tersinggung pon..gambar pon masih gambar burger.. awat laa sentap tetek kecik tetek besar.. xde kaitan langsung nak sentap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Padahal orang singapore pulak tuh...
      Bukan itu bahasa ibunda mereka kah...

      GG Fail Singaporean
      Mesti yang merempat tak pernah makan carl jr. harga rm20+ satu burger ingat kanak2 kecik mampu makan situ setiap hari...

      Padam
  2. Tetiba lak rasa nak makan zinger burger.. Yummm...

    Kabel mahal tu pun aku xpaham maksud iklannye..

    BalasPadam
  3. kabel mahal sebab pakai perempuan cantik..

    BalasPadam
  4. well obviously who doesn't love right?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai fara.. tp sy xsuka bahagian dada.. sy suka bahagian peha.. nk berkenalan bleh??

      Padam
  5. Aku pun tak paham pasal kabel tu...sampai ke sudah blur sotong...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ak pun x fhm kaitan sotong dgn blur

      Padam
  6. Sekarang gambar tu dh tuka la..lagi cantik skrng ni. Dah 2 org awek :-)

    BalasPadam
  7. hahaha...iklan dada ayam je pown nak dimarahnye??
    hai pompuan, pompuan..dada awk ade rupe mcm dada ayam ke..?

    BalasPadam
  8. Ntahnye, bkn iklan tu ckp big boobs pn, chicken breast tu kan dada ayam...

    BalasPadam
  9. Lg tpt -
    Everyboy loves big breasts, everygirl loves big cocks.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Comment paling win..cock bukan ayam jantan ke? Mana tau ayam jantan disembelih jadi ayam berger 2...

      Tp kalau letak 'evergirl loves big cocks'..sy rasa laki x tersinggung pun, rilek je...

      Padam
  10. malaysian 'too' "open minded". wow.

    BalasPadam
  11. saya juga berpendapat sedemikian. tidak nampak apa kaitan iklan dipaparkan dengan produk syarikat terbabit.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...