Iklan Leaderboard

Ahad, 17 Mei 2015

18 Nobita bukan selamanya salah dalam ujian

Dalam siri anime atau kartun Jepun Doraemon, Nobita ditonjolkan sebagai watak yang sangat bodoh dan sering mendapat markah kosong dalam peperiksaannya. Namun tahukah anda yang Nobita sebenarnya tidaklah bodoh sangat, walaupun dia dapat menjawab soalan peperiksaan dengan betul, cikgunya akan menyalahkannya dan tetap memberi markah kosong. Malah ibunya juga hanya terus menyalahkan Nobita atas kegagalannya dalam ujian tersebut tanpa menyemak pun soalan dan jawapan dalam kertas ujian Nobita tersebut.



Moralnya di sini:
  • Janganlah kerana murid itu tidak pandai, bila dia jawab dan cakap benda yang betul pun kita masih anggap ia salah.
  • Kegagalan murid kadangkala datang dari kesilapan guru yang mengajarnya.
  • Sebelum menghukum anak, ibu bapa harus menyemak dan memastikan dulu kesalahan dan kesilapan anaknya.
  • Nobita sekurang2nya boleh mendapat 5 markah dan bukannya 0 dalam ujian tersebut.

#justice4nobita #keadilanuntuknobita




tags: nobita wrong right exam test mark zero 0 question mathematic math cartoon anime episode mother angry scold markah ujian peperiksaan matematik betul salah marah ibu guru cikgu mama emak doraemon kartun 9gag

18 ulasan:

  1. Bila dah baca post ni,teringat pulak kat keputusan periksa add math aku yang lepas...jawapan dah betul tapi jalan kira salah.Yang nak dijadikan cerita aku tak dapat langsung markah walau setengah markah sekalipun!Inilah yang teraplikasi kat PT3.Adik-adik PT3 tahun ni,beware larh~ +_=

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak kan lah harap markah kat satu soklan ja?

      Padam
    2. Dia nk bohong le tu

      Padam
    3. Add Math kalau jalan kerja salah memang semua salah...Zzzz....

      Padam
  2. TerBaekkk....wow info yang menarik...selama ney tgk nobita x pernah perasan n memang rasa dia tu x cerdik

    BalasPadam
  3. hehe..selamat hri guru...BW sini

    BalasPadam
  4. Tak pandai kat sekolah tak semestinya tak pandai dalam hidup. Chaiyo chaiyo

    BalasPadam
  5. Nobita jadi saintis akhirnya..

    BalasPadam
  6. Kegagalan murid kadangkala datang dari kesilapan guru yang mengajarnya.


    Setuju sangat.

    BalasPadam
  7. Xpa doremon kan ada haha..

    BalasPadam
  8. Kita selalu menghukum org yg buat salah..sbb hukum org best..tp apa yg kita sepatutnya buat ialah org yg salah patut ditolong dan dibimbing supaya menjadi lebih baik....tp x ramai antara kita yg membantu, suka prank, menghukum atau buat bodoh

    BalasPadam
  9. alang2 1 je btul bagi je lah semua kosong seng sikit nak mark kata cikgu nya. haha

    BalasPadam
  10. Ramai je x pndai pelajaran tp pandai hdup bdikari..cari duit..mak ayah jgn risau..tgok ape bakat n kebolehan setiap anak..asah dan kembangkan.. Ramai juga berpelajaran..tp hampeh..kerja mkn gaji je..pemalas pulak tu..x semua..tp ramai..

    BalasPadam
  11. 6 pelajar lelaki diarah seorang guru menjalani pendidikan jasmani tanpa seluar kerana mereka tidak membawa seluar sukan sekolah. Seluar sekolah mereka pula diambil dan disimpan di bilik guru berkenaan. Rakan rakan sekelas yang simpati telah mengumpul derma lalu membeli seluar sukan untuk rakan mereka bagi menghentikan dendaan memalukan itu. -sinar harian.

    Apa guna pelan pendidikan bertaraf antarabangsa jika faktor kelemahan tenaga pengajar tidak disentuh di dalamnya.

    Umum maklum dasar kerajaan mengambil tenaga pengajar yang akademik teruk. Minta tengok result UPSR-SPM mereka jika tidak percaya.

    Tak perlulah menegakkan benang basah umum tahu orang akademik teruk terdiri daripada orang yang berakhlak buruk.

    Cuba ingat sewaktu anda di sekolah dahulu, siapa yang dapat nombor teruk orang itu jugalah yang sering buat hal, langgar peraturan, tak buat kerja sekolah , tak dengar cakap ibubapa , sering bergaduh kerana tidak ada soft skills, dan mereka inilah yang kemudiannya diambil kerajaan menjadi tenaga pengajar.

    Kita lihat tindakan sang pemerintah selepas ini cuma tukarkan atau gantung tugas sahaja si penjenayah ini.

    "Berkata benarlah walaupun pahit - Umar al Khatab"

    KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh amah dan pekerja am) adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya,heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo spm upsr die mmg bagus ko nk ckp ape? org pandai akademik pn ramai yg rosak akhlak la, ko je yg xnk terima kenyataan.heee

      Padam
  12. Mana boleh camtu..akhlak teruk spm teruk la.. tak pun result salah cetak..pencetak tipu sbb result spm dia teruk gak..camtu la.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...