Iklan Leaderboard

Jumaat, 1 Mei 2015

23 Kit Anti-Histeria ciptaan universiti tempatan

Universiti Malaysia Pahang (UMP) cipta Kit Anti Histeria. Terdapat empat bahan di dalam kit itu terdiri daripada kayu penyepit jari kaki, cecair lada hitam, cecair asid formik dan air yang sudah dibacakan ayat al-Quran. Kit tersebut antara lain mengandungi 'ammonia inhalants' untuk membantu mangsa histeria sedarkan diri dan semburan asid formik bagi menghapuskan makhluk halus. Hasil kajian selama dua tahun dengan geran RM189,000 daripada Kementerian Pendidikan di bawah Program Pemindahan Pengetahuan (Knowledge Transfer Programme). Kit tersebut dijual dengan harga RM8,750 sekotak.



Sumber Harian Metro

Sumber Berita Harian


Lain2 laporan:

Maaf, aku jadi serba tak kena bila baca berita ni. Aku memang tak expect pun universiti tempatan kita mencipta dan menghasilkan sesuatu yang sangat luar biasa yang sangat dikagumi dan digunapakai di peringkat antarabangsa memandangkan mentaliti kebanyakan mahasiswanya masih di peringkat bawahan, kajian pula banyak yang syok sendiri, apatah ranking universiti tempatan tak segah mana pun, namun mencipta Kit Anti Histeria penunduk setan dan menghalau makhluk halus, really?

Bukanlah mahu memperlekehkan kajian ilmiah selama 2 tahun yang dilakukan oleh golongan cendekiawan bertaraf Dr., tambahan pula dengan geran daripada kerajaan sebanyak RM189,000. Namun, menjualnya pula dengan harga RM8,750 yang aku boleh kata sangat tak masuk akal? Really? Siapa yang mampu beli kit ini? Aku rasa barang2 dalam tu seperti kayu penyepit jari kaki, cecair lada hitam, cecair asid formik dan air yang sudah dibacakan ayat al-Quran tu jauh sekali nak cecah harga ribuan ringgit.

Sama ada kit ini diilhamkan daripada kit membunuh pontianak (Vampire Killing Kits) aku tak tahu. Bagi aku ini adalah antara produk2 pseudosains yang memang menjadi kepakaran dan kehandalam orang Melayu.

Sumber

Yang pasti, agama Islam itu merangkumi segala aspek termasuk pentadbiran, perundangan, politik, ekonomi dan perniagaan. Namun memperalat dan mempergunakan agama untuk kepentingan pentadbiran, perundangan, politik, ekonomi dan juga perniagaan itu adalah tahi.




tags: kit anti-histeria anti-hysteria ump universiti malaysia pahang ciptaan hasil kajian cipta halau makhluk halus penunduk setan harga komersial geran kerajaan

23 ulasan:

  1. Tak lama lagi winchester brothers datang malaysia nak kick pseudoscience out of their arse!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. pseudoscience bawaan ayahnda hang.ni orang panggil Fringe Science laa ng0k..tu laa asyik tgk pompuan bogel hati tak tenang...air tulang sulbi selalu tsunami.

      Padam
    2. fringe science pseudoscience rocket science...

      It's all bullshit to me

      #2good4u

      Padam
    3. yes, I admit that you are full of shit...bullshit is one of them.

      Padam
  2. Mangkuk mana la yg lulus geran research macam ni...189k plak tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mestila ahmad maslan. ko ni buat xtau plak.

      Padam
  3. Salam 1rasuah,

    Kah kah kah, macam ciptaan profesor gila dalam cerita chow sing chi, from beijing with love.

    Kumpul semua barang yang selalu digunakan untuk ubati histeria dalam satu beg dan anggap ia ciptaan inovatif, kemudian caj harga tak masuk akal.

    Kenapa orang buat kit bersalin, kit siang malam (make up), kit safety aid, kit tayar basikal pancit tak dapat geran.

    Prof pensiswazahan mungkin. Cuba check result spm dia. Takkan terkejut kalau hanya dapat serendah 3A! Ramai sekarang buat macam itu. Apply gomen tak dapat maka beli master jadi lecturer. Akibatnya mahasiswa 2 kali bodo! Tukang ajar tak pandai ajar di sekolah. Lecturer tak pandai ajar di ipt. Bila grad standard engineer politeknik cabuk. Tolak BN undi PR. Kembalikan keadilan sosial. Agar semua rakyat berfungsi dalam masyarakat ikut kepandaian masing-masing.heee

    KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A < degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am. ) adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya.heee

    BalasPadam
  4. mula-mula ingat troll je.makin scroll makin byk pulak bukti.last2,betul.tercekik biskuat aku.

    BalasPadam
  5. mungkin selepas ini ada kit untuk santau, kit untuk sihir, jurnal makhluk halus bla bla bla

    adakah UMP akan tubuhkan fakullti pengajian paranormal selepas ini ?

    adakah para dukun atau bomoh pada masa akan datang akan mempunyai kelulusan ijazah seperti doktor perubatan moden? (MBBS - Bachelor of mysticism & Bachelor of shamanism)

    kenapa aku merapu selepas baca entry ni hah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. akan ditubuhkan, dan raja bomoh akan dilantik menjadi dekan fakulti tersebut.

      Padam
  6. Ranjau apa jual kit bodoh sampai 6-7K.Benda dalam tu tak sampai ratus pun.Ni baru betul-betul kebodohan tanpa sempadan.Hidup melayu!

    BalasPadam
  7. Puukimak noob, kalau ko tk suka tkpe tapi jgn nk perlekehkn usaha org..apa kata ko pegi temui prof2 tu, jgn main sembur je..,lgi satu ko ni tk boleh ditegur noob, ada je alasan backup diri sendiri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nyah kau whai hantu troll...

      ~Simbah tongkat ali harga 2k~

      Padam
    2. kakbedah ni tersaruk hantu eddeved nih...screenshot...nanti tak pasal aku pulak yang kena maki...ha ha ha! wei Luqman kaki porn...kau boleh pi mati la!

      Padam
  8. ada kit anti hantu pun xguna kalu tuan punya kit sembahyang pun tunggang langgang..

    gua cari kit anti gst ada jual x?

    BalasPadam
  9. Harga tu merangkumi banyak sebab... jika x mampu x payah beli..

    BalasPadam
  10. hihihi ammonia inhaler. seriously? ammonioum klorid ada di gunakan di sesetengah hospital utk membangunkan org2 pengsan. bau dia haruuuummm ya amaatt seharum perfume amat maslan. letak dkt idung xsampai 10 saat dia akan bangun(kalu mangsa pengsan) he3..

    BalasPadam
  11. Wah. Ini melayu sudah maju dgn R&D hantu sihir. Rasanya Lord of The Rings ngan Harry Potter tu akan jadi realiti tak lama lagi. Last week aku baca Transformer dah jadi real gila dah.

    Ini demo cara guna kit tu. Mmg patutpun rege gitu (https://m.youtube.com/watch?v=5bITIqmRI98)

    Tak sabar aku nak beli stick abracadabra tu. Tak payah beli jetpack untuk terbang lagi. Ada penyapu dah boleh terbang gi keje. Mcm kat Perlis aku gi dulu, tok2 khatib bersepah2 berusaha melawan bidaah. Hasilnya ramai rakyat Perlis pegi kerja ngan masjid naik unta, baghal, kuda dan keldai serta lembu. Tiada sebuah kereta atau jentera pun di sana kerana ini sumer BIDAAH.

    Jika nabi bleh dipinjamkan buraq, melayu Pahang cukup guna penyapu batang riong jer utk ke sidratul muntaha. Alhamdulillah..

    Orang lain sibuk takut api neraka dan berbagai ancaman akhir zaman. Kita pulak syok dan nyaman beramal dgn ISLAM BERMAZHAB KEPALABUTUH. Hahahah..

    BalasPadam
  12. Noob, aku rasa haraga sampai 8000 sebab nak jual untuk pengamal dengan pengusaha bisnes perubatan Islam la.. dan kau kene akui jgak noob, Perubatan Islam memang sebahagian dari ilmu jgak noob. Walau ridiculous cam x best plak kau bash camtu je. Lagipun dari kau ajak orang ramai bash bende nie, baik kau cakap pasal myvi street race yang bunuh anak beranak tu (http://mynewshub.cc/2015/05/02/video-suami-isteri-bayi-6-bulan-maut-angkara-myvi-berlumba/), Sebab kau ramai pengikut kat blog kau, and aku suka baca apa kau tulis sebab makan dalam sume bende. Mungkin kau boleh ajak budak2 jangan jadi bangan terpengaruh tgk fast 7 tros nk buat street race bagai even aku tau da banyak kali bende nie jadi. Da bawak myvi macam nak bawak bugetti lak, mungkin kau boleh bagi pendapat kat blog kau pasal berita sedih nie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku mmg anti org guna lebuhraya mcm harta mak bapak dorg... bgi lampu mcm lorong kanan makbapak dorg punya.. klu lori ak report kt spad on the spot... ak hrp dorg tu dpt balsan yg setimpal bunuh tanpa niat..

      Padam
  13. Setakat ini je la pemikiran orang Islam..

    BalasPadam
  14. Semua bengang sebab harga kit yang terlalu mahal. Harga yang mahal tu termasuk charged untuk train 2 orang menggunakan kit ni termasuk khidmat rawatan pakar. Korang pernah xhadapi penyakit gangguan atau histeria?.Mesti la xpernah. tp semua yang komen macam hebat je, korang pandai menyalak je tp xpernah menghadapi setuasi sebenar. Sapa yang pernah jadi warden asrama atau ada ahli keluarga yang pernah mengalami gangguan pasti tau betapa susah menghadapi situasi ini. Macam sedara aku yang ada gangguan keturunan, setiap hari kena melawan dan mengalami kesakitan gangguan tu. Hanya orang mengalami perkara ini hanya memahami keadaan tersebut, dan ianya tentu adalah dugaan dari Allah swt kepada hambaNya

    BalasPadam
  15. Dr jahid tu bukan calang2 org...cube koarang search dr jahid al-khalidi..search banyak2. Pasal harga tu memang mahal la...x tau la kenapa harga mcm tu..mungkin boleh consider balik harga tu..yg penting ilmu

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...