Iklan Leaderboard

Isnin, 8 Julai 2013

20 Akta Hasutan jadi mansuh ke tidak?

Apa itu Akta Hasutan 1948? Akta Hasutan 1948 merupakan suatu akta undang-undang di Malaysia yang digubal untuk menghalang perbincangan yang dikatakan sebagai menghasut. Akta ini sebenarnya digubal oleh penjajah British pada tahun 1948. Akta ini menjadikan ucapan yang "mempunyai kecenderungan menghasut" sebagai suatu kesalahan jenayah. Baca lagi di Wiki versi English.

Sumber gambar
Dan kira2 setahun yang lalu...

Sumber

Hmmm... ok...

Akan tetapi tahun ini...

Sumber



Mungkin sebelum bagi kenyataan tu boleh semak dan check2 balik apa yang pernah diperkatakan sebelum2 ini, takut nanti ada yang cakap "Janji Tak Ditepati".




tags: perdana menteri pm najib razak umum mansuh akta hasutan 1948 gubal akta keharmonian nasional zahid hamidi menteri kementerian dalam negeri kdn selar desakan mansuh kekal lawak bingung keliru cakap tak serupa bikin

20 ulasan:

  1. tak masuk akal...akta pakai verbal ke apa ni.

    p/s : secara peribadi, aku tak suka ahmad zahid ni jadi menteri dalam negeri...cam harrom..

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh, lupe nak cakap...Asslamualaikum, 1st. hahaha

      Padam
  2. mana janji dicapatinya?sblm pilihanraya ckp lain,skrg ckp lain.janji dimungkiri betullah!!!

    BalasPadam
  3. Pening!

    Janji Tak Ditepati!

    BalasPadam
  4. emm jadi Y.B.Zahid melawan cakap Y.B.Najib ka? saya tidak faham la

    BalasPadam
  5. Hmm aku pon tak tau la. Lama2 botak kepala dengan deme ni

    BalasPadam
  6. Janji hanya sekadar janji, akta buatan manusia bila2 masa boleh tukar sesuka hati, ikut sedap diorang saja, yg pening marhaen juga....

    ...btw, Selamat menyambut Ramadhan 2013 ^^

    BalasPadam
  7. hahahaha... janji dicapati.

    selamat berpuasa PON

    ikhlas tulus suci
    bankami.net

    BalasPadam
  8. untuk tambat hati lar..
    PM tukar nama aje lol isi dia sama.. :) macam buku tukar tajuk je..
    Sebab tu menteri dia kadang lupa.. masih pakai tajuk lama.. huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye kew?
      aner ko tau isi die same?
      yoyo'oo jer ko lol..

      Padam
    2. dah dia ahli lembaga mesyuarat
      yang ko tak pi sape suruh

      Padam
  9. nuwar berahim tak tepati janji kata nak berenti dari politik takde plak bising.tak ke celaka gak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku...aku...aku..butttthurrrrrreettttt

      Padam
    2. isu nuwar berahim aku dah tulis masa angkat sumpah parlimen dulu. isu itu isu itu la, isu ini isu ini. nak tisu?

      Padam
    3. dei thambi, kasi royi tisu satu! bikin cpat sikit!

      Padam
  10. selamat ramadhan akhi PON:-)

    BalasPadam
  11. pimpinan umno dari awal da tahu kelemahan orang melayu, 'mudah lupa'. cuba tanya tun apa sindrom penyakit mudah lupa orang melayu. bukan akta hasutan britih jer masih ada, isa pun masih ada even sebelum ni kata dah mmansuh. tapi 14orang masih ada kat dalam mostly muslim. orang melayu ni tak suka benda berat-berat barangkali. more to leisure. tapi bab jerit ketuanan melayu no.1

    BalasPadam
  12. perkara ini masih dlm perbincangan la...
    tu la...rkyt semua da pndai guna internet, semua nk jd menteri...
    mcm la tahu semua benda....

    BalasPadam
  13. jadi apa pendapatan anda isu penahanan adam adli di bawah akta hasutan. mohon semohon mohonnya

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...