Iklan Leaderboard

Isnin, 12 Januari 2015

44 Main game lebih baik daripada main dengan isteri

Peminat K-Pop taksub satu hal, yang ni pula peminat game yang terlalu taksub dengan game sampai abai isteri dan anak2 yang bagi aku lebih anjing dari kes K-Pop baru2 ini, sebab kalau peluk artis K-Pop, habis setakat tu sahaja, tapi yang ni kesannya melibatkan emosi dan perasaan orang lain yang akan berpanjangan sampai bertahun2. Ada ke patut main game online Clash of Clan tu lebih best dari main dengan bini, malah sanggup bercerai dan tinggal anak semata2 kerana game? Jadah haram apa? Kes ni bukan setakat pada lelaki sahaja, tapi ada jugak isteri yang ketagih main game Candy Crush sampai abai suami. Apa dah nak jadi dengan dunia hari ini?




Sumber Harian Metro.

Aku pun minat main game jugak tapi takde la sampai ketagih. Malah sekarang pun aku dah kurang bermain game atas pelbagai komitmen. Aku hanya main game kalau ada masa terluang, itupun bukan game online, game yang hardcore, yang memerlukan masa berjam2 dan berhari2 untuk dihabiskan. Zaman aku untuk bermain game lama2 dah tamat. Sekarang ada banyak benda lain yang lebih penting yang aku perlu fikir dan lakukan.

Tak salah kalau lelaki nak jadi hardcore gamer, nak main game lama2, nak komited kepada game semata2, nak ketagih main game macam hisap candu, tapi jangan berkahwin dan buat anak, sebab korang hanya akan menyeksa perasaan mereka. 


Kes ini bukan satu dua, tapi dah banyak sangat masuk berita pasangan rumahtangga bermasalah sampai kena kaunseling dan bercerai berai kerana pasangan ketagih dengan game terutama game mobile kat smartphone atau tablet. Sebab tu aku pernah tulis dulu "Anime dan Game ni hobi dan minat yang berbahaya bagi kaum lelaki" sebab ia boleh memberi kesan buruk kepada pasangannya kalau dah tak boleh kawal. Nak main tu boleh, tapi berpada2 lah.

Jagalah isteri dan anak2, game tu tak bawa ke mana pun. Sekurang2nya isteri dan anak boleh doakan kita bila kita sudah tiada nanti, tapi game tu kalau dah level 1000 pun masuk kubur bukan boleh membantu apa2 pun waktu kena soal dengan malaikat Munkar Nakir.




tags: candu maya ketagih main game online jurutera gian sanggup buang anak isteri bersama cerai telefon pintar smartphone tablet ipad coc clash of clan candy crush anime permainan video hobi minat berbahaya kaum lelaki wanita perempuan suami isteri

44 ulasan:

  1. 1st. biasa la men game ni. time tgh sedap. lama2 bosan la. apedehal. ak dh th8 btw.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ek eleh, baru Th8? aku Th10 pun tak kecoh

      Padam
    2. sampah apa th8 th10?

      Padam
    3. Sampah tahi babun 8 dan tahi babun 10

      Padam
    4. bosan pe name kalo smpai bercerai-berai

      Padam
    5. Berhentilah main game macam ni

      Padam
  2. Lg2 clash of clan. Apa yg hebat sgt game ni nk dibandingkan dgn game god of war, uncharted series , the last of us, battlefield 4 dll?

    Coc bg aku tahap sampah je .. Dh la grafik kartun..Tapi ramai yg taksub dgn coc. Xpnah plak aku dgr pc gamers @ console gamers abai tanggungjawab ..

    Semua nya bermula dgn attitude ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagi ak game coc tu game paling bangang kat dunia...
      Dahlah kena tunggu sampai 24-48 jam nak bina satu bangunan... waste of time... layak dimainkan time tengah berak jek... takde elemen strategy pun sebab tuh pun bullshit jugak....



      game yg hanya motif untuk kaut duit dari kanak2 ngan average low gamer yg pikir smartphone and tab guna touchscreen swipe sana sini adalah revolusi utk gaming...

      its a f'ing heresy...
      mobile games like this should die... and its genre should be wiped of the face of the earth...

      - sincerely be a PC Gaming Master Race Member!!!

      Padam
    2. ko ni bodoh diskriminasi game, coc best hang je noob je x reti tapi pada aku xyah pun ko main sebbb nanti bertambah org bodoh mcm ko kat game coc lagi leceh keke2

      Padam
    3. macai coc game paling bodoh & retarded dah dtg kah3... ni kalau tak bodoh mesti dungu

      Padam
    4. mmg betul game android tablet ni diorang buat bisnes kutip duit, nak upgrade kena bli itu ini. bli gem, bli gold jadah suma. baik main game pc @ consol je. beli bayar utk cd sekeping main sampai muntah mcm2 bleh upgraded. tu yg aku xminat nakmain game hp. wasting money ...

      Padam
    5. tak deny dekat tablet and phone ade jugak game yang best2

      macam funrun.. 80days.. shadow fight2... 99bricks...static quest... tiny magnet... retry...pixeldungeon... nimblequest... badpiggies...

      but these gems are few and far between...

      so to anyone defending clashofclans and game yg menyerupainya... grow a pair and buy a pc

      Padam
    6. luqman baru nak up hormat la orang nak minat game apa pun klu ko minat pc, pc la ada yg minat mobile game biar la dia nak minat ikut orang tu la dia mampu mcm mana jangan fanatik sangat "whos better" ada game phone aku suka ada game pc aku suka. game online yg meleret2 mcm COC atau game online pc DN,TERA ni lah bnyk abis masa....

      Padam
    7. coc nk dibanding kan dgn god of war....wtfish...

      Os yng sama ker nak sama kan grafik?...

      Padam
    8. ni sorang lagi tanpa nama baru nak kenal gaming jenis stail pun tak reti beza kan len kali banding kan coc ngan game strategi war RedAlert 2 , DoW , Starcraft 2..., dll baru kena, ni god of war rpg apa kejadahnya ... gi simpn bodo tu senyap2

      Padam
    9. coc graphic comey. ko mmg mangkuk. its about the gameplay. pd aku coc menarik, aku main suka2. org sekeliling tetap jadi keutamaan.

      Padam
  3. ni semua masalah mental la ni. dah dewasa dan berumah tangga pun tak matang lagi. Aku pun main game jugak. tapi spesifik la sikit masa untuk main game tu. contohnya time tgh tunggu org ke..time mmg dah tak tahu nak buat ape sngt dah ke. balik keje dan luangkan masa untuk anak dan bini tu sangat penting. bukan saja untuk diorang, tp untuk jiwa kita sendiri jugak. ni sampai terabai tugas suami dan bapa..lu pikir la sendiri.

    BalasPadam
  4. kena pandai pilih, itu sebb aku x suka main game online kes dia akan melarat teruk full day kdg2 3-4 hari nonstop "farming" sebb nak kejar untuk jadi kuat dalam game pengalam main Ro sampai 3rd job sampai War of Emperium dan bila ak fikir2 balik memang sakit ak boleh rasa beza bila main game online dengan game FIFA @ game 2 rpg biasa Darksider game ni x libat kan online gameplay boleh main isi masa lapang je kdg2 ak main seminggu 1 kali tu pun 1-2 jam je... yang online ni yg bahaya.... so hati2 la pilih game tu pada aku...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Darksider puzzle dia yg paling susah yg pernah aku jumpa stakat ni ... Memang latih otak nk pikir selesaikan puzzle. Mujur ada utube hehe

      Padam
    2. keh2keh betul darksider best puzzle kdg2 cam ko gak rujuk youtube haha2 tapi ending dia mcm ada sambungan lagi lepas lilith jumpa mastermind sebenar disebalik kegelapan... tak tau sapa harap2 ada sambungan yang ke 3 Pestilence ngan Femine nak try gak gameplay diorang huhu2 game dia x perlu main lama pun full day haha2 ak main ikut chapter haha2

      Padam
    3. gamer skrg mcm ni la manja sgt, otak lembab, sangkut sikit bukak youtube, sangkut sikit bukak google.. lebih baik xyah main game kalau semua benda nk suap... oldtimer gamer mana nk ada youtube walkthrough2 ni semua buat & cari sendiri dgn hasil usaha sendiri... korg2 ni xlyk jd gamer, p tlg omak tanam ubi kt belakang rumah lagi baguss

      Padam
    4. ok bang tanpa nama 12 Januari 2015 3:59 PTG aku pun mcm diorang tengok youtube gameplay, ok la pasni tak nak rujuk youtube tak thrill la ye dak kesusahan pc /konsol gaming keke

      Padam
    5. Game apa pon kalo xde disiplin masa main, bahaya serupa tu jugak. Gua main Guild Wars 2 rilek je. Game tu x gaduh nak kejar lvl sgt. Enjoy the graphics man. Coc graphic sampah. Pc/console game rules!

      Padam
  5. hurmm..der sorg pmpuan di opis aku nie, ase nk siankn die pn mcm x baper sgt ar sebb mulot n gaye die cem puake gk arr, pdn la kne cerai, kne jage ank 3 eko..oppps, 3 org sorng2 hu hu. die nie dlu sblm kne cerai bajet sgt laarh bagosh dh kawin der ank sumer, hobi die suker sgt larh perli staf pmpuan lain yg msih singel x kwin2 agi wlpn umr staf2 tu da nk msk 40, staf yg da kawin tp xde ank pn diperlinye, alahai. aku mls campor cume perati je dorg tu diam2, mls campo hal pmpuan. mse minah tu pegnen ank ke 3 die dlu, hmpir hari2 larh die ske canang, haai aku ni ank da nk msk 3 da nie, korng tu lak?? bile nk kawiennn??mase x menanti kite ye, sakit pening sume de hubbie tolong tngokan taw~~~ ayat stendet die la turr, bgge sgt larh hasil konkek die mnjadi da 3 kali ha ha ha oppps!. staf2 yg kne perli tu buat pekak je sokmo,byk kje nk kne setel an..nti minah tu amik cuti brsalin lg larh bnyk kje kitorng an hu hu, sabo je ngeee,nsib kitorg larh pekeje cemerlang hak hak! ermm.. lps die bsalin tu, xde taufan xde ribot hape..dgr2 je minah tu da bcerai, sebabnye?? dnga cite derang gaduh psl game on9, laki die ketagih men game.skng nie, minah tu kne jge ank2 kecik die sorng2, keje?? dtg lmbt sokmo, mc sokmo, x cukup lg tu, amik cuti tnpa gaji 2 bln agi, bos da naik pening! hu hu amekaw....tp, kiteorg gak yg xabis abis pening byk kjeee! sian lg ke kiteorg kowt!! erm arinie bos kasi aku halfday, lege skit hu hu..nati nie bos jnji nk blanje kitorng trip becuti ke bali 5 hari, minah tu akn dikecualikn..ha ha,itu le..spe suh ngelat kje sokmo kan, takbur agi dlu, kan da kne balas? haa becuti je larh kt umah ngn ank2 kebanggaan awok tu minah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa sian nya minah tu. Elok elok ada madu dah jdi janda lak. Padan muka. Sape suruh sombong.

      Padam
    2. tak reti tulis bahasa melayu elok elok ke.
      dah kerja tapi macam budak tak cukup umur

      Padam
    3. stress aku baca crite ko ni.tulis dengan kaki kiri ke?

      Padam
  6. Personally..sy pernah main candy crush...mmg ketagih tahap ganja sbb nak kejar member yg top ranking. After satu level yg sangat susah giler...masa 2 sy stop main. Then after that sy renung diri sendiri byk masa yg buang utk main game yg xde bawa faedah..just syok sendiri.

    Sbb 2 kwn sy ada offer main COC, sy takut nak main/install...sbb takut ketagih gile mcm kes di atas..lgpun sy ni dah ada anak 2, mereka perlukan masa bersama sy, bukan game handphone. So, jadilah manusia yg bertanggungjawab, teutama lelaki. Nak main game berpada2, nak main dgn isteri hari2 x sibuk plak..bertimbun2 pahala dapat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Candy crush ni hack je. Jenuh la hang nak ligan top score yg sampai berpuluh2 juta kalo main secara jujur

      Padam
  7. Aku suka main game combatgrounds. game taktikal perang. memang taksub oo... kadang2 bangun jam 2 3 pagi untuk up level ngam turn. tapi game nie game kumpulan so ade group sendiri cam crew dukunempire, crew tebuan perang crew naga. kami pernah buat perjumpaan dan sembang pasal game. tapi anok bini bawak. dorang ikut suka laa nak sembang topik ape pun. takde masalah pun

    BalasPadam
  8. Perempuan tu xfaham bahasa..

    Kalau dia seorang yg baik n solehah, serta pandai menjaga diri untuk suami, suaminya takkan layan game..

    Jika nampak suami anda layan game online, kenalkanlah suami pada rakan anda yang perempuan yang masih bujang dan suruhlah suami anda menikahinya.. Pasti suami akan jadi sangat sayang dan cinta pada anda dan juga pada rakan anda.. Berbahagialah dan sangat beruntunglah anda...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Twist giler otak ko..rase mcam naik roller coaster.

      Padam
  9. mcm bro noob ckp, klu nak komited sangat masa awal2 tu tak yah kawin la klu nak main game online je.... mcm aku belum kawin perasan kegilaan aku mcm orang gila main game online berhari2 smpi tidur x cukup xde masa nak mengemas nak jadi power last2 stop jual id dpt duit keke... skang layan game pc yg leps2 Wolfenstein,MetalGearRising.,Transistor DLL....

    akn dtg sapa2 yg nak masuk gerbang perkahwinan game tu serius kurang2 kan la sepatut si empunya suami tu kena paham xperlu terjebak sgt game online melainkan orang tu betul2 pandai agih masa....rmi kwn ak yg dah kawin masih main game tapi diorang main pun hujung minggu masa lapang xde dah hari2 game je masa dulu2.....

    BalasPadam
  10. Kalo korg perasan, mobile game ni sengaja disusahkan semata2 utk paksa org beli brg guna real cash. Mmg dorg bole cakap yg dorg bole main secara jujur tanpa perlu keluar sesen pon tp bila dh lama2 asik dok lembab naik level n jd kuat, last2 senyap2 tekan no kad kredit sapa tau? Nafsu gamers ni keje nak menang je. Mana dia kira dah. Bohong la kalo setakat main suka2 xnak masuk ranking kalo main online game.

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  12. Aku tak faham kenapa orang taksub game COC dan Candy Crush.Game genre macam tu dah lama ada dalam pasaran.Konsep sama,teknik sama,grafik hampir sama cuma nama je lain.Tapi kenapa taksub kat Clash Of Clan jugak? Kebanyakkan game yang aku main semua sampai setengah jalan sebab sampai waktu tu game dah mula bosan dan aku dah nampak corak permainan dalam setiap stage dan dah tak mencabar.Game online ni lagi pulak,memang akan sentiasa ada level dan takkan habis.Jadi apa yang menarik? apa yang berbeza dari game online lain?.Farming,up level,farming,up level dan seterusnya ulang buat benda yang sama.

    BalasPadam
  13. hahah. duniaa. noob. bpecah la kmu gra2 game. itu, ini.. antam kamu.. bikinn kesian.

    BalasPadam
  14. Nie nak citer game ni control ur mind ....ade banyak gambar firaun....carton pon ...dan jangan bagi ank2 tgok citer katon dari Disney,KN,NICKELODEON...sbab byak subliminal massage...x tau lah ape nak jdi...zaman skrng nie...nak lebih detail on youtube...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Spongebob ada 1...
      Patrick ada 1...
      Krabby Patty ade sejuta...

      1+1=2+1=3

      Segi Tiga ade tiga sisi...
      Illuminati...

      Kalau anda serious.... Inilah comment yang paling bangang pernah aku baca...

      Padam
  15. Tolonglah berhenti main game COC ni.

    BalasPadam
  16. I cant believe I found this for CoC clans game just now: http://clanshelper.com/ - you receive free C-o-C gems instantly! Best clans use this!! (b9ZiDmlNB6)

    BalasPadam
  17. This is amazing! Visit http://clashofclanshackunlimitedgems.com/ - you receive free Clash of Clans gems instantly! Everybody uses this now! (ePRmW771HM)

    BalasPadam
  18. Betul mmg kena bahagi masa.boleh main..tapi jangan sampai lupa tanggung jawab..kalau dah game sampai ketagih..ibadah tak ketagih letew...no offence..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...