Iklan Leaderboard

Khamis, 29 Januari 2015

26 Tidak semua kartun animasi itu untuk kanak-kanak

Inilah agenda Yahudi dalam merosakkan minda kanak-kanak Islam dunia. Astro pandang ringan tentang bab ini. Nampak remeh tapi sebenarnya dia boleh menjadi punca keruntuhan akhlak remaja hari ini.

Memang ianya hanya kartun bogel tetapi kanak-kanak yang baru nak membesar akan terpengaruh dengan tayangan ini, mereka akan mula melayari internet dan mencari bahan-bahan seperti ini.

Tera orang tua lagu kita pun kadang-kadang tidak boleh membezakan mana yang baik dan mana yang buruk, inikan pula kanak-kanak.

Minta Suruhanjaya Komunikasi Multimedia pantau rancangan seperti ini. JAKIM pula bab-bab sebegini taknak pula jadi hero. Mana peranan nama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Petikan dari Tikaqbuloh.

Yang pasang anime tu Astro, yang tak tapis Astro, tapi yang salah Yahudi? Salah orang sendiri tapi Yahudi juga yang disalahkan. Anime tu pun dari Jepun, tang mana datang Yahudi? Apa asal yang buruk tu semua datang dari Yahudi? Apa dari US, Jepun, Korea, negara dan kaum2 lain tiada benda2 negatif? Sungguh meleis pemikirannya.

Dan kalau semua isu dibahas melalui sudut politik, maka semua kesalahan dicampak kepada agensi2 kerajaan seperti JAKIM dan SKMM kenapa tak pantau, kenapa tak tapis, kenapa benarkan dan sebagainya. Apa kau ingat kerja diorang tengok rancangan TV setiap hari?

Pihak berkuasa seperti SKMM, JAKIM dan lain2 yang berkaitan dunia penyiaran sudah ada garis panduan dan peraturan yang perlu dipatuhi oleh semua syarikat penyiaran. Bagi aku masalah ni adalah di pihak Astro sendiri kerana tidak mematuhi peraturan dan peraturan yang telah ditetapkan.

Namun aku tak menafikan yang pihak berkuasa biasanya agak lembab dalam mengambil tindakan dan penguatkuasaan, sampai kadang2 tunggu suatu benda tu dah kecoh dan viral di media sosial baru lah kelam kabut nak ambil tindakan. Selagi tak ramai rakyat tak marah, atau benda takde kecoh sangat, diorang pun buat bodoh je. Kalau diorang begitu proaktif, pasti sudah banyak pelakon dan rancangan2 murahan kat TV dan panggung wayang kena ban.

Anime The Legend of The Legendary Heroes tu ditayangkan di Astro Ceria, sebuah channel yang fokus kepada audien kanak2 berumur 12 tahun ke bawah. Apa diorang ingat asal ianya sebuah kartun animasi maka ia adalah untuk kanak2? Kalau ya pun nak tayang kat TV, babak2 yang sensitif tu tapis lah!

Itulah masalahnya kebanyakan orang dewasa kita terutamanya meleis. Pada anggapan diorang, asal cerita itu berbentuk kartun animasi, terus menganggap ia adalah untuk budak kecik. Dekat Jepun, kebanyakan rancangan animasi sebenarnya bukan untuk kanak2 pun, malah ada yang lebih ganas, sadis, seram, tragedi dan lucah daripada cerita2 yang dilakon orang sebenar.

Jangan kata animasi Jepun, di US sendiri banyak kartun yang bukan untuk kanak2 pun seperti The Simpson, Family Guy, Futurama dan lain2 kerana mengandungi topik dan unsur2 kedewasaan. Cuba tengok kartun South Park dan beritahu aku adakah ia kartun untuk kanak2? Malah kalau tengok kartun Spongebob Squarepants pun, banyak lawak2 jenakanya yang hanya difahami oleh orang dewasa.

Sebelum ini pada tahun 2013 lagi sudah ada orang membuat aduan kepada pihak Astro mengenai anime The Legend of The Legendary yang tidak sesuai ditayangkan di Astro Ceria dan telah dibalas pun oleh pihak Astro sendiri, namun sehingga kini anime tersebut masih diulang tayang di Astro Ceria, malah tanpa tapisan pun. Ambil tindakan apa kejadahnya? Apa point orang buat aduan kalau tiada inisiatif pun untuk ambil tindakan?

Sumber

Meleis harus berubah. Meleis perlu tahu yang kartun animasi itu tidak semestinya semua untuk kanak2. Ibu bapa meleis perlu tahu kartun apa yang sesuai atau tidak sesuai ditonton oleh anak2 mereka. Penyiar saluran TV perlu peka kartun apa yang sesuai atau tidak sesuai ditayang di saluran TV mereka. Jangan jadi katak bawah tempurung.

Dalam masa yang sama, diharap pihak berkuasa akan lebih tegas dan ambil tindakan terhadap mana2 penyiar dan penerbit rancangan TV dan filem yang telah melanggar peraturan dan garis panduan yang telah ditetapkan.




tags: anime the legend of legendary heroes densetsu no yūsha no densetsu astro ceria lucah babak adegan bogel mandi seksi ecchi hentai romance category genre rancangan kartun animasi adult untuk dewasa kanak budak remaja

26 ulasan:

  1. Nasib baik Astro tidak siar anime Boku no Pico... XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak sy "boku no pico " awk ke? keh keh keh2 puihhhhhhhh! im 2nd mada*&@^$&*#@^$^*@

      Padam
    2. Giler seram la kalau Ada Boku No Pico!Hahah...xD

      Padam
    3. We want hentai. We want hentai..

      Padam
    4. Lelaki yang tak matang dan still takut2 macam Noob, Sirosli dan Edebab aje yang layan anime, hentai dan kartun.

      Lelaki sebenar cam aku layan porn, BDSM dan Seinfeld.

      Padam
    5. Lelaki yang layan porn dan BDSM memang akan menjadi rapist/molester yang terkenal, sampai lah dia ni duk lam penjara. Tahniah, anon bengang.

      Padam
    6. Aku ok je. Kau tu yang jenis tak reti kawal diri. Tengok ejaan pun dah tau. Nak eja bangang tapi tereja bengang. Nampak sangat tak matang haha. Go fly kite, kid.

      Padam
    7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  2. Hi,

    Kat mana kite nak tgk katun2 camni yer?

    Thanks...

    BalasPadam
    Balasan
    1. pakcik google kn hadooo~~~

      Padam
    2. entahnye..taip aje..keluar abis semua

      Padam
  3. Aku sokong anime bukan haya untuk kanak2.. Tapi klau dah siar kat channel budak2 xthu nak kata apa.... Malas nak meng 'judge' siapa yang salah... sekian! peace....

    BalasPadam
  4. anime bkn kartun.. kartun tu kartun, anime tu anime.. get ur facts right b4 u write.. mintak admin betulkan dgn segera

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak yah nak weeboo sgt la! mana2 pun boleh! yg sekang ni masalah sebenar orang yg bertanggungjawab kat astro ceria tayangkan animasi yg hardcore yg memang bukan sesuai tontonan budak2 " The Legend of The Legendary Heroes" mcm mana anime jenis mcm tu boleh masuk astro ceria? jgn ubah topik sekang ni sembang psl mentaliti jumud " kartun hanya untuk budak2" benda tu patut kena ubah!

      Padam
    2. lol ! btol lah dia cakap anime is anime , kartun is kartun ! kartun memang untuk budak2 , tapi anime x semestinye untuk budak2. Sebelom nk komen tu pikir dulu

      Padam
  5. Hahahaha..hanya meleis yang sensitif perkara2 begini.. sumua perkara nak dimonopoli dan menjadi juara rakyat mcm UMNO, PKR dan PAS..

    Akhirnya melayu terus lingkup jugak.. yang salah ialah yahudi, cina, bukan islam, kambing, lori, kayu. tayalori sumua.. melayu tak pernah bersalah... melayu hanyalah bebal ikut orang makan taik sodap..melayu pun makan taik sodap.. kahkahkah..

    tu la pasal.. budaya sendiri sudah musnah dimusnahkan melayu sendiri, ada yang lapok takder sapo nak ikut.. akhirnya melayu ikut orang... orang jadi beruk, melayu pun jadi beruk jugak.. meleis trus hidup dalam dunia ketiga.. mat saleh tgk kita, anggap mcm beruk saja.. bukan saja yahudi sudah sediakala anggap mcm lembu.. pathetic and simpleton meleis..haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Spot on bro..

      Padam
    2. haha..tiada lebih meleis dari komen anon 251.Meleis pun dah reti kutuk meleis sekarang.

      Padam
  6. laaa kat channel ceria , aku ingat kat channel animax...

    BalasPadam
  7. nasib baik ak xde astro.....fap..fapp..fappp....

    BalasPadam
  8. Pihak penapisan amik kerja mudah...
    Layan laa dulu satu dua episod...hehe

    BalasPadam
  9. Ini semua salah illuminati tiga segi bintan alpha centaur planet marikh....

    1 boobs + 1 boobs = 3 boobs..

    Half Life 3 confirmed...

    BalasPadam
  10. aku tak tau pulak orang Jepun tu semua yahudi...kesian yahudi, Jepun yang keluar hentai yahudi gak yang kena...

    BalasPadam
  11. Densetsu no Yusha no Densetsu.... Menarik anime tuh... tapi kat Astro Ceria? Sah2 Astro x preview dulu anime tuh. N bila dah berlaku, salahkan Yahudi... terbayeeek la meleis. N mentaliti Meleis bila cakap pasal anime, hampir sumernya fikir Anime = Cartoon = Kids... N bila perkara buruk berlaku, salahkan Yahudi. Memang terbayeeeeek...

    'Let start blame-storming, and play the blaming game!'

    BalasPadam
  12. saya setuju katun seperti itu dihapuskan dari Astro... saya tak pernah tengok Astro Ceria... benda2 macam ni kalau jadi viral baru diambil tidaakan... kalau tak senyap macam tu jer... dah beli dah cerita tu kan... di negara ni sekarang semua nya hal duit dan duit dan duit... moral no 2...

    BalasPadam
  13. aku minat kat plain83.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...