Iklan Leaderboard

Isnin, 12 Januari 2015

23 Salahkah K-Pop jadi genre muzik paling diminati?

Assalamualaikum , Saya pun minat kpop mcm budak perempuan ni but saye tak lah jahil mcm die , yg sanggup melakukan sedemikian , malahan kami yang minat kpop ni sndiri terkejut dengan perbuatan dia tu. Kami x sangka dengan semudah tu die buat sedemikian , Walaupun saya minat kpop for me benda tu keja giler untuk menghabeskan duit untuk tgk dorg lebih dekat , Saya tahu pergi konsert haram , sebab tu saya x pegi , dan sye jadikan kpop ni sebagai muzik kegemaran sahaje . saye sendiri pun xtahu knape sye minat kpop maybe muzik dye kot ? mmg sye malu , and at the sometimes sye sedih , bile org pandang semua kpopers mcm tu , actually semua kpopers x mcm tu , buktinya kami sendiri pun terkejut dgn perbuatan die . And x salahkan minat kpop as genre muzik paling diminati ? tolong balas pendapat sye sbb ini pendapat sye dan mungkin ade yg x puas aty ngan komen ni and sye nak tahu sbb ape x puas aty.


Di atas adalah soalan kiriman seorang pengunjung di entry "Mudahnya artis K-Pop mencabul maruah gadis melayu" tempoh hari, dan memandangkan beliau memerlukan jawapan, maka aku berikan jawapan di bawah:

1. Tak salah minat lagu K-Pop, tapi cuba fikir balik pada mulanya kenapa boleh minat lagu K-Pop? Adakah sebab mula2 tertarik dengan rentak dan melodinya? Adakah sebab liriknya yang anda sendiri pun tak faham. Kebiasaannya orang perempuan akan mula minat K-Pop disebabkan artis lelakinya yang berwajah jambu yang plastik. Andai kata semua artis K-Pop muka melayu, adakah anda akan minat pada mereka?

2. Berbalik kepada genre, peminat boyband K-Pop pada asalnya bukan minat lagu K-Pop pada genre muzik atau suaranya, tetapi kerana rupa semata2. Cuba bagi seorang artis K-Pop yang vokal dia at least sama level macam Black, Hafiz, Ronnie, Fiq atau Azlan & Typewriter? Sebab tu kalau ada lagu K-Pop level sampah penuh dengan vokal autotune dan bunyi technoshit pun peminat akan still suka, kerana setakat itu sahajalah taste mereka.

3. Lirik lagu K-Pop kebanyakannya terlalu sampah, meaningless, tak bermakna, tak puitis, malah memasukkan frasa Bahasa Inggeris yang berterabur seperti lirik berikut:
"we don't have to pretend we're cool...cause we're guys who sing"
"SHINee dance, SHINee one style!"
"break your naughty"
"i don't need to use falsetto"
"dibidibidis my name is minho"
Apakah?

4. Dan ramai orang mengutuk K-Pop adalah kerana K-Pop lebih banyak membawa budaya yang buruk dari yang baik. budaya K-Pop mencetuskan fanatism yang melampau dikalangan remaja perempuan sehingga terlalu emosi dan hilang akal sampai membelakangkan agama, budaya dan maruah sendiri. Ia turut mengajar dan membawa budaya untuk menjadi palsu dengan melakukan pembedahan plastik agar masyarakat menerima mereka.

5. Ya, artis barat pun bukannya bagus sangat tapi mereka tidak mencetuskan sangat fenomena fanatism di kalangan gadis2 melayu Islam di negara kita. Malah kes fanatism melampau K-Pop ini bukannya baru berlaku 2 3 hari yang lepas, tapi sebelum ini pun dah banyak kali berlaku, malah aku dah pernah tulis beberapa kali di sini:
Malah tahap ketaksuban dan keobsesan diorang ni memang menggerunkan dan tak masuk akal:









Gambar2 dari page Hassan Manja dan KHK.


 
Logik biasa fan K-Pop, hina K-Pop sama dengan menghina ciptaan Allah? Janganlah obses sangat sampai nak kait dengan agama, macamlah agama suruh ikut K-Pop tu. K-Pop itu Korean Pop, genre muzik ciptaan manusia. Ya manusia itu ciptaan Tuhan, dan tidak semua ciptaan manusia itu baik. Disko, kelab malam, konsert maksiat, budaya LGBT tu juga ciptaan manusia, dan bila orang menghina ciptaan manusia tu bukan bermakna menghina Tuhan. Allah itu Maha Agung, langsung tak terbanding dengan K-Pop.

Nak tahu apa lagi ciptaan Tuhan? Orang Yahudi dengan syaitan. Kenapa tak backing bila diorang kena kutuk atas alasan diorang ciptaan Allah jugak?

6. Percayalah fenomena fanatism K-Pop ni sementara sahaja semasa korang masih muda, bila korang dah makin dewasa, mula kenal dunia dan belajar menerima realiti kehidupan, masa tu korang akan sedar betapa jeleknya korang yang fanatik pada K-Pop masa muda2 dulu. Malah artis2 K-Pop yang korang minat tu pun bintang dan populariti mereka akan mula pudar akibat faktor usia kerana populariti mereka bergantung semata2 pada wajah dan penampilan, bukan vokal dan muzik mereka. Ingat lagi pada Backstreet Boys, N'Sync, Westlife dan boyband2 barat yang lain? Di manakah mereka dan peminat2 mereka sekarang? Suam2 kuku sahaja.


7. Sekarang anda dah tahu kenapa ramai orang jelek dengan K-Pop dan peminat2 mereka. So kalau anda nak minat juga, terpulang itu hak masing2, tapi jangan tanya kenapa orang lain annoying gila dengan K-Poop.

8. Last but not least, please stop worshiping K-Pop artist as your idol. Golongan artis ini nak dengar lagu dia, nak tengok lakonan dia ok lah setakat tu jelah, tapi nak dijadikan idol dan role model dalam kehidupan jauh sekali.




tags: salahkah kpop k-pop kpopper k-poop jadi genre muzik minat paling diminati hobi exo shinee b1n4 baro barua kepala bana

23 ulasan:

  1. 1st!!!

    Dah nama hiburan berasaskan spt memuja artis...mmg sah jauh dr prinsip agama. Lupakan la hiburan ni....byk sgt melalaikan. Kpd yg terlibat..ada ruang utk berubah...mcm ayat ustaz plak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry..ada ruang untuk bertaubat.

      Padam
    2. Aku pon suka K-Pop....Tapi x lah fanatik.Tu jer.

      Padam
  2. Point no.5 ko ada typo, ko lupa letak perkataan 'bukan'.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok dah diperbetulkan. thanks for the reminder.

      Padam
  3. Moga aku tak de kaitan dan ahli keluarga aku serta anak2 aku tak buta hati sampai tahap tolak agama sbb perkara sia2 dan hiburan yg sesat dan melalaikan ini.aminnnnn

    BalasPadam
  4. hmmmm... tak penting lah ni... perbincangan yg semacam ni tak perlu... orang Malaysia panas sekejap jer... lepas tu lupa... tengoklah nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. sbb tgh panas la org bincang... time xpanas nnti xde sapa yg peduli, 2 3 tahun jd balik

      Padam
  5. sila! sila! sila!

    http://wake-up-kick-ass-repeat.blogspot.com/2015/01/permpuan-berhijab-dan-artis-k-pop.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada lg org gile ni.. ingt dh masuk tanjung rambutan

      Padam
  6. Sbg peminat muzik yg universal, dulu2 aku minat gak kpop ni. Aku lelaki. Aku minat sbb muzik nya yg ada kualiti. Tp itu dulu. Dulu2 muzik die ok. Kpop skrg dah berlambak boyband2 yg tah apa2 tetiba muncul, malah pakai autotune pbedahan plastik bagai.

    Dulu2 aku minat la kt grup2 cm 2pm, big bang, girls generation, 2ne1. Sbb muzik dorg ni kadang2 buat kpala aku goyang gak ikut rentak muzik. Tp kpop skrg meluat aku. cm pondan pn ada. Pminat fanatik tambah buat aku mluat. Mbiak lebih laju bbanding anjing. Sigh.

    BalasPadam
  7. Mintak para ustaz buat air jampi bagi kepada peminat2 kpop ni...

    Masyuk ni...

    BalasPadam
  8. K pop & anjing berpisah tiada. Di halau tetap jelir lidah, buat xhirau pun jelir lidah. Jgn lah kita sengaja menjadi bangang dgn mengikut geng muka plastik ni ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ke anjing? Aku rasa khinzir la

      Padam
    2. Khinjing. Khinzir kacuk anjing

      Padam
    3. ler... korg xtau ke.. kpop tu mmg utk khinzir...

      K-Pop = Khinzir Pop

      Padam
  9. kalau ada kalangan family aku yg fanatik tahap menganjing dgn kpoop ni..memang makan maki la jwbnya,, klau melawan.. nah five star kt muka.,

    BalasPadam
  10. bila tengok kegilaan fans kpop ni teringat pasal bila waktu dajjal datang ikat lah isteri2 dan anak2 perempuan kamu di tiang rumah.... nak beritau betapa dasyatnya fitnah akhir zaman sampai isteri2 sendiri ngan anak2 perempuan pun boleh mudah terpedaya walaupun hatta ayahnya ilmu dah tahap mufti pun belum tentu lepas..... menakutkan....ni baru budaya kpop yg memang kejap je klu time kejap ni Allah S.W.T. cabut nyawa x nyempat nak taubat huhu mintak2 dijauhkan...... tak dapat bayang kan waktu dajjal ajak orang ikut dia.....

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  12. Aku minat radiohead sebab muzik dia best,laen xdak,taksub jauh sekali

    BalasPadam
  13. Kelantan pop lagi best..

    BalasPadam
  14. Noob,dah takde topik lain ke nak ulas.Bosan plop isu koop je.Citer pasal pesawat AirAsia yang hilang tu takde ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku tiada pengetahuan tentang pesawat tu, kalau nak cakap pasal teori konspirasi, sekali lagi aku tak tau apa2. btw pesawat Air Asia tu tak hilang tapi terhempas dan dah jumpa dah pun bangkai pesawat kat dalam laut. nak tau lagi tunggu jelah baca kat berita.

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...