Iklan Leaderboard

Ahad, 22 Februari 2015

40 Anime itu kartun namun tak semua kartun itu anime

Ada orang yang mengatakan anime itu kartun. Ada kalanya ia boleh menyebabkan kemarahan peminat anime sehingga menimbulkan perbalahan dan perdebatan yang panjang. Ini kerana kebanyakan otaku beranggapan bahawa kartun adalah kartun dan anime bukan sebuah rancangan kartun. Mereka tidak dapat menerima jika ada orang yang mengatakan anime itu kartun.

Namun adakah anime itu kartun ataupun bukan? Ya, memang rancangan anime itu kartun, namun rancangan yang biasa digelar kartun itu bukanlah anime. Baca pencerahan selanjutnya dalam artikel ini.

Nota: Artikel ini hanya untuk para peminat anime, otaku dan weeaboos sahaja.


Terdapat 3 jenis kategori utama bagi rancangan televisyen dan filem, iaitu live-action scripted, live-action unscripted dan animation.  
  • Live-action scripted adalah rancangan berskrip yang dilakonkan oleh orang sebenar seperti kebanyakan filem dan drama.  
  • Live-action unscripted adalah rancangan tanpa skrip yang merakam makhluk hidup sebenar secara langsung atau tidak langsung seperti berita, dokumentari, game show, siaran sukan dan lain2. Manakala
  • Animation atau animasi pula adalah rancangan berskrip yang dihasilkan secara animasi 2D atau 3D menggunakan kaedah tradisional atau teknologi yang lebih canggih seperti CGI. 

Semua jenis kartun dan anime adalah sejenis animasi, malah perkataan "anime" juga adalah berasal dari perkataan "animation". Perkataan Anime dijadikan melalui perkataan inggeris animation yang dibacakan sebagai a-ni-me-syon (アニメーション). Disebabkan kebiasaan orang Jepun untuk memendekkan perkataan katakana yang melebihi 4 huruf, syon (ション) dibuang dari perkataan a-ni-me-syon, menjadikannya a-ni-me (アニメ) sahaja.

Istilah ini tidak digunakan sehingga pertengahan tahun 1960-an, di mana sebuah majalah Jepun mula membacakan animation sebagai anime. Dari sinilah, perkataan anime dilahirkan, dan digunakan sehingga hari ini. Oleh itu, anime adalah sejenis nama khusus bagi sebuah rancangan animasi yang mempunyai gaya atau ciri2 biasa sebuah animasi Jepun, malah perkataan tersebut dicipta oleh orang Jepun bukan orang kulit putih.

Manakala cartoon atau kartun pula adalah kata umum. Semua cerita, drama atau filem animasi adalah sejenis cartoon atau kartun. Spongebob Squarepants, Frozen, The Simpsons dan X-Men adalah merupakan rancangan kartun dari US walaupun genre dan kategorinya berbeza. Upin dan Ipin dan Boboboi juga adalah sebuah kartun Malaysia. Maka anime pula merupakan rancangan kartun Jepun, dan ia adalah kata nama khas yang hanya merujuk untuk kartun Jepun atau yang mempunyai ciri2 dan gaya animasi Jepun sahaja.

Sumber

Ya, kita boleh cakap yang Dragon Ball, Naruto dan One Piece itu adalah sebuah kartun Jepun, namun kita tak panggil rancangan Ben 10, Avatar The Last Airbender, Boboboi, Kluangman dan lain2 kartun yang bukan dari Jepun dan tiada gaya dan ciri2 sebuah animasi Jepun sebagai anime.

Dan bukan juga kerana sesebuah rancangan animasi itu adalah untuk kanak2 maka kita panggil ia sebagai kartun dan animasi untuk orang dewasa maka ia dipanggil anime. Animasi dari US juga banyak untuk orang dewasa seperti The Simpson, Family Guy, Futurama, South Park, Superman, Batman dan Spiderman namun kita tidak pula panggil ia anime. Kartun dari Jepun juga banyak untuk kanak2 seperti Doraemon, Chibi Maruko Chan, Ninja Hattori dan Nintama Rantarou, dan kita boleh panggil ia anime atau kartun juga.

Pendek kata, boleh dikatakan yang anime merupakan subgenre kepada kartun atau animated cartoon itu sendiri. Ia lebih kurang seperti manga yang merupakan kata nama khas untuk komik Jepun. Manga adalah komik namun tak semua komik itu manga. Komik dari US atau Malaysia tidak boleh dan tidak sesuai untuk digelar manga.

Namun jika ada orang yang cakap berkeras juga mengatakan yang kartun selain dari Jepun itu sebagai sebuah anime, dia sama ada dungu atau sengaja mahu memancing dan buat provokasi agar peminat anime butthurt dan marah, dengan itu diorang boleh menggelarkan mereka weeaboo dan berasa begitu bangga.

So kalau ada orang mahu bait juga dengan mengatakan anime itu kartun, jangan marah dan terlalu emosi. Rileks, bawa bertenang dan bagi sahaja artikel ini kepada mereka, agar mereka tahu betapa dungunya mereka dan betapa awesomenya anda.


Tapi kalau anda tetap mahu mengatakan anime itu bukan kartun, maka ya, anda seorang weeaboo... yang juga dungu.


* * * * * * * * * *

* Nak baca komik2 sentap yang terhangat di pasaran? Beli buku komik Buasir Otak: The Komik versi digital di Google Play Books di https://play.google.com/store/books/details?id=YLn3BQAAQBAJ sekarang!






tags: anime is cartoon vs kartun animation animasi differences persamaan perbezaan similarity fans peminat otaku weeb weeaboo history genre category kategori pencerahan

40 ulasan:

  1. Artikel macam nilah yang aku nantikan . Aku memang tak suka mereka yang claim "Anime is not cartoon" . Padahal , itulah realitinya . Animasi Jepun = Kartun Jepun

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak habis2 anime cam bodo. Aku dulu layan Detective Conan jaa.

      Padam
  2. Lantak le.
    jangan minat kartun & anime sampai lupe tuhan, itu yg lagi utama.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni la ayat paling bagus....... ramai org melayu yg minat anime ckp anime for life jadi maksud die tu agama ditepikan tapi anime yg utama...... masalah betul org mcm ni -_-

      Padam
    2. kan admin dh tulis artikel ni utk anime fans & otaku je... org luar duk diam2 sudahle... korg bkn tau pn isu dalaman otaku nie

      Padam
    3. k.. nnt bile nub tulis psl isu politik lak, aku nk komen lantak le, jgn minat politik tahap level macai sgt sampai lupe tuhan, itu yg lagi utama.. best kan? nmpak sgt warak gitu.. hiks!

      Padam
    4. Shrek is love,Shrek is life22 Februari 2015 9:25 PTG

      Nak jadi ustad wannabe/online pergi tempat lai n la Wei! Pergi baca Quran ke apa. Duk layan blog buat apa

      Padam
    5. Gua agak dah. Mesti anon datang bash. Kau gadoh sangat pasal benda ni ape dapat.
      agree to disagree is better. Otak orang pikir lain-lain. Tuan blog tak sentap, yg lain pulak sentap otak.

      Ingatkan pasal tuhan bukan kerja ustat je.

      Padam
    6. Gua agak dah. Mesti anon datang bash. Kau gadoh sangat pasal benda ni ape dapat.
      agree to disagree is better. Otak orang pikir lain-lain. Tuan blog tak sentap, yg lain pulak sentap otak.

      Ingatkan pasal tuhan bukan kerja ustat je.

      Padam
    7. Yg ko reply jgk apsal..sentap jgk ke

      Padam
    8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    9. Balas sekali dah la botak..sentap giler?

      Padam
  3. Jangan kata pasal anime ngan kartun pun bergaduh, inikan pula kewujudan subgenre muzik maya VOCALOID yang sering kali disalah tafsir sebagai anime.

    BalasPadam
  4. haha nice article! enjoyed reading it... :3
    leh sy campak article nie kat weaboo2 kat FB tue... muehehehe XD

    BalasPadam
  5. Adoi noob.. xde isu lain yg lebih penting ke ko nak kupas noob. Isu anime ni isu tempelan je noob. Come on noob aku menanti penulisan ko yg lebih
    Mencabar minda utk bpikir noob..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku banyak join komuniti group maya kat FB and komuniti otaku is one of them, so entry ni untuk diorang, and for SEO too.

      And btw, suka hati aku la nak tulis apa pun.

      Padam
    2. Haha. Ayat 'suka hati nak tulis ape' tu mmg surrender la orang.
      tapi betul la. Rumah kita, ikut suka la kan nak cat, hias macam mana pun.

      Padam
    3. Ko ni mmg suka menyendeng ek....

      Padam
    4. nanti esok dalam kubur ada soalan Malaikat dalam kubur ni..."wa maa animeyuka?"

      Padam
    5. Edebab, ubat jgn lupa mkn. Itu kuman mereng manyak bahaya .. Ikut ckp duktur. Baru otak sihat .

      -duktur edebib-

      Padam
  6. Ya..saya sokong...

    BalasPadam
  7. keluang man dan usop sontorian juga adalah anime.

    BalasPadam
  8. serius 100% aku setuju dengan artikel ko ni..
    penat dah aku gelak tergolek-golek tengok depa berdebat...
    nak bagi nasihat sesetengahnye dah boleh berfikir..
    so, ape yg aku leh buat..
    gelak jer la...
    dah agak panas curah petrol sikit pfft :v

    BalasPadam
  9. Apa la korang ni mcm budak2 layan kartun jepun. Baik layan hentai ... Sapa suka hentai sila angkat tangan !!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. kepala bapak kau hentai

      Padam
  10. Gerila dalam kabus bergerak tanpa suara
    otak sihat tapi akhlaknya kurang upaya
    hati kering kerna mandi dosa di kuala
    ada kucing kurap berangan nak jadi singa
    khinzir hutan kian gemuk meratap riba
    ular besi bawa semut ke tempat kerja
    monyet luncai khayal berkemenyankan herba
    dunia tak habis-habis kacau hak aku
    tak habis-habis bebelkan aku
    aku cuma nak lepak chill layan hal aku
    tapi ada pula nak tanya apa hal aku
    asal flat kosong tapi dah bercita-cita tinggi
    sambil ku mengejar pelangi
    hujan ribut yang aku perati
    semua nak pegang bara panas
    tapi takut nak sentuh isu dingin
    sedangkan si buta pun nak tengok dan si bisu teringin
    cakap realiti tapi sebenarnya liar!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nobody gives a damn thing abt ur life bitch.

      Padam
    2. Anon 959 yg emo dan cuba speaking tak bertempat..itu lirik lagu saja. Rilek la..emo tul.haha

      Padam
    3. Jangan dilayan orang yang suke cari salah org je,salah sendiri tak cari..org cmni menilai dr luar buku je tak tgk isi buku,pape pun anime ade menyampaikan ape yang kite rase kene dengan diri kita setiap penulis manga bukan nye tulis main suke je ade bende yg dia nak sampaikan org yg tak reti melihat isi yang tersirat jangan cakap byk lu mmg baka desu..hahahahaha

      Padam
  11. Disini ada ada persoalan berdasarkan isu-isu yang seringkali timbul.

    Kerapkali muncul org yang bila kita sebut pasal anime/manga/kartun/game/action figure semua tu..dia akan cakap:

    "xde benda lain ke nak cakap..minda tak matang..pekebenda semua tu..bla..bla..bla".


    Aku agak keliru disini. Ya, aku memang layan anime/manga dan ada sikit action figure kat rumah. Ada yang sama minat macam aku, dan ada yang memperlekehkan aku (tambah2 lagi depan kawan2 lain). Aku kerja opis mcm biasa, ada keluarga macam biasa, minat bola, badminton, dan juga snooker. Aku juga pemancing tegar. Petang2 main futsal dengan geng2. Aku juga ikuti politik malaysia, bisnes2 yang ada dan juga dunia hiburan malaysia. Aku juga tgk join ceramah agama seperti UAI dan Ustaz Kazim. Aku juga minat automotif dan kalau ada duit lebih..aku bikin kete sikit2. Aku yakin ramai kat sini dan kat luar sana macam tu juga dan pada aku, semua yang aku buat tu memang normal dan ramai yang sama macam aku.

    Adakah orang yang mengutuk/memperlekehkan aku sebab aku minat anime/manga ni menunjukkan kapasiti otak yang begitu terhad dan tak boleh banyak variasi/kepelbagaian dalam hidupnya sebab otaknya tak mampu menampung pelbagai minat dan bnyak maklumat atau pun memang aku tak sepatutnya meminati anime/manga walaupun tu cuma salah satu dari sub-interest dalam hidup aku utk menunjukkan yang aku ni "lelaki matang dan dewasa"?. Bagi aku buat masa sekarang, aku rasa aku dan ramai lagi kat sini dan kat luar sana yang mempunyai minat dan pengetahuan yang luas dan pelbagai tnpa menghadkan kategori minat adalah jauh lebih baik dari mereka yang asyik memperlekehkan benda yang remeh seperti apa yang orang lain minat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Daya apresiasi seseorang itu berbeza mengikut tahap intelek seseorang itu. Orang yg mempunyai kemampuan utk menghargai banyak fokus dlm bidang yg pelbagai itu secara lazimnya mempunyai daya intelek yg tinggi. Tahniah, anda berada dlm kategori berdaya intelek tinggi.

      Padam
  12. Selalu jadi dekat aku:
    "Wey, kau tgh layan apa?"
    "Aku tgh layan Naruto."
    "Naruto? Bukan ke kau kata hari tu Naruto dah habis ke?"
    "Yang habis tu manga dia. Anime masih tayang lagi..."
    "Alaa, sama je kan? Dua2 kartun Naruto..."

    Manga dgn anime pon tak cerdik nak beza, inikan pula kartun dgn anime..
    Some people are just too ignorance to be true.

    BalasPadam
  13. Noob, aq baru tengok anime hentai versi naruto, perrhhh!! Gila naruto fap fab fab tsunade kaw2 punye! Jgn lupe tengok ye kwan2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagi la link kat sini... fapp..fapp.fapp...

      Padam
  14. mana yang nak gak layan benda tak elok tu- tak perlu la citer2 kat orang- sorok2 lah kejahatanmu- nanti Allah takde la bukak aibmu... tapi lebih baik tak payah........ anyways dose tanggung sendiri2 lar.....

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...