Iklan Leaderboard

Khamis, 5 Februari 2015

29 Awek malam jumaat dalam group WhatsApp Melayu

Dulu aku pernah kongsikan kisah tipikal group WhatsApp orang Melayu. Kali ini aku nak kongsikan apa yang selalu ada dalam group WhatsApp lelaki Melayu terutama bila tiba hari Khamis malam Jumaat. Ramai orang lelaki Melayu biasanya akan kongsi dan forwardkan gambar2 awek Melayu cun dan comel sama ada bertudung atau tidak bertudung yang ditambah dengan dialog rekaan seperti "Abang jangan lupa malam ni malam Jumaat", "Sayang tunggu abang kat bilik ya" dan macam2 lagi dialog2 mukadimah jimak kat group WhatsApp kawan2 lelaki mereka.








Walaupun ramai ahli2 group Whatsapp yang aku join kongsikan gambar2 macam ni, biasanya aku takkan forward ke group lain dan sekali sekali bagi ceramah free kat diorang.

Pertama sekali walaupun dialog2 tu sekadar lawak, tapi ia merupakan ghibah, seperti mana yang telah ditulis oleh Dr. Abu Anas Madani:
Stop menyebarkan Gambar yang dibuat dialog sendiri!

Hari ini ramai orang mula menyebarkan gambar "lawak haram" walaupun untuk gurauan.

Ambil gambar orang kemudian tulis kata-kata yang orang tersebut tak kata adalah suatu kesalahan.

Pengertian ghibah:

Nabi Muhammad sallallahu ‘alayhi wa sallam
telah menafsirkan makna ghibah dalam suatu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ­radhiyallahu ‘anhu:

«أتدرون ما الغيبة؟ قالوا: الله ورسوله أعلم،
قال: ذكرك أخاك بما يكره.
قيل: أفرأيت إن كان في أخي ما أقول؟
قال: إن كان فيه ما تقول فقد اغتبته، وإن لم يكن فيه فقد بهته». رواه مسلم.

«Adakah kamu tahu apa itu ghibah?”, mereka berkata: Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui.
Baginda berkata: “Engkau menyebut sesuatu mengenai saudaramu dengan perkara yang tidak disukainya“.
Dikatakan: Beritahukanlah kepadaku, bagaimana sekiranya ada pada saudaraku itu apa yang aku katakan?
Baginda berkata: “Sekiranya ada padanya apa yang kamu katakan, maka kamu telah mengumpatnya, jika tiada padanya apa yang kamu katakan maka kamu telah memfitnahnya». (Riwayat Muslim).

*AAM, Makkah. Malam Tarwiyah 1435H.

Peringatan mengenai lawak haram ghibah ini bukan hanya ditujukan kepada macai yang suka edit gambar pemimpin politik dengan menokok nambah dialog lawak, malah dialog lawak2 haram pasal malam Jumaat ini dan lain2 juga yang berkenaan.

Kedua, sejujurnya aku tak suka lawak2 haram yang menggunakan gambar perempuan melayu sebagai subjek. Benda tak pernah kena atas batang hidung kita memang kita akan rasa kelakar dan tak kisah, tapi cuba bayangkan jika wanita tersebut adalah isteri, atau ibu, atau adik perempuan, atau anak perempuan kita, pasti kita akan sedih dan kecewa apabila gambar2 mereka dijaja ke merata tempat dan dijadikan objek untuk lawak2 haram yang diedit oleh lelaki2 meleis yang miang dan gatal.

Semoga kita dan keluarga kita dilindungi daripada dijadikan bahan lawak haram malam Jumaat dan lebih teruk lagi, menjadi bahan fantasi seksual lelaki lain kat group WhatsApp dan Internet.




tags: gambar foto awek perempuan wanita cantik cun comel polis jururawat nurse lawak malam jumaat dialog rekaan group whatsapp melayu ghibah mia khalifa

29 ulasan:

  1. mak oi mencabar keimanan aku damnnnn!!!! sabar...sebb aku first hehe2

    BalasPadam
    Balasan
    1. walau pun aku lmbt komen, aku still no 2.. dpt komen bwh ko... hehehehe.......

      Padam
  2. nasib baik patrick star merupakan hidupan laut yg tinggal di tempat yg bernama bikini bottom.

    BalasPadam
  3. syoknya laki tu... klu dialog yg gambar first tu btul... hahaha..

    BalasPadam
  4. Perempuan pun ada jugk yg kongsi gmbr2 mcm ni...aku yg lelaki pun xpernah hantar gambar mengarut mcm ni..

    BalasPadam
  5. Buasirotak ada grup wsap tak? Btw, awek baju kuning tu hot siakk...sapa2 tau nama dia?

    BalasPadam
  6. Nak solution senang tak payah la snap gambar lelebih dan post kat FaceFag/Instafag/Twitfag.Stay low key..Biar ilmu yang pandu kita dalam perjalanan.Tak perlu nak mencari publisiti atau nak menunjuk aset diri kd orang lain.

    BalasPadam
  7. puas la suami2 perempuan2 tu nak tengok hari2 haha2 ...tengok muka bini terus pening kepala hilang haha2 hurm komen kat post ni post lain bnyk sgt meroyan kesian noob keke2 cept2 le kahwin ye ruginya orang bagus mcm noob ni x kawin2 lagi moga2 cept bertemu jodohnya :D

    BalasPadam
  8. biasanya yg rajin posting gamba2 nie lelaki bujang je.. kalau yg dah kawen hanta ehem2.. itu tanda dia tak cukop 1ah. :D -

    BalasPadam
  9. Pergh awex baju kuning.... gua p tandas dulu....fap fap fap fab fab3 ..

    BalasPadam
  10. Terdesak sgt kot. Nk sgt kawin tp xde duit, atau muke pecah xde awek yg minat. Maka berfantasi dgn gmbr awek2 la. Kesian.

    BalasPadam
  11. Sebab tu pesan mak, kakak, adik perempuan, anak perempuan mana-mana yg kuat selfie tu suruh slow sikit...
    Takut jadi bahan.

    BalasPadam
  12. Kalau lelaki aku faham lah kan.... yang perempuan pun share gambar cenggini apakesss?? Tak rasa apa ke kalau diri sendiri yang kena??

    Hmm aku kalau selfie sampai tang muka je lah penuh... kalau full tu nampak bonggol2 aku simpan sendiri je... seram plak jadi bahan manusia tanpa ilmiah ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kesian kat ko, laki ko sangup dia share gambo2 perempuan lain yg mcm cth noob kasi ats tu memang sah laki hang ad benda dia x berselera ngan ko haha2 bodoh laki hang.. kalau ak minat perempuan pun ak pun x sangup nak wat mcm tu sebb ap! kalau benda tu buat kat anak isteri mak ko, buat bahan "cap melan" kan x kesian tu? ke memang pompuan ni x kisah pun gambo sendiri buat bahan onani? benda nmpk remeh ni la antara boleh mengundang bala lebih beso.... ak ingat kan je....

      Padam
  13. melayu ni mmg takder kerja lain yg suka buat.. lelaki penyakit cara lelaki, yg pompuan pun gediknya sama jo..

    pesan ni boleh pesan sajalah.. nak pakai tu sorilah yer.. hahaha.. membuang masa layan melayu.. dah la tak ada kebaikan pun, menyakitkan hati pulak tu.. nak buat camana, nasib kita dah terpaksa jadi melayu.. kalo jadi orang afrika, lagila teruk.. jadi mat saleh, dapat gak cipap free.. tu pun jenuh gak nak mengadjust..

    BalasPadam
  14. aku tringat dulu masa ada staf perempuan baru masuk keje, aku cakap kt dia "bos balik awal hari ni sebab malam jumaat" pastu dia sengih2. aku pelik la gak, pastu aku sambung "nak kejar pi masjid, baca yasin" pastu baru dia "oooooooo". padahal bos aku ni jenis yg dah nampak alim dr luaran, tudung labuh sumer. ke situ gak staf baru tu pikir bila dengar malam jumaat. haish.

    btw aku pmpuan.

    BalasPadam
  15. Perempuan pun sama horny letak gambar chris pratt... adik thor ape semua...

    Anyhow mereka yg selfie buat muka duckface seksi pakai kain batik jek pastu upload kat internet... Mmg nak cari perhatian... So terima lah...

    BalasPadam
  16. otak kuning..
    gila gersang..
    minda pesong..
    budaya negatif..
    putar alam..

    tak sedar pun, ni semuanya masalah mental. tapi disebabkan ramai sangat yang ada masalah ni, org tak boleh detect dan anggap benda normal. Kita hidup dlm masyarakat dimana pesakit mental berlegar-legar seperti normal. Lama kelamaan, kita sendiri pun sedikit demi sedikit mula menghakis logikal dan kemurnian diri serta akal kita..lalu bercambah pula karat-karat penyakit mental ni tanpa kita sedar. Adakah kita sudah menjadi 'zombi parasit' seperti mereka?

    BalasPadam
  17. 2x5 je lelaki pompuan ni.. sumer nak salahkan lelaki.. pompuan dok senyap2 mcm takder salah..

    "Wanita bagaikan batu bata, ia adalah PEMBANGUN generasi manusia, jika kaum wanita BAIK maka baiklah suatu generasi..namun sebaliknya, jika kaum wanita itu ROSAK AKIDAH, AGAMA dan AKHLAKNYA maka akan rosaklah generasi tersebut"

    BalasPadam
  18. dunia akhir zaman... macam2 hal terjadi.. tambah2 dgn hujung jari.. macam2 blh buat

    BalasPadam
  19. Biase la org melayu..dah x pandai dlm akedemik..so benda yg pandai sikit ialah troll org...x kisah la troll kat fb atau watsapp, same je tahap troll budak2 hingusan n nerd kat zaman sekolah dulu mcm budak nakal..tp still ada ppuan suke kat mamat2 troll org..nmpk nakal n kelakar.

    BalasPadam
  20. 01136372760

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...