Iklan Leaderboard

Isnin, 23 Februari 2015

26 Pergi ke pasaraya membeli beras, beras kena pijak!

Ada seorang budak perempuan pergi ke Tesco Nilai, nampak pekerja perempuan Cina pijak beras, ambil gambar upload kat FB dan tulis caption "Nak buat kerja pun tak perlu la pijak beras, beras untuk orang nak makan". Dan setelah aku membuat sedikit kajian, rupa2nya selama ini beras yang kita makan memang sering dipijak2.

Eww gelinya! Tak rela aku nak makan nasi lepas ni. Ada ke patut beras dipijak2, tak hormat pada makanan langsung! Mulai hari ini aku takkan makan nasi lagi, aku akan makan chicken chop sahaja.


Admin fanpage Friends of Barisan Nasional (FOBN) turut memuatnaik gambar tersebut dan viralkan dengan status "Beras dipijak-pijak sedangkan itu makanan. Harap pekerja pasaraya hormati makanan".

Dan suatu yang luar biasa apabila membaca komen2 di post tersebut, rupa2nya kampit beras kena pijak adalah perkara yang biasa.



Malah memijak beras sewaktu pemprosesan beras juga adalah perkara biasa.





Jangan kata orang, kerbau juga bisa memijak beras sewaktu ia masih dalam bentuk padi di bendang.


Mungkin budak perempuan itu tak pernah tengok sawah padi, atau pergi kilang beras, atau pergi gudang penyimpanan beras, atau tengok lori angkut beras, atau tengok pekerja pasaraya menguruskan stok beras, dan tidak tahu apa2 langsung pasal beras. Mungkin dia hanya tahu macam mana nak tukarkan beras kepada nasi.

Dan yang lagi facepalm, ada orang capture gambar yang rupa2nya pekerja Tesco tu tak pijak pun kampit beras, tapi berdiri atas kerusi atau stool.


Malu, memang memalukan. Sudahlah buat fitnah, bersikap prasangka dan prejudis, menimbulkan pula isu yang tak sepatutnya wujud pun. Nasib baik tak nampak muka, tak pasal2 diri sendiri nampak tolol dan dungu di situ. Kalau tak pasti apa salahnya undur ke belakang sikit dan dapatkan kebenarannya untuk pastikan pekerja tu berdiri atas beras atau tidak, bukan jauh pun tak sampai 50 meter pun.

What you see is not always what it seems.

Dan apa yang lagi dungu dan memalukan, admin FOBN viralkan gambar ni tanpa selidik dan orang2 yang turut share gambar ni yang bersama2 menyebar fitnah. Serius, kalau setakat itu sahaja mentaliti admin budak2 FOBN tu, sila gugurkan nama Barisan Nasional kat page tu. Hanya buat malu imej BN je.

Inlah masalah sebahagian orang kita dari dulu sampai sekarang, suka bersangka buruk, bersifat prejudis, malas mengkaji, malas menyelidik, malas membaca, malas mencari ilmu, malas mendapatkan kebenaran, tidak mahu mengakui kesilapan diri sendiri dan tidak suka meminta maaf atas kesalahan dan kesilapan.

Bodohkan?




tags: gambar amoi pekerja perempuan cina tesco nilai pijak beras ambil gambar tak hormat makanan kampit guni proses sawah padi bendang kerbau kilang stor gudang budak admin page fobn dungu

26 ulasan:

  1. first!! noob bodoh kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini semua salah UMNO-BN!

      Padam
  2. kalau dah bn.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hm..nak lagi tepat: budak perempuan yang baru kenal dunia dari kecik memang sokong BN memang jenis bodoh nak mampus. Sekian.

      Padam
  3. Aku masa kecik2 dahulu...arwah atok ada tempat simpan padi yang telah diproses jadi beras. Kdg belum proses dipangil kepok@ kuwi padi atok aku pangil tempat simpanan tu...biasanya diletak luar rumah...area n9...kalu rumah lelama ada benda ni diluar rumah...saiz lebih kurang reban ayam..dan agak tinggi...biasa nak amik beras mesti masuk dlm benda tu..n pijak jugak beras@padi(berkaki ayam...sekarang normal dari kilang,gudang..pasaraya itu normal...budak skrg...pelik...ntah...daging lembu pun x tau diproses cam mana

    BalasPadam
  4. baca entry ni teringat cerita yang di viralkan. Tentang sepasang suami isteri yang naik kapal layar. Kapal bocor dan si suami meninggalkan isterinya bersama kapal yang semakin tenggelam.

    What you see is not always what it seems.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa kesudahan cerita ni... kata viral tp aku xpernah dgr pun?

      Padam
    2. isterinya cun ker?? apsal kapal bocor?? mcm mana dia tinggalkan isteri dia?? ada bot lain datang kah??

      Padam
  5. Dunia siber..apa pun boleh jadi..tangkap gambar anak tampar sikit dari mak sebab ada nyamuk kat dahi (mak dia siap sruh tamparkan nyamuk tu)..lepas tu post..jadi viral "anak kurang ajar tampar emak dikhalayak ramai"...lepas tu orang komen 'ni la budak zaman sekarang..kecik2 tak nak mampus' dan macam2 lagi. Pastu ada jumpa tunggul kayu bentuk seakan-akan perempuan..jadi viral tajuk masuk mastika "Anak durhaka pukul emak semasa hidup disumpah menjadi tunggul kayu". Siap letak gambar kes perempuan tampar dahi mak tu. Hahahaha..fuck you..and you..and all of you. Shitty meleis.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shitty meleis termasuk la engko. Bodoh.

      Padam
  6. dia tak pernah nampak orang pijak beras la tu...seumur hidup tu la ternampak sekali.

    BalasPadam
  7. Amaran. Jgn pijak beras Jalal. hang bkn saja dh pijak beras Tp hang pijak muka jalal.

    BalasPadam
  8. awek tu mesti awek umno... pntg nmpk org cina ada yg xkena sikit terus bersangka buruk.. biasakan yg bodoh2 ni org umno

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awek Umno memang dulu kini selamanya bodoh. Tu yang banyak lahirkan anak haram tu awek2 Umno la tu.

      Padam
  9. dia tak pernah nampak orang pijak beras la tu...seumur hidup tu la ternampak sekali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. abg botak... abg botak mmg suka komen benda sama 2 kali ke?

      Padam
    2. tu pasalla dia botak...

      Padam
  10. Dia penah nampak x beras cap Barisan

    BalasPadam
  11. kalau sesaja pijak dengan tujuan bersuka ria atau menghina memang satu tindakkan biadap... kalau sapa masih ingat babak dalam filem embun dimana watak Dato Rahim Razali yang ambil risiko menyerang tentera jepun yang memijak beras akhirnya dia di bunuh, nak tunjukkan bahawa orang melayu Islam sangat menghormati beras yang menjadi sumber makanan utama.. Sebab tu aku selected jugak nak share viral di FB ni.. tapi aku memang jarang sangat nak share benda2 tak sure ni ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hormat beras konon,sesama manusia sendiri pon tak hormat.Mati disebabkan nak hormat beras macam bangang.Tolong guna akal fikiran sikit.

      Padam
  12. biasalah ni budak2 baru nak mengenal dunia.. biasa la sumer nak dikecohnya tanpa kaji selidik dulu. cuma yg malangnya sebab skrang ni zaman canggih, so kebodohan nya cepat sangat tersebar pstu satu dunia tau. kalo budak2 zaman dulu2 kebodohan nya tak tersebar meluas sgt so sempat lah nak cover2 skit..

    adoi. bahana internet dan zaman it.

    BalasPadam
  13. Biase la..kita suka menghukum. .pas2 post kat fb. Xnak cari punca sebenar n perbetulkan kesilapan org lain...mendapat like n many comment is the main objective

    BalasPadam
  14. Balasan
    1. ProoOoOotTtT !! d muka sirosli. Ahh legaa ..

      Padam
    2. prooooooooooooot di muka anon ahhh lega bak hanggggg~

      Padam
  15. Awek ni mesti tak pernah basuh beras dulu sebelum menanak nasik.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...