Iklan Leaderboard

Khamis, 2 Januari 2014

64 Budak sekolah tersepit kerusi rasa kelakar ke?

Hari kedua tahun 2014 merupakan hari yang bersejarah buat ramai ibu bapa yang mempunyai anak yang baru nak menjejakkan kaki ke sekolah sama ada sekolah rendah mahupun tadika. Pelbagai ragam budak2 pada hari persekolahan ini, ada yang menangis tak nak pergi sekolah, ada yang blur, ada yang teruja gila, ada yang terkencing dalam kelas dan macam2 lagi, memang antara hari2 yang mencabar buat ibu bapa dan para guru. Bukan mudah ye nak jadi cikgu sekolah. Namun hari ni aku dapati ramai yang kongsikan di Facebook dan Whatsapp sampai jadi trending pasal banyak kejadian murid tersepit kat kerusi sekolah yang dikatakan berlaku pada hari ini.


Kasihan, memang kasihan budak2 sekolah ini. Walau ada juga gambar dan video budak sekolah tersepit kerusi yang sebenarnya dah lama berlaku dikongsikan, namun aku betul2 kesian bukan sahaja kepada mereka, tapi juga kepada orang2 dewasa lain yang merasakan benda tu sesuatu yang lucu. Cuba bayangkan kalau anak korang yang kena macam tu dan orang lain gelakkan anak korang, apa perasaan korang? Malah budak 6 7 tahun pun ada perasaan juga, dan trauma dalam diri diorang tu kadang2 kesannya lagi lama.









Bila dah banyak sangat kes macam ni, mungkin pihak Kementerian Pendidikan boleh mengkaji semula rekabentuk kerusi yang lebih sesuai dan selamat digunakan oleh kanak2 seperti menggunakan 3 palang kayu bersandar berbanding 2 macam sekarang, atau letakkan palang kayu menegak di tengah2 supaya budak2 langsung tak muat nak masuk kat celah2 tu.

Tapi bila tengok cikgu2 nak pakai gergaji untuk potong palang kayu tu rasa ngerilah jugak. Mungkin sebab semua tengah panik so kelam kabut nak cari cara macam mana nak selamatkan budak tu. Cuma aku rasa lebih mudah kalau pakai screw driver atau allen key untuk longgar dan buka skru yang mengikat palang kayu tu, atau berdirikan budak tu dan turunkan kerusi melalui badan budak tu untuk dikeluarkan melalui kaki berbanding cuba keluarkan melalui kepala sebab diorang termasuk celah tu pun melalui kaki dulu.

Namun yang paling aku kesian, kejadian2 ni memang lawak ke sampai ramai orang2 dewasa (yang seharusnya cukup matang) buat parodi tersepit kepala kat kerusi? Rasa memang kelakar habis dah ke mengajuk dan menganjing budak2 kecil yang dalam kesusahan?





Malah ada yang siap postkan juga gambar kepala lembu tersepit dekat kerusi. Ko nak samakan budak2 kecil yang comel dan naif tu dengan lembu ke? Ada rasa kelakar ke? Tak kena kat batang hidung korang memang la korang rasa kelakar sangat kan?


Dan seriously, korang rasa gambar ni lawak ke? Cuba bagitahu aku, memang lawak ke? Kat celah gigi ketiak mana yang rasa lawak?

Sumber

Maaf, walau aku pun bukan seorang pencinta Rosmah, tapi aku tak rasa lawak pun. Cukup2lah tu edit2 gambar orang lain. Korang buat benda2 macam tu tak menambahkan pahala pun.




tags: budak murid pelajar kanak sekolah rendah kebangsaan tadika tabika kemas montessori pra-sekolah menengah daftar masuk hari pertama ibu bapa guru cikgu tersepit badan kepala celah kerusi koleksi gambar video potong gergaji parodi orang tua dewasa bangang lembu rosmah mansor edit photoshop

64 ulasan:

  1. biasalah manusia, orang tengah susah dia buat lawak.
    simpati manusia dah semakin kurang

    BalasPadam
    Balasan
    1. budak tu bukan tersepit. Tapi konspirasi jahat UMNO-BN!

      Padam
    2. dulu pada aku, masuk sekolah adalah benda yang paling best sekali perasaannya..
      boleh belajar, jumpa kawan-kawan, main-main..

      So, sebenarnya pada aku, ni gelagat normal anak-anak baru nak mengenal sekolah..
      suka, nangis, nak balik, nak mintak mak ayah teman..its normal anyway..
      dan gelagat sampai tersepit kerusi tu memamg pada aku "cute, comel dan lucu"
      ia momen yang indah je pada aku sebab buat aku terkenang balik masa lalu..

      yang samakan dengan lembu tu pada aku orang bujang tak ada anak..sebab dia tak tau perasaannya kalau tu lah jadik kat anak dia orang..budaya menganjing bodoh tak kena tempat ni makin menular aku tengok..

      yang tak normal pada aku bila tengok gelagat orang so called " dewasa " buat parodi macam tu..dulu orang kahwin awal sebab lelaki dan perempuannya cepat matang dalam fizikal dan cara fikir..ni dah nak masuk tua tua pun tak matang lagi..

      aku geleng kepala je tengok..

      btw, aku tengok komen-komen Ahmad makin annoying dan serius kadang-kadang jijik..aku bukan nak menyerang tapi kau apasal psiko sangat eh?

      Padam
    3. Mcm ko xbiasa bro dgn ahmad. Bkn shari dua dia dkt sini. sejak dari zaman aku_skandalx lagi. Aku rasa noob pun dah muak malas nak melayan si ahmad hehe

      Padam
    4. Serius bro? yang mana komen aku yang jijik tu? yang pasal kutuk2 pr tu? serius? bro dah berapa lama kat sini?? rasanya lagi lama dari aku..bukan aku sorang je kutuk pr....bnyak lagi yg kutuk2 pr...apesal aku sorang je yg kena?? sebab aku registered akaun?? aku tau bro ni penyokong pr, tapi bro xkan tau politik kat malaysia ni bukan pr je kena kutuk..bn pun selalu kena...tu, gambar rosmah tu...kalau nik aziz kena edit mcam tu rasanya bro boleh terima tak? please lah...xkan kena kutuk sikit terus nangis...budak2 pr kutuk bn aku rilek je....

      Padam
    5. serius bro..kenapa emo sangat? rilek2 sudah..

      Padam
    6. first thing is aku bukan PR atau BN..second, no offence and nothing to do with politic ahmad..

      "ahmad3 Januari 2014 7:08 PG
      agaknya budak2 tu stim nak romen dengan kerusi...budak2 zaman sekarang memang tau nak romen je...

      Balas
      Balasan

      dianza3 Januari 2014 11:23 PG
      agaknya ko dah pernah romen dgn kerusi kot? aq xtaw la plak kerusi boleh jd bahan romen ko..kalau la ank ko tersepit kt kerusi...ko nk ckp ank ko nk romen dgn kerusi ke..jahat betul pemikiran ko.."

      Maaflah kalau aku kata ni antara contoh komen yang jijik dari kacamata akulah..
      Tak tahu kenapa aku rasa annoying dengan komen2 macam ni..

      Padam
    7. mcm ko xkenal si amad skandal xxx bangang ni dari dulu lg buat perangai... siap pernah main2kan agama lg dulu. dulu janji kt xnak komen dh skg dtg balik mmg munafik gila.... malukan org sabah je

      Padam
    8. setiap manusia pasti akan melakukan kesilapan...sebab itu adanya taubat

      Padam
    9. ahmad dgn beruk the hell tu org yg same ke? ke jiran 1 kg kat sabah?

      Padam
    10. komen psl budak romen dgn keruai tu mmg jijik! barua punya amad

      Padam
  2. bila agaknya shamsul adli nk buat entry ni noob?

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://buasirotak.blogspot.com/2011/12/im-ok-bitch.html

      contoh entry shamsul adli..

      Padam
  3. Lawak...nmpk sgt budak2 skrg ni makin bebal dan lembik

    BalasPadam
    Balasan
    1. xpe, tunggu anak ko masuk sekolah, kalau jadi benda2 mcm ni, tersepit kerusi, jatuh longkang, kena buli ke apa, jgn marah org lain, marahkan anak sbb bebal dan lembik

      Padam
    2. apa yg ko mengarut ni syaitoon!

      Padam
    3. anak ko pun nanti bebal dan lembik macam taik...anak aku tak, sebab mewarisi fizikal besi kukuh ayah dia......

      Padam
    4. mcm mne ko tahu?ko bleh ramal msa depan ke?jgn ckp besar..nt diri sendiri yg kena...ko pun aq tgk mcm maknyah je...besi kukuh la sesgt..

      Padam
    5. Syaitoon mmg suka mengarut kih kih kih

      Padam
    6. Tipikal parents kt malaysia ni mmg xkan mgaku klu anak dia bebal dan lembik. Mesti nk salahkan org lain punyalah.

      Padam
    7. anak bebal & lembik pun salah umno jugak!!! <--- pemikiran tipikal cai anuwar

      Padam
  4. Why so serious noob?\

    BalasPadam
    Balasan
    1. noob pernah tersepit kot.....hehehehe...

      Padam
  5. bila orang main2kan gambar nik aziz, edit gambar dia, korang marah, ckp jgn fitnah la, jgn hina ulama la... tp bila gambar rosmah kena edit, kena nganjing kaw2 korang suka melonjak kegembiraan... adakah fitnah dan hinaan tu kalau kpd org bn mmg dibolehkan? fikir2kanlah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah macam yahudi je perangai puak2 pr ni...klau buat kat bangsa dia x boleh..haram...tapi kalau buat kat bangsa lain boleh.....aduuii.......

      Padam
    2. Ahmad, sila jangan tegur PR. Kalau tak mau dipanggil MACAI!

      Padam
  6. mereka x dpt rasa terseksanya kanak2 tersebut menahan kesakitan...yg mereka tahu hanya ketawa dan ketawa....mgkin dunia sekarang hanya penuh dgn lawak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salahkan rajalawak..

      Padam
  7. Bodohnya seorang cikgu/pekerja sekolah gergaji kerusi dgn kepala budak tersepit tanpa ada penampan. At least cover la kepala budak dgn plywood ke kayu ke. Naknya tetiba terlepas gergaji tu kat leher budak tak ke naya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. serpihan habuk kayu pun boleh masuk mata budak tu..

      Padam
    2. Bukan serpihan habuk je.. fitnah jahat & konspirasi UMNO-BN pun boleh masuk ke dalam kepala hotak budak tu..

      Padam
  8. inilah nasib rakyat yg semakin tersepit, sampai budak pun boleh tersepit kat kerusi... kerusi2 budak sekolah lgsg xde kualiti... inilah sifat kerajaan umno hanya mementingkan kesenangan & kekayaan kroni tanpa menghiraukan keselamatan anak2 rakyat marhaen

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah agak komen bodoh mcm ni mesti kuar.

      Padam
  9. memang sekolah sekarang pakai kerusi kayu balik ke? last aku sekolah dulu semua pakai kerusi plastik dah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sesetengah sekolah campur pakai kerusi kayu n plastik..tp kebanyakannya pkai kerusi kayu

      Padam
    2. zaman aku dulu pakai kerusi kayu je...siapa yg pakai kerusi plastik tu memang spesiel..semua nak duduk kat kerusi plastik...kerusi plastik memang asing lagi zaman tu....

      Padam
    3. tok hang special kerusi plastik...tak best,,,

      Padam
    4. kerusi pelastik hanya anak2 vip amno sahaja yg dpt... anak macai amno dpt kerusi kayu... anak org pas dpt kerusi papan plywood murah.. tp anak org pkr dpt kerusi besi lipat senang diorg nk smackdown

      Padam
    5. Kerusi tempahan kerajaan UMNO-BN memang macam ni. Konspirasi semua ni..

      Padam
  10. hmm... dah kalau rasa budak2 yg tersepit ni tak patut ditertawakan, katanya kesian kat budak, kesian kat mak bapak diorg, nanti malu org tengok gambar diorg dalam kesusahan, tak payah la letak gambar2 tu dalam posting ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la noob mcm 2x5 je nak berkelakar puihh la, btw dulu adik ak pernah kena gak ak gelakkan dia haha2 pdn muka, yup dan mcm noob beritau mcm mana nak kuar dr tersepit, ak tolong kuar kan dia stat dr kepala keats sebenarnya senang je nak kuar balik ~.~ ak pun pelik smpi bergergaji.kelakar memang kelakar tp x kelakar org buat parodi, sebb mcm cb buruk

      Padam
  11. Yg patut dipersalahkan ialah yg si tangkap gambar tu...
    Dah tentu2 yg tangkap tu org dewasa...
    Sama ada cikgu atau mak bapak yg stay tgk anak dkat sekolah.
    kalau dah org dewasa pun takde sifat empati, mcam mana budak kecik nak membesar dgn berkualiti.

    Bila difikirkan, budak2 yg tersepit ni, satu hari nanti bakal jadi pemimpin yg mewarisi negara dari kita...

    BalasPadam
  12. Design kerusi kn ubah. Tp knp masa aku sekolah rendah dulu tak ada citer tersepit2 ni? Zaman skrg budak2 terlebih idea kot...

    BalasPadam
    Balasan
    1. budak zaman dulu dengar cakap cikgu... tu la pasal...

      Padam
    2. budak zaman dulu dgr ckp cikgu? ko mesti xpernah dgr kes buli & gangsterisme plg tinggi adalah pd masa tahun 80 & 90-an.... bezanya, zaman dulu xde kamera henpon utk diorg rakam & xde internet utk diorg upload kat facebook

      Padam
  13. agaknya budak2 tu stim nak romen dengan kerusi...budak2 zaman sekarang memang tau nak romen je...

    BalasPadam
    Balasan
    1. agaknya ko dah pernah romen dgn kerusi kot? aq xtaw la plak kerusi boleh jd bahan romen ko..kalau la ank ko tersepit kt kerusi...ko nk ckp ank ko nk romen dgn kerusi ke..jahat betul pemikiran ko..

      Padam
    2. mentaliti budak yang diwarisi dari pemetintahan UMNO-BN..

      Padam
    3. romen..kepala ....bapak ...kau ...ahmad

      Padam
  14. sial punya noob. dah berapa kali aku perhati budak ni dok backing si rosmah puaka... time tok guru nik aziz kena kutuk dgn org umngok xde pulak ko backup. ko mmg macai rosmah eh??? berapa juta dia byr ko suruh jilat jubur dia??

    BalasPadam
  15. sape2 yang ade anak dan dia betul2 menghargai anak2 dia , sayang anak2 dia , mesti dia faham situasi yang berlaku tu mcmana.. kalau ye pun nak buat klakar share la benda2 lain. hampeh tul. mmbe aku smlm sampai cuti sebab hantar anak dia 1st day masuk skolah darjah 1. dia ckp anak dia nangis2 nak balik. kesian budak2, sebab x biase dengan alam persekolahan yang baru.
    Ahmad tu dah kenapa.. ? kena sawan babi ke?

    BalasPadam
  16. ko bygkan budak2 tu ble dh besar... dorg dgn senyum je citer masa 1st dia g skolah tsepit celah kerusi n heboh satu malaysia kongsi gambar dia kt FB. ko rasa dia malu x? x pun... dia pn akn rasa benda tu lawak. why so serious noob...

    BalasPadam
  17. Sbb tu dgn kecanggihan media sosial kita terlampau share keaiban org lain...harap like lebih n jd bahan lawak atau parodi..nak menolong x lak..just pandai cakap je.

    Sudah2la politik isu2 remeh temeh, semua nak dikaitkn dgn parti2 tertentu mcm kita ni tabiat suka salahkn org lain tanpa usul periksa...mentang2 guna nickname anon boleh la fitnah sesuka hati.

    BalasPadam
  18. Biasalah...bdk2 tu ikut perangai mak bapak. Mak bapak bodoh, anak pn jd bodoh. Xde plak zaman aku tersepit kepala kt kerusi. Lain kali amalkan bg gadget2 elektronik kt anak2 ye.... smpai kerusi pn x reti guna. Jgn nk kata bdk tu kecik lg la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha, sbb tu la suatu ms dlu ada trending ayat "anok sapa la nie?!", & "like father like son", "bapa borek ank rintik", "mana tumpahnya kuah klau x ke nasi", "the apple doesn't fall far from the tree". pikir2kan..

      Padam
  19. Kejadian mcm ni bukan nak gelakan budak2 yg comel tu, cuma bila dah terlalu banyak gambar yg di upload kat fb wall, rasa macam kelakar pulak, tapi tak ada niat nak memperbodohkan budak2 tu.

    Setuju dengan admin, patut kena kaji balik reka bentuk kerusi pada masa akan datang - perghh tender wat kerusi pulak lepas nih hahaha..

    BalasPadam
  20. hahaha..
    rosmah yg kena..haha
    jom singgah sini

    BalasPadam
  21. Ala zaman aku takde pun kes2 tersepit kerusi nie. Kes nie boleh di category kan sebagai kes terpencil. Budak2 sekarang nie banyak sangat bergelumang dengan technology sampaikan apa function kerusi pun dorang tak tahu. next time kita kena buat tutorial "how to use a chair" step by step then upload dekat you tube. Apa2 pun aku memang rasa pelik dengan budak2 sekarang nie yang advance sebelum waktunya. Kesian kat bapak jugak yang tak berapa pandai nak mendidik.

    BalasPadam
  22. Memang kelakar pun, esp gmbr lembu tersepit kerusi tu. Relek je. Hahahaha... problem?

    Budak2 skrg xtaula samada terlebih pandai ke atau terlebih bangang. 80s dulu pakai kerusi2 ni tp sepanjang aku skolah x penah jmpa pun budak2 tersepit kerusi mcm bdk skrg.

    BalasPadam
    Balasan
    1. org yg xpernah duduk di tempat org lain mmg sentiasa rasa diri mereka hebat & betul. kawin la dulu annakolat, lps tu cuba dpt anak, mgkn lps tu awak akan rasa lebih sensitif

      Padam
    2. Buat apa menyusahkan diri dapatkan anak? Kan lebih LOL gelakkan anak org? Dr situ kita dpt tau sesetengah org x sepatutnya membiak. Guna kerusi dgn meletakkan punggung di atas permukaan lebar kerusi, bukan dgn memasukkan kepala melalui celahnya.

      Padam
    3. AnnakUlar nnti bertelur dpt ank2x ular, diaorang sume menyusur je ats rumput, mne reti nk duduk ats kerusi..hewhewhew

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...