Iklan Leaderboard

Jumaat, 22 Mac 2013

82 Kerana jasa maka tidak mengapa?

Baru2 ini keluar video pendedahan oleh Global Witness yang didakwa sebagai penyalahgunaan yang dikaitkan dengan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud seperti di sini dan sini. Walaubagaimanapun, TA Abdul Taib Mahmud menafikan dakwaan tersebut.



Tanpa video itu pun, sudah menjadi pengetahuan umum kebanyakan rakyat negeri Sarawak mengenai kekayaan Taib Mahmud yang telah menjadi Ketua Menteri selama lebih daripada 30 tahun. Namun, beliau masih lagi dipilih untuk menjadi pemimpin no. 1 di Sarawak malah menang besar dalam Pilihanraya DUN Sarawak tahun 2011. Segala isu yang mengaitkan kekayaan beliau yang memonopoli ekonomi Sarawak nampaknya langsung tidak menjejaskan kepercayaan orang Sarawak kepada beliau. Adakah mungkin disebabkan ramai orang yang berfikiran seperti berikut?
  • Tidak mengapalah beliau mengumpul kekayaan sedikit berbanding dengan kemajuan dan jasa yang telah beliau bawa ke negeri Sarawak.
  • Dia kaya pun takpe at least dia tak lupa membangunkan Sarawak dan sekurang2nya kehidupan aku sekarang dah cukup selesa berbanding dulu. Kalau orang lain yang memerintah ntah2 kita takkan berjaya mencapai apa yang kita capai hari ini.
  • Tak apalah, beliau pun dah banyak berjasa kepada kita selama ini.
  • Tak kisah la dia nak buat apa pun, janji kehidupan aku tak diganggu dan tak kacau kerja aku.
  • Walau Taib banyak tanah di Sarawak, sekurang2nya baguslah ia milik bumiputera dari jatuh kepada orang cina.

Tidak mengapakah kita merasa "It's OK" selagi seorang pemimpin tu menjalankan tugasnya, membangunkan negeri, tak ganggu kehidupan kita, maka tak kisahlah kalau dia nak kumpul kekayaan sikit. Dia pun dah berjasa banyak pada negeri, apa yang dia buat tu sebagai habuan kepada jasa2nya sebelum inilah.

Kalau rakyat pun tak kisah, nak buat macam mana lagi kan? Ini baru contoh seorang Ketua Menteri, belum lagi pemimpin2 lain yang kisahnya lebih kurang 2x5. Takpelah mereka nak ambil bahagian mereka, nak bantu kroni ke, tolong keluarga ke, apa ke, yang penting tanggungjawab kepada negeri/negara dan bahagian untuk rakyat mereka dah tunaikan juga. Tidak mengapa ke ada pemikiran seperti ini? Kalau merasakan tidak mengapa, atas nama demokrasi nampaknya kita terpaksa menerima sahaja mereka menjadi pemimpin kita, kerana majoriti merasakan tidak mengapa.




tags: ketua menteri sarawak tan sri abdul taib mahmud pehin sri global witness pendedahan inside malaysia's shadow di sebalik bayang sebuah negeri monopoli ekonomi kaya tanah milik bumiputera jatuh tangan orang cina ca ya nun alif its ok bnyv sukarelawan pemuda twitter mohon maaf atas twit  

82 ulasan:

  1. Aku 2nd kah?

    BalasPadam
  2. 2nd kah aku?

    BalasPadam
  3. Undi Pas konfom masuk syurga firdaus

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagusla kalau masuk syurga. undi umno dpt ape? tengok ramai yg duduk pprt dan hulu felda jer. miskin

      Padam
    2. hoi.. atok ko duk kondo eh?

      Padam
    3. macai butthurt

      Padam
    4. siapa PAS boleh tentukan org masuk syurga atau neraka? tuhankah? malaikatkah? Sesama Islam pun nak gaduh... bodoh piang org utara cakap!

      Padam
  4. Sindrom 'Tak apalah dan tak mengapalah' merupakan penyakit utama kebanyakan orang yang berbangsa Melayu tak kira dulu dan sekarang. Adakah bila tanah atau hak kita dirampas atau bila dah terkena batang hidung sendiri, keluarga atau sanak saudara kita baru kita nak berubah? Ayuh! Ubahlah masa depan negara kita dengan menyingkirkan pemimpin2 yang korup tegar menerusi undi nanti, kerana Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu bangsa atau seseorang itu melainkan mereka atau dia sendiri berusaha mengubahnya. ABU!!

    BalasPadam
  5. Ala aku kesah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sepatutnya kena kisah sebab untuk menunjukkan betapa seriusnya mengenai sikap2 kebanyakan orang2 Melayu yang menyebabkan kejatuhan/keruntuhan orang Melayu itu sendiri. Unless kalau kau ni memang asshole.

      Padam
  6. Undi d sarawak dimonopoli olh org tua atau generasi terdahulu yg takut akan perubahan. Sbg org swk sendiri aku tau yg org2 muda majoriti sokong pr sbb dorang mmg x suka taib. Tp mgkin jg ada yg muak sdh dn malas nak ambik tau sbb wlaupun byk cita x elok ttg taib tp dia je yg jd cm. Org2 tua jg tgk tv 1237 shj so x da pendedahan. Tp apa2 pun adalh rahmat dsbalik dilema ini. Sbg org muda aku tau kwn2 aku semua skg pr, yg cina skg dap, melayu biasanya pr atau pas,kalau x pun bebas. Kami nak jg perubahan atau nqk try jg tengok mcm mana pr memerintah swk. Kalau pr pun 2x5 atau lg teruk, kita buat revolusi utk improvement.

    BalasPadam
  7. Kes Taib Mahmud ni macam kes Suhartoe presiden indonesia.

    Suhartoe lebih kurang macam Taib Mahmud lah..dia betul2 makmurkan indonesia dan betul2 jaga etnik pribumi dan menindas kaum pendatang..tapi yang slacknya kek ekonomi sebahagian besarnya dikuasai oleh suharto and family dan tak lupa para kroni2 yg setia.

    Tekniknya..buat rakyat bergantung kepada mereka,jaga perut mereka agar mereka tak bising so senang mengaut hasil ekonomi kedalam poket sendiri.

    Macam win2 situation..difikir balik..bukankah sememangnya 1 dunia hidup begini?dibawah satu sistem kapitalis?sapa pegang modal dialah yg berkuasa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak juga, kaum pendatang "cina" d swk antara yg sgt taib jg dari melayu. Btw taib bukan melayu tp melanau. Cina, taib jg sbb dorang pegang ekonomi swk.Org cakap bukan aku cakap lah, dr org2 cina ni lah taib dpt duit. Pembalak kat swk ni semua cina, so kalau taib tak suka pendatang knp lesen balak dia bg dgn cina? Kan?

      Padam
  8. Nilah beza pemimpin umno dgn pas. tok guru nik aziz walaupun sudah berpuluh tahun jd MB tetap zuhud berumahkan dinding papan kayu bersambung dgn masjid. Rumah kecil dan tak penah ada rasuah.

    berbeza dgn khir toyol xsampai 5thn dh buat rumah mcm istana. skrg ni pun masih lg bebas. umno dan rasuah ibarat lalat & taik tak dapat nak di pisahkan.

    sama mcm kes taib mahmud. hanya tau mengkaya kroni2 saja. Rakyat di biar sehelai sepinggang. jln2 raya daif. Kesian..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus noob ko dah sihat n bleh trus menulis utk kami.

      Padam
    2. Sbnrnya susah jg nak compare pas atau pkr, d swk sbb sosio-politik semenanjung dn swk jauh berbeza. D swk melayu dn islam bknlh majority dn mana ada parti pembangkan yg asal dr swk skrg ni. Mgkn sbb parti pembangkan ni asal dr smnjung so kurang dpt smbutan especially dlm 10 thn ni, tp skrg mgkn ada perubahan kot, so kita tunggu jlah

      Padam
    3. Biar mundur takda pendidikan la senang kawal MIDNIGHT
      Sebab semenangjung maju la susah kawal pemikiran rakyat..


      Padam
  9. Kurang asam punya orang Malaya! Kenapa mau sebok dgn wilayah kami??! Jejak kaki ke sarawak pun belum pernah, ada hati mau komplen lg. Sudahlah! Next time jaga negeri sendiri sudah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. baru keluar rumah panjang?

      Padam
    2. silp ak rasa baru kuar dr tandas "semak"

      Padam
    3. bengong la korang nak try buat lawak tapi xjadi. .korang ingat sarawak 2 mundur sngt ke?

      Padam
    4. Biasala... Kalo dah cacai PR mmg sempit pemikiran diorang. Bajet mcmla dia org Borneo.

      Padam
    5. maksud kitorg dia xde kena mengena pun org serawak yg lain , itu sebb tanya

      Padam
    6. You're squarting on goverment land :)

      Padam
    7. You're squatting on government land...mind your English....

      Padam
    8. im squirting in goverment land....problem?

      Padam
    9. hai sotong...

      Padam
  10. tak suke org komplen kluar la dari malaysia...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mohon pencerahan agar Malaysia sedar diri sikit kerana tanpa hasil bumi Sabah Sarawak, jgn harap Malaysia dapat bangunkan Semenanjung seperti yg ada sekarang, terima kasih.. Sila hormat kepada rakan wilayah kita.

      Padam
    2. pemimpin korang sebat hasil mahsul bagi kaya diri sendiri dan kroni ada hati nak salahkan semenanjung. ptuih!

      Padam
    3. kalo berani, sila kemukan bukti ke mahkamah.. fitnah itu dosanya seperti membunuh orang! takat jadi keyboard warrior je, atuk aku pun boleh!

      Padam
  11. mmg bukan semua org kite suke. dan kena ingat, bukan semua org jugak boleh suke kat kite. setiap org ada kebaikan dan kekurangan sndr. kite sndr pun ada peminat dan ada hater. yg membezakannya adalah kuantiti orgnya.

    dia mau songlap? klu ada bukti, tunjukkan. klu takde bukti, jg2 bila bertutur takut terbawa kpd fitnah. setiap org pemikirannya berbeza, ada org yg dpt imbuhan bulanan, menghabiskan duit kepada activity or hobi. tp ada org yg apabila dpt imbuhan, mereka bijak untuk mengumpul aset sedia ada spt rumah, tanah.

    -p-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ada pun
      aku tak rasa boleh buat apa kat Malaysia ni

      kalau ikut perisikan serawak report harta berbillion kat UK London nun..
      Hartanah mewah pun dia ada..

      Padam
  12. kesiannya anak2 kecil kat swk...sepatutnya ngan kekayaan swk boleh menampung pendidikan lebih baik untk kanak2 sana..pemimpin camni x payah diagungkan...yang pelik macam2 aduan sprm buat x tahu je...kalau kena parti pembangkang dgn pantas..disiast

    BalasPadam
    Balasan
    1. To powerfull bukan senang nak tumbangkan semua kat serawak dia kontrol..
      dan ingat serawak lebih besar dari malaysia.. jadi bayangkan harta dia melimpah ruah tu dengan mudah beli sesiapa saja atau arahkan sesiapa saja..

      tak mudah

      Padam
  13. Personally..sy x suka lansung gaya pemerintahan beliau. Terutama konsep momopoli beliau dlm semua bisnes berkaitan Sarawak..senang cite dia sbnrnya PM Sarawak sbb dia bkn under UMNO, tp parti PPBB under parti komponen BN.

    Ada rumors kedai kopi mengatakan even Najib sendiri xleh nak sentuh dia sbb kalau ugut suruh lepas jawatan..mesti dia keluar parti BN n join PR. So, Najib terpaksa dgr kata beliau utk pastikan majoriti yg selamat. Tp x sure 100% betul atau x.

    Dr segi pembangunan, beliau x setaraf mcm Mahathir yg byk membawa kemajuan kpd negara M'sia. Isu negatif Mahathir lain x perlu nak cite disini dahulu.

    So, kalau one day dia dah xda (meninggal atau uzur)..last maybe anak beliau yg ganti...hmmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu yang dia buat lepas memang Pilihanraya Serawak dia umum KM malam tu juga kalau tunggu esok musti Najib pilih orang lain..

      Dia lagi berpengalaman lebih lama dari Mahathir..

      Dengan Riak dia boleh cakap dalam video, 30 Tahun boleh kaya kalau ada otak, kalau tak kaya something wrong dalam kepala. Korang dah 30 tahun tak kaya? kepala korang bengong hahahaha.. :)

      Betapa hina jadi rakyat serawak bila diaorang kata korang menumpang je.. squarting the land.. adoi.. Rakyat serawak.. Tanah Serawak milik pemimpin :)

      Padam
    2. Itu cite lama...skrg ni nak dekat PRU adakah pemimpin yg kita bakal pilih as PM, Menteri Besar atau DUN sekali pun sama dgn ciri pemimpin di atas?

      Or sebenarnya hmpir semua pemimpin mcm 2..boleh kata bila dah jd YAB, mesti dah kaya sikit n bwak kete besar...xde yg bila jd YAB trus jd miskin sbb jd 'hamba' rakyat.

      Just take ur 5 min to think deeply.

      Padam
    3. Nik Aziz ok je.. semua dari hati la betul ke tak..
      dunia ni kan hanya tempat untuk kita berusaha tak semestinya akan dapat
      tapi kita akan dinilai dari usaha kita.. betul tak kita tegakan apa yang patut dan benarkan apa yang benar mengikut landasan yang betul..

      Kalau Islam tapi tak laksanakan Islam menjawab lakita nanti..

      Takpe akhirat itu benar.. kalau tak percaya terpulang la pada mereka.. nanti..

      Padam
    4. Selalunya YAB PAS x mcm typical YAB lain...tp mcmana dgn YAB PKR n DAP...dr pemerhatian sy still nmpk sama je..mungkin skrg x pgg kerajaan x kaya sgt, bila dah pgg kerajaan n pgg jawatan menteri..mesti lupa diri jugak sbb situasi sebenar ialah......lg besar jawatan kita n berkepentingan, lg senang org luar nak rasuah kita secara direct atau halus. Sbb 2 kita org biasa jrg terima rasuah sbb kita xde kepentingan.

      So, better fkir byk kali nak jd pemimpin, iman kene kuat n xleh fikirkan duniawi semata2. Sy rela jd org biasa dr jd YAB sbb tanggungjwb besar, byk dugaan n byk kene jwb kat akhirat kelak.

      Padam
    5. tipikal pemimpin umno bn ko x nk tengok? hihi peace. :)

      salah satunya suka skandal artis.

      rembat duit rakyat.

      Padam
    6. we're talking about injustice.

      Padam
    7. Lubang Jubur The Movie....

      Padam
    8. communism?

      Padam
    9. Same je dgn typical BN YAB...tp dr kta kutuk pemimpin..adakah anda nak bwak kete kecik,rumah kecil n makan dulang hari2 bila jd YAb gak? Last2 kita pun 2x5 gak makan duit rakyat

      Padam
  14. Balasan
    1. Hai anjing kurap. sejak bila ko jd penyembah nazi.

      Padam
    2. Hi bitch

      Padam
  15. Moosidool amPAS waalii trompah

    BalasPadam
  16. Mursidoll Hampas kena cium lelaki...GAY!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Prottt..dimuke ahmad.
      E-class dari cik lynn sip¡P¡ ¡Tam.

      Padam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mohon Ahmad kote kontot berkulat tuka nama

      Padam
  18. woi anjing, bila nak buat entri baru? gila pemalas pnya anjing......makan gaji buta je........kalau aku jadi bos korang, dah lama aku buang kerja korang semua ni.....sial betol.....aku betul2 simpati ngan bos korang dapat pekerja bodoh dan pemalas cam korang......

    BalasPadam
    Balasan
    1. adik sutun, tak baik tau cakap macam tue, tak manislah...

      Padam
  19. ____________§§_________§_§________§§__§________________
    ____________§_§§_______§__§_____§§____§________________
    ____________§___§§§____§___§__§§_____§_________________
    ____________§_____§§§_§____§_§§______§______§§_________
    _____________§_______§§_____§________§__§§§§_§_________
    _____________§_______________________§§§_____§_________
    _____________§______________________________§__________
    ___§§§§§§___§_____________________________§__________
    ____§______§§§_____________________________§___________
    ____§§_____________________________________§§§_________
    _____§________________________________________§§§§_____
    ______§________________________________________ _§§_____
    _______§_______________________________________§_______
    _______§§____________________§_______________§§________
    _______§_____________§§§§§§§§§_______________§_________
    ______§_____________§§§§§§§§§§§_______§_______§§_______
    ____§§____________§§§§§§§§§§§§§§________________§§_____
    ___§_____________§§§§§§____§§§§§§___§___§_________§§___
    __§_____________§§§§§______§§§§§§____§__§§__________§__
    §§_____________§§§§__§______§§§§§§§__§§__§________§§___
    §_____________§§§§__§§______§§§§§§§__§§§_§§___§§§§_____
    ______________§§§__§_§§_____§§§§§§§§__§§§_§§__§________
    _____________§§§___§§§_____§§§§§§§§§§_§§§§§§§__§_______
    _____________§§____§§§____§§§§§§§§§_§§§§§§§§§___§______
    §§§__________§_____§§§§_§§§§§§________§__§§§§§___§_____
    ___§§_______§§§____§§_§§§§§§§_____________§§§§§__§§____
    ____§_______§§§§___§_§§§§§__§________§____§§§§§§§§§§§§§
    ___§___§____§§§§§__§§§§§§__§______§§§________§__§§§§§§§
    ___§___§____§§§§§§§§§§§___§_____§§_________§_§§_§§§§§§§
    __§____§____§§§§§§§§§§_________§§______§§§§§_§§__§§§§§§
    _§_____§____§§§§§§§§§__________§______§_____§§§__§__§§§
    _§____§§____§§§§§§§§§_______________________§§§__§_____
    §______§____§§§§§§§§§§§§§____________________§§§_§_____
    ___§§§§_____§§§§§§_______§______________§§_§§§_§§______
    ______§__§__§§§§§§_§§§§§_____________________§§_§§_____
    ______§_§§__§§§§§_§§_§§_§_____________________§§_§§____
    ______§_§_§_§§§§§_§_§§§§§_________________§§§____§§____
    ______§_§_§_§§§§§_§_§§§§_____________________§____§____
    ______§§§_§§§§§§§_§§§§§§_______§_____§§§________§__§___
    ______§§§__§_§§§§__§§§§______§_____§§_________§§§_§§§__
    ______§_§___§_§_§___________§_____§___§§§_____§§__§§§§§
    ________§__§§____§______________§§__§§__§_____§§§_§§§§§
    __________§____§_§§____________§§__§___§______§_§§_§§§§
    _________§§_____§_§_§_________§§_§§__§§_______§__§§§_§§
    _________§_______§_§__________§_§___§________§§__§§§___
    _________________§§§_________§_§__§§_________§§__§§§§__
    _________________§_§§_§_____§_§_§§___________§§_§§§§§__
    __________________§§§§§_____§§§§_____§______§§§§§§§§§__
    ___________________§§§____________§§§______§§§§§§§§§§§_
    ____________________§§§__§________________§§§§§§§§§§§§§
    _____________________§§§_§_______________§§§§§§§§§§§§§§
    ______________________§_§§______________§§§§§§§§§§§§§§§
    ________________________§§§____________§§§§§§§§§§§§§§§§
    __________________________§§§§________§§§§§§§§§§§§§§§§§
    _____________________________§§§§__§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
    _____________________________§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

    BalasPadam
    Balasan
    1. woi babi, mende ni....?

      Padam
    2. ni anak yondaime...

      Padam
    3. Uzumaki Naruto! genius!

      Padam
  20. pukimak tol.....bertahun aku tunggu.....bila nak keluar entri baru woi......

    BalasPadam
  21. Noob, msh x sihat ke..entri br xde ke noob..

    BalasPadam
  22. sila salu update please,, hehe,,, bab menteri ni,, ku pun tak tahu la,, kalau nak mengubah,, kita haruslah bertanding sama,, jom noob!!! aku undi kau nanti,, hehe

    BalasPadam
  23. noob ada masa delete komen, tapi xda masa nak buat entri baru.....puih.....tutup je la blog sampah ko ni......

    BalasPadam
  24. Noob babi kote kontot bengkok bila dah buat entry baru !

    -Ahmad-

    BalasPadam
  25. Saya sebagai ketua PANTAT memohon noob mewujudkan entry baru utk membolehkan anon2 yg kacak memberi komen yg bernas demi menaikkan rating blog ini. idup noob! idup noob! mampus ahmad! mampus ahmad!

    BalasPadam
  26. Persoalanye skrng kenape plakon porno wnita japan tak cuko bulu? Bgos lagi tgok porno usa licin je

    BalasPadam
    Balasan
    1. melayu pun ramai yg cukur....idop 3gp melayu boleyh! Mampos noob anjing!!

      Padam
  27. mana entri baru shial??!!!! sudah 3 hari tiada entri baru!!! ini sudah mencabuli hak asasi anon!!!

    BalasPadam
  28. saya lantang bersuara untuk mremperjuangkan hak anon yang teraniaya oleh penulis blog yang pemalas nak MAMPOS!!! mana entri baru?? nak kami repot polis ke??? dah 3 hari xde entri......pemalas nye anjing!!!

    BalasPadam
  29. 'Ulasan tidak seharusnya kosong.' woi! Konspirasi apa pulak ni???

    BalasPadam
  30. mana cik lynn? tengok, cik lynn pun malas nak masuk blog ko ni sebab ko malas nak tulis entri baru......

    BalasPadam
  31. gemok dan pemalas macam babi....

    BalasPadam
  32. babi pun malu nak mengaku ko ni spesis babi.....sebab ko ni bodoh sangat! aku tau ko tengah baca komen aku ni.....fuck u anjing!

    BalasPadam
  33. Servis lubang pungkoq kat mana??

    BalasPadam
  34. Anjing bela jinak (Canis lupus familiaris),[2][3] (juga
    dipanggil asu dan koyok) ialah suatu subspesies serigala
    kelabu (Canis lupus), ahli keluarga Canidae order mamalia
    Carnivora. Istilah "anjing bela jinak" secara umumnya
    digunakan untuk kedua-dua variasi bela jinak dan jalang.
    Anjing merupakan binatang pertama yang dibelajinakkan,
    [4] dan telah kebanyakannya dimiliki sebagai binatang
    pekerjaan, pemburuan, dan peliharaan dalam sejarah
    manusia.
    Ujian DNA mencadangkan perpisahan evolusi antara
    keturunan anjing moden dan keturunan serigala moden
    pada sekitar 100,000 tahun lalu, tiada spesimen sebelum
    33,000 tahun lalu berkaitan secara genetik dengan
    keturunan moden anjing.[4][5][6][7] Nilai anjing kepada
    pemburu-pemungut manusia awal membawa kepada
    mereka secepatnya tersebar dalam budaya dunia. Anjing
    memegang banyak peranan untuk manusia, seperti
    pemburuan, penggembalaan, penarikan muatan,
    perlindungan, pembantu polis dan ketenteraan, teman, dan,
    lebih kini, pembantu individu kurang upaya. Kesan ini dalam
    kemasyarakatan manusia telah membawa kepada
    penggelaran "Teman Terbaik Manusia" di dunia Barat.
    Dalam sebilangan budaya, anjing juga merupakan sumber
    daging.[8][9] Pada 2001, ada kira-kira 400 juta ekor anjing di
    dunia.[10]
    Kebanyakan baka anjing paling tua wujud selama beberapa
    ratus tahun lalu, telah dipilih secara buatan untuk morfologi
    tertentu dan tingkah laku oleh masyarakat untuk peranan
    berfungsi tertentu. Melalui this pembiakan terpilih, anjing
    telah berkembang ke dalam beratus-ratus baka berlainan,
    dan menunjukkan variasi tingkah laku dan morfologi
    daripada mana-mana mamalia darat lain-lain.[11] Sebagai
    contoh, ketinggian dikira kepada julat kelasa dari 6 inci (150
    mm) dalam anjing Chihuahua kepada kira-kira 2.5 kaki (0.76
    m) dalam anjing pemburu serigala Ireland; warna berbeza
    daripada putih melalui kelabu (biasanya dipanggil "biru")
    kepada hitam, dan perang daripada terang (sawo matang)
    kepada gelap ("merah" atau "coklat") dalam variasi berbagai-
    bagai pola; bulu boleh merupakan pendek atau panjang,
    kasar atau lembut, lurus atau kerinting.[12]Salin bulu adalah
    biasa dalam kebanyakan baka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tengok, kan dah xpasal2 kena sekolah....bodoh punya noob!!!

      Padam
  35. haha..gila la ahmad mengganas..dah macam kena sawan

    BalasPadam
  36. gago na org sjung.mun dah maju gilak kenak masih rami diam rumah buruk?kelantan kata nik aziz bagus kenak kelantan jaik jak rupa?air pun sekda.rami rakyatnya di negeri lain.molah paTung besar2 dapat jak dapat.hasil srwk mun sik dihantar ke sjung sekdalah nanga negeri lain ya angkat.apa jak ada di sjung nun,rakyat jak rami.iboh sombong ngan gago hal rumahtangga org lain mun sik tauk cerita.rasa dirik pande gilak jak..ya org madah,nang sik pemalu..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...